Od doby, co provozuji 3 vmware clustery (diskové pole FC nebo iSCSI, tři servery, vSphere EssentialsPlus) tak již nechci jinak... Nikdo to ale nechce platit
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Virtualizacia
Re: Virtualizacia
Jako klidně i dektopovou skládanku, přidat kvalitní intel síťovku (integrované realteky... většinou ESXi nepodporuje), přidat (dost drahý) RAIDový řadič. Výhoda je v serise - díly koupíš i v tescu 
Od doby, co provozuji 3 vmware clustery (diskové pole FC nebo iSCSI, tři servery, vSphere EssentialsPlus) tak již nechci jinak... Nikdo to ale nechce platit
0 x
jedno velký pole je blbost. Je to vždy tak pomalí jako jeden disk. Nepočítám sekvenční operace, ty jsou mi ukradený, sekvenčně servery nepracujou. Mluvim o přístupový době. Vzhledem k tomu že jedno HDD tak akorát stačí na 2-3 vpska v linuxu pokud něco dělaji tak mít jedno pole na 10 VPSek je sebevražda. A to nepočítám že člověk tam třeba má ve vpsku windows a to je zabijárna celího pole.
Máme v serveru 8 disků do 4x raid1. Jiná konfigurace pokud to neni storage a slouží přímo pro OS je hloupost. To už mi přijde lepší si tam koupit 2x500GB SSD pro OS a to pak 10 VPSek v klidu utahne a vedle toho dát 2xXTB disky na storage (FTP atd..).
docela by mě zajímalo tohle https://www.newegg.com/global/sk/Produc ... -_-Product
Máme v serveru 8 disků do 4x raid1. Jiná konfigurace pokud to neni storage a slouží přímo pro OS je hloupost. To už mi přijde lepší si tam koupit 2x500GB SSD pro OS a to pak 10 VPSek v klidu utahne a vedle toho dát 2xXTB disky na storage (FTP atd..).
docela by mě zajímalo tohle https://www.newegg.com/global/sk/Produc ... -_-Product
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
proč by pole by default mělo být pomalé. Co potom velký řešení typu 3PAR. To by to nikdo nekupoval, kdyby to bylo pomalé. A taky je dobré mít v poli různé disky podle účelu, tzn. image operačních disků na SSDčkach a fileserverový data na velkých SATA.
Osobně bych hledal problém ve způsobu připojení pole k serverům. Firbe channel třeba funguje výborně, ale cena není úplně nízká
Pokud nejsou prachy na slušné pole s tearingem a připojení lepší než 10Gbit ethernet, tak bych skutečně zvažoval spíš lokální disky v serverech než nějaký low end pole.
Osobně bych hledal problém ve způsobu připojení pole k serverům. Firbe channel třeba funguje výborně, ale cena není úplně nízká
0 x
Tak máme kde co, jako light-řešení klidně doporučím ESXi (+ vzdáleného klienta) nebo klasický Debian Linux s KVM (a virt-managerem pro vzdálenou správu). Proxmox je také super, naprosto triviální na rozchození, chodí skvěle, je zdarma a vzdálená správa je přes web. Pokud ale bude převážná většina virtuálek s Windows, tak bych se klaněl spíše k Hyper-V.
V každém případě je ale potřeba řešit disky. Jedna obří mašina s disky a vším uvnitř je fajn, ale jen do okamžiku, kdy se něco posere, tím spíše, pokud to nepůjde vyměnit hned na konci záruční doby. U pár virtuálek to nebude problém, jak už psali jiní, jedno pole z rychlých SSD na operační systémy, další pole na databáze a další pole na úložiště a archiv. Nebo to řešit externím datovým polem, ale tady bych nešetřil - buďto narvat disky přímo do toho serveru, nebo externí pole s fibrechannel.
No a taky bych doporučil mít ty servery aspoň dva, aby se to dalo překlopit, až se ten jeden server posere, hlavně pokud bude mít v sobě i ty disky. Pak můžou být ty servery trochu levnější (nevadí tolik, když všechny virtuálky najednou zvládnou jen tak tak, protože na to normálně budou dva). V jedné firmě jsem viděl i řešení, že měli opravdu hezký moderní server s disky a vším, a vedle toho skládačku z desktop komponent, která by to v případě poruchy toho serveru pár dní zvládla. I tak se dá.
A jakožto uživatel mnohých vykopávek bych doporučil důraz na aktuální generace hardware. Repasovaný loňský model s minulou generací procesoru je v pořádku, ale co se serveru týče, Sandy Bridge už si nepořizujte, do nového serveru to dnes už nepatří, pokud se vám to válí doma, nechte si to doma (tento příspěvek píšu z PC s Pentiem III a 512 MB RAM).
V každém případě je ale potřeba řešit disky. Jedna obří mašina s disky a vším uvnitř je fajn, ale jen do okamžiku, kdy se něco posere, tím spíše, pokud to nepůjde vyměnit hned na konci záruční doby. U pár virtuálek to nebude problém, jak už psali jiní, jedno pole z rychlých SSD na operační systémy, další pole na databáze a další pole na úložiště a archiv. Nebo to řešit externím datovým polem, ale tady bych nešetřil - buďto narvat disky přímo do toho serveru, nebo externí pole s fibrechannel.
No a taky bych doporučil mít ty servery aspoň dva, aby se to dalo překlopit, až se ten jeden server posere, hlavně pokud bude mít v sobě i ty disky. Pak můžou být ty servery trochu levnější (nevadí tolik, když všechny virtuálky najednou zvládnou jen tak tak, protože na to normálně budou dva). V jedné firmě jsem viděl i řešení, že měli opravdu hezký moderní server s disky a vším, a vedle toho skládačku z desktop komponent, která by to v případě poruchy toho serveru pár dní zvládla. I tak se dá.
A jakožto uživatel mnohých vykopávek bych doporučil důraz na aktuální generace hardware. Repasovaný loňský model s minulou generací procesoru je v pořádku, ale co se serveru týče, Sandy Bridge už si nepořizujte, do nového serveru to dnes už nepatří, pokud se vám to válí doma, nechte si to doma (tento příspěvek píšu z PC s Pentiem III a 512 MB RAM).
1 x
Si vis pacem, para bellum.
MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.
MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.
Jen bych se doplnil: Servery se kupují na roky, těch pár wattů, o které starší generace procesoru sežere více, za tu dobu udělá celkem balík. Jestli ten procesor má mít při stejné spotřebě X jader na frekvenci Y, nebo 2X jader na frekvenci Y/2 už záleží na tom, co mají ty virtuálky dělat, a také jde i o šířku sběrnic - proto může být výhodnější stroj se dvěma šestijádry než stroj s jedním dvanáctijádrem.
0 x
Si vis pacem, para bellum.
Dakujem vsetky za prispevky. Mozem sa nad tym lepsie zamysliet a vyriesit to optimalne. Pripadne ktory server s ,,modernych´´ doporucite? S nizkou spotrebou a vysokym vykonom teda. S virtualok tam bude 3x windows, 4x debian. Weberver, FTP, cacti, LMS, multiping. Zatial nic narocne na HW
0 x
sub_zero píše:levian píše:ktory server s ,,modernych´´ doporucite?
DELL
A presnejsie model ? Lebo to je ako keby si sa pytal ake auto je dobre? ,,Skoda´´
0 x
- sub_zero
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Vše je o potřebách a výhledu do budoucna, jestli chceš storage integrovaný nebo zvlášť, jakou technologií připojenej, má být redundantní nebo ne, atd...
Ale pro Tvý po současný potřeby bych volil např R430ku: http://www.dell.com/cz/domacnosti/p/poweredge-r430/pd
edit: za mě doporučuju taky ESXi
Ale pro Tvý po současný potřeby bych volil např R430ku: http://www.dell.com/cz/domacnosti/p/poweredge-r430/pd
edit: za mě doporučuju taky ESXi
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.
Jirka Lazorčák
PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..
Jirka Lazorčák
levian píše:sub_zero píše:levian píše:ktory server s ,,modernych´´ doporucite?
DELL
A presnejsie model ? Lebo to je ako keby si sa pytal ake auto je dobre? ,,Skoda´´
Vše v kupě umí DELL VRTX (více hostitelů, diskové pole) a umí záruku až 7 let.
0 x
Zatím toho vím o sítích méně, než bych rád někdy věděl... ale pracuji na tom :-)
Lukast píše:Hovadiny jako Virtualbox v systému nemá na produkčním serveru co dělat.
A duvod?
Widle na propdukcnim serveru nemaji co delat.
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam
pokud jde o spotřebu a není potřeba extra výkon tak mám rád tyto desky:(podivejte se jestli uz neni novejsi serie kupoval jsem pred 2 lety)
https://www.supermicro.nl/products/moth ... -7TP4F.cfm
tohle konkrétně 4-Core, 8 Threads, 35W
ale zacinaji na 2 jadrech a konci myslim na 16
a jelikoz jsem lenoch tak mi na tom bezi http://www.freenas.org
virtualizace je resena https://wiki.freebsd.org/bhyve
https://www.supermicro.nl/products/moth ... -7TP4F.cfm
tohle konkrétně 4-Core, 8 Threads, 35W
ale zacinaji na 2 jadrech a konci myslim na 16
a jelikoz jsem lenoch tak mi na tom bezi http://www.freenas.org
virtualizace je resena https://wiki.freebsd.org/bhyve
0 x
reset píše:Lukast píše:Hovadiny jako Virtualbox v systému nemá na produkčním serveru co dělat.
A duvod?
Widle na propdukcnim serveru nemaji co delat.
virtualbox běží taky v okýnkách ne? Nebo už to má možnost řádkového managementu bez gnome? Kdysi jsem to používal na testování a běhalo to v poho (performance jsem tam zrovna něřešil ani nezkoumal). Ale právě nutnost gnome byla s produkčním serverem neslučitelná.
Jinak asi nemá smysl říkat obecné známo, že hyper-V nemusí mít vůbec widle instalované na to, aby fungoval. Jsou dobré jen na management a to většinou remote.
0 x
hol píše:virtualbox běží taky v okýnkách ne? Nebo už to má možnost řádkového managementu bez gnome? Kdysi jsem to používal na testování a běhalo to v poho (performance jsem tam zrovna něřešil ani nezkoumal). Ale právě nutnost gnome byla s produkčním serverem neslučitelná.Jinak asi nemá smysl říkat obecné známo, že hyper-V nemusí mít vůbec widle instalované na to, aby fungoval. Jsou dobré jen na management a to většinou remote.
je to plne ovladatelne z terminalu, provozuji to na cistem debianu .
Ovladat to lze jak z terminalu, tak vzdalene pres phpvirtualbox a nebo na masine (pokud tam mas gui)
Vykonostne je to identicke s jinymi virtualizacemi, stabilni a bezproblemove.
1 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam
- sub_zero
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
reset píše:Widle na propdukcnim serveru nemaji co delat.
Tohle muze napsat snad jen clovek, co se zasekl na Win98.
Kdyz umis Linux, je to skvely, malo narocny a rock-stable
Kdyz umis Win, je to vic narocnejsi ale taky rock-stable.
A to nezminuju napr. Active Directory. Pri predstave, ze bych mel domenu na Linuxu se me stavi vsechny chlupy na tele..
1 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.
Jirka Lazorčák
Jirka Lazorčák