❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Nejcastejsi dotaz po vanocich ?
to mi chceš jako říct že natuješ na klientský jednotce a pak necháš ještě natovat shitskej tplink? a vsadim se že ještě natuješ jednou na hraničnim routeru, že? takže když ti zákazník zavolá že mu nejde net tak máš nulovou šanci cokoliv zjistit, že? Nevíš jestli tplink přidělil nějaký IPčka atd.. samí takový hezký věci který se daji zjistit od stolu během minuty sis zazdil a do cesty sis dal tupý zařízení který se zhroutí při torrentovym zátahu 
Zavolá zákazník, hej... vyresetoval/koupil sem si wifinu... říkám, zapoj to do žlutých portů nebo do portů označeních LAN, WAN nepoužívej a vymysli si zatím heslo na wifi... říkám hotovo napoj si to... říkám jo funguje, mikrotik hlásí přidělenou adresu... říkám, máte tam 4 počítače co... zákazník říká jo jede, jo mám... říkám netu zdar prde... hotovo
mě spíš poslední dobou sere to, že ty čínský tablety a telefony nezvládají WPA2 takže jsme před vánoci a v průběhu nich asi u 5 zákazníků přepínaly šifrování. Žijeme snad ve středověku?

Zavolá zákazník, hej... vyresetoval/koupil sem si wifinu... říkám, zapoj to do žlutých portů nebo do portů označeních LAN, WAN nepoužívej a vymysli si zatím heslo na wifi... říkám hotovo napoj si to... říkám jo funguje, mikrotik hlásí přidělenou adresu... říkám, máte tam 4 počítače co... zákazník říká jo jede, jo mám... říkám netu zdar prde... hotovo
mě spíš poslední dobou sere to, že ty čínský tablety a telefony nezvládají WPA2 takže jsme před vánoci a v průběhu nich asi u 5 zákazníků přepínaly šifrování. Žijeme snad ve středověku?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
Jste si jistí že to jde i u tady těch http://wifi.aspa.cz/tp-link-tl-wr740n-l ... s-z101258/ nejlevnějších variant? Já to tam nikdy nenašel....ve které záložce to je?
0 x
Security - remote management
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))
Jen nesmí být wan pppoe a nastaveno "on demand" 

0 x
Uživatel co rád kouká profíkům přes rameno :-)
hapi píše:to mi chceš jako říct že natuješ na klientský jednotce a pak necháš ještě natovat shitskej tplink? a vsadim se že ještě natuješ jednou na hraničnim routeru, že? takže když ti zákazník zavolá že mu nejde net tak máš nulovou šanci cokoliv zjistit, že? Nevíš jestli tplink přidělil nějaký IPčka atd.. samí takový hezký věci který se daji zjistit od stolu během minuty sis zazdil a do cesty sis dal tupý zařízení který se zhroutí při torrentovym zátahu
Chapu to tak, ze si pustits DHCP do RBcka a tam to chytas jako dhcp klient na eth?
Pak nastavis toho TP-Linka bez DHCP s pevnou IP a povolis DHCP na RBCKU nebo jak?
Nejlepsi by bylo kdyby meli ty domaci routery moznost ulozit konfiguraci jako default to by bylo neco, neumi toto treba DD-WRT?
0 x
já to dělám tak, že si z lanky MT pustím EOIP tunel k sobě a skrz něj toho tp-linka nakonfiguruju
0 x
jednoduse tplink dela ciste jenom apecko. Vypnu dhcp a zapojim do LAN. To je vsechno. IP prirazuje SXT.
0 x
basty píše:jednoduse tplink dela ciste jenom apecko. Vypnu dhcp a zapojim do LAN. To je vsechno. IP prirazuje SXT.
Už se nám v tomto případě stalo že DHCP pořád přiřazovalo adresu i když bylo nastaveno v routeru na disabled.
0 x
driv myslim v par pripadech nejak asi jo, vim ze jsem to nekdy resil, ale stacilo nejak rebootovat pripadne udelat znova config a OK... Ted uz ty novy TP to nedelaji....
0 x
basty píše:jednoduse tplink dela ciste jenom apecko. Vypnu dhcp a zapojim do LAN. To je vsechno. IP prirazuje SXT.
Děláme to stejně. Akorát jako wifi používáme ASUS-RT-N10 xx. Ten umí i režim AP takže je jedno jestli si to zapojí do LAN nebo do WAN.
Pokud má někdo TPlinka tak je řešení jako psal Hapi. Řeknu zákazníkovi at si to zapojí do žlutých portů (to zvládne i největší tele i o vánocích). Pak si přesměruju port na MK a přihlásím se na tplinka a komplet ho nastavím. Vše vzdáleně..
0 x
hapi píše:to mi chceš jako říct že natuješ na klientský jednotce a pak necháš ještě natovat shitskej tplink? a vsadim se že ještě natuješ jednou na hraničnim routeru, že? takže když ti zákazník zavolá že mu nejde net tak máš nulovou šanci cokoliv zjistit, že? Nevíš jestli tplink přidělil nějaký IPčka atd.. samí takový hezký věci který se daji zjistit od stolu během minuty sis zazdil a do cesty sis dal tupý zařízení který se zhroutí při torrentovym zátahu
sory ale nechapu co je to za prasarnu otevrit "domaci" sit do me verejne?! Jak to resis kdyz ma doma nekdo treba dva pc a nechce aby ses mu stoural v siti ? proste reknes ze to nejde a hotovo ? Kdyz si zakaznik koupi svuj router, ma sice zrizeni zadarmo ale at si ho sam nakonfiguruje.
Navic to je naka vyhoda pridavat MAC adresu kde jake navstevy co se chce pripojit na wifi a podivat se na maily ?
Kdejakej vyrostek pak tiskne sousedovy na sdilene tiskarne sprostarny (to sem nejednou resil jeste u staryho zamestnavatele). Mozna na vesnici ne ale tady v Brne se v tom chce vyrtat kazdej "IT odbornik" Za NAT se proste jen tak nekdo nedostane.
Sakra kdyz uz kazdymu davame wifi router vramci zrizeni tak jim to dela i jejich nat. Mimo to mame klientsky routery napajeny POEckem takze by me zajimalo jak bych to jako pak mel pripojit do Lanu

Je pravda ze samostatny domy pripojeny wifinou moc neresime, vsechno bytovy domy kde mame privod optiku a kabelama rozvody do bytu.
0 x
honzam píše:basty píše:jednoduse tplink dela ciste jenom apecko. Vypnu dhcp a zapojim do LAN. To je vsechno. IP prirazuje SXT.
Děláme to stejně. Akorát jako wifi používáme ASUS-RT-N10 xx. Ten umí i režim AP takže je jedno jestli si to zapojí do LAN nebo do WAN.
Pokud má někdo TPlinka tak je řešení jako psal Hapi. Řeknu zákazníkovi at si to zapojí do žlutých portů (to zvládne i největší tele i o vánocích). Pak si přesměruju port na MK a přihlásím se na tplinka a komplet ho nastavím. Vše vzdáleně..
Ale to ti na tom RBcku na strese nebezi DHCP server jinak si v kelu, jiank mas dva DHCP proti sobe.
0 x
A to něčemu vadí? Bavíme se o situaci kdy má zákazník doma novou nenastavenou (nebo vyresetovanou) wifi. Připojím se na ní a DHCP tam logicky vypnu
0 x
DrWiza píše:hapi píše:to mi chceš jako říct že natuješ na klientský jednotce a pak necháš ještě natovat shitskej tplink? a vsadim se že ještě natuješ jednou na hraničnim routeru, že? takže když ti zákazník zavolá že mu nejde net tak máš nulovou šanci cokoliv zjistit, že? Nevíš jestli tplink přidělil nějaký IPčka atd.. samí takový hezký věci který se daji zjistit od stolu během minuty sis zazdil a do cesty sis dal tupý zařízení který se zhroutí při torrentovym zátahu
sory ale nechapu co je to za prasarnu otevrit "domaci" sit do me verejne?! Jak to resis kdyz ma doma nekdo treba dva pc a nechce aby ses mu stoural v siti ? proste reknes ze to nejde a hotovo ? Kdyz si zakaznik koupi svuj router, ma sice zrizeni zadarmo ale at si ho sam nakonfiguruje.
Navic to je naka vyhoda pridavat MAC adresu kde jake navstevy co se chce pripojit na wifi a podivat se na maily ?
Kdejakej vyrostek pak tiskne sousedovy na sdilene tiskarne sprostarny (to sem nejednou resil jeste u staryho zamestnavatele). Mozna na vesnici ne ale tady v Brne se v tom chce vyrtat kazdej "IT odbornik" Za NAT se proste jen tak nekdo nedostane.
Sakra kdyz uz kazdymu davame wifi router vramci zrizeni tak jim to dela i jejich nat. Mimo to mame klientsky routery napajeny POEckem takze by me zajimalo jak bych to jako pak mel pripojit do LanuNavic tam mame projistotu povolenou spravu z wanu z urcite IP a hotovo.
Je pravda ze samostatny domy pripojeny wifinou moc neresime, vsechno bytovy domy kde mame privod optiku a kabelama rozvody do bytu.
- kde je otevřená?
- jaký macovky?
- nat přece dělá klientský zařízení který má každej zákazník svoje na střeše
- asi seš trochu mimo, vemu kabel ze střechy a píchnu ho do lanek na routeru dole, nehodlám používat tplinka nebo cokoliv jinýho stolního jako router. Dohled je, řekněme si to na rovinu, naprosto žádnej
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik