ppp76 píše:No nerekl bych ze jim vypaluje rybnik , tdma uz maj taky funkcni ...konecne .... nkovy spoje konecne taky fungujou jak maj ... ubnt nabizi kopec produktu ale jak je psano vyse ty anteny je zverstvo

takze kdyz vezmu jen elektroniku a pripojim k ni antenu sem cenove temer nastejno a ubnt hlavne nema desky typu rb600 nebo rb800 kam si narvu kopec karet a mam vse v jednom ... spravuju jednu desku a z ni kopec anten , jedno napajeni jeden kabel nepotrebuju zadny switche ani dalsi routery v cemz vidim velkou silu tika . Klientsky stanice sem na tom stejne kdyz koupim jen wisp station a dam je do nejaky kvalitni anteny sem na tom cenove stejne jak s tikem a hlavne zkusenost mi rika ze jedna sit jeden system ma svoje vyhody

no neviem, ale podla toho co tu citam, to skusim zhrnut:
MIKROTIK:
- zhruba z 10 ludi funguje "n" mozno 1-2 ludom. ostatny na to nemaju bud vhodne podmienky, alebo to proste nedokazu nastavit (fakt neviem, skusenost nemam)
- pomaly kazdy ich novy HW produkt stoji za konske hovno. bud to viac nefunguje ako funguje, alebo vydavaju HW ktory s dnesnou dobou zdaleka nedrzi krok
- SW sa nebudem radsej ani vyjadrovat... robit pokusne kraliky z isp nie je zrovna k smiechu a stresovat ci mi nabehne RB na druhej strane mesta je tiez fajn vec
UBNT:
- z 10 ludi to funguje minimalne 9 - proste tam to ide a hocikto si hocico hovori, ide to krasne. inak ak to niektomu nejde normalne alebo ma problem s rusenim inych spojov na tom istom sajte, tak problem vyriesi to, ak zariadenie uzamknete do kovovej krabice a samozrejme ak sa vyhnete tym malinkym kratkym a krehkym pigtailom dodavanych k rocketom. vysledok je uplne minimalizovanie pingov a rapidne zvysenie priepustnosti.
- HW ktory vydava UBNT cim dalej tym lepsi... vyvojove tempo, ktore nasadili oni je fakt rychle (MK by bol stale na 3.x keby nebolo UBNT) a nevydavaju HW, ktory zaostava za predchadzajucim, ako napriklad MK.
- SW je kazdym vydanim lepsi a stabilnejsi. priepustnost rastie, kvalita celeho sa citelne posuva dopredu, co sa o MK neda povedat... tam sa len laboruje a laboruje a testuje na ISP - ale hovorim, to nie su moje skusenosti, ale vycitane skusenosti z tohto fora.
hej... v tom mate pravdu, ze nanostationy neboli prave stastne vynalezi koli ich antenam. ale kopec ludi tu pouziva male panelky 13db, alebo jirous boxy co je pomaly to iste. verte mi, mame jirous box ako sektor a ide krasne. takze ten, ktory pouziva jirous boxy, tak nech radsej nenadava na nanostationy. proste je to shit ako shit a je jedno aku aktivnu cast za to pripojite.
dalsia vec co sa im da vytknut je prave regulovanie... podla mna stale nedoriesena vec. rapidne zmeny su, ale aj tak to nereguluje ako ma - hoci niektory tvrdia opak.
MK pouzivam ako diagnosticky, routovaci a natovaci stroj v sieti. ale na vysielace uz ho nikdy nedam... dovod nemam, kedze ubnt ich zanechalo za sebou velmi davno. akurat mi je niekedy luto za ich spravou bezdrotovej casti - to mali premakane tak, ako nikto a na tu uroven sa podla mna ubnt nedostane. ale keby si mam vybrat medzi moznostou diagnostikovania / spravy a moznostou bezproblemoveho, rychleho a stabilneho fungovania, tak si vyberiem to druhe...