❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Jaký HW na router

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
hapi

Re: Jaký HW na router

Příspěvekod hapi » 15 years ago

hlavně si myslim, že by měl oddělit hlavní router od wifin a na wifiny použít klasický RBčka. PCčko má bejt někde dole v teple cca 20°C a RBčko nejlépe těstě za anténou.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

basty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 15 years ago

strasna komedie tady
0 x

Spaliss
antispam: Ano

Příspěvekod Spaliss » 15 years ago

Leeonek píše:Mám pocit, že si tady z nás děláš srandu čoveče, malé isp do 30 klientů, navrhneš stroj na routování se dvěma opteronama, dále požaduješ aby to uroutovalo 100mbit a nakonec tady začneš uvažovat o Ciscu. Nějak to asi nemůžu pobrat, něco je špatně....
Nezapomněls k té 30ce přidat nulu (nebo lépe 2) a slovo malé isp dát do uvozovek?

Jestli sis nevšiml tak se tohle téma točí kolem názvu: Jaký hardware na PC router. Vysvětlil jsem ti že je to můj první spoj. Učím se za běhu. Nebo ty sis na WIFI a vůbec retranslační body udělal vysokou s padesáti diplomama ?

Když by šlo o víc lidí tak bych to řekl asi řekl.... ? Když jsem psal o variantě s opterony tak jsem si představoval svůj nenasytný web server který hltá po cpu a ram. Nevěděl jsem ale ještě že u routování takové klientely nejde ani tolik o cpu jako o rychlost některých sběrnic.
hapi píše:hlavně si myslim, že by měl oddělit hlavní router od wifin a na wifiny použít klasický RBčka. PCčko má bejt někde dole v teple cca 20°C a RBčko nejlépe těstě za anténou.

Umístění PC routeru je připraveno přímo na chodběkterá má 22°. Z kovového boxu který je umístěn přímo pod stožárem jsou vytaženy kabely rovnou do antén. Potřebuju komplexní řešení.. Jak do RBčka nasoukám dvě anteny ? A taky to není zrovna dostupné řešení hlavně finanančně. A pro 20-30 lidí routerboard... :/
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 15 years ago

rb se pouzivaji i pro o dost vic nez 30 kliosu ;)
0 x

Spaliss

Maxik píše:rb se pouzivaji i pro o dost vic nez 30 kliosu ;)

Vim. A právě proto ho nechci kupovat. Bude nás maximálně 30. Tak proč trápit peněženku...
S těma Cisco routrama nema vazne nikdo zkušenosti ? :D :D Já ho kdysi měl už je to tak 8let a žádnou podporu pro víc konektivit neměl.
0 x

lyra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lyra » 15 years ago

Člověče kupovat Cisco na 30 klientu..Nevím to by muselo byt fakt za hubičku . My jsme kupovali jeden L3 swit signamax a ten nebrat v zatěři nestíhal těch 35 lidi.
0 x

hapi

Spaliss píše:Jak do RBčka nasoukám dvě anteny ? A taky to není zrovna dostupné řešení hlavně finanančně. A pro 20-30 lidí routerboard... :/

děláš si asi srandu ne? Ty si nikdy neviděl RBčko? ty jsi nikdy nekoukal do nějakýho eshopu a nečetl si co to umí a co se do toho dá osadit? Jako ser na to a vem RBčko, dej na střechu a dolu dej PC router i když na 30 lidí stačí RB750G s desetinovou spotřebou a bez potřeby chlazení. Tohle tvoje tahání koaxů tě přejde až zjistíš kolik stojí a jakolik ho tam budeš dávat a jaký tě můžou čekat problémy.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 15 years ago

Sem říkal že je něco špatně, a ono jsou to penízky :) No hlavně že jsme se po 20 příspěvsích dostali k tomu nejpodstatnějšímu co tě zajímá, nejlíp žádná investice, postavit to ala "co dům dal". Téma se mělo jmenovat ale trošku jinak, tímhle jsi tady dokonale zmátl uplně všechny co se snaží Ti poradit.

Pokud to uděláš ze šrotu, nechápu proč tu řešíš jestli to bude stíhat nebo ne, pokud nebude, použiješ výkonnější šrot, ne?
0 x

Spaliss

Leeonek píše:Sem říkal že je něco špatně, a ono jsou to penízky :) No hlavně že jsme se po 20 příspěvsích dostali k tomu nejpodstatnějšímu co tě zajímá, nejlíp žádná investice, postavit to ala "co dům dal". Téma se mělo jmenovat ale trošku jinak, tímhle jsi tady dokonale zmátl uplně všechny co se snaží Ti poradit.

Pokud to uděláš ze šrotu, nechápu proč tu řešíš jestli to bude stíhat nebo ne, pokud nebude, použiješ výkonnější šrot, ne?

Ano. V podstatě jde o penízky. Ale to jsem psal již v prvním příspěvku. Co dům dá... Koupil jsem tři antény Andrew a pro blízký bod sektorovku. Důležité byli i drobné stavební úpravy a náklady spojené s el. instalací. Takže teď chci ušetřit..

Tohle nikam nevede. Stáhnu si pár instruktáží, manuálů a dostuduju to.
0 x

goblajz

Příspěvekod goblajz » 15 years ago

Teda to jsem z toho jelen. Smažte to někdo celý ať se netrápí(me).
0 x

Spaliss

Jo jo poskytovatelé sobě :D
0 x

baz

Příspěvekod baz » 15 years ago

ach jo :(
nejlevnejsi router na vysilani - stara sunka p3 s vice PCI slotama, do toho stary ide disk, na ktery instnes mikrotik. sunka je za cenu srotu, licence stoji tusim 700.
do toho nacpes redukce PCI-minipci a karty typu cm9. kdyz setris a budes prase, vemes o kilo levnejsi tplinky nebo jine sracky.
redukce 250, cm9 za petikilo.
utahne to 100 lidi jak nic i s SQ shapingem, kdyz to nebudes prehanet s pravidly.

inteligentnejsi verze pro tech 30 lidi je ale stejne RB, to tady nikomu nevymluvis a tady te za ty picoviny uslapeme :)
0 x

Bohus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Bohus » 15 years ago

A nejhorsi na tom je ta vec, ze takovychto "ISP" mame kolem sebe nekolik :cry:
0 x

hapi

hlavně bych řek, že to žádnej ISP neni...
0 x

zdenekr

Příspěvekod zdenekr » 15 years ago

V pohode by mu i stačil RB450G na 30 lidí uplne v pohode ,a nebo p3 za par stovek nemusí davat microtik muže dat upravenej linux, na router takovej czela debian je moc dobrej par jich v siti mam :D http://www.czela.net/forum/index.php?threadid=2514
0 x