❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Pochlubte se vytuněným spojem

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
Selič
antispam: Ano

UB5

Příspěvekod Selič » 14 years ago

Ta UB5 reguluje nasledovne:
MK v3.x cislo zadane je o 7dB (offset) vyssi nez skutecny vykon na konektoru. Nejmensi vykon lze zadat 13dBm, pak je na konektoru skutecne 6dBm. Pokud zadate cislo mensi nez 13dBm, tak se vypne vystupni zesilovac a karta prakticky nevysila.
MK v4.x plati to same, jen pokud zadate card rates, tak se v prostrednim sloupecku ukazuje skutecny vykon pri dane modulacni rychlosti (nizsi o tech 7dB).

Tedy k UB5 byste nemeli pripojovat antenu ziskovejsi nez 21dBi pres pigtajl, nebo 24dBi pres nejaky delsi koax.
S vyhodou se pouzije do boxu s panelkami a vsesmery, ktere nemaji integrovanou "prepetovku" nebo jako prijimaci na nstreme dual. Pak na rozdil od shitu CM9 neztraci casem citlivost a na prijmu se nechaji vydelat 1-2dB k dobru.

A jeste poznamka k vystupnimu vykonu - optimalni hodnota pro Atheros CM9 generic je kolem 13dBm. Pri vyssim vykonu uz se rozmazava konstelacni diagram vlivem prebuzeni zesilace. Pod cca 10dBm pak zase dochazi ke zkresleni signalu, protoze pracovni body zesilovacu utikaji mimo vyrobcem doporucenou oblast.

IMHO: zatim asi nejlepsi reseni nstreme dual je kombinace ASD17 pro vysilani a Tyhan nebo Prowax parabola na prijem. Na stozaru se to musi dat, aby na stejne strane RX nevidela TX se signalem silnejsim nez -50dBm. Casta chyba jsou obe paraboly okrajem tesne u sebe, nebo pouziti 2*CM9 v RB433, kde maji karty preslech uz mezi sebou.
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

CM9 má při rate 54Mbit max 13dBm tak je to snad jasný že při víc zkresluje. Ale nechápu proč zkresluje i pod 10dBm.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 14 years ago

Selič: ADS17 nejsou příliš vhodné, při určité vlhkosti ve vzduchu na větší vzdálenosti podstatně klesá úroveň signálu. Další problém je námraza, trochal ledu udělá s ASD17kou divy. Shodil jsem jich minulý rok asi 10 kousků z bodů.
0 x

andreas4all

Příspěvekod andreas4all » 14 years ago

peak je niekde na urovni 152mbps.

Obrázek
0 x
Pripojenie na Slovensku.
http://www.citicom.sk

Leeonek

hapi píše:.....Prostě si kup nejlepší anteny, nejlepší karty, zapoj to, nastav to a jedeš.....

Není nad přesný výčet hw a nastavení, fakt super, díky moc za tip :)
0 x

hapi

co ti mám říc :-D

kup si RB411AH, osaď to R52Hn, připoj duální antenu, polaď nastavení a hotovo. Já nevim co na tom mikrotiku vidíte tak složitýho :-D

musíš si na to přijít sám a sám dojdeš k závěru že kvalitní anténa + kabely je základ a za kvalitní antenu nepovažuju jirouse nebo airmaxe. Skoušej všechno, už to tu bylo psaný hodněkrát ale ono to pojede i když to jenom přepneš do Nka bez nějakýho velkýho lazení. Pak jenom zapneš nstreme nebo nv2 a voala, z hroznýho Nka je tu best spoj. Jako praxe je nejlepší, nebudu ti tu vypisovat nastavení do podrobna protože to je bezcený když to jenom obšlehneš. Základem je vždy čistej kanál, vo tom žádná. Jinak nemáš šanci dosahnout maxima jako já.

Máš doma nějaký SXTčka? dej si je proti sobě na zemi a testuj testuj testuj. To je to proč o všem vim hodně protože testuju. Já věci nekupuju abych je okamžitě nasadil. Musí se řádně otestovat a přijít na nějaký ty mušky který z toho dělaji těžítno na stul :-D ono většinou stačí něco blbě přepnout a spoj je rychlej jak dialup :-D
0 x

Leeonek

No SXTčka mám, testoval jsem to chvilku, a taky stolní testy tůzných platforem a kombinací karet docela flákám kvůli nedostatku času. Každopádně to co jsem zkoušel i třeba na sxt, tak se prostě u 2x2 N se zapnutým NV2 a 20Mhz kanálem nedostanu přes nějakých 50Mbit v tcp. Navíc by mě zajímalo, jestli pořád platí to, že 2x NV2 a Nko se nesnesou na stejném bodě, protože pak je mi takový spoj stejně k ničemu....
0 x

hapi

jak to myslíš nesnesou?

Zapni si nstreme na stole a uvidíš. Samotný Nko je hrůza a děs. Mikrotik i Ubntu to věděli a proto si vymyslely nv2 případně airmax. Samotný Nko ani nezkoušet, je k ničemu. Pak pozor na takovou zvláštnost. Ono totiž když testuješ UDP a měníš nastavení nebo ho prostě zapneš test krátce po připojení karet, tak se spoj rozpadá, nenaběhne a jede na nic. Musíš ho nahodit na TCP, tim se nezahltí a pěkně naběhnou rychlosti. No ale to poznáš že Nko rádo padá rychlostí dolu při nevytížení ale dá se to ošetřit atd atd...

Před několika dny, RB411AH proti SXTčku na stole. UDP 210MBit, to samí jako na alixech.
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 14 years ago

dej si ten tvůj nkovej 300/300Mb do norem a hlavně do kanálů které jsou povolený a můžeme se bavit o reálném využití nka..
mě to také dobře funguje úplně v čistém kanále třeba na 5,8, že :mrgreen:
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

hapi

když to nezajímá konkurenci... mě to zajímat má?
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 14 years ago

ne o to nejde, jde o to že jsem tím chtěl říci že dnes je v pásmu 5GHz celkem nemožné najít kanál, který by byl úplně na nule se šumem. takový kanál je možné mít tak možná na dědince, ale i tak je to někde špatné...
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

hapi

jo ale je to fuk, tady jde o to kolik z toho jde reálně vymáčknout. Myslíš že ten co tu ukazoval peak na 150Mbit na UBNTu to má v limitech? pochybuju.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 14 years ago

Nejak mi tu porad schazej nejaky pekny testy od zastancu ubnt :wink: sakra kazdej druhej to chvali a nejak se ale nechlubej :cry:
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 14 years ago

350 metru - AirGrid 23dB proti AirGrid 23dB, vykon 6dB, takle to prenasi, limituje to ethernet :) Je to jedna polarizace, 40MHz kanal.
Přílohy
airgrid.png
airgrid.png (14.6 KiB) Zobrazeno 1775 x
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

basty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 14 years ago

zkus FD pripadne TCP.
0 x