❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Jakou knihu ke studiu?
Re: Jakou knihu ke studiu?
kecejte si tu co chcete ale žádná kniha mě nenaučila to, co umim. Taková prostě neni a to jsem tu měl k linuxu knížku o 800 stránkách a stejně nechytačka. Pokud jde o linux, nemáte šanci. Co distribuce, to jiná ves. Pokud se mikrotiku týká, manuál je dost dobře popsanej a pokud to nenajdu v manuálu na MK3 tak v manuálu na MK2.9 to je určitě. Navíc pokud někdo nedokáže vzít dva routerboardy (už se jenom nastavujou a nemusí se nic instalovat když to vemu oproti linuxu) a pohrát si s nima a koukat co se čim dělá, žádná knížka mu nepomůže a učit se co se jak dělá krok po kroku a nevědět co se jinak děje nemá smysl.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
- zdenek.svarc
- Administrator
- antispam: Ano
hapi píše:kecejte si tu co chcete ale žádná kniha mě nenaučila to, co umim. Taková prostě neni a to jsem tu měl k linuxu knížku o 800 stránkách a stejně nechytačka. Pokud jde o linux, nemáte šanci. Co distribuce, to jiná ves. Pokud se mikrotiku týká, manuál je dost dobře popsanej a pokud to nenajdu v manuálu na MK3 tak v manuálu na MK2.9 to je určitě. Navíc pokud někdo nedokáže vzít dva routerboardy (už se jenom nastavujou a nemusí se nic instalovat když to vemu oproti linuxu) a pohrát si s nima a koukat co se čim dělá, žádná knížka mu nepomůže a učit se co se jak dělá krok po kroku a nevědět co se jinak děje nemá smysl.
Autor chtěl snad dokumentaci k linuxu? Asi mi něco uniklo

PS: Omlouvám se, že jsem dnes tak rýpavý, ale tohle mi fakt nedá

0 x
hapi píše:kecejte si tu co chcete ale žádná kniha mě nenaučila to, co umim. Taková prostě neni a to jsem tu měl k linuxu knížku o 800 stránkách a stejně nechytačka. Pokud jde o linux, nemáte šanci. Co distribuce, to jiná ves. Pokud se mikrotiku týká, manuál je dost dobře popsanej a pokud to nenajdu v manuálu na MK3 tak v manuálu na MK2.9 to je určitě. Navíc pokud někdo nedokáže vzít dva routerboardy (už se jenom nastavujou a nemusí se nic instalovat když to vemu oproti linuxu) a pohrát si s nima a koukat co se čim dělá, žádná knížka mu nepomůže a učit se co se jak dělá krok po kroku a nevědět co se jinak děje nemá smysl.
Budeme-li se bavit o linuxu (redhat, debian, fedora, suse apod.) / unix (hp apod.) je sice pravda, že to není vše stejné, ale co se naučí v jednom z nich, ve velké části využiješi v jiných linux/unix systémech. Takže já si nemyslím, že co jiná distribuce to jiná ves.
0 x
- zdenek.svarc
- Administrator
- antispam: Ano
pepulis píše: Budeme-li se bavit o linuxu (redhat, debian, fedora, suse apod.) / unix (hp apod.) je sice pravda, že to není vše stejné, ale co se naučí v jednom z nich, ve velké části využiješi v jiných linux/unix systémech. Takže já si nemyslím, že co jiná distribuce to jiná ves.
Trochu offtopic, ale budiž

0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
hapi píše:kecejte si tu co chcete ale žádná kniha mě nenaučila to, co umim.
A to je? Někde jsem četl nádherný článek o uzavřenosti vs. otevřenosti myšlení.
hapi píše:Taková prostě neni a to jsem tu měl k linuxu knížku o 800 stránkách a stejně nechytačka. Pokud jde o linux, nemáte šanci. Co distribuce, to jiná ves.
Ono také to, že je to knížka není zárukou absolutně ničeho. Pokud bych mohl doporučit dobré knížky zabývající se problematikou ovládání Unixů z CLI, tak určitě od Marka G. Sobella (teda alespoň minimálně Practical Guide to Linux a UNIX:Practical Guide). Jsou sice trošičku staršího data, ale obecné principy jsou téměř stejné už skoro 50 let, takže se je stačí dobře naučit a zapamatovat si pak rozdíly mezi jednotlivými distribucemi/systémy je potom hračka. Mimochodem, v knihách se M. Sobell ihned po osvětlení obecných pojmů věnuje právě výuce zvládání práce s manuálovými stránkami, Info dokumenty a vůbec se snaží čtenáře naučit samostatnosti ve vyhledávání si informací. A stejně tak jako není dobré se učit třeba jen prostě s Red Hatem, není dobré se prostě učit s Mikrotikem. Lepší je naučit se základy protokolu TCP/IP, které jsou jen tak mimochodem po půl století také téměř pořád stejné, a princip fungování netfilteru a jestli pak člověk sedí před RoS,IOS,iptables nebo jánevímčímvšímještě je úplně jedno, protože ty výkyvy od obecných principů se dají lehce dohledat právě v dokumentaci.
hapi píše:Navíc pokud někdo nedokáže vzít dva routerboardy (už se jenom nastavujou a nemusí se nic instalovat když to vemu oproti linuxu) a pohrát si s nima a koukat co se čim dělá, žádná knížka mu nepomůže a učit se co se jak dělá krok po kroku a nevědět co se jinak děje nemá smysl.
Ale právě z toho důvodu, aby člověk věděl co se děje pod kapotou je tu ta knížka, takže si naopak myslím, že knížka by takovému začátečníkovi pomohla mnohem více než jen myš a metoda pokus omyl.
0 x
Vždyť je to tak jednoduché…stačilo se zamyslet, špetku toho RTFM et voilà!
Zdeněk Švarc píše:Souhlas. Kniha je kniha a dobrá osobní reference má tisíckrát větší relevanci, než co vyplivne Google. Z těch odpovědí si nic nedělej. Pár místních přispěvovatelů už jsou natolik zaslepeni sama sebou, že je kolikrát lepší se akorát usmát a mávnout rukouDoporučit můžu:
http://knihy.cpress.cz/knihy/pocitacova ... ne-vydani/
Dekuji za tip, vypada hodne zajimave. Od vydani sice uz uplynulo vice jak 6 let, ale predpokladam, ze obsah bude stale aktualni :- )
Zitra si zajdu do knihkupectvi a prozkoumam to.
0 x
veci kolem siti se zase tak nemeni, spise pribyvaji
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam