❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

najvhodnejsi sposob zalohovania tras (kruhovanie) cim nan?

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
helapc

Re: najvhodnejsi sposob zalohovania tras (kruhovanie) cim na

Příspěvekod helapc » 13 years ago

V zásadě se schodnem. Pokud budeš mít do 300 routeru, neřeš AREU. Pokud jich bude víc je to dle mích zkušeností nezbytné. Záleží ale i na topologii sítě a kvalitě všech spojů kde běží Quagga. Area musí být vždy spojená s Areou 0, NENÍ PROBLÉM na více místech a costy normálně fungujou. Co je problém připojit AREU např. 2 do AREI 0 např. přes AREU 3. Funguje to, ale nedoporučuji.
Doporučuji stejně jako kolega nade mnou hlavně udělat IP plán, tak aby jsi AREU mohl kdykoliv zavíst. To je práce na hodinu, ale přeadresovat 1000 routerů je na půl zimy. Dej si na každej sektor např prefix /22 a nemíchej tyhle adresy na jiný body nebo sektory.
Pak ti mohu doporučit používat u WiFi spojů delší dead-interval. Zpomalí se výměna routovací tabulky, ale bude to míň náchylné na výpadký např v případě zarušení.
interface eth0
description vodojem10:
ip ospf message-digest-key 1 md5 xxxxxxxx
ip ospf cost 1
ip ospf priority 5

interface ath0
description vodojem10:
ip ospf message-digest-key 1 md5 xxxxxxxx
ip ospf cost 10
ip ospf priority 5
ip ospf dead-interval 120
ip ospf retransmit-interval 4

PS. 10 000 klientů na AREA 0 to máte kolik routerů? Mi routujem všude včetně zákazníků, to si pak tu routovací tabulku neumím představit.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 13 years ago

Já mluvil o STUB Area ... ta dělá problém.
helapc píše:Area musí být vždy spojená s Areou 0, NENÍ PROBLÉM na více místech a costy normálně fungujou.
PS. 10 000 klientů na AREA 0 to máte kolik routerů? Mi routujem všude včetně zákazníků, to si pak tu routovací tabulku neumím představit.

To není moje síť :-) Nejsme ani na třetině. My u členů neroutujeme. Ale i tak 590 záznamů v routovacích tabulkách. Okolo 230 routerů, občas nějaká area.
Obecně není ani tak problém routovací tabulka, jako doba konvergence toho OSPF. Nebo zapomenuté omezování multicastu na nějakém switchi :-)
0 x

helapc

Příspěvekod helapc » 13 years ago

STUB area vím že existuje, ale nikdy jsem neřešil tak nevím jaký je rozdíl. S multicastama jsem taky bojoval, to by mohlo kolegu zajímat. Ubiquity M5 v režimu AP bridch, quagga neprojde dál! Někdo to řešil WDS režimem, já mám na všech M5 quaggu a routuju.
Já bych řek, že problém je velká tabulka a častá rychlá konvergence. Když jsme byli přes tisíc záznamů pomohli jsme si dead-intervalem 120, ale stejně se nám nahodile ospfd kouslo na druhým konci sítě než byl problém. Sdružením prefixů se snížila routovací tabulka a je klid.
0 x

lukas-svk

Příspěvekod lukas-svk » 13 years ago

asdewq píše:- ked chcem aby sa mi automaticky menila default routa na kazdom z routerov (pri vypadku niektorej z tras) spravne rozumiem tomu, ze na hlavnom routeri (tom za ktorym je uz siet smerom do netu ktoru nechcem riesit vramci ospf) zaskrtnem moznost redistribute default route?

asdewq píše:- spravne chapem ze ak chcem za ospf na ostatku siete pouzivat staticky routing mam nahadzat tieto rozsahy do routeru za ktorym je a dopisat do tabulky staticke routy rucne?

No na rozhrani statickeho a dyn routingu opat redistribucia statickych rout, nech to vidia aj ostatni OSPF neighbori

asdewq píše:- interface ktore maju ist do ospf ale niesu za nim dalsie ospf sa daju ako passive?

Neviem ci toto je uplne riesenie. Neviem ako na MK ale v ciscu toto znamena ze danym iface by nemal posielat routovacie updates, ale to neznamena ze ich tade nemoze prijat.
Tu je riesenie redistribucia connected rout do ospf procesu.

asdewq píše:- nastavit jedinecne router id v instances totozne s loopbackom

Myslim ze v pripade MK ani ten loopback nepotrebujes, nastavis router ID pod ktorym je tvoj router vidiet u okolitych routrov. MK myslim ani loopback nema, da sa to riesit pomocou bridge ktoremu das IP adresu nieco /32 a ospf proces si zoberie vzdy to najvyssie ID. Preto by som siel prvou cestou a nastavil to natvrdo

asdewq píše:- u hlavneho routeru v ospf instances>defalut>redistribute default route na allways as type 1?

Zodpovedane, toto by malo byt o costoch to si niekde nacitaj alebo pouzi type2 :)

asdewq píše:- costy musia byt spocitane pre oba konce rovnakeho spoja v ospf>interfaces rovnako!! - ak teda nechcem aby mi siel upload niekade a download inakade

Zodpovedane

asdewq píše:- este nieco mi unika? alebo takto nakonfigurovane OSPF by malo ficat?

Malo, ked tak si nastav zalozne staticke routovanie s vyssim distance nez routy z ospf. Ked urobis nejaku chybku a nebude def routa tak sa aspon niekam dostanes.

Ktosi tu pisal ze multiarea je narocnejsia na vypocet nez single area. Ja si skor myslim ze multiarea je zlozitejsia na dizajn avsak ma benefity v nizsej konecnej zatazi a mensich routovacich tabulkach na smerovacoch pretoze zjednodusene povedane, routre patriace do istej arey neriesia to co sa deje mimo arey.

asdewq píše:pri dodrzani hore uvedenych zasad mi vsetko na stole funguje presne ako som ocakaval, ide vsak o to ci som niekde nieco neprehliadol a toto sa mi vrati po nasadeni do ostrej prevadzky... Vopred vdaka za kazdu pripadnu radu :)
0 x