❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

měření ČTÚ v Brně

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
okoun
antispam: Ano

Re: měření ČTÚ v Brně

Příspěvekod okoun » 11 years ago

nevím přesně teď kde ten dokument je ale bylo to v tom kde se popisovali povinosti při které má firma když přijde kontrola, možná že to někdo ví přesněji.
je to i logické protože by si potom každý dal skryté ssid nebo by tam byl nějaký vygenerovaný řetězec a prostě čtu by mělo o dost horší identifikaci.
ještě něco o tom psali asi před 2 rokama na ČHMU kde spousta sítí nebyly identifikovaná právě kvůli tomuto.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

ludvik

Příspěvekod ludvik » 11 years ago

Co zařízení, které žádná SSID nemají? :-)
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 11 years ago

Taková on nezná :)
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 11 years ago

ludvik píše:A nejsprávnější by bylo, kdyby ČTÚ zařídilo přeladění těch radarů. Širokodaleko nejvyšší použití 5GHz pásma v Evropě a oni tam musí nacpat i radar ... Bych řekl, že i uspořádání sbírky na náhradu nákladů by mělo úspěch.
Jenže cílem je regulace po vzoru vyspělé Evropy - a do toho tisíce malých ISP prostě nezapadají.

A nechceš, aby měnil ČTU i fyzikální zákony? On ten radar funguje nejlépe jen v určitých frekvencích. Navíc v závislosti na jevu, co chctějí sledovat, ho mohou občas odladit o kus vedle, což naštěstí moc nedělají. A ono těch radarů na sebe navázaných s frekvencema v 5 GHz je plná Evropa, takže jejich odladění je také dost problém.

ludvik píše:Vysílání v indooru. To je pro ně poslední dobou největší červený hadr. Těžko říct proč. Čemu to vadí? Krom papíru ...

Je to pásmo pro satelitní komunikaci a pro radarové snímkování. Řekl bych, že aktivita ČTU je přímo úměrná hlasitosti nározu EUTELSAT, ESA a podobných, že arbitřráž na $$$$$$$$$$$ za zasrání pásma a úhradu nákladu pro zarušneípásma, kde nemá co rušit, když si v tom ČTU neumí na svém území udělat pořádek a nám pak nefungují plechovky satelitní. :-)

ludvik píše:Identifikace v SSID: také netuším co tím okoun myslel. Čistě technicky tam může být libovolná kombinace bajtů (krom 0) :-) Proto začínají požadovat seznamy SSID/BSSID. I když podle mě je to zbytečná práce, neboť získají jen malou část, domácí uživatelé jsou nepostižitelní a prakticky nenalezitelní. Takže to jen buzerace.

Domácí uživatele obvykle nestaví na střechu hromady antén svítící všema směry a pokud jo, tak jich bude asi míň, jak těch ticíse malých ISP. :-)
Jediné, co mě k tomu napadá, tak hóóódně dávno vydalo ČTU OOP (opatření obecné povahy), které řešilo obecné označování rádiových vysíláčů, že když umí vysílat identifikaci, tak má být volena tak, aby bylo možno subjekt/vysílač jendoznačně identifikovat.

ludvik píše:No a i když člověk všechno dodrží, může nastat situace, kdy je v pásmu něco přednějšího (třeba mýtná brána). A jelikož ji nejspíš nevidí na scanu, nemá ani moc šancí ji identifikovat a vyhnout se jí ...

To nastat může, pak jde o to, kdo bude primární služba. Pokud ti pak dají rozkaz odladit jinam, tak budeš ladit. Když ne, tak asi začnou buzerovat důkladněji...
0 x

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod stepan.benes » 11 years ago

Pánové uvědome si hlavně, co je primární a sekundární služba a v kterých pásmech jaký typ služby datové přenosy jsou ...
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!

ludvik

Příspěvekod ludvik » 11 years ago

Jo, to by bylo nejlepší ... změnit fyziku.

Ale jinak vaříš z vody úplně stejně jako já. Použitelné pásmo je určitě poměrně široké (těch radarů je spousta a prostě se tam nějak vejít musí). Zabrané pásmo tím radarem naopak malé. Určitě existuje možnost to udělat jinak. I kdyby jenom to nacpat do jednoho 20MHz kanálu (našel jsem, že rakušáci mají svůj radar jen 5MHz od našich Brd). A ten zakázat.

Pro jsem si jenom povzdechl ... kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody ... nebo jak se to vlastně říká :-) U nás mám spíš pocit, že se všechno dělá tak, aby se dali lidi pěkně odrbat.
Majklik píše:
ludvik píše:A nejsprávnější by bylo, kdyby ČTÚ zařídilo přeladění těch radarů. Širokodaleko nejvyšší použití 5GHz pásma v Evropě a oni tam musí nacpat i radar ... Bych řekl, že i uspořádání sbírky na náhradu nákladů by mělo úspěch.
Jenže cílem je regulace po vzoru vyspělé Evropy - a do toho tisíce malých ISP prostě nezapadají.

A nechceš, aby měnil ČTU i fyzikální zákony? On ten radar funguje nejlépe jen v určitých frekvencích. Navíc v závislosti na jevu, co chctějí sledovat, ho mohou občas odladit o kus vedle, což naštěstí moc nedělají. A ono těch radarů na sebe navázaných s frekvencema v 5 GHz je plná Evropa, takže jejich odladění je také dost problém.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

okoun

Radek Úlehla píše:Taková on nezná :)

no pokud si to nepochopil, tak je to asi tak stejné jako že můžeš jezdit v autě bez pásů když bylo auto vyrobeno bez nich a prošlo scvhálením.
tedy pokud rádio nemá ssid tak asi není co řešit

na blbý komentář blbá odpověď...
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Selič

Příspěvekod Selič » 11 years ago

Určitě existuje možnost to udělat jinak. I kdyby jenom to nacpat do jednoho 20MHz kanálu (našel jsem, že rakušáci mají svůj radar jen 5MHz od našich Brd). A ten zakázat.

Udělat to jde samozřejmě jinak - meteo radary využívají pásmo velice nehospodárně a nebyl by technický problém je provozovat na stejné frekvenci.
Problém je, že za A) meteoradary tu byly dřív než nějaké wifi křápy, za B) erár to musí zaplatit. A dokud to funguje, tak jsou jiné priority.
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."

hocimin1

Příspěvekod hocimin1 » 11 years ago

ludvik píše:Jo, to by bylo nejlepší ... změnit fyziku.

Ale jinak vaříš z vody úplně stejně jako já. Použitelné pásmo je určitě poměrně široké (těch radarů je spousta a prostě se tam nějak vejít musí). Zabrané pásmo tím radarem naopak malé. Určitě existuje možnost to udělat jinak. I kdyby jenom to nacpat do jednoho 20MHz kanálu (našel jsem, že rakušáci mají svůj radar jen 5MHz od našich Brd). A ten zakázat.

Pro jsem si jenom povzdechl ... kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody ... nebo jak se to vlastně říká :-) U nás mám spíš pocit, že se všechno dělá tak, aby se dali lidi pěkně odrbat.
Majklik píše:

No mozna to neni tak jednoduche preladit. Myslim si ze pri takovych vykonech maji i ladenou vystupni soustavu na nejakou frekvenci a asi to nebude nic levneho ji preladit.
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 11 years ago

hocimin1 píše:
No mozna to neni tak jednoduche preladit. Myslim si ze pri takovych vykonech maji i ladenou vystupni soustavu na nejakou frekvenci a asi to nebude nic levneho ji preladit.

Přesně tak, a pak ta síť radarů je koordinovaná po celé Evropě. Vzhledem k tomu výkonu a systému použití ani nic jiného nezbývá. Potom ty filtry jsou mechanicky naladěné, takže to posunout je nesmysl. Za zamyšlení spíš stojí, proč nám regulátor nedá další volná pásma.
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

Standa99

Příspěvekod Standa99 » 11 years ago

Aby jste konečně vzali lopaty a nehráli si na ultramegabajtové ISP, kterým v luftě není rovno :mrgreen:
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

okoun píše:
Radek Úlehla píše:Taková on nezná :)

no pokud si to nepochopil, tak je to asi tak stejné jako že můžeš jezdit v autě bez pásů když bylo auto vyrobeno bez nich a prošlo scvhálením.
tedy pokud rádio nemá ssid tak asi není co řešit
na blbý komentář blbá odpověď...

Já jsem pochopil už spoustu jiných věcí, které Tobě unikají.
"na blbý komentář blbá odpověď" ano, to si vystihl přesně... víc k tomu nemám, co říci
0 x

okoun

jo opravdu? nerad bych to tu přenášel na osobní útoky, ale já to tu nezačal, takže si raději odpust ty trapné komentáře a bav se k věci laskvě

děkuji
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Nevím, co považuješ za osobní útok, já tu vystupuji pod svým pravým jménem, na rozdíl od Tebe.
Nemá cenu to řešit, toto téma a většina ostatních mělo být už dávno moderováno.
Jen díky chování několika místních trolů už sem přispívá velmi málo lidí, kteří dané problematice rozumí a mají k ní co říci.
0 x

halamicek

Příspěvekod halamicek » 11 years ago

Radek Úlehla píše:Nevím, co považuješ za osobní útok, já tu vystupuji pod svým pravým jménem, na rozdíl od Tebe.
Nemá cenu to řešit, toto téma a většina ostatních mělo být už dávno moderováno.
Jen díky chování několika místních trolů už sem přispívá velmi málo lidí, kteří dané problematice rozumí a mají k ní co říci.

+1
0 x
Halamíček Jakub