❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

AirMax World Conference

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
Selič
antispam: Ano

Re: AirMax World Conference

Příspěvekod Selič » 14 years ago

Jenze canopy je canopy. Hlavni rozdil je v tom, ze Atheros je kompromisni singlechip reseni. Na jednom chipu bez problemu vyrobis jakykoliv DSP procesor, ale strasne jsi omezen ohledne parametru vysofrekvenci casti. Coz je treba zmrsenej mf nebo prosakujici lokalni nosni (at zije RB433 :)) filtr Dalsi vec je, ze karticky typu CM9, CM10, TPlinky a podobne navrhuji prasata a to co se nezabije prepinacem RX a TX to zabiji dyzajnem plosnaku. Se podivejte treba na RB411AR to je presne ukazka jak se to delat nema.
Canopy ma vf a DSP oddelene. A VF veci jsou udelany na "vysokofrekvencnim kremiku". Jejich parametry jsou potom blizko teoretickeho maxima. Akorat cena je potom taky trochu nekde jinde.

Jedna z moznosti je potom postavit vf predzesilovac treba s HEMT tranzistorem pro RX vetev atherosu ( to umi kazda opice) a prahova citlivost jde hned hluboko pod -100dBm ale jen v laboratori. Jak to vystrcite nekam na strechu, tak uz je ta citlivost k nicemu. Tak se k tomu musi pripojit poradny filtr (to uz umi jen maloktera opice.) No a kdyz uz to da nekdo dohromady, tak zjisti v male serii uz to proti canopce cenove moc zajimavy neni.
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."

Ajfel

Příspěvekod Ajfel » 14 years ago

hapi píše:canopy od motoroly je tam tom skutečně daleko líp. Poslední 40Mbit verze uvádí -135dB.

Porad mi nejak neni jasne, z kama tahas takove informace. At se divam, kde se divam, tak maximum co jsem nasel bylo -93 a to jeste v 5MHz sirce pasma a v rychlosti 1x u max rychlosti 3x to je jenom -79.
0 x

Tomáš Nesrsta
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 14 years ago

Pro ty kdo shani informace o konferenci tak pekny clanek je zde:

Kód: Vybrat vše

http://i4wifi.blog.cz/1011/ubiquiti-airmax-conference

Osobne me potesila zminka o WispStation M, protoze to je produkt kterej tu asi dost chybi, jelikoz nasazovat veci jako je NS je kvuli "vsesmerovosti" integrovane anteny hovadina a davat ke klientum NanoBridge nebo AirGrid me opravdu nelaka.
Otazka jak nove produkty zahybou s trhem a co na to mikrotik, protoze technologie jsou to zajimave a pokud to opravdu bude dobre fungovat tak jako last mile ke klietum ideal.
0 x
Bývalý ISP...

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

Ajfel píše:
hapi píše:canopy od motoroly je tam tom skutečně daleko líp. Poslední 40Mbit verze uvádí -135dB.

Porad mi nejak neni jasne, z kama tahas takove informace. At se divam, kde se divam, tak maximum co jsem nasel bylo -93 a to jeste v 5MHz sirce pasma a v rychlosti 1x u max rychlosti 3x to je jenom -79.

ukazoval to boreček z morotoly na konferenci "kam kráčí bezdrátové sítě". Ale jak uvádim všude, papír snese hodně i od těch velkých firem. Díky tý citlivosti můžou napsat podporu nLOS.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Ajfel

Příspěvekod Ajfel » 14 years ago

hapi píše:
Ajfel píše:

ukazoval to boreček z morotoly na konferenci "kam kráčí bezdrátové sítě". Ale jak uvádim všude, papír snese hodně i od těch velkých firem. Díky tý citlivosti můžou napsat podporu nLOS.

Oficialni datasheety ale mluvi tak jak jsem psal ja. Starsi Canopy Advantage 5400AP ma citlivost -83, novejsti PMP430 ma citlivost jakou jsem psal predtim 1x=-93 ... 3x=-79 , bridge(backhauly) jsou na tom obdobne jako jejich APecka, takze vazne nevim co vam to ukazoval.
0 x

lwq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 14 years ago

A netusis co tam maji za chipset ? Ja to vcera lovil na jejich webu a je to web presne pro Amiky = same kecy a zadna data ... :mrgreen:
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

lwq
Kontaktovat uživatele:

Thomeless píše:Pro ty kdo shani informace o konferenci tak pekny clanek je zde:

Kód: Vybrat vše

http://i4wifi.blog.cz/1011/ubiquiti-airmax-conference

Osobne me potesila zminka o WispStation M, protoze to je produkt kterej tu asi dost chybi, jelikoz nasazovat veci jako je NS je kvuli "vsesmerovosti" integrovane anteny hovadina a davat ke klientum NanoBridge nebo AirGrid me opravdu nelaka.
Otazka jak nove produkty zahybou s trhem a co na to mikrotik, protoze technologie jsou to zajimave a pokud to opravdu bude dobre fungovat tak jako last mile ke klietum ideal.

Me obrovsky pobavila veta o Rocket M5 GPS s tou aktivni antenou: "cena odhadujeme na + 200 USD - což je poněkud mimo nároky českých poskytovatelů" ... :lol: :lol: :lol: to nemysleli vazne, ze neeee ? :mrgreen:
0 x

lwq
Kontaktovat uživatele:

Thomeless píše: ...

Absolutni souhlas, UBNT HW je akceptovatelny :!: krome :!: anten na NS a obdobnych pseudo-smerovkach. Osobne nemam vyzkouseny NB a AG, ale tusim, ze to nic moc extra nebude co se smerovosti tyce, takze leda Bulleta M ... :roll:
0 x

lwq
Kontaktovat uživatele:

A osobne sem taky velmi zvedavej co Mikrotik predvede ... UBNT mu slusne vypaluje rybnik, sice z celkem jineho smeru, ale pomalu a jiste :|
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 14 years ago

No nerekl bych ze jim vypaluje rybnik , tdma uz maj taky funkcni ...konecne .... nkovy spoje konecne taky fungujou jak maj ... ubnt nabizi kopec produktu ale jak je psano vyse ty anteny je zverstvo :evil: takze kdyz vezmu jen elektroniku a pripojim k ni antenu sem cenove temer nastejno a ubnt hlavne nema desky typu rb600 nebo rb800 kam si narvu kopec karet a mam vse v jednom ... spravuju jednu desku a z ni kopec anten , jedno napajeni jeden kabel nepotrebuju zadny switche ani dalsi routery v cemz vidim velkou silu tika . Klientsky stanice sem na tom stejne kdyz koupim jen wisp station a dam je do nejaky kvalitni anteny sem na tom cenove stejne jak s tikem a hlavne zkusenost mi rika ze jedna sit jeden system ma svoje vyhody :twisted:
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 14 years ago

ppp76 píše:No nerekl bych ze jim vypaluje rybnik , tdma uz maj taky funkcni ...konecne .... nkovy spoje konecne taky fungujou jak maj ... ubnt nabizi kopec produktu ale jak je psano vyse ty anteny je zverstvo :evil: takze kdyz vezmu jen elektroniku a pripojim k ni antenu sem cenove temer nastejno a ubnt hlavne nema desky typu rb600 nebo rb800 kam si narvu kopec karet a mam vse v jednom ... spravuju jednu desku a z ni kopec anten , jedno napajeni jeden kabel nepotrebuju zadny switche ani dalsi routery v cemz vidim velkou silu tika . Klientsky stanice sem na tom stejne kdyz koupim jen wisp station a dam je do nejaky kvalitni anteny sem na tom cenove stejne jak s tikem a hlavne zkusenost mi rika ze jedna sit jeden system ma svoje vyhody :twisted:

no neviem, ale podla toho co tu citam, to skusim zhrnut:

MIKROTIK:
- zhruba z 10 ludi funguje "n" mozno 1-2 ludom. ostatny na to nemaju bud vhodne podmienky, alebo to proste nedokazu nastavit (fakt neviem, skusenost nemam)
- pomaly kazdy ich novy HW produkt stoji za konske hovno. bud to viac nefunguje ako funguje, alebo vydavaju HW ktory s dnesnou dobou zdaleka nedrzi krok
- SW sa nebudem radsej ani vyjadrovat... robit pokusne kraliky z isp nie je zrovna k smiechu a stresovat ci mi nabehne RB na druhej strane mesta je tiez fajn vec

UBNT:
- z 10 ludi to funguje minimalne 9 - proste tam to ide a hocikto si hocico hovori, ide to krasne. inak ak to niektomu nejde normalne alebo ma problem s rusenim inych spojov na tom istom sajte, tak problem vyriesi to, ak zariadenie uzamknete do kovovej krabice a samozrejme ak sa vyhnete tym malinkym kratkym a krehkym pigtailom dodavanych k rocketom. vysledok je uplne minimalizovanie pingov a rapidne zvysenie priepustnosti.
- HW ktory vydava UBNT cim dalej tym lepsi... vyvojove tempo, ktore nasadili oni je fakt rychle (MK by bol stale na 3.x keby nebolo UBNT) a nevydavaju HW, ktory zaostava za predchadzajucim, ako napriklad MK.
- SW je kazdym vydanim lepsi a stabilnejsi. priepustnost rastie, kvalita celeho sa citelne posuva dopredu, co sa o MK neda povedat... tam sa len laboruje a laboruje a testuje na ISP - ale hovorim, to nie su moje skusenosti, ale vycitane skusenosti z tohto fora.

hej... v tom mate pravdu, ze nanostationy neboli prave stastne vynalezi koli ich antenam. ale kopec ludi tu pouziva male panelky 13db, alebo jirous boxy co je pomaly to iste. verte mi, mame jirous box ako sektor a ide krasne. takze ten, ktory pouziva jirous boxy, tak nech radsej nenadava na nanostationy. proste je to shit ako shit a je jedno aku aktivnu cast za to pripojite.
dalsia vec co sa im da vytknut je prave regulovanie... podla mna stale nedoriesena vec. rapidne zmeny su, ale aj tak to nereguluje ako ma - hoci niektory tvrdia opak.

MK pouzivam ako diagnosticky, routovaci a natovaci stroj v sieti. ale na vysielace uz ho nikdy nedam... dovod nemam, kedze ubnt ich zanechalo za sebou velmi davno. akurat mi je niekedy luto za ich spravou bezdrotovej casti - to mali premakane tak, ako nikto a na tu uroven sa podla mna ubnt nedostane. ale keby si mam vybrat medzi moznostou diagnostikovania / spravy a moznostou bezproblemoveho, rychleho a stabilneho fungovania, tak si vyberiem to druhe...
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 14 years ago

ppp76 píše:No nerekl bych ze jim vypaluje rybnik , tdma uz maj taky funkcni ...konecne .... nkovy spoje konecne taky fungujou jak maj ... ubnt nabizi kopec produktu ale jak je psano vyse ty anteny je zverstvo :evil: takze kdyz vezmu jen elektroniku a pripojim k ni antenu sem cenove temer nastejno a ubnt hlavne nema desky typu rb600 nebo rb800 kam si narvu kopec karet a mam vse v jednom ... spravuju jednu desku a z ni kopec anten , jedno napajeni jeden kabel nepotrebuju zadny switche ani dalsi routery v cemz vidim velkou silu tika . Klientsky stanice sem na tom stejne kdyz koupim jen wisp station a dam je do nejaky kvalitni anteny sem na tom cenove stejne jak s tikem a hlavne zkusenost mi rika ze jedna sit jeden system ma svoje vyhody :twisted:

Dokud mikrotik nezvladne udelat MIMO 2x2 CPE jednotky (RB711 to neumi, nejsou boxy ...), nevyresi problemy s RB433, neudela nahradu za RB600 atd. tak bude UBNT nahore. Na mikrotik jsme se kvuli temhle vecem vykaslali, pouzivame pouze RB450G a 750G na routing, na starych vysilacich to nechame dobehnout s nv2, ale bez mimo ... a na nove body a vysilace uz jedeme UBNT MIMO 2x2 ...

Hosi z litvy zaspali a robert z UBNT je zjevne dobry obchodnik a na rozdil od Mikrotiku posloucha, co chcou uzivatele ...
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

Hatatitla

Příspěvekod Hatatitla » 14 years ago

Na kieho šľaka vám je mimo ? Skúšal som jeden spoj na približne 1 km rocket + tie jeho úžasné 30 dB parably prenos okolo 80 mbit so 40 MHz kanálom priepustnosť super , ale začali sa mi diať čudné veci na opačnom knci mesta na inej vlane . Vypol som routing medzi jednotlivými VLAnmi , ale to nepomohlo dlhým hladaním a na podnet od jedného známeho sme prišli na to že bordel robí ten spoj s rocketmy (neviem ako sa dostal do úplne inej VLANy). Zhodili sme dolu rocket nahodili mikrotik 411AH + R52Nm vymenili aj antény za nejaké 18 db panelky a ejhľa s jednou anténou (jedna polarizácia) 40 Mhz kanál nstreeme vypnutý natvrdo ACK a priepustnosť spoja je 100-110 Mbit ale skôr tých 100 Mbit pri 90 Mbit sú ešte lantencie na 2-3 ms. MIMO som zatial neskúšal a taktiež som neskúšal ani multipoint či už na mikrotiku alebo ubnt , ale ubnt ma so svojou M-kovou sériou veľmi sklamalo
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 14 years ago

Tak pokud chces 2x2 tak staci rb411 s nkovou kartou rozdil par stovek ...... RB411 maj zasadni problem usporadanm karet ale to uz bylo u 333 a s tim asi nic vic neudelaj ... osobne je vubec nepouzivam ... nahrada za rb600 je rb800 ... ano trosku to presvihli s cenovkou a vymluva ze je tam level 6 nam moc nepomuzu bo kdo to vyuzije ... ale pokdu mate typizovany skrine na vysilacich jako my tak nez to predelavat tak dam radeji rb800 kdyz uz by se rb600 podelala ... teplotu uz taky vyresily takze s nima nemam jedinej problem ...
Nejak sem to asi nepobral ale na ubnt sragorkach zatim nejak neslape dynamickej routing ,ipv6 podpora taky nic moc takze kdyz ti vidim stejne lidi co nasazujou ubnt jao vysilaci body stejne musej dat tika a ve finale to cenove vyjde na stejno a navrch daleko vic komponenet ... cim vic komponenet tim vetsi pravdepodobnost poruchy ...
Kazdej rve mimo 2x2 jak je uzas ... no az budou na trhu dostatecne kvalitni anteny muze to bejt uzas ale zatim z teho nejde vytahnout to co by to melo umet ... na tikovi s dobrejma antenama jde na 7 km udelat 180mb spoj zatim to mi nikdo na ubnt neukazal .... samozrejmen v minimalne zarusenym prostredi ....
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 14 years ago

ppp76 píše:Tak pokud chces 2x2 tak staci rb411 s nkovou kartou rozdil par stovek ...... RB411 maj zasadni problem usporadanm karet ale to uz bylo u 333 a s tim asi nic vic neudelaj ... osobne je vubec nepouzivam ... nahrada za rb600 je rb800 ... ano trosku to presvihli s cenovkou a vymluva ze je tam level 6 nam moc nepomuzu bo kdo to vyuzije ... ale pokdu mate typizovany skrine na vysilacich jako my tak nez to predelavat tak dam radeji rb800 kdyz uz by se rb600 podelala ... teplotu uz taky vyresily takze s nima nemam jedinej problem ...
Nejak sem to asi nepobral ale na ubnt sragorkach zatim nejak neslape dynamickej routing ,ipv6 podpora taky nic moc takze kdyz ti vidim stejne lidi co nasazujou ubnt jao vysilaci body stejne musej dat tika a ve finale to cenove vyjde na stejno a navrch daleko vic komponenet ... cim vic komponenet tim vetsi pravdepodobnost poruchy ...
Kazdej rve mimo 2x2 jak je uzas ... no az budou na trhu dostatecne kvalitni anteny muze to bejt uzas ale zatim z teho nejde vytahnout to co by to melo umet ... na tikovi s dobrejma antenama jde na 7 km udelat 180mb spoj zatim to mi nikdo na ubnt neukazal .... samozrejmen v minimalne zarusenym prostredi ....

Mne nezajímají p2p spoje - nejsme jako někteří tady charita, takže na p2p máme 10GHz spoje 100 a více Mbit. Potřebujeme jednotky ke klientům, které nám dovolí velké rychlosti. Takže rada s RB411, která navíc nedá více než 45Mbit je dost mimo mísu.

A UBNT Nanobridge (22dBi) uděláme ke klientovi domů 80Mbit v normálním kanále a stojí to 2000Kč. Za kolik to uděláš na mikrotiku? :-)
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!