❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Kontakt JON - Routery NETIS

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
hapi

Re: Kontakt JON - Routery NETIS

Příspěvekod hapi » 8 years ago

opravdu zajímavá diskuze. Od doby co MK uvedlo hAp lite nedáváme nic jinýho. Teď jsme přidali do nabídky hAp ac lite pro lidi co se nebojí pustit chlup a pro panelákáře kde je 2.4GHz prakticky mrtvá. Pro průraznost do starých baráků s metrovou zdí sem tam instalujeme RB951G a dávali jsme i jeden velkej hAp AC do rodiny kde měly fůru apple hraček a defakto všechno závislý na bezdrátu. Jako ve směs není žádný problém. Všechno konfigurovaný přes capsman, všechno aktualizovaný na last verzi. Většinou ale dáváme 2-3 kousky hap lite po baráku když je větší. Je to lepší než jeden silnej kus.

Podle mě je aktuální firmware sakra důležitej faktor. Pokud dávám hap lite s firmwarem od výrobce tak jsem sám proti sobě. Další věc je nastavit apčko podle vzoru apple kterej na poslednim mikrotik numu měly v přednášce. Základ je tedy nastavit pouze G/N tedy bez Bčka a striktně pouze WPA2 AES. Nemáme problém. Problém je se starým firmware. Jo a taky vyhnout se 12 a 13 kanálu.

Jenom tak pro zajímavost, doma mám hAp ac lite, notebook 95Mbit, telefon 95Mbit. Všecho zastaví až 100Mbit port. Fakt nemáme problém.

Netis jsme koupili asi dva kousky před lety. To fakt ne. Jediný plus byl režim bridge pro nás ale to za to nestálo.

S možností customizování konfigurace routerboardů si na tvrdo nahrajem konfiguraci do boardu a už se ani nestaráme o to jestli někdo resetne apčko na stole protože najede zpět naše konfigurace. A to nemluvim o tom že díky capsmanu vidim všechno na klientský jednotce a nemusim se pronatovávat na nějaký web rozhraní nějakýho sráče. V případě dalšího apčka v baráku se to k tomu prostě samo přidá a jdu domu. A třeba případná výměna vadnýho nebo za výkonější kus je ultra snadná. To že teď byla vadná serie usb portů pro napájení? ta už je pryč. Reklamace to řešila. Každej sem tam má vadnou serii ale rozhodně nezavrhnu celou značku.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

pgb

Příspěvekod pgb » 8 years ago

Dáváme 841n vs 840n spíše ze setrvačnosti. Objektivní důvod nemáme. Dáváme to s tím že to funguje :) (až na pár chybek). Rozdíl se mi nepodařilo dohledat.

Hap lite nedáváme hlavně kvůli dvěma věcem, ten konektor je za trest, měl tam být jack (lidé to tam narvou obráceně atd...), zadruhé že se nehodí pro charakter našich zákazníků - jedna wifi v prostředku domu správně umístěná v případě dřevostaveb funguje dobře. Paneláky a staré domy vyžadují jiné řešení.

Jinak plně souhlasím s tím, že více ap s menším výkonem je rozhodně lepší nežli jedno megasilné (stejně to pak nechytne správně signál od klienta), takže capsman super.

5g nasazujeme pouze od hap ac lite nebo hap ac, protože věsinou kdo chce AC tak chce i gigabit
ale pokud se dává více ap tak nejčastěji popsaný hex poe lite + cap
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 8 years ago

Zdravím,
k tomu pojmu MEGASILNÉ AP. Co se týká těch RB, tak nechápu, proč se zastavili povětšinou na anténách z PCB. To v důsledku znamená, že klient má na NB plno čárek a je úžasně spokojen. To je ovšem jen díky vysokému výkonu konc. stupně RB (některých), ale ten zpětný kanál tvořený NB-kem je povětšinou slaboučký, lehce zarušitelný, což už ovšem klient nevidí. To samozřejmě jen podporuje nesmyslnost teorie o MEGASILNÝCH AP.
mpcz, 22.jul.2017
0 x

whef

Příspěvekod whef » 8 years ago

Já teď dávám většinou TP-Link 841N a někde HAP-lite classic. Do větších domů, tak různě ale třeba EAP od TP-linku většinou 115 v cluster modu, někde aj CAP od TP-linku s conrolerem. Nevím, proč má TP-Link dvě řady jedny sw managed a druhé hw, to mne štve. Jinak cena těch základních klesla na polovinu co stojí CAP od Tiku. Jak už bylo řečeno, někde funguje to jinde to druhé, něco se odpojuje od MK, něco zas od Tiku. Apple jede většiu líp s Tikem. Co se capsmanu týče, tak nevím, kde je chyba moc to nefunguje, ale nejsem takový MK guru jako ty Hapi. Jak už jsem psal dříve. MK dělá hodně zařízení, ale nic není dotáhnutého, stejně tak v bezdrátech. Možností nastavení sice milion, ale kdo má čas a chuť si s tím tak dlouho hrát, já už ne.
0 x

pgb

Příspěvekod pgb » 8 years ago

mpcz píše:Zdravím,
k tomu pojmu MEGASILNÉ AP. Co se týká těch RB, tak nechápu, proč se zastavili povětšinou na anténách z PCB. To v důsledku znamená, že klient má na NB plno čárek a je úžasně spokojen. To je ovšem jen díky vysokému výkonu konc. stupně RB (některých), ale ten zpětný kanál tvořený NB-kem je povětšinou slaboučký, lehce zarušitelný, což už ovšem klient nevidí. To samozřejmě jen podporuje nesmyslnost teorie o MEGASILNÝCH AP.
mpcz, 22.jul.2017

určitě doporučuji shlednout záznam z mum, tam částečně popisoval, proč raději více ap a ne jedno megasilné (megasilné = nastavený vysoký výstupní výkon 20dBm + 1,5dBi/jiné externí antény), smyslem je dostat se na stejnou úroveň signálu na obou stranách zařízení (jak na RB ap tak i na mobilu/ntb) => nenastavovat výstupní výkon na max, je to kontraproduktivní (klient sice vidí signál, ale stejně to moc nefunguje), raději přidat více ap s menším výkonem
0 x

hapi

mpcz píše:Zdravím,
mpcz, 22.jul.2017

no já ti nevim ale jak ovlivní rozdíl 3dB kvalitu pro klienta? Když si vemu standardní domácí rbčko tak má kolik? 2dB +-? tplink má 5dB takže 3dB mě má jako zachránit? Počítej trochu. Navíc pokud takového tplinka dáš do jednoho patra tak ve druhym nefunguje což ale zase hodně všesměrový rbčka fungují. Jo asi dáš argument že prostě jednu antenku nakloníš což možný je ale pak už nefunguje mimo když jednu polarizaci je slyšet podstatně méně a z vlastní zkušenosti vim že ani to neni samospása a defakto pokud někdo operuje na tom rozhraní 3dB tak to stejně nefunguje dobře.

Ty PCB anteny maji výhodu. Nikdo je neutrhne :-D
0 x

hapi

whef píše:Já teď dávám většinou TP-Link 841N a někde HAP-lite classic. Do větších domů, tak různě ale třeba EAP od TP-linku většinou 115 v cluster modu, někde aj CAP od TP-linku s conrolerem. Nevím, proč má TP-Link dvě řady jedny sw managed a druhé hw, to mne štve. Jinak cena těch základních klesla na polovinu co stojí CAP od Tiku. Jak už bylo řečeno, někde funguje to jinde to druhé, něco se odpojuje od MK, něco zas od Tiku. Apple jede většiu líp s Tikem. Co se capsmanu týče, tak nevím, kde je chyba moc to nefunguje, ale nejsem takový MK guru jako ty Hapi. Jak už jsem psal dříve. MK dělá hodně zařízení, ale nic není dotáhnutého, stejně tak v bezdrátech. Možností nastavení sice milion, ale kdo má čas a chuť si s tím tak dlouho hrát, já už ne.

mk má wikinu. Stačí 10 minut podle návodu a máš capsman funkční. Pokud člověk chce tak zjistí že capsman se dá nastavit velmi minimalisticky se zlomek nastavením. Defakto stačí vybrat region, ssid a zapsat šifru a to jenom v jednom nastavení a neni to třeba rozepisovat do položek všude po capsmanu.

MK dělá hodně zařízení to jo, ale nějak nechápu kam tim míříš když tam jede všude stejnej soft. Přece je to na všem stejný. Všechno atherosy, stejnej soft, stejná funkce. Já nevim ale mě to za ten půlden odlazení stojí. ISPík se nemá chuť něco učit? to je špatný
0 x

TheITman

Příspěvekod TheITman » 8 years ago

Zdravím, zkoušel někdo z Vás, jestli WF2411 dlouodobě přežije napájení 12V? (Resp. 13.8 ze zálohoaného zdroje) Díky
0 x

Gemb

Příspěvekod Gemb » 8 years ago

Neviem ako u vas, ale u nas snad kazdy clovek povie - no kamarat mi povedal, ze to staci vymenit router za silnejsi...povodne mal klient hap lite....vysvetlujte potom klientovy rozdiel medzi tx a rx signalom, niektori pochopia vacsina ale nie. Chcu vidiet ciarky na telefone a basta :joy: Takze unifi ci prehulene rb2011 su na to idealne, co chcu to maju. Ked im to nefunguje v zone s 3 palickami tak hold smola, potom je len odpoved - ved si kupte silnejsi telefon :upside_down: Vela ludi je proste zvyknutych na klasiku - pendreky ako su na tplinkoch, ked im clovek da hap hned ho okomentuju, to bude slabe, to nema anteny....a cim viac anten tym viac adidas. Inak netis 2419 je tiez prehuleny mimo limit, podla toho co som meral...
0 x

Petr Bačina
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Bačina » 8 years ago

Trochu jsem si dnes hrál s MK a Netisem... Nemám doma moc vzorků na kterých testovat.
Wifi karta Dell DW1530, TPlink Archer T1U, Xiaomi Redmi 4X, NAS s propustnostní 1Gb. Routery umístěné na stejném místě (výměna kus za kus), ve stejné místnosti s PC a telefonem. V dalších místnostech jdou rychlosti dolů u vše routerů prakticky stejně. 5G padá na propustnost mnohem rychleji než 2,4G, logicky. Test pomocí samby, přenos filmu z NASky do notebooku s SSD. NASka dá na čtení i zápis plnou rychlost ethernetu. Test jenom downloadu od routeru ke klientovi.

2GHz
hAP ac lite - 11ch, 1chain, 20MHz - 21Mb (ROS 6.36 a 6.39.2)
hAP ac lite - 11ch, 2chain, 20MHz - 22Mb
951G - 11ch, 1chain, 20MHz - 22Mb (ROS 6.24 a 6.36)
951G - 11ch, 2chain, 20MHz - 22Mb
Netis WF2411 - 11ch, 1chain, 20MHz - 40Mb
TP-Link 740N – 11ch, 1chain, 20MHz – 35Mb
Netis WF2780 - 11ch, 2chain, 20MHz - 92Mb

5GHz – DW1530 (maximálně 40MHz kanál)
hAP ac lite - 36+40ch, 1chain, 40MHz - 47Mb (link 150Mb)
Netis WF2780 - 36+40ch, 2chain, 40MHz - 175Mb

5GHz – Archer T1U (80MHz + ac)
hAP ac lite - 36+40ch, 1chain, 80MHz - 65Mb (link 433Mb)
Netis WF2780 - 36+40ch, 1chain, 80MHz - 130Mb

Doma mi prostě MKčka nechodí. Nechápu proč. X různých zařízení a vše se chová stejně. Proti ostatním jsou MKčka rychlostně úplně pozadu.
0 x

basty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 8 years ago

S tim wf2780 problemy jsou nebo nejsou? Dle testu ac routeru v computeru vychazi parametrove hodne dobre za dobrou cenu.
0 x

Petr Bačina
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Bačina » 8 years ago

No měl jsem ho asi měsíc doma v provozu a funguje to v pohodě. Vše se mi vždy připojilo a nepadalo. Jenom připojení na 5G trvalo déle, asi než se domluvil router s kartou že pojedou na 40MHz místo nastavených 80MHz.
Dělal vše potřebné. NAT, DHCP, wifi, QoS pro boxy od 4NETu. Ale u lidí je nemáme, takže mohu soudit jenom podle jednoho kusu.
0 x

iTomB

Příspěvekod iTomB » 8 years ago

Petr Bačina píše:No měl jsem ho asi měsíc doma v provozu a funguje to v pohodě. Vše se mi vždy připojilo a nepadalo. Jenom připojení na 5G trvalo déle, asi než se domluvil router s kartou že pojedou na 40MHz místo nastavených 80MHz.
Dělal vše potřebné. NAT, DHCP, wifi, QoS pro boxy od 4NETu. Ale u lidí je nemáme, takže mohu soudit jenom podle jednoho kusu.

No pripojeni je jedna vec, ale rychlost druha ... a divim se, ze ti to bezi tak blbe. Postni sem konfiguraci MK (hlavne wireless a jak mas zaklad, nebo cele ...), ja s tim nemam problem. Testoval jsem doma aj hAP lite a jel mi 83Mbit (omezeni netu) vic jsem ho netestoval ...
RB AC mi doma do telefonu dokaze dat pres 600Mbit.

iTomB
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 8 years ago

Všechno je to o driverech v klientských krámech.

Příklad: Moje X230, default driver z Windows Update - na půlku věcí se to ani nepřipojilo. Po hodinovém hledání nalezení 3 různých driverů - 2 z nich stejná bída, 3. - překvapení, na 20MHz, SISO (karta je jen jednochainová) 40 MBit, 40 MHz - 80 Mbit.

A vysvětlujte pak lidem, že mají krám. Můj příklad je navíc na Windows 7, kde se dá s driverama dost šachovat a hlavně existují. Na windows 10 to je většinou past.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

honzam

Příspěvekod honzam » 8 years ago

Přesně, je to o driverech ve windowsech. Mám starší notebook s WIN7. Dal jsem do něj AC kartu. Jelo to blbě, myslím že ani 70Mbit to neudělalo.
Po upgrade ovladačů najednou přes 200Mbit proti WAP AC
0 x