Kdyby někoho zajímalo co jsem napsal o tom že nelze retranslovat signál a kdeže to je v zákoně ustanoveno, tak již došlo oznámení z toho měření a mimo jiné je tam přesně práno že:
Podle článku 2 bod f) VO-R/12/08.2005-34 stanice nesmí být provozovány s přídavnými zesilovači vyskokofrekvenčního výkonu a s převaděči
Takže prostě musí tu retranslaci odstranit a basta fidli, nikdo se s ním bavit nebude
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
hide SSID
Leeonek píše:Kdyby někoho zajímalo co jsem napsal o tom že nelze retranslovat signál a kdeže to je v zákoně ustanoveno, tak již došlo oznámení z toho měření a mimo jiné je tam přesně práno že:
Podle článku 2 bod f) VO-R/12/08.2005-34 stanice nesmí být provozovány s přídavnými zesilovači vyskokofrekvenčního výkonu a s převaděči
Takže prostě musí tu retranslaci odstranit a basta fidli, nikdo se s ním bavit nebude
no - bylo by fajn nejak definovat "převadeč" ....... je to celkem easy... vyhodi tam maly "pendrek" a rekne ze to je pristupovy bod... issue solved......
0 x
Jan Ptáček
pokud tomu dobre rozumim, to co vadi je dalsi zesilovac TX mezi Cm9 a antenou, tim padem to nesplnuje normu vysilaciho vykonu tak to je celkem pochopitelne.
0 x
Maxik píše:pokud tomu dobre rozumim, to co vadi je dalsi zesilovac TX mezi Cm9 a antenou, tim padem to nesplnuje normu vysilaciho vykonu tak to je celkem pochopitelne.
JJ
0 x
net.work píše:no - bylo by fajn nejak definovat "převadeč" ....... je to celkem easy... vyhodi tam maly "pendrek" a rekne ze to je pristupovy bod... issue solved......
Ne, není to easy, on na tom bodě má samozřejmě i sektor pro klienty ale protože to má spojeno se svou sítí jako záložní linku a v podstatě tam retransluje tak se jim to nelíbí a napsali mu to do závad.
0 x
Leeonek píše:net.work píše:no - bylo by fajn nejak definovat "převadeč" ....... je to celkem easy... vyhodi tam maly "pendrek" a rekne ze to je pristupovy bod... issue solved......
Ne, není to easy, on na tom bodě má samozřejmě i sektor pro klienty ale protože to má spojeno se svou sítí jako záložní linku a v podstatě tam retransluje tak se jim to nelíbí a napsali mu to do závad.
V tom pripade nelze pouzivat ani kruhove site, protoze to je tez zaloha a retranslace!!!
Dost by jsem se divil, ze je tohle zakazane. Zkusim se optat na CTU primo, co mi na tohle reknou.
0 x
iTomB píše:Leeonek píše:net.work píše:no - bylo by fajn nejak definovat "převadeč" ....... je to celkem easy... vyhodi tam maly "pendrek" a rekne ze to je pristupovy bod... issue solved......
V tom pripade nelze pouzivat ani kruhove site, protoze to je tez zaloha a retranslace!!!
Dost by jsem se divil, ze je tohle zakazane. Zkusim se optat na CTU primo, co mi na tohle reknou.
V placeném pásmu si můžeš okruhovat jak chceš :) nezapomínej že tohle je volné pásmo, bohužel s i věm začali všichni dělat co chtějí v domnění že volné pásmo = můžu si dělat co chci.
Stačí se tady trošku porozhlédnout po fóru, většina si tady naláme hlavu s tím že překračuje nějakou normu, spousta lidí si tady staví spoje aniž by vůbec věděla něco o nějaké licenci která umožňuje vysílání.
On si taky ten známý říkal dědina (spíš měnší městečko) komu bych tady v tom brajglu kde na každém kanále v 2,4 jsou 3 sítě, vadil.
mimo tu retranslaci mu zjistili
-vyšší výkon než povoluje norma
-vysílání v pásmu 5,1-5,3Ghz
takže i v místě kde je silné rušení a kde si může lama myslet že ho nikdo nezjistí protože je tam plná prdel dalších sítí lze očekávat čtu :)
0 x
Leeonek
Je to docela podivné. Každý by měl dodržovat stanovené limity a omezení.
Nikde se ale nepíše kolik můžeš mít na jedné sajte bodů atd.... Jinak 10GHz je také volné pásmo, takže řeči že nejde retransalovat dost smrdí.
Už jsme u toho že známí spíše porušoval stanovené normy.
Licencované pásmo je docela podobné jenom je tam více věci na dodržení
V placeném pásmu si můžeš okruhovat jak chcešnezapomínej že tohle je volné pásmo, bohužel s i věm začali všichni dělat co chtějí v domnění že volné pásmo = můžu si dělat co chci.
Stačí se tady trošku porozhlédnout po fóru, většina si tady naláme hlavu s tím že překračuje nějakou normu, spousta lidí si tady staví spoje aniž by vůbec věděla něco o nějaké licenci která umožňuje vysílání.
On si taky ten známý říkal dědina (spíš měnší městečko) komu bych tady v tom brajglu kde na každém kanále v 2,4 jsou 3 sítě, vadil.
takže i v místě kde je silné rušení a kde si může lama myslet že ho nikdo nezjistí protože je tam plná prdel dalších sítí lze očekávat čtu
Je to docela podivné. Každý by měl dodržovat stanovené limity a omezení.
Nikde se ale nepíše kolik můžeš mít na jedné sajte bodů atd.... Jinak 10GHz je také volné pásmo, takže řeči že nejde retransalovat dost smrdí.
Už jsme u toho že známí spíše porušoval stanovené normy.
Licencované pásmo je docela podobné jenom je tam více věci na dodržení
0 x
-
retranslace je spoj, který signál nijak neupraví pouze zesílí a pošle dál.
Tzn. Vysílací a distribuční bod (hlavně takový kde se Vám schází několik uplinků) nemůže být retranslace protože přijímaný a vysílaný signál není TOTOŽNÝ. V tomto bodě má kolega podle mne právo na odvolání, co se vysílacího výkonu a frekvence týká tam je to myslím jasné a je třeba se držet platné legislativy.
Tzn. Vysílací a distribuční bod (hlavně takový kde se Vám schází několik uplinků) nemůže být retranslace protože přijímaný a vysílaný signál není TOTOŽNÝ. V tomto bodě má kolega podle mne právo na odvolání, co se vysílacího výkonu a frekvence týká tam je to myslím jasné a je třeba se držet platné legislativy.
0 x
Leeonek píše:V placeném pásmu si můžeš okruhovat jak chcešnezapomínej že tohle je volné pásmo, bohužel s i věm začali všichni dělat co chtějí v domnění že volné pásmo = můžu si dělat co chci.
takže i v místě kde je silné rušení a kde si může lama myslet že ho nikdo nezjistí protože je tam plná prdel dalších sítí lze očekávat čtu
No ono je problem ze radne ucelene informace nikde poradne nejsou. Ja mel dohad s nasi novou "konkurenci" a jak jsem dopadl?
jeden nas spoj dlouhy cca 100m (sektor a klient)
signal nas -61
signal konkurence na stejnem kanale -76
Klient chytil celkem 5 vysilacu v pasmu 5G
cast emailu k tematu:
no jak rikas mam se asi co ucit abych tohle pochopil. nase antena vysila povolenym vykonem, nevysilame proti zadnemu vasemu vysilaci, jak je videt tak vase antena nas chyta signalem ktery je nad urovni povazovanou za prijatelnou pro paterni spoje (coz je -70) takze fakt nevim v cem je problem. myslim ze hledas problem tam kde zadny neni. nicmene jsem preladil o frekvenci jinam, nevidim v tom problem, ale myslim ze priste jiz tak hodny nebudem.
No a docela by me zajimalo, kde sebral tech -70dBm

No a zaroven jsem zjistil, ze vysilaji proti nasemu jednomu vysilaci na stejnem kanale 2.4G. Nastesti je to jen z kraju anteny, takze tam budu davat antenu s mensimy uhly.
Takze asi tak ...
0 x
A CO V PŘÍPADĚ BRIDGŮ?
I na školení říkají použít nic neříkající ssid ve smyslu "5d9gt7q2y9o0a5i" a dát skrýt.
???
I na školení říkají použít nic neříkající ssid ve smyslu "5d9gt7q2y9o0a5i" a dát skrýt.
???
0 x
ja chapu pojem "retranslace" jako "repeater" ... ktery prijimany signal "zesili" a posila dal.....
0 x
Jan Ptáček
net.work píše:ja chapu pojem "retranslace" jako "repeater" ... ktery prijimany signal "zesili" a posila dal.....
Já to chápu že se nemá dělat toto:
Dolina 1 (vysílač + bridge A) = Kopec (bridge A + bridge B) = Dolina 2 (vysílač bridge B)
Buď to udělat:
Dolina 1 (vysílač + bridge A) = Dolina 2 (vysílač bridge A)
Anebo:
Dolina 1 (vysílač + bridge A) = Kopec (vysílač + bridge A + bridge B) = Dolina 2 (vysílač + bridge B)
0 x
net.work píše:ja chapu pojem "retranslace" jako "repeater" ... ktery prijimany signal "zesili" a posila dal.....
repeater by byl
Dolina 1 (vysílač + repeater) = Kopec (repeater) = Dolina 2 (vysílač + repeater)
0 x
teo píše:net.work píše:ja chapu pojem "retranslace" jako "repeater" ... ktery prijimany signal "zesili" a posila dal.....
repeater by byl
Dolina 1 (vysílač + repeater) = Kopec (repeater) = Dolina 2 (vysílač + repeater)
no to je fuk... jde o to, ze pokud mas 5ghz P2P----->router---->5Ghz P2P tak to dle vysvetleni CTU nemuze byt retranslace, jelikoz ty nijak jeden a tentyz signal nezesilujes ani neupravujes....
0 x
Jan Ptáček