TTcko píše:Spíš jsem měl na mysli netflix, youtube atd. a neutuchající debata ohledně síťové neutrality + spory a soudy. Pro mě je docela zásadní, jak to dopadne. Beru to jako důležité info pro rozhodování se o investicích a vůbec strategii. Protože se mi moc nechce být jen trubka, nebo drát. Pokud je to moje síť tak nevidím důvod aby mi někdo diktoval, co v ní má mít větší a co menší prioritu. V tom souhlasím s rozhodnutím soudu v USA. Jak napsal Štěpán, nejdřív to zdaněj, pak to zregulujou a nakonec budou dotovat. A mě se zrovna moc nechce podnikat v prostředí, kde budou rozhodovat úplatky, korupce a všechny ty príma vymoženosti spojené s dotacemi. Nemám na to žaludek, nechce se mi špinit svoji karmu. Ale to je off-topic, víc v threadu o Cendrovi a jeho SH..
Zpět k tématu. Budoucí vývoje ISP vs SP a OTT službu a rozdělení výnosu z nich bude v budoucí ekonomice datových služeb určitě hrát větší roli než dnes. Zvlášť s rozvojem mobility. Fixní sítě (tím teď nemyslím WiFi), jsou schopné unést zvyšující se nároky ještě za celkem rozumných investic, ale u mobilkářů se hra 100 Mbps za 150 Kč moc dlouho hrát nedá, zvlášť díky propadu cen hlasových služeb a probíhající konvergenci hlas->data.
V diskuzích o síťové neutralitě se motají dohromady celkem dvě věci, které je nutné od sebe ale celkem zásadně oddělit. Jedna věc je omezování služeb (převážně OTT), což je to pravé porušení síťové neutrality a můžeme vést diskuzi, kdo má vlastně pravdu a tou druhá věc je obchodní model peeringů. Tady nás do budoucna čeká nějaká vývoj. Celkem mě baví, když všichni dělají čerta ze SuperNetworku, když chce přímý peer (což je sice mimo NIX, ale furt peer zdarma), ale už se nikdo neozve, když společnosti typu GTS, DIAL nebo UPC nepeerují vůbec, nebo jen když zaplatíte. Co je vlastně horší ?