❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Mikrotik = Latvia = Lotyšsko

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
hapi

Re: Mikrotik = Latvia = Lotyšsko

Příspěvekod hapi » 13 years ago

nemuzes vyvinout neco podobnyho dokud nepredelas 802.11 vrstvu. Do ty doby muzes soupat nohama. Leda by sis nechal vyrobit wimax na 5GHz.
0 x

Myghael

Příspěvekod Myghael » 13 years ago

Selič píše:Iwg: To chceš vyvíjet vyvinuté - namátkou OpenWRT, Voyage, DD-WRT, Zeroshell...
Na nekrotiku je unikátní právě a jenom winbox, kdy to dokáže naklikat a vyznat se v tom i obyčejný smrtelník a né jenom guru.
V oblasti hw a bezdrátu a kvality už se kluci jenom snaží neztratit stopu za UBNT, ale je to marný.

Já bych třeba bral nějakou kopii winboxu na ovládání linux/bsd/any other unix mašin. Kdyby to nekrotik (zábavné pojmenování, to jsem viděl prvně) udělal pořádně, tak by to mohlo uspět. Možná by za to někdo byl ochotný i zaplatit, kdyby na to dali nějakou solidní cenu...

btw, sorry za off-topic.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 13 years ago

Myghael píše:
Selič píše:Iwg: To chceš vyvíjet vyvinuté - namátkou OpenWRT, Voyage, DD-WRT, Zeroshell...
Na nekrotiku je unikátní právě a jenom winbox, kdy to dokáže naklikat a vyznat se v tom i obyčejný smrtelník a né jenom guru.
V oblasti hw a bezdrátu a kvality už se kluci jenom snaží neztratit stopu za UBNT, ale je to marný.

Já bych třeba bral nějakou kopii winboxu na ovládání linux/bsd/any other unix mašin. Kdyby to nekrotik (zábavné pojmenování, to jsem viděl prvně) udělal pořádně, tak by to mohlo uspět. Možná by za to někdo byl ochotný i zaplatit, kdyby na to dali nějakou solidní cenu...

btw, sorry za off-topic.

tak ono nejde jen o winbox - ale i v terminalu se pohybujes jednoduse, mas k dispozici pouze ty funkce co to umi (nedostanes se nikam jinam do OS, kde muzes neco zdrbat) a v podstate tam pises stejne prikazy jako ve scriptech...
0 x

Myghael

jj. WinBox na *nixu místo ros, to bylo něco. Jedno jestli webové nebo aplikace.

Jinak k tomu "jinam do OS" - to by tam mohlo být taky, ale vyčlenil bych to do nějakého odděleného menu, pro začátečníky třeba s varovným vykřičníkem. Pak ještě správu dalších aplikací a bude z toho pomalu remote desktop - ale určitě bych zanechal to primární zaměření na síťování, srát do toho další věci netřeba.

Osobně bych si to klidně lajznul, teď jenom sehnat nějakého programátora, co to za mrzký peníz napíše, a nějakého vola, co to zacvaká... :-D
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 13 years ago

ostudo, snad bys nechtěl linux spravovat vzdálenou plochou jako nějaký windows server ? :)
0 x

Myghael

Takový barbar nejsem. Spíš jsem to špatně napsal - nechat si "desktop" běžet v aplikaci na klientovi, která by se serverem komunikovala třeba pomocí ssh nebo jinak - takže cca. stejně, jako dnes fachá winbox. Omluva za mystifikaci.

Výhoda jasná - grafické rozhraní nezabírá místo na disku, paměť ani procesorový čas serveru, protože běží u klienta. Ušetří se taky linka. To byl merit věci. U routeru s 128 MB paměti a 4 GB úložištěm to má smysl řešit hlavně kvůli výkonu, jinak zbytečná bezpečnostní díra.

Windows server? Pche! Stačilo mi jednou, už nikdy více. Ostatně, co bych s ním dělal, když mi všechno jede na nějakém *nixu (u mě MikroTik, FreeBSD, Solaris, Linux). Teda, kromě mobilu, ale to mě u Siemense A55 trápit nemusí.
0 x

lwq
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 13 years ago

No ja uz leta na Mac OS provozuju WInBox jako WINE APP a v Linuxu mi taky pod Wine winbox jede ... Jen nektery veci nefungujou - treba upload souboru pretazenim do /files (ale tyhle "super-interaktivni" veci stejne nepouzivam) ... Ale obecne to jede bez problemu. 8)
0 x

Myghael

jj, mě taky. Co se týče přetahávání souborů, na to mám FTP. Mám už nějak rozdělanou cron job na serveru, která se přiloguje do mikrotika po ssh, nechá udělat zálohu (takový ten soubor, co se nechá vygenerovat ve Files ve WinBoxu) a stáhne si ji to k sobě (Pravda, to ssh si ještě musím nějak pořešit, zatím to bere jenom sériový port). Teď už jenom to mikrotikácké api natlačit na linuxový router. Ne kvůli zálohám, ale kvůli ovládání tučnákových nebo besedových routerů (no, sice mám takový stroj jenom jeden, ale s tým chuj).
0 x

tom-tom

Kolik těch routerů takhle zálohuješ přes ssh? Není lepší to svěřit skriptem routeru, aby se o vlastní zálohu staral každý router sám a pak ji poslal na k tomu určený mail? Pak jen webmail nebo imap a tadá, zálohy máš kdekoliv po ruce :)
0 x

hapi

zkušenější useři nepoužívaji něco tak hloupího jako je spam ale nechávaji mikrotiky aby zálohu poslali na ftp případně aby zálohu ukládali i do složky podle identity mikrotiku :-)
0 x

Myghael

nejsem ISP jako takový, spíše malá síťka, která je navenek součástí větší sítě a ofiko neexistuje (někdy uvažuju, že o tom něco sepíšu na svůj blog, fungování i správa toho je docela komedie, občas tragikomedie). Jinak zálohuju přes sériový port svoje čtyři routery (deset let staré cisco a 3x RB133 s ROS 2.9), sshčko teprve dávám dohromady. Pak bych s tím měl zálohovat asi 50 důležitějších routerů mého ISP (ta větší síť).
Rozlišit RBčko podle identity je samozřejmost, pochybuju, že by se rbčku zamlouval konfigurák z toho fiaska.

Mail jsem řešil taky, ale nějak jsem to nedal (programovací lama), tak jsem to vzdal. Na druhou stranu, takhle si to vyřeším jenom jednou a mám to v centrále. SSH má každý linux/mikrotik/ubnt, takže nemusím řešit potencionální bezpečnostní díry (zapezpečený mail/FTP nebo cokoliv je fajn, ale dá se hacknout, neexistující asi těžko, lidi tu jsou docela svině). Nejsem žádný expert na nekrotika ani ubineta, vlastně ani nevím, že v MK nějaký mail je.
0 x

tom-tom

hapi píše:zkušenější useři nepoužívaji něco tak hloupího jako je spam ale nechávaji mikrotiky aby zálohu poslali na ftp případně aby zálohu ukládali i do složky podle identity mikrotiku :-)

Ale jdi ty brepto.. Zkušenější uživatelé přece neposílají důležité zálohy na cizí mailserver.
Co se týče ftp, pokud si dobře pamatuju, mikrotik umí fetch až od v3 a to ještě jak v které verzi. Naproti tomu, takhle zálohuju už od v2.8 a ještě se nestalo, že by nějaká záloha vypadla, nebo se na ftp uploadnula jen polovina souboru (narozdíl od ftp).
A jako bonus, stačí servisní notebook položit do docku, stáhne se mi do něj pošta se zálohama automaticky, aniž bych musel nějak řešit sync s ftp.

Jo a v mailu je mám chronologicky včetně subjectu s názvem ap a časovým razítkem. Nutit maildrop, aby mi to třídil do složek podle identit... to už je trochu rozežranost ne? :)
0 x

hapi

já sem nemluvil o mailu ale o ftp.
0 x

Myghael

Seznam routerů, mapa sítě s jejich vyobrazením. Klikneš a máš tabulku - datum a čas - soubor - čudlík na log z toho stáhnutí. Zálohováno na diskovém poli serveru. Na routeru zůstávají pouze vybrané zálohy + poslední.
Připojím notebook a pošta a vše ostatní mám lokálně - synchronizované se serverem. Když se notebook vysype, nepřijdu o data. Když se vysype server (potažmo celá síť), data pořád mám.

Neřeším mail ani FTP - obojí vypnuté, šetřím čas CPU, ať se namáhá server, ten je výkonem a ostatními parametry někde jinde (bohužel i spotřebou, ale běžel by i tak, tudíž to zde neřeším). Pro klid duše to dělá extra vyhrazená VM. Kdybych neměl server? Na notesu mám virtualbox, tak ta VM, co to dělá, pojede tam. (Konverze VMware <> VirtualBox OSE zas takový problém není)
0 x

tom-tom

Takže máš na to spešl systém (další variace ISPadmina?), který ti dělá všechno z jednoho místa centrálně.. já že si ke každé akci konfiguruješ ručně crona.
Taky jsem kdysi měl všechno pokud možno centrálně, ale tak dlouho se chodilo se džbánem pro vodu, až se čudlík pokazil :)
0 x