Popravde s tema dvema IP adresama me to vubec nenapadlo. To uz mi tedy ted bezi. S cim je jen problem je, ze nevim kde najit konfig rndc, protoze on si porad trva na tom, ze pojede na 127.0.0.1 953 a ja bych mi chtel zmenit ip na jednu z tech, co mam nastavenou na iface. Hledal jsem rndc.conf, ale bezvysledne. Nevis, jak jste to resily u vas? Dekuju.
PS: i kdyz jsem ten port zmenil, podle tveho prikazu, v logu bindu mam po restart porad:
May 20 00:32:35 mail named[2075]: command channel listening on 127.0.0.1#953
May 20 00:32:35 mail named[2075]: command channel listening on ::1#953
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
DNS server
pepulis píše:Popravde s tema dvema IP adresama me to vubec nenapadlo. To uz mi tedy ted bezi. S cim je jen problem je, ze nevim kde najit konfig rndc, protoze on si porad trva na tom, ze pojede na 127.0.0.1 953 a ja bych mi chtel zmenit ip na jednu z tech, co mam nastavenou na iface. Hledal jsem rndc.conf, ale bezvysledne. Nevis, jak jste to resily u vas? Dekuju.
PS: i kdyz jsem ten port zmenil, podle tveho prikazu, v logu bindu mam po restart porad:
May 20 00:32:35 mail named[2075]: command channel listening on 127.0.0.1#953
May 20 00:32:35 mail named[2075]: command channel listening on ::1#953
Tak uz jsem na to prisel, je to o tomhle:
# cat named.conf.options
options {
...
};
key "rndc-key" {
algorithm hmac-md5;
secret "xxxYOURSECRETKEYxxx==";
};
controls {
inet 127.0.0.1 port 953 allow { 127.0.0.1; } keys { rndc-key; };
};
0 x
Myghael: Dekuju moc. Uz bezi kazda sluzba na sve IP. Vsechno jede zatim podle predstav
.

0 x
Myghael píše:Jsem rád, že ti to pomohlo.
Ahoj, mas nejake specialni nastaveni toho unbound? Vsechno mi funguje, jen jsem ted vsechno predelaval na novejsi server a tak jsem si rikal, ze se pohraju s nastavenim parametru. Nyni mam:
server:
verbosity: 1
interface: 192.168.128.10
port: 53
do-ip4: yes
do-ip6: no
do-udp: yes
do-tcp: yes
do-daemonize: yes
access-control: 192.168.0.0/16 allow
access-control: 10.10.0.0/16 allow
chroot: "/etc/unbound"
username: "unbound"
directory: "/etc/unbound"
use-syslog: yes
pidfile: "/var/run/unbound.pid"
root-hints: "/etc/unbound/named.cache"
#logfile: "/var/log/unbound.log"
rrset-cache-size: 512m
msg-cache-size: 256m
cache-min-ttl: 3600
cache-max-ttl: 86400
num-threads: 4
prefetch: yes
outgoing-range: 8192
num-queries-per-thread: 4096
# the number of slabs to use for cache and must be a power of 2 times the
# number of num-threads set above. more slabs reduce lock contention, but
# fragment memory usage.
msg-cache-slabs: 8
rrset-cache-slabs: 8
infra-cache-slabs: 8
key-cache-slabs: 8
# buffer size for UDP port 53 incoming (SO_RCVBUF socket option). This sets
# the kernel buffer larger so that no messages are lost in spikes in the traffic.
so-rcvbuf: 8m
statistics-interval: 0
extended-statistics: yes
statistics-cumulative: no
harden-referral-path: yes
0 x
Ani ne, mám to jako cache, kromě zadání několika autoritativních serverů jsem tam nic extra nedělal.
Autoritativní DNS máme na BINDu, konfigurujeme jako správné lamy přes webmin.

0 x
Si vis pacem, para bellum.
MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.
MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.