❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Kauza Supernetwork vs ČT (Bylo: Zdena zase jede :))

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
Julian
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Re: Zdena zase jede :)

Příspěvekod Julian » 7 years ago

k3dt píše:Hadam ze cela vec uz je v rukou pravniku...

Nepochybuji o tom, ze by si Ceska televize dovolila vypovedet smlouvu s dodavatelem bez dukladne a profesionalni pravni analyzy.
0 x

marvoun

Příspěvekod marvoun » 7 years ago

vorw píše:Vyhral SuperNetwork a podminky dodrzel. Zridil na paterni siti Pody (ktera disponuje 2x100G pripojkou do nixu) cache, ktera odbavovala streamy pro site v nixu. Zde musim dodat, ze se jdnalo o prime napojeni infrastruktury ivysilani do nixu - mezi servery generujicim ivysilani a koncovou siti byl jeden router Pody a jeden switch nixu. Zadny transit pres podu.
Přípojka Poda jela v pětiminutových průměrech ve špičkách skorem po strop. Těch 200 gigabitů viditelně nestačilo, minimálně při jednom zápasu se tak provoz v poslední třetině odlil mimo NIX. Na ostatní cache. Přiznejte si, že jste to u Pody poněkud podimenzovali a spoléhali na to, že si toho nikdo nevšimne.

vorw píše:Nicmene, nekolik hateru Zdenka Cendry/Peeringu.cz, pripadne kohokoliv s timto spojeneho si reklo 'ne', a pokracovalo :-).
Nikde jste uspokojivě nevysvětlili, proč jste si nepořídili přípojku do NIXu. V zakázce na ní prachy byly. Servisní provoz jste NIXem honit nedokázali, ty IP byly u Superhostingu. Při kapacitních problémech cache a přípojek u Pody nárazově nabalilo i to streamované video. To zjevně proto, že jste si chtěli pohonit triko, jak to zvládáte ve FullHD. Rozlišení jste snížit nechtěli. Akorát jste na to HDčko ve špičkách něměli nadimenzované linky do NIXu.

vorw píše:Na zaklade lzivych stiznosti do CT (proklamujicich odbavovani skrze transit) ze strany podporovatelu nixu & odpurcu Zdenka - z nejvetsich kriklounu jmenovite NFX (Jarda Strestik), CDT (Libor Petrzilek), Cesnet (Vaclav Novak), O2 (Tomas Krestak) - byla SuperNetworku bez predchozi informace, ci komunikace vypovezena smlouva. CT uverila nekolika panum, kteri lhali - coz chapu - nemela si jak overit realitu & nazor 'kdyz nam to rika tolik lidi, musi to byt pravda' je relevantni.
Zděnda se mohl stát minimálně zákazníkem NIXu, posílat veškerý provoz kolem iVysílání tam a tím by všem těm odpůrcům spolehlivě zavřel ústa. Prachy na to od ČT měl. Jenže Zděndovo superego holt tady zvítězilo, přípojka do NIXu se nezřídila a vymyslil se paskvil s Podou. Stížnosti lživé nebyly, jejich podkladem byly analýzy na základě dat, které jste sami do ČT sami poslali. A Zděnda v ČT tvrdil, že mimo NIX do sítí stěžovatelů nepošle ani jeden paket. Takže lhal taky. A taky jste nepočítali s tím, že velcí ISP najdou společnou řeč a svoje kroky zkoordinují.

vorw píše:Pro uplnost uvedu, ze Jarda Strestik je clenem predstavenstva nixu.
Pro úplnost doplníme, že si ho členové NIXu sami zvolili. Narozdíl od peeringu členové mají na chod sdružení vliv a nejsou odkázáni na libovůli majitelů uzlu. Takže NIX nemůže křivit trh tak, jak to děláte v peeringu. Například oblíbenými nabídkami připojení zdarma. Na pokřivený trh jste si postěžoval už na Lupě, ale svůj díl odpovědnosti odmítáte.

vorw píše:Je pouze na O2, kudy vam stream pritece. Pokud se vam to nelibi, smolik.
O2 je v NIXu. Na route serverech, takže s nima automaticky napeeruje každý, kdo se do NIXu připojí. Velké cílové sítě jsou v NIXu. V peeringu máte z pohledu českého trhu až na pár vyjímek spíš malé hráče. Sítí, které by byly v peeringu a přitom nebyly současně vidět v NIXu moc není. Je to pořád dokola, kapacita v peeringu byla předimenzovaná, kapacita v NIXu poddimenzovaná.

vorw píše:Verim, ze hodne lidi, kteri nemuzou Zdenka Cendru vystat, tu vypoved smlouvy slavilo dlouho do noci. Majoritu prace na uskutecneni tehle vypovedi odmakal Jarda Strestik z NFX, jeho opakovanym lhanim & spamovanim CT. Zbytek doladili panove z vyse uvedenych firem (omlouvam se, pokud jsem nektere vynechal). Pokus o vyreseni cehokoliv s panem Strestikem ztroskotal na tom, ze si na moje i Zdenka Cendry cislo nastavil automatickou hlasovou schranku.
Zapoměl jste napsat, že se Střeštíkovou sítí jste měl přímý peering. Ten jste si vypověděli sami, nechtěli jste ho. Mohli jste mít klid, nechtěli jste ho. Byla to vaše volba. Tak nefňukejte.
1 x

hol
antispam: Ano

Příspěvekod hol » 7 years ago

Si delate legraci ze Ct to podepsalo s O2 bez vyberoveho rizeni. Necekal bych, ze to si jeste nekdo dnes troufne. A nebo je to jen nejaka provizorka nez to znova vypisou a presoutezi. Pak by ale byla O2 nejspis uz ze hry...
0 x

Petr Bačina
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Bačina » 7 years ago

mjoula píše:Velké cílové sítě jsou v NIXu. V peeringu máte z pohledu českého trhu až na pár vyjímek spíš malé hráče. Sítí, které by byly v peeringu a přitom nebyly současně vidět v NIXu moc není. Je to pořád dokola, kapacita v peeringu byla předimenzovaná, kapacita v NIXu poddimenzovaná.

S takovými názory běžte do háje! Takové zparchantělé sítě jako je O2(CETIN), TM atd. mají tedy větší přednost a práva než malý operátor? Takže všechna prasata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější? V čem je NIX víc než Peering? I NIX má své ZÁKAZNÍKY! stejně jako Peering, takže proč je teda podmínkou jen připojení do NIXu? Jak je možné že O2 má jiné podmínky než jaké měl SH? Proč teda ČT, ta "nezkorumpovaná, poctivá a objektivní televize" nemyslí na všechny občany v ČR a nevyžaduje připojení do obou "peeringů"? Takže teda není snaha ze strany ČT zajistit kvalitní službu všem? Snaha je jen o to, aby to šlo skrz NIX a ještě k tomu od O2.

Registrujete se jen kvůli odpovědi, nepodepíšete se a jen tady házíte nějaká moudra. Jste další anonym, který se bojí podepsat stejně jako na lupě?

Je mi jedno jestli se vedou nějaké války NIX vs Peering, kdosi vs Cendra atd. Totálně mě ale štve jak se veřejně manipuluje s podmínkami, jak se bezpáteřně přehazují zakázky a vše se hrne do chřtánu těm "velkým" protože jsou "velcí" a něco víc a na normální lidi se se.e.

Edit: ostatním diskutujícím se omlouvám za trochu jadrnější příspěvek.
1 x

marvoun

Petr Bačina píše:S takovými názory běžte do háje! Takové zparchantělé sítě jako je O2(CETIN), TM atd. mají tedy větší přednost a práva než malý operátor? Takže všechna prasata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější? V čem je NIX víc než Peering? I NIX má své ZÁKAZNÍKY! stejně jako Peering, takže proč je teda podmínkou jen připojení do NIXu? Jak je možné že O2 má jiné podmínky než jaké měl SH? Proč teda ČT, ta "nezkorumpovaná, poctivá a objektivní televize" nemyslí na všechny občany v ČR a nevyžaduje připojení do obou "peeringů"? Takže teda není snaha ze strany ČT zajistit kvalitní službu všem? Snaha je jen o to, aby to šlo skrz NIX a ještě k tomu od O2.
Počet připojených koncových uživatelů je to, co v reálu rozhoduje. Můžete se rozčilovat, můžete s tím nesouhlasit, ale to je tak jediné, co můžete. Není možné řešit kvalitu službu jen pro pár menších sítí a u kašlat na ty velké - jen proto, že vám leží v žaludku a nejradši byste je vymazal ze světa. A v NIXu je dostupná drtivá většina ISP - i těch malých, i třebas když nejsou připojeni napřímo. Opačně pro peering to už ale neplatí. To je jednoduše fakt. Sítě připojené do NIX nemají žádný technický důvod se připojovat ještě do peeringcz, nic moc navíc jim to nepřinese.

Petr Bačina píše:Je mi jedno jestli se vedou nějaké války NIX vs Peering, kdosi vs Cendra atd. Totálně mě ale štve jak se veřejně manipuluje s podmínkami, jak se bezpáteřně přehazují zakázky a vše se hrne do chřtánu těm "velkým" protože jsou "velcí" a něco víc a na normální lidi se se.e.
To si vyřiďte s tím malým, kdo to po vyhrané soutěži podělal. S podmínkami se nemanipuluje. Procházka si tu bez jakýchkoliv důkazů něco vyfabuloval. Samozřejmě, že teď ze sebe bude dělat největšího chudáka, kterým všichni kolem ubližují. Zakázka se posunula k firmě a nabídce, která ve výběrovém řízení byla druhá v pořadí. To je u veřejných zakázek naprosto běžný postup. Nic o tom nevíte, ale nadávat budete. A samozřejmě, že to s Cendrou souvisí. Z peeringcz běžně chodí nabídky na slevu výměnou za odpojení z NIXu. Ale to Procházka nepřizná. Možná tu strategii má i v té své inženýrské diplomce, co psal - a jejíž obsah tají.
1 x

Petr Bačina
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Bačina » 7 years ago

mjoula píše:Počet připojených koncových uživatelů je to, co v reálu rozhoduje. Můžete se rozčilovat, můžete s tím nesouhlasit, ale to je tak jediné, co můžete. Není možné řešit kvalitu službu jen pro pár menších sítí a u kašlat na ty velké.

Počet připojených koncových uživatelů rozhoduje pouze v byznysu. Tím jste "pane" řekl vše co je potřeba a co vlastně vysvětluje celou tuto věc.

Jen tak mimochodem. Stydíte se za to co jste napsal ve vašich dvou příspěvcích?
0 x

_zp

Příspěvekod _zp » 7 years ago

Petr Bačina píše:Totálně mě ale štve jak se veřejně manipuluje s podmínkami, jak se bezpáteřně přehazují zakázky a vše se hrne do chřtánu těm "velkým" protože jsou "velcí" a něco víc a na normální lidi se se.e.

Vidíte, jste myšlenkově přesně tam, kde vás ZC & his melody boys chtějí mít. Problém spočívá v tom, že oni, alespoň podle datových toků, které operátoři nepřipojení do PCZ publikovali a podle dalších indicií, jako jsou hrátky s pojmem "přímé připojení" apod. patrně platnou smlouvu s ČT závažným způsobem porušili.

Petr Bačina píše:V čem je NIX víc než Peering?

V tom, že je neutrální a nekomerční? V tom, že je skutečně řízen českou ISP komunitou? V tom, že kdo chce, může na jeho platformě vyjadřovat své názory, i když nejsou v souladu s názory či přáními ostatních členů (podotýkám, že neexistuje žádný většinový vlastník).

Tím, že se coby ISP připojíte do neutrálního uzlu, nevytváříte zisk žádné soukromé osobě, tím méně nějakému svému konkurentovi a zejména máte jistotu, že peníze, kterými přispějete na provoz sdružení, nebudou zneužity proti vám? NIX.CZ vám ad-hoc nezmění ceník tak, aby se to někomu hodilo kvůli nějakému výběrovému řízení (jako to mimochodem udělal někdy před rokem PCZ se stogigovými porty a co čert nechtěl, zrovna ve chvíli, kdy v podmínkách výběrového řízení ČT ještě bylo připojení 100Gbps do PCZ). A to je sakra dobrý důvod, proč je víc, minimálně v očích těch sítí, co tam jsou.

Petr Bačina píše:Proč teda ČT, ta "nezkorumpovaná, poctivá a objektivní televize" nemyslí na všechny občany v ČR a nevyžaduje připojení do obou "peeringů"?

Proč jen do obou? Na území ČR dále operuje NL-IX, NetIX, BR-IX, CBIX, FreePeer... Že jsou nepodstatné? To je ale subjektivní hodnocení, provozovatelé těch uzlů budou jiného názoru.

Petr Bačina píše:Totálně mě ale štve jak se veřejně manipuluje s podmínkami, jak se bezpáteřně přehazují zakázky a vše se hrne do chřtánu těm "velkým" protože jsou "velcí" a něco víc a na normální lidi se se.e.

Víte, kdyby ono výběrové řízení vyhrál kterýkoli civilizovaný kontentový operátor, patrně by okolo toho žádný takový humbuk nevzniknul. T-Mo, Vodafone ani NFX patrně nemají nejmenší zájem na prosperitě O2, s kterou jsou v konkurenčním vztahu. Nicméně to, že je pro ně taková varianta přijatelnější, než CDN, se kterou by teoreticky měli mít minimální třecí plochy, o čemsi svědčí.
0 x

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod stepan.benes » 7 years ago

Díky Jirkovi za kometář. Tohle byla od ČT jednoznačná prasárna a kdo trochu vidí do pozadí, moc dobře ví jak veliká. Ostatně si stačí přečíst smlouvu na Hlídači a trochu popřemejšlet kdo komu co dodává a kolečka do sebe zapadaj dost rychle.

Některý příspěvky mi tu přijdou spíš jak z příručky marxismu-leninismu, než jak na odborném fóru, kde by měli diskutovat podnikatelé z oboru. Co je proboha na komerčním peeringovém centru špatně ? Není tak náhodou největší evropský peeringový uzel komerční (malá nápověda - má to i v názvu) ? A co zmíněný NL-IX a další ?

Btw. náklady na peeringová centra je snad to nejmenší v našem rozpočtu co stojí za zmínku, snad i za kafe dáváme víc ;)

K NIXu a posledním událostem v něm, "odchod" ředitele Martin Semráda a dalším řeknu zatím jen jediný - na pondělní pracovní skupinu jedu se s opravdovou zvědavostí, budu chtít jako člen hodně věcí vysvětlit a nejedu tam rozhodně ve spokojené a smířlivé náladě. O to víc mě baví komentáře typu "NIX je skutečně řízen českou ISP komunitou".

Český trh potřeboval konkurenci jak prase drbání a jako člen NIXu vznik jeho konkurence s nadšením kvituju. Snad to donutí členy, potažmo zvolené představenstvo začít něco dělat.
2 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!

_zp

Příspěvekod _zp » 7 years ago

stepan.benes píše:Co je proboha na komerčním peeringovém centru špatně ?

V obecném principu nic (což ani nebylo naznačeno, to jste si tam dosadil sám). Pokud ho ovšem nemá pod kontrolou konkurent, který vám díky tomu vidí o něco lépe pod prsty a který vám díky tomu má příležitost v příhodný okamžik uškodit.

stepan.benes píše:budu chtít jako člen hodně věcí vysvětlit

No vidíte. A jako zákazník, ať už sdružení nebo komerčního uzlu, byste sice mohl chtít, ale nebylo by vám to nejspíše mnoho platné. Už jen tím, že jste člen, dáváte najevo, že vám členství přináší víc než to, že byste byli zákazníkem (ceny pro členy i zákazníky jsou, jak zajisté víte, shodné). Tolik asi k argumentaci příručkou marxismu-leninismu :-)
0 x

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

_zp píše:
stepan.benes píše:Co je proboha na komerčním peeringovém centru špatně ?

V obecném principu nic (což ani nebylo naznačeno, to jste si tam dosadil sám). Pokud ho ovšem nemá pod kontrolou konkurent, který vám díky tomu vidí o něco lépe pod prsty a který vám díky tomu má příležitost v příhodný okamžik uškodit.

Jakej je Cendra proboha můj konkurent ? V čem ? Jako ISP prodávám retailový přípojky, nějaký okruhy a konektivitu s nějakou přidanou hodnotou
Cendra pokud vím provozuje hosting, CDNku a peeringový centrum. Jestli se někde křížíme, tak v maličkostech, který jsou mi putna.

_zp píše:
stepan.benes píše:budu chtít jako člen hodně věcí vysvětlit

No vidíte. A jako zákazník, ať už sdružení nebo komerčního uzlu, byste sice mohl chtít, ale nebylo by vám to nejspíše mnoho platné. Už jen tím, že jste člen, dáváte najevo, že vám členství přináší víc než to, že byste byli zákazníkem (ceny pro členy i zákazníky jsou, jak zajisté víte, shodné). Tolik asi k argumentaci příručkou marxismu-leninismu :-)

Ha ha ha. Zatím je mi to platný jak mrtvýmu zimník. A pak je vůbec otázka, zda mi to za tu starost stojí. V poslední době jsem si jí už několikrát položil ...
0 x
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!

Matess

Příspěvekod Matess » 7 years ago

Já asi jen nechápu proč vlastně nebyla linka do NIXu zřízena? Pokud se jedná o 2 velké peeringové uzly tak jejich propojení je snad výhrou pro všechny...
0 x

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

Matess píše:Já asi jen nechápu proč vlastně nebyla linka do NIXu zřízena? Pokud se jedná o 2 velké peeringové uzly tak jejich propojení je snad výhrou pro všechny...

jaký projení peeringových uzlů ?!?!
0 x

rsaf

Příspěvekod rsaf » 7 years ago

Od kdy je NIX nekomerční? Vždyť je to sdružení především komerčních subjektů, které tak naplňují svůj podnikatelský záměr.
Že je konkurence prospěšná je jasná věc. Problém ovšem je, když nový hráč na trhu používá nekalé praktiky, kterými dokonce poškozuje své platící zákazníky. Je to asi neznalost situace mezi "držiteli obsahu", jinak si nedokážu vysvětlit, že někdo k Cendrovi svůj obsah dal. Kdyby toto uplatňoval DE-CIX, AMSIX... tak si jistě tyto uzly nevybudovaly pozici na které jsou.
1 x

marvoun

stepan.benes píše:Jakej je Cendra proboha můj konkurent ? V čem ?
Prodává IP tranzit malým ISP za cenu dost pod náklady. A tím mrší prodejní ceny i pro ISP Allianci a subjekty tam zapojené.

stepan.benes píše: Zatím je mi to platný jak mrtvýmu zimník. A pak je vůbec otázka, zda mi to za tu starost stojí. V poslední době jsem si jí už několikrát položil ...
A proto jste se kvůli prestiži v NIXu zapojili též do FENIXe. Byť jeho kritéria už nějaký ten pátek nesplňujete. Vaše obhajoba Cendry dává smysl - jste jako on. Rád nastavené pravidla porušujete, stejně jak on. Holt vrána k vráně sedá.
0 x

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

mjoula píše:
stepan.benes píše:Jakej je Cendra proboha můj konkurent ? V čem ?
Prodává IP tranzit malým ISP za cenu dost pod náklady. A tím mrší prodejní ceny i pro ISP Allianci a subjekty tam zapojené.

ISP Alliance nežije z prodeje konektivity. Cenu - naštěstí ještě - neurčuje nějaký mjouda, ale trh.

mjoula píše:
stepan.benes píše: Zatím je mi to platný jak mrtvýmu zimník. A pak je vůbec otázka, zda mi to za tu starost stojí. V poslední době jsem si jí už několikrát položil ...
A proto jste se kvůli prestiži v NIXu zapojili též do FENIXe. Byť jeho kritéria už nějaký ten pátek nesplňujete. Vaše obhajoba Cendry dává smysl - jste jako on. Rád nastavené pravidla porušujete, stejně jak on. Holt vrána k vráně sedá.

Auuu, miluju když mě uráží někdo kdo se ani neumí podepsat. A když mluví o věci o které ví leda tak prd.

Btw. já neobhajuju Cendru a (některé) jeho praktiky. Ale jednak se mi nelíbí, když se neměří všem stejným metrem. To co se Cendrovi vyčítalo, dělali v NIXu další a větší hráči bez jediného slova. Třeba UPC nebo DIAL. To je chucpe.

To samé bych řekl k výpovědi ivysílání. Služba oproti provozu O2 jela výrazně lépe. Výrazně. Bylo to první mistrovství světa hokeje bez výpadků a škubaní. Pro koncového uživatele posun. Cendra dle smlouvy neměl povinnosti si pořídit vlastní linku do NIXu, domluvil se s partnery a kapacitu tam měl. Ostatně pokud by tam teklo víc, začal by mít problémy NIX sám o sobě, což je zase věc, která vadí mě jako členovi.
Výpověď na základě řevu herr Střeštíka bez jákékoli výzvy k nápravě s nějakou lhůtou a následně druhý den podpis s O2 bez výběrka - to smrdí víc než měsíc leklá ryba. Hoghw.
0 x