❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Virtualizacia

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
rsaf

Re: Virtualizacia

Příspěvekod rsaf » 7 years ago

Jako klidně i dektopovou skládanku, přidat kvalitní intel síťovku (integrované realteky... většinou ESXi nepodporuje), přidat (dost drahý) RAIDový řadič. Výhoda je v serise - díly koupíš i v tescu ;-)

Od doby, co provozuji 3 vmware clustery (diskové pole FC nebo iSCSI, tři servery, vSphere EssentialsPlus) tak již nechci jinak... Nikdo to ale nechce platit :-(
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 7 years ago

jedno velký pole je blbost. Je to vždy tak pomalí jako jeden disk. Nepočítám sekvenční operace, ty jsou mi ukradený, sekvenčně servery nepracujou. Mluvim o přístupový době. Vzhledem k tomu že jedno HDD tak akorát stačí na 2-3 vpska v linuxu pokud něco dělaji tak mít jedno pole na 10 VPSek je sebevražda. A to nepočítám že člověk tam třeba má ve vpsku windows a to je zabijárna celího pole.

Máme v serveru 8 disků do 4x raid1. Jiná konfigurace pokud to neni storage a slouží přímo pro OS je hloupost. To už mi přijde lepší si tam koupit 2x500GB SSD pro OS a to pak 10 VPSek v klidu utahne a vedle toho dát 2xXTB disky na storage (FTP atd..).

docela by mě zajímalo tohle https://www.newegg.com/global/sk/Produc ... -_-Product
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

hol
antispam: Ano

Příspěvekod hol » 7 years ago

proč by pole by default mělo být pomalé. Co potom velký řešení typu 3PAR. To by to nikdo nekupoval, kdyby to bylo pomalé. A taky je dobré mít v poli různé disky podle účelu, tzn. image operačních disků na SSDčkach a fileserverový data na velkých SATA.

Osobně bych hledal problém ve způsobu připojení pole k serverům. Firbe channel třeba funguje výborně, ale cena není úplně nízká :) Pokud nejsou prachy na slušné pole s tearingem a připojení lepší než 10Gbit ethernet, tak bych skutečně zvažoval spíš lokální disky v serverech než nějaký low end pole.
0 x

Myghael

Příspěvekod Myghael » 7 years ago

Tak máme kde co, jako light-řešení klidně doporučím ESXi (+ vzdáleného klienta) nebo klasický Debian Linux s KVM (a virt-managerem pro vzdálenou správu). Proxmox je také super, naprosto triviální na rozchození, chodí skvěle, je zdarma a vzdálená správa je přes web. Pokud ale bude převážná většina virtuálek s Windows, tak bych se klaněl spíše k Hyper-V.

V každém případě je ale potřeba řešit disky. Jedna obří mašina s disky a vším uvnitř je fajn, ale jen do okamžiku, kdy se něco posere, tím spíše, pokud to nepůjde vyměnit hned na konci záruční doby. U pár virtuálek to nebude problém, jak už psali jiní, jedno pole z rychlých SSD na operační systémy, další pole na databáze a další pole na úložiště a archiv. Nebo to řešit externím datovým polem, ale tady bych nešetřil - buďto narvat disky přímo do toho serveru, nebo externí pole s fibrechannel.

No a taky bych doporučil mít ty servery aspoň dva, aby se to dalo překlopit, až se ten jeden server posere, hlavně pokud bude mít v sobě i ty disky. Pak můžou být ty servery trochu levnější (nevadí tolik, když všechny virtuálky najednou zvládnou jen tak tak, protože na to normálně budou dva). V jedné firmě jsem viděl i řešení, že měli opravdu hezký moderní server s disky a vším, a vedle toho skládačku z desktop komponent, která by to v případě poruchy toho serveru pár dní zvládla. I tak se dá.

A jakožto uživatel mnohých vykopávek bych doporučil důraz na aktuální generace hardware. Repasovaný loňský model s minulou generací procesoru je v pořádku, ale co se serveru týče, Sandy Bridge už si nepořizujte, do nového serveru to dnes už nepatří, pokud se vám to válí doma, nechte si to doma (tento příspěvek píšu z PC s Pentiem III a 512 MB RAM).
1 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

Myghael

Příspěvekod Myghael » 7 years ago

Jen bych se doplnil: Servery se kupují na roky, těch pár wattů, o které starší generace procesoru sežere více, za tu dobu udělá celkem balík. Jestli ten procesor má mít při stejné spotřebě X jader na frekvenci Y, nebo 2X jader na frekvenci Y/2 už záleží na tom, co mají ty virtuálky dělat, a také jde i o šířku sběrnic - proto může být výhodnější stroj se dvěma šestijádry než stroj s jedním dvanáctijádrem.
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

levian

Příspěvekod levian » 7 years ago

Dakujem vsetky za prispevky. Mozem sa nad tym lepsie zamysliet a vyriesit to optimalne. Pripadne ktory server s ,,modernych´´ doporucite? S nizkou spotrebou a vysokym vykonom teda. S virtualok tam bude 3x windows, 4x debian. Weberver, FTP, cacti, LMS, multiping. Zatial nic narocne na HW
0 x

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 7 years ago

levian píše:ktory server s ,,modernych´´ doporucite?

DELL
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

levian

Příspěvekod levian » 7 years ago

sub_zero píše:

DELL

A presnejsie model ? Lebo to je ako keby si sa pytal ake auto je dobre? ,,Skoda´´
0 x

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

Vše je o potřebách a výhledu do budoucna, jestli chceš storage integrovaný nebo zvlášť, jakou technologií připojenej, má být redundantní nebo ne, atd...

Ale pro Tvý po současný potřeby bych volil např R430ku: http://www.dell.com/cz/domacnosti/p/poweredge-r430/pd

edit: za mě doporučuju taky ESXi
0 x

Jirka Lazorčák

Kolombo

Příspěvekod Kolombo » 7 years ago

levian píše:
sub_zero píše:

DELL

A presnejsie model ? Lebo to je ako keby si sa pytal ake auto je dobre? ,,Skoda´´

Vše v kupě umí DELL VRTX (více hostitelů, diskové pole) a umí záruku až 7 let.
0 x
Zatím toho vím o sítích méně, než bych rád někdy věděl... ale pracuji na tom :-)

reset

Příspěvekod reset » 7 years ago

Lukast píše:Hovadiny jako Virtualbox v systému nemá na produkčním serveru co dělat.

A duvod?
Widle na propdukcnim serveru nemaji co delat.
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

norg

Příspěvekod norg » 7 years ago

pokud jde o spotřebu a není potřeba extra výkon tak mám rád tyto desky:(podivejte se jestli uz neni novejsi serie kupoval jsem pred 2 lety)
https://www.supermicro.nl/products/moth ... -7TP4F.cfm
tohle konkrétně 4-Core, 8 Threads, 35W
ale zacinaji na 2 jadrech a konci myslim na 16
a jelikoz jsem lenoch tak mi na tom bezi http://www.freenas.org
virtualizace je resena https://wiki.freebsd.org/bhyve
0 x

hol

Příspěvekod hol » 7 years ago

reset píše:
Lukast píše:Hovadiny jako Virtualbox v systému nemá na produkčním serveru co dělat.

A duvod?
Widle na propdukcnim serveru nemaji co delat.

virtualbox běží taky v okýnkách ne? Nebo už to má možnost řádkového managementu bez gnome? Kdysi jsem to používal na testování a běhalo to v poho (performance jsem tam zrovna něřešil ani nezkoumal). Ale právě nutnost gnome byla s produkčním serverem neslučitelná.

Jinak asi nemá smysl říkat obecné známo, že hyper-V nemusí mít vůbec widle instalované na to, aby fungoval. Jsou dobré jen na management a to většinou remote.
0 x

reset

Příspěvekod reset » 7 years ago

hol píše:virtualbox běží taky v okýnkách ne? Nebo už to má možnost řádkového managementu bez gnome? Kdysi jsem to používal na testování a běhalo to v poho (performance jsem tam zrovna něřešil ani nezkoumal). Ale právě nutnost gnome byla s produkčním serverem neslučitelná.Jinak asi nemá smysl říkat obecné známo, že hyper-V nemusí mít vůbec widle instalované na to, aby fungoval. Jsou dobré jen na management a to většinou remote.

je to plne ovladatelne z terminalu, provozuji to na cistem debianu .
Ovladat to lze jak z terminalu, tak vzdalene pres phpvirtualbox a nebo na masine (pokud tam mas gui)
Vykonostne je to identicke s jinymi virtualizacemi, stabilni a bezproblemove.
1 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

reset píše:Widle na propdukcnim serveru nemaji co delat.

Tohle muze napsat snad jen clovek, co se zasekl na Win98.
Kdyz umis Linux, je to skvely, malo narocny a rock-stable
Kdyz umis Win, je to vic narocnejsi ale taky rock-stable.
A to nezminuju napr. Active Directory. Pri predstave, ze bych mel domenu na Linuxu se me stavi vsechny chlupy na tele..
1 x

Jirka Lazorčák