❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

UBNT vs. Mikrotik , N vs A

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
ppp76
Kontaktovat uživatele:

Re: UBNT vs. Mikrotik , N vs A

Příspěvekod ppp76 » 15 years ago

mato1 píše:
ppp76 píše: :evil: a tak hluboke prec neklesnu :twisted:
Hraci ke mne jdou pro dobrej ping coz u akcnich zalezitosti je zaklad ...pak uz jen dobrej hrac schazi ... ale to je ted vedlejsi :D

a este ti treba dudel do ust a mozes ist... podla tvojich reci nemozes mat viac ako 15 rokov, takze ani ja neklesnem na tu uroven aby som ti na to odpovedal ako dospely, ok :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

v jednom prispevku nadavas na ubnt a v druhom hovoris, ze HW ujde, len antena je na hovno. ale kto ta nuti pouzivat ich anteny? k rocketu pripojis co chces... takisto k bulletu pripojis co chces, nemyslis? preco sa hned obuvas do Nanostation?
myslim, ze HW mikrotiku daleko zaostava v poslednej dobe za HW UBNT a budes najvacsi debil na svete, ak si to nepriznas (rb433 je hnus, rb800 nevydrzi viac ako 30 stupnove teploty) a predsa tu nikto nenadava na MK. to sa len ty a niektore dalsie deti odbavujete, ze ake mate vy doma hracky a ty ich mas urcite lepsie ako konkurencia.
nebavi ma toto riesit dookola ale nemozem sa divat na niektore debilne prispevky niektorych uzivatelov. ak sa ti to nepaci, nepouzivaj to. kup si rb800, napchaj do toho najnovsi beta fw od MK a urcite budes najvacsi kral v okoli, lebo mas MK a vsetko ostane stoji za konske hovno a ty hadam neklesnes tak hlboko, no nie?

Tak dodatek...patnact sem presvihl uz davno :twisted:
Ja nadavam na UBNT jako celek . Nanostation je jako celek pekna sragorka, ale pokud k ni das dobrou antenu uz je to jiny kafe to uz dokaze chodit lip ale uz je to proti sestava s rbckem predrazeny . SW je slusne nastavitelnej kdyz to srovnas s jinejma blackboxama na trhu, porad na nem makaj a vylepsujou az se naucej i regulaci vykonu bude to fajn ... i kdyz tusim v poslednich verzich uz jim to chodilo obstojne . Shrnuti je ze zaklad pruseru UBNT jsou jejich anteny. Ano k vetsine produktu si pripojim co chci za antenu ale nac budu mit 4x bullet kdyz mi staci jedno rbcko ve kterym si delam rovnou administraci klientu s lepsi propustnosti v realnym provozu, nepotrebuju zadnej dlasi router co mi osefuje bulety . Navrch anteny muzu mit nekde na stozaru k rbcku jen kablem dolu a v pripade potreby nelozim ndke na spici stozaru...ano k bulletu to muzu udelat taky ale uz to ztraci ten efekt bulletu ze je rovnou za antenu.
Nevim proc lidi tak placou na RB 800 ja uz sem byl nucen nasadit tri jelikoz RB600 dosli, bal sem se jich protoze kdyz sem to tu procetl tak me jimala hruza ...a hle prdlajz slapou vsecky at leje nebo sviti slunko , dokonce sem na ne pro jistotu dal watchdog na zasuvku a a ni jednou nebyl potreba. Dve jsou v klasickejch plechovkach na pudach a jedna v arii tusim ze 43.
RB 433 mam snad jednu na nejakym minibode a co jsem ji tam dal nevim oni , slape bez problemu.
Co se tyce UBNT testoval sem nanostation 2,4 .... 3 kusy ...dva sem reklamoval .... asi spatna seriee? ze by? mozna sem mel smulu . Bullet - 1 kus testovancca 3 mesice ...zase smula odesel ... navch sem ho testoval za antenou co ma vyvod vzadu z vlnovodu takze pri H polarizaci sem to musel cely omotat aby do teho neslo vlhko .... Rocket ...s jejich antenou pouzitelnej nekde v horni dolni kde neni zadny ruseni jinak rapidne klesala propustnost bodu. Sice meli s nima hezkou ukazku loni na predvadecce v praze .. moc hezky jim to slapalo to musim uznat ...no jo ale meli to spojeny kabelama ... to jest laboratorni podminky ja potrebuju realnej provoz .

Budu Mato rad pokud mi ses das logicky a padny argumenty proc a v cem je UBNT lepsi treba se ukaze ze se celou dobu zatim mejlim a prejdu k UBNT technologii :twisted: a prosimte nepis ze cena je argument , tenle argument bych velice rad vyloucil, rohlik v Lidlu taky stoji korunu a v pekarne dve ale na tom z pekarny si tak nejak pochutnam s tim za korunu si ucpu zaludek .
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:
reset píše:pryc s tema pitomejma emocema

jo, vemem si příklad z vulkánců :-D

A nebo si vezmem vulkany :twisted: :D
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 15 years ago

hapi píše:boože, co takhle RB411? Mám jich nasazených spoooustu a ani jeda závada pokud nepočítám že nateklo do krabice. Tomu říkám kvalitní HW a o ostatních RBčkách se bavit nechci protože už jiný nekupuju.

kurva drat... zasa mi davate za pravdu. preco zo strany MK vytahujete najlepsi HW a zo strany UBNT najhorsi? Zo strany UBNT tiez vyhrava jednoznacne bullet m5 + prowax alebo rocket m5 plus rocket dish (okrem tych malych pigtailov, co k tomu davaju - tie su hrozne).
to je take, ako keby som porovnaval staru rb133 alebo napriklad novu rb800 oproti bullet m5 alebo rocketu... co by asi vyhralo???

pouzivam obe alternativy, kazda ma nieco do plusu a nieco do minusu, ale urcite by som si nedovolil zhadzovat nieco, do coho nevidim a tvrdit, ze to moje je naj, naj, naj... aj som tu spominal, ze poznam siet, ktora ma cez 4000 uzivatelov na ubnt "hrackach" a ide im to vynikajuco.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Rocket dish povazujes za dobrou antenu? ... mas maly naroky na dobrou antenu ... na jednu stranu pouzijes prowax a pak rocketdish ... jedne den jedes v trabantu a druhej den v mercedesu ???a nepoznas rozdil?
4000 uzivatelu na ubnt ? to je lituju kdyz se prezene bourka a pokud nemaj prepetovky :D ... aspon tady v okoli se pak technici od konkurence rojej na strechach jako vosy na sladky :D
Rekni mi vyhodu bullet proti rbcku ?
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

hmm ne díky, zařízení z webovym rozhraním už nikdy. Když mám nějaký takový zařízení spravovat tak teču. Ono to neni obecně jenom o tom. Správa sítě na mikroticích je prostě jiná liga.

Nechci tu podrejvat software u UBNTu ale od nich jsou snad softwary v pohodě? Víš hele, to že spousta lidí neumí zacházet z mikrotikem neznamená, že nefunguje dobře. Mě se nikdy nestalo že by se MKčko kousalo nebo něco nejelo a podobně. Když už se kousalo tak jenom kvůli napájení, pokakanym RBku od myší, utopený RBčko a podobně. Ovšem nikdy kvůli firmware. To že se občas spletou a v jedný verzi nefunguje korektně DHCP vůbec nic neznamená když to do tejdne opravili. Vono je docela zábavný sledovat lidi jak vyměňujou RBčka a překopírujou konfiguraci backupem a pak jim to padá. Vždycky to je mezi klávesnicí a židlí. Mě tu prostě choději totálně všechny verze od 2.9.51 do 4.10. Možná to je v tom že to konfiguruju správně, možná v tom že tam nechávám jenom balíky co pořebuju, možná taky v tom že s každou verzí přichází taky bios pro RBčka na kterej lidi vůbec nemysleji a pak tu vznikaji problémy typu že jim to umřelo při upgradu... nesmysl, nikdy se mi to nestalo.

Ale zpět k tematu. Kdo má klienty v nature Nku a nepřepaluje výkony a jede mu to ke klientovy líp než 20Mbit s latencí do 20ms tak ať ukáže. A pro ptp nad 40Mbit a do 10ms. Je jedno na čem.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

goblajz
antispam: Ano

Příspěvekod goblajz » 15 years ago

hapi píše:hmm ne díky, zařízení z webovym rozhraním už nikdy. Když mám nějaký takový zařízení spravovat tak teču. Ono to neni obecně jenom o tom. Správa sítě na mikroticích je prostě jiná liga.

No ve verzi 5 (beta 3) už je webový rozhraní...
0 x

hapi

goblajz píše:
hapi píše:hmm ne díky, zařízení z webovym rozhraním už nikdy. Když mám nějaký takový zařízení spravovat tak teču. Ono to neni obecně jenom o tom. Správa sítě na mikroticích je prostě jiná liga.

No ve verzi 5 (beta 3) už je webový rozhraní...

ano, a doufám že na nějaký pořádně vypakaný ajax technologii a beztak, když bude furt winbox tak mě to netrápí.
0 x

Gus

Příspěvekod Gus » 15 years ago

Nedalo mi to a testuji p2p spoj od UBNT. 2x Rocket M5. Kolega to koupil i s anténama. Dva měsíce to leželo ve skladu než jsem se odhodlal, to nasadit.
Po třech dnech spoj lehl a zabral restart jedné strany. To mi opravdu připomíná Ovis nebo jinou podobnou "čínskou krabičku". Od MK máme 411,433, 600, 1000, prostě skoro vše. Pokud spadne spoj tak vím, že je v tom na 99% výpadek proudu. Toto hodnotím velmi kladně. Protože u MK neplatí nefunguje to, tak to restartuj, možná to zabere.
O tom jaký je datový tok a jaké latence nemůžu mluvit, protože do dnes se mi z UBNT nepodařilo dostat grafy.
Zatím mi to vychází na ruce pryč od UBNT, ale dám tomu ještě nějaký čásek.

P.S. Tu čínskou krabičku neberte zas až uplně doslova. Vždyť i Volvo je dnes už čínské.
0 x

hapi

hmm, mám ověřeno od různých lidí jak konkurence nasazuje UBNTu za kačku a za půl roku donutí zákazníka koupit mikrotika za 4 tisíce protože UBNTu z pravidla přestane fungovat.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

A nejlepsi na tom je ze lidi sou tak tupy ze se ani nenamahaj podivat se jinde kde s nima nebudou tak vycuravat a jeste by tam meli tika levnejsiho :evil: tyhle praktiky taky znam :evil: ale nemam zaludek na to davat lidem sracky abych pak z nich tahal penize ...asi nejsem spravnej obchodnik jak se dneska temhle praktikam rika .... :evil:
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 15 years ago

Gus píše:Zatím mi to vychází na ruce pryč od UBNT, ale dám tomu ještě nějaký čásek.

jednoznacne chyba medzi klavesnicou a stolickou... UBNT mame na sieti pomaly rok a mali sme len 2x zmrznutie a aj to len vdaka slabym zdrojom. od kedy su tam poriadne zdroje, nikdy nebol ziadny zasek ani nic podobne. posledne dva vacsie vysielace som postavil cisto na UBNT s tym, ze MK pouzivam ako ethernetove manazovatelne switche (napr. 750G alebo 493AH). ide to az prilis krasne na to, aby som to menil za nieco ine...
ale zas na druhu stranu mam v poslednej dobe problem prave s RB. za posledny mesiac zmrzla 2x rb600, ktora pred tym slapala jak hodiny a odisli mi 3 karty z burok a nebolo to smejdovou antenou, to mi verte.
inak znamy co ma vacsiu siet minule spominal, ze uz nasadil vyse 1500 nanostationov v sieti a je az nadmieru spokojny...

nechcem nic ohovarat a nikoho do nicoho nabadat, ale podla mna si nieco zle nastavil... hoci velmi tazke je tam nieco pokazit :-)
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Tak to ten clovek asi neni v zadny oblasti kde je nejak silneji zaruseno a nebo dava k nanostation lepsi anteny ale v tom pripade uz se vyplati rbcko. Protoze ten silenej sektor co je v tem kusu plastu zvanem nanostation bere vsecko kolem zepredu zezadu. Ono v horni dolni nekde zapadly v kopcich beha dobre u kus dratu na strese :twisted: a nebo mame asi kazdej jiny naroky na to co je to dobre fungujici klient :twisted:
Ja co zatim vidim tak nany na visce kde neni zuadna vysilajici konkurence firmy maj ale jakmile je nekde husteji tak uz davaj externi anteny e nebo pochopily ze vyhodnejsi je to rbcko s dobrou antenou.

Udelat chybu mezi klavesnici a zidli u ubnt je kus machroviny protoze to je zarizeni delany pro blby aby nebylo co zvorat :D - proto je tak oblibeny :D
0 x

Gus

Příspěvekod Gus » 15 years ago

to: mato1
jednoznacne chyba medzi klavesnicou a stolickou...

Mato, Web UI u UBNT je tak jednoduché, že chyba mezi klávesnicí a stoličkou je nemožná.
0 x

rouchi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rouchi » 15 years ago

spíš bych to hodil na neodladěnej firmware zkus tam dát nejnovější - 5,2 a uvidíš jak ti to bude šlapat. já jedu celou sít UBNT only a jsme nadmíru spokojeni cokoli co neni ubnt nám akorád dělá občasné problémy...
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček

ppp76
Kontaktovat uživatele:

To pouzivas i only UBNT anteny? a router taky only ubnt? a queue taky only ubnt? jestli jo tak bych e na ten zverinec rad prijel podivat :)
0 x