❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

CETIN a jeho úsměvná antiWi-Fi kampaň :)

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
pcwifi
antispam: Ano

Re: CETIN a jeho úsměvná antiWi-Fi kampaň :)

Příspěvekod pcwifi » 7 years ago

kolikrat vidivam v brnenskych bytovych domech kable telekomacke provedeni hnuj humus hnus, to tam vede od doby telekomancu, tenky to je jak vlas, podle toho jede i samotny net. Ale nebudem si nic nalhavat, technik cetinu nedavno pripojil znameho, ten se ho ptal kolik uz je pripojenych lidi v tom novem DSLamu, no prej uz okolo 50ti, takze 50 lidi uteklo nejakym wifinarum. Jsme obec s 200 + - cisly, takze asi tak... Ovsem ani DSL neni vsemocne, kurvi to prave kabely velmi nevalne kvality, tam kde to jede 50M i na 900 metru, jinde stezi 20M. A dost lidi taky zajima Tmobajli pevne LTE... ty jejich radia vidim jak se mnozi sem tam na strechach.
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

Gemb

Příspěvekod Gemb » 7 years ago

U nas zvolil telekom velmi odlisnu taktiku. Predsunute dslamy tu stavaju pomenej ale co viac kopu optiku na dedinach, ci vymienaju metaliku za dropy a nechaju to na stlpoch. V nasej lokalite su to uz 3 dediny kusok od seba kde prekopali ulice a potiahli trubky. 1. dedinu prekopali asi 70%, 2. len cast kde mali adsl (vdsl uz bolo davnejsie) 3. dedina prekopana na komplet cca 600 obyvatelov, doteraz len adsl, z toho vacsina pekne v zemi. Takze nechapem ich strategiu, preco aspon v 3tom pripade nespravili vdsl ale radsej to prekopali cele.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 7 years ago

nemířil bych na 250m délku, standardní původní adsl funguje i na 3km a do 1km funguje dost dobře. Dalo by se říct že funguje průměrně lépe než wifina. Kabeláž si po baráku může vyměnit každej a je jenom otázka času než to začnou telekomáci dělat sami. Čas konce wifi isp se blíží a kdo to hodlá ignorovat tak je idiot. Je tu dost důkazů toho že se i vesnice překopávají a jim tam stačí lehce dotahnout jednu silnou lajnu a předsunutej dslam a wifi končí. Kabel je kabel a jeho potenciál je značný i kdyby tam byla rychlost jenom 20Mbit tak tam prostě 20Mbit bude stále ale na wifině ne. Jediný co konkrétně nás drží nad nimi je nižší paušální cena známost se zákazníky ale i to nebude dlouho trvat.
2 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Robotvor

Příspěvekod Robotvor » 7 years ago

hapi píše:nemířil bych na 250m délku, standardní původní adsl funguje i na 3km a do 1km funguje dost dobře. Dalo by se říct že funguje průměrně lépe než wifina. Kabeláž si po baráku může vyměnit každej a je jenom otázka času než to začnou telekomáci dělat sami. Čas konce wifi isp se blíží a kdo to hodlá ignorovat tak je idiot. Je tu dost důkazů toho že se i vesnice překopávají a jim tam stačí lehce dotahnout jednu silnou lajnu a předsunutej dslam a wifi končí. Kabel je kabel a jeho potenciál je značný i kdyby tam byla rychlost jenom 20Mbit tak tam prostě 20Mbit bude stále ale na wifině ne. Jediný co konkrétně nás drží nad nimi je nižší paušální cena známost se zákazníky ale i to nebude dlouho trvat.

Má pravdu předsedo...WiFi si prosazují jen ti co si nechtějí přiznat, že půjdou do kytek pokud nezačnou s kabelem/optikou.
2 x

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 7 years ago

znam jedince, co funguji na 5,5km, vydopovali to pres individualni konfiguraci linky a lepsi modem i na 5Mbit ! Honba za vice speedy v ramci Wifi nemuze pro vsecky dopadnout dobre, kdyz jsou 3 ISP ve meste rozumni a ctvrty rozbali nove AC / 40-80Mhz na vysilacich, zavari vsem. Vsecko se to proste utluce mezi sebou.
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

helapc

Příspěvekod helapc » 7 years ago

Mě by se líbila pozitivní kampaň, kde by se představili výhody optiky a potažmo výhody regionálních poskytovatelů kteří ji budují. Věřím, že ISPA něco podobného časem udělá.
0 x

Gemb

Příspěvekod Gemb » 7 years ago

Vsetko dobre funguje pokial je to rozumne spravene a navrhnute :) Uz som prepajal z optiky na wifi len kvoli tomu, ze isp nehodlal nic robit s rychlostou :) Wifi bola a je len docasna zalezitost ale ako vidime tak niektori medzi nami tu s wifi robia uz 15 rokov. Tak isto ked nie wifi tak LTE ma taktiez velky potencial a mnohe firmy idu zase tymto smerom. Ten kto teraz ma alebo riesi optiku bude na tom stavat o par rokov ked nie teraz. Naroky stupaju kazdym rokom ale zlepsenie v oblasti wifi je v podstate nulove. Jedina vyrazna zmena bola 2x2 MIMO nic viac. Prve vdsl bolo u nas pustene myslim okolo roku 2012 a vtedy uz bolo 802.11n ktore sa dokazalo ako tak vyrovnat ADSL. K funkcnemu VDSL sa asi tazko dorovname, hlavne kvoli tomu, ze koncak na wifi je zdielany a na dsl nie. To, ze sa to zdiela niekde na urovni vlakna je uz zbytocne riesit. Ak je zdielane medium tak podstatna je jeho kapacita. GPON je tiez zdielany a komu to vadi, ked zdiela dajme tomu 30 ludi 2,5Gbit ? Dostaneme sa proste k tomu, ze fixne pripojenie jedine kablom/vlaknom a nie vzduchom. Jedina vinimka je asi Docsis ktory je kablom ale zdielane a su stym pomerne velke problemy a narocna udrzba koax. siete a stovky aktivnych aj pasivnych prvkov ktore mozu robit problemy. Takze, ono ta kampan ma aj svoje pravdy len si to nechceme priznat :D Jedine nepravdy su ohladom pocasia.
0 x

Pintero

Příspěvekod Pintero » 7 years ago

myslím že je zbytečné to dále řešit, ta kampaň ještě přitvrdí, nemůžeme si myslet, že CETIN to rDLSAMů nasype miliardu a připojí se mu tam jeden zákazník, jako u mě... :yum:
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 7 years ago

Myslím že většina ISP tento problém pochopila a jede i optiku. Případně kabelovku DOCSIS. Kdo jede jen bezdrát tak asi očekává jak to dopadne...
Určité možnosti jak oddálit konec bezdrátu vidím v rozšíření 5Ghz nahoru o kterém se psalo. A 60Ghz, i kdyby to bylo jen P2P tak to dost pomůže.
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 7 years ago

hmm mě by zajímalo kdo z vás ISP dělá optiku ve vesnicích třeba 0-30 baráků?
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Myghael

Příspěvekod Myghael » 7 years ago

Takové jsou právě na optiku nejlepší. :D Ekonomická návratnost samozřejmě není taková jako ve městě, kde jednou mikrotrubičkou připojíte panelák a v něm třeba 50 domácností, ale pokud na té vesnici ta optika bude fungovat, tak nikdy žádná konkurence nepřijde, i proto, že ve většině těchto pidisídel nebývá ani telefon ani signál na mobil, natož nějaké LTE.
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

okoun

jasně ale já se bavím o praxi, jak říkám zajímalo by mě kdo to dělá kdo s tím má reálnou zkušenost vyjednávání se soukromníkama, placení nájmů za kabel v zemi řči vzduchem případně odkupy pozemků....
přeci jen ono se to před 89 stavělo docela jinak těm Spojům :)
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Myghael

My to právě kdysi zkusili. Na jednom kopci jsme si postavili stožár se spoji do různých lokalit okolo, a měli jsme výraznou slevu na výkopové práce, tak se zakopával přívod elektřiny k tomu stožáru právě z takové miniaturní vesničky, a tak jsme k tomu kabelu rovnou přihodili i optiku, původně jenom na internet domů k majiteli pozemku, na kterém stojí ten stožár, a když jsme viděli zájem, tak jsme po sloupech ve vesnici roztahaly dropy na GPON, abychom zároveň vyzkoušeli novinku UFiber. No a teď jsme v té vsi zabetonovaní, místní poslali dostatečně do haj*lu i Starnet, kterému se jinak agresivní rozšiřování docela daří.

Výhodou těchto nejmenších sídel je, že takřka všechno tam patří někomu místnímu, nebo alespoň majiteli některého z těch pár domů, tím pádem se tam dá v podstatě vše udělat na dobré slovo a papíry řešit až následně. Tyhle "prdele světa" zpravidla mívají obecní úřad v nějaké za kopcem, jejímuž starostovi či starostce a zastupitelstvu je to vlastně jedno, takže nikdo nedělá problémy. Spíše bych se připravil na rozšíření i tam, pokud v té vesnici už nepůsobíte. Ale pravda, můj statistický vzorek z osobní zkušenosti jsou dvě podobné "minivesnice", jinde to může být jinak. Základem je udělat vše tak kvalitně jako ve městě, aby to opravdu chodilo a nemuselo se do té díry světa (obvykle dost vzdálené) jezdit často na servis. U nás v té vsi pod stožárem řeší všechno na místě zrovna ten majitel pozemku, ale dostatečně ochotný a schopný člověk bude zřejmě spíše vyjímka.
0 x

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

okoun

no to je ale ten pozitivní příběh a takto by to udělal snad každý, tedy doufám :)
já spíš očekávám někoho kdo to prostě staví takto vesnice co vesnice a prostě vyjednává s lidma, které nezná, já si to totiž moc nedovedu představit
hlavně už jen to že do xy vesnic není chopný ani udělat čez pořádné vedení elektřiny a o plynu už vůbec není řeč tak aby tam někdo dělal optiku pro to pochopení už nemám.
mě prostě vadí to srovnání optika vs bezdrát
každopádně také jsem koketoval s optikou po vesnicích a velmi brzo jsem to odpískal potom co mi Cetin napsal že mi neumožní pronájem jejich sloupů za žádnou cenu, takže jedině to kopání což ale zase obec že ne protože mají zrovna novou silnici, že prej kdyby bla starší tak jo ale takto ne, takže potom jedině dávat vedle Cetin sloupů naše sloupy, ale tak trochu mi to připadalo jako totální blitka.
Každopádně další problém je obhájit tu výstavbu když ten bezdrát dobře na té vesnici chodí, ve městě je to legrace tam mi každý normální člověk řekne "určitě už se těším na optiku" ale na té vesnici když to chodí bez výpadků stabilně tak prostě "ne nám to stačí dobrý, necheme už žádné kabely"
1 x

Myghael

V mém případě pomohlo, že tam pevná linka nebyla, protože drtivá většina těch nadzemních vedení vypadá příšerně a lidé co to mají v bydlišti si pod pojmem "optika po sloupech" představí to samé a tudíž to nebudou chtít, nehledě na ten problém s pronájmem CETINu. A argumentem proti bezdrátu můžou být stromy, protože než kvůli nim stavět AP pro každé tři baráky, to už ta optika vyjde i levněji, a to i když to AP bude sestávat z dvou nebo tří kusů NanoStation M2 či M5, jednoho PowerBeamu M5 a jednoho PoE adaptéru (případně jednoho OmniTIKu PoE a jednoho SXT lite5). Alespoň v mém případě byla ta obec zalesněná, takže pokrýt to méně než 5 AP by nešlo.
0 x