❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Ubiquiti XR1: 54Mbit NLOS 180-280 MHz mini-PCI radio
Re: Ubiquiti XR1: 54Mbit NLOS 180-280 MHz mini-PCI radio
nemá smysl se bavit o 2.4 nebo 5GHz. Jde předevšim o modulaci. Když vemu OFDM modulaci co se používá na 5GHz (802.11a) a DSSS co se používá 2.4GHz (802.11b), je to jasný. Ovšem když použiju stejnou modulaci v obou pásmech (802.11g, 802.11a) je to totálně stejný. Tady už rozhoduje pouze šířka kanálu, rychlost zařízení, zarušení pásma, citlivost wifi zařízení. Pokud někde kde je čisto, se zapne 802.11g(2.4GHz), jede to stejně jako 802.11a(5GHz).
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
-
- Kontaktovat uživatele:
Mě by zajímalo, jak se bude chovat v tomhle bandu tak složitá modulace. V mnoha lokalitách tam jede TV, a to až do 230 MHz. Vyšší kmitočty jsou převážně nevyužity, ale pravděpodobně někomu patří.
Nechcete si to někdo objednat, abysme to vyzkoušeli ?
Jinak jsem zkoušel konvertovat wifinu z 2.4 GHz do 500 MHz a rozdíl v rychlosti přenosu moc nebyl, až na to, že jakmile nebyla přímá viditelnost, spojení se rozpadalo, protože se tam moc projevujou fázový posuny vlivem odrazů.
Nechcete si to někdo objednat, abysme to vyzkoušeli ?
Jinak jsem zkoušel konvertovat wifinu z 2.4 GHz do 500 MHz a rozdíl v rychlosti přenosu moc nebyl, až na to, že jakmile nebyla přímá viditelnost, spojení se rozpadalo, protože se tam moc projevujou fázový posuny vlivem odrazů.
0 x
hapi píše:si to pust doma. Uvidiš že mezi 802.11g a 802.11a neni rozdíl. Pokud je volný pásmo.
Uprime receno, nezda se mi, ze by pri stejne sirce kanalu a modulaci dala nizsi frekvence stejny prutok. Bud by to znamenalo chybu na strane radia, ovladace a pod, nebo poruseni fyzikalnich zakonu. Zkusim to a dam vedet.
0 x
Josef Smola
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....
raven-il píše:hapi píše:si to pust doma. Uvidiš že mezi 802.11g a 802.11a neni rozdíl. Pokud je volný pásmo.
Uprime receno, nezda se mi, ze by pri stejne sirce kanalu a modulaci dala nizsi frekvence stejny prutok. Bud by to znamenalo chybu na strane radia, ovladace a pod, nebo poruseni fyzikalnich zakonu. Zkusim to a dam vedet.
jo? a jak vysvětlíš že na 2x menší nosný frekvenci je uváděná stejná rychlost (54mbit). U 900Mhz modulů taky 54mbit, 700Mhz taky. Jediný co rozhoduje o rychlosti je modulace a šířka kanálu v tomhle případě, protože ty data, se daji přenést v pohodě na modulaci o rychlosti nějakých 50Mhz možná i daleko míň když je to vícestavový takže tam je místa dost pro namodulování daleko víc dat ale to už je otázka citlivosti karet.
0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
raven-il píše: Uprime receno, nezda se mi, ze by pri stejne sirce kanalu a modulaci dala nizsi frekvence stejny prutok. Bud by to znamenalo chybu na strane radia, ovladace a pod, nebo poruseni fyzikalnich zakonu. Zkusim to a dam vedet.
Jakou roli by v tom teda hrál ten nosnej kmitočet ? Mimo jiné, profesionální mikrovlnný spoje taky nedetekujou signál na přenosovým kmitočtu, ale konverzí si ho dostanou do pásma, který se líp zpracovává a nejsou na to drahý součástky ( třeba desítky MHz ), to samý platí i u vysílače takovýho spoje.
Tuhle kartu bych s oblibou použil právě jako MF díl zařízení, u něhož bych si konverzí mohl určit kmitočtový pásmo, ve kterým to pojede. Filtrama by se odřízla ta část, která není pro přenos podstatná a spoj by se ladil oscilátorem, od jehož kmitočtu by se odečítal právě kmitočet týhle karty.
Použití na originál bandu: VKV se šíří i skrze překážky a dokáže se ohnout kolem terénních nerovností, bál bych se, že takových sítí by se asi bezkolizně nedalo ve větší aglomeraci spustit víc.
Jakou roli by v tom teda hrál ten nosnej kmitočet ? Mimo jiné, profesionální mikrovlnný spoje taky nedetekujou signál na přenosovým kmitočtu, ale konverzí si ho dostanou do pásma, který se líp zpracovává a nejsou na to drahý součástky ( třeba desítky MHz ), to samý platí i u vysílače takovýho spoje.
Tuhle kartu bych s oblibou použil právě jako MF díl zařízení, u něhož bych si konverzí mohl určit kmitočtový pásmo, ve kterým to pojede. Filtrama by se odřízla ta část, která není pro přenos podstatná a spoj by se ladil oscilátorem, od jehož kmitočtu by se odečítal právě kmitočet týhle karty.
Použití na originál bandu: VKV se šíří i skrze překážky a dokáže se ohnout kolem terénních nerovností, bál bych se, že takových sítí by se asi bezkolizně nedalo ve větší aglomeraci spustit víc.
0 x
Ja myslim, ze tato karta u nas nema budoucnost ;o)
Naposledy upravil(a) Ajfel dne 06 Apr 2009 23:28, celkem upraveno 1 x.
0 x
raven-il píše:hapi píše:si to pust doma. Uvidiš že mezi 802.11g a 802.11a neni rozdíl. Pokud je volný pásmo.
Ja teda nevim, o cem se bavite, ale v techto frekvecich nezalezi ani tak na nosne frekvenci jak na modulaci a vsem ostatnim.
Vemte si, jaka je nosna frekvence na kabelu 100Mbps vite ? Najdete si to a pak zjistite, ze se bavite o necem, co s tim nema nic spolecneho, tedy nosna frekvence, u 2,4 a 5GHz bych nosnou frekvenci oznacil spis sirku kanalu nez frekvenci na ktere se to vysila ;o) V reziich u 2,4 a 5GHz moc velky rozdil asi nebude. Vemte si turbo, aby jste zvedli propustnost na dvojnasobek, musite rozsirit kanal na dvojnasobek pri stejne modulaci. Spis jde mozna o to, jak se ktera frekvence vyrovna s jakou modulaci a jak je to radio za par desetikorun dokaze rotlousknout, pokud by byly radia nejakych vyssich kvalit, dokazali by urcite pouzit slozitejsi modulaci a tim zvysit propustnost, ale cena techto radii by byla urcite nekde jinde. Treba Ceragon, cena je jinde, v pasmu 6GHz pri QAM64 modulaci a sirce kanalu 40MHz to da 155Mbps pri QAM128 staci i necelych 30MHz sirka kanalu a mate zase 155Mbps, takze to o cem se tu bavite je nejak mimo misu, lepe receno nema to s tim zase az tak spolecneho, jak vam muze pripadat, tady urcuje rychlost spis pouzita modulace a sirka kanalu, nez to na jake frekvenci to jede. Tot muj nazor a muzete se do me obout, btw spravna odpoved pro 100Mbps po kroucenem ctyrdratu, tedy po dvou parech, zbyle 4 jak vime se nepouzivaji je 125MHz ;o)
0 x
a co jsem tady asi tak ty chytrej psal
0 x
hapi píše:a co jsem tady asi tak ty chytrej psal
sorry, jsem nevedel, ze reagovat muze jenom jeden a to ten prvni ;o)
0 x
no jako neva ale štve mě když někdo říká to samí o dva příspěvky níž.
0 x
hapi píše:no jako neva ale štve mě když někdo říká to samí o dva příspěvky níž.
Musel jsem neco napsat s primym srovnanim, to tvoje rika to same, ale spoustu to nepresvedci
0 x