❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Dial nebo T-mobile, NIX a zahranici ?

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
soooc

Re: Dial nebo T-mobile, NIX a zahranici ?

Příspěvekod soooc » 7 years ago

okoun píše:toto jsem si myslel také že to vyjde víc ale po dlouhém vyjednávání to vyšlo úplně stejně, tedy samozřejmě jsou tam + účka v DC což ale není hrozná položka na to jaké tam jsou potom možnosti

každopádně s tou latencí to bude +- stejné ale ta výhoda tam je toho že ušetříš pár dialovskejch skoků.

každopádně každej operátor nemá výhodnější trasu pro vše takže je dobré to zvážit a případně práve to DC problém vyřeší

S tou latencí bych si dovolil nesouhlasit - okruh od TM měl latenci o 2 ms vyšší než od CETINu. A 2 ms jsou už celkem kilometry rizika a docela znát.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 7 years ago

frito píše:Máme zkušenost s O2 a to co se nám stalo ze dne na den bych nikomu nepřál.
Jednoho dne se prostě odpojil kabel mezi O2 a DC supernetworku kde je hostováno docela dost českého internetu a všechno šlo přes zahraničí s kapacitou 3Mbit/s na 1 spojení.

Peering.cz uz vymenuje vic toku nez NIX. Do nasi site od Peering.cz tece 50%+ celkoveho toku - asi 3x vice nez NIXem. A na toku z NIXu ma nejvetsi podil AS5610 (O2) behem olympiady a MS v hokeji = IP TV a online prenosy.
Uvidime, co se stane az Cendra kvuli smlouve s CT ohledne online streamu spacha pripojku do NIXu ...
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 7 years ago

tak peering.cz pokud já vím na rozdíl od nixu ma dražší port a právě protože tam nabízí i zahraniční trnazit, takže logicky tam asi poteče o torchu více :)
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 7 years ago

Dalibor Toman píše:
frito píše:Máme zkušenost s O2 a to co se nám stalo ze dne na den bych nikomu nepřál.
Jednoho dne se prostě odpojil kabel mezi O2 a DC supernetworku kde je hostováno docela dost českého internetu a všechno šlo přes zahraničí s kapacitou 3Mbit/s na 1 spojení.

Peering.cz uz vymenuje vic toku nez NIX. Do nasi site od Peering.cz tece 50%+ celkoveho toku - asi 3x vice nez NIXem. A na toku z NIXu ma nejvetsi podil AS5610 (O2) behem olympiady a MS v hokeji = IP TV a online prenosy.
Uvidime, co se stane az Cendra kvuli smlouve s CT ohledne online streamu spacha pripojku do NIXu ...

Co tedy vede velký carriery (O2, TMCZ) nebýt peerovanej i s Cendrou? Vyplatí se jim to cpát přes Frankfurt?
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 7 years ago

okoun píše:tak peering.cz pokud já vím na rozdíl od nixu ma dražší port a právě protože tam nabízí i zahraniční trnazit, takže logicky tam asi poteče o torchu více :)

jabka s hruskama nemicham, mluvim jen o vymene v ramci peering.cz. A zdaleka nejvetsi podil na tom toku ma sam Cendra (Supernetwork a Datacamp)

2x1gbps je levnejsi v NIXu, 2x10gbs v Peeering.cz ...
0 x

rsaf

Příspěvekod rsaf » 7 years ago

sub_zero píše:Co tedy vede velký carriery (O2, TMCZ) nebýt peerovanej i s Cendrou? Vyplatí se jim to cpát přes Frankfurt?

Podle mě je to hra "kočky s myší". Velmi zjednodušeně - Cendra měl vždycky zvláštní praktiky. V jistou chvíli měl dost obsahu, který tekl přes NIX. Začal dělat peering.cz a přesvědčoval operátory, ať se tam připojí. Hodně jich na to kašlalo (nix to zvládá, do soukromé cendroviny nejdeme), takže Cendra drze poslal obsah přes zahraničí po zaříznuté lince. Kdo se nepropojí, pojedou mu tyhle věci prostě blbě... Rukojmí jsou vlastníci obsahu a zákazníci. Těm něco nejde ale sousedovi to u jiného poskytovatele jde = může za to jejich poskytovatel.
Pokud se nepletu tak ho z NIXu ve finále vyloučili (takže to zpátky nespustí ani kdyby chtěl), pod tlakem vlastních zákazníků (těch co tam mají obsah) musel alespoň částečně dát pryč ty špunty do zahraničí a tudíž to dnes jede slušně, ale přes FRA. Ti silní s vyděračským zmetkem jednat nebudou.
0 x

douby
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod douby » 7 years ago

Pokud mohu poradit, pak L2 okruh bych koupil jen jako backup. Jestli to s konektem myslíte vážně, tak uvažujte o lambdě(v našem případě DWDM). Spolehlivostí a latencí s L2 nesrovnatelné.
0 x
Bc. Martin Doubrava
http://www.doubrava.net
- Internet Olomouc, Litovel, Uničov, Šternberk a široká okolí

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

rsaf píše:
sub_zero píše:Co tedy vede velký carriery (O2, TMCZ) nebýt peerovanej i s Cendrou? Vyplatí se jim to cpát přes Frankfurt?

Podle mě je to hra "kočky s myší". Velmi zjednodušeně - Cendra měl vždycky zvláštní praktiky. V jistou chvíli měl dost obsahu, který tekl přes NIX. Začal dělat peering.cz a přesvědčoval operátory, ať se tam připojí. Hodně jich na to kašlalo (nix to zvládá, do soukromé cendroviny nejdeme), takže Cendra drze poslal obsah přes zahraničí po zaříznuté lince. Kdo se nepropojí, pojedou mu tyhle věci prostě blbě... Rukojmí jsou vlastníci obsahu a zákazníci. Těm něco nejde ale sousedovi to u jiného poskytovatele jde = může za to jejich poskytovatel.
Pokud se nepletu tak ho z NIXu ve finále vyloučili (takže to zpátky nespustí ani kdyby chtěl), pod tlakem vlastních zákazníků (těch co tam mají obsah) musel alespoň částečně dát pryč ty špunty do zahraničí a tudíž to dnes jede slušně, ale přes FRA. Ti silní s vyděračským zmetkem jednat nebudou.

Jasně, o téhle kauze jsem hodně četl. Vidím to tak jak si to napsal - oběti jsou Ti ISP - > zákazníci.
0 x

Jirka Lazorčák

Petr Bačina
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Bačina » 7 years ago

Asi bych úplně nemluvil o nějaké ISP oběti a podobně. Zrovna zrušení peeringu O2-Supernetwork byla lumpárna ze strany O2. Na dotazy proč tomu tak je dávali různé odpovědi, ale nikomu se nechtělo říct, že je to jejich vina. Nehledě na to, že i CETIN byl krokem O2 zaskočený a nechápali co se děje, když jim najednou šel provoz přes zahraničí.
Když se podívám na grafy Peeringu a NIXu, tak odbavují víceméně stejné rychlosti (cca 600Gb/s). Zajímavý je ale rozdíl meziročně. NIX je za poslední rok +30% trafiku? Peering +100% z toho největší část někdy od září 2017. Kdo vytváří ten trafik přes peering.cz a proč to neleze všechno přes NIXu? Nebýt těch zkonstnatělých molochů typu O2, T-Mobile, ČRa, tak nemá NIX pomalu co odbavovat :sunglasses:
0 x

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

Petr Bačina píše:Asi bych úplně nemluvil o nějaké ISP oběti a podobně. Zrovna zrušení peeringu O2-Supernetwork byla lumpárna ze strany O2. Na dotazy proč tomu tak je dávali různé odpovědi, ale nikomu se nechtělo říct, že je to jejich vina. Nehledě na to, že i CETIN byl krokem O2 zaskočený a nechápali co se děje, když jim najednou šel provoz přes zahraničí.
Když se podívám na grafy Peeringu a NIXu, tak odbavují víceméně stejné rychlosti (cca 600Gb/s). Zajímavý je ale rozdíl meziročně. NIX je za poslední rok +30% trafiku? Peering +100% z toho největší část někdy od září 2017. Kdo vytváří ten trafik přes peering.cz a proč to neleze všechno přes NIXu? Nebýt těch zkonstnatělých molochů typu O2, T-Mobile, ČRa, tak nemá NIX pomalu co odbavovat :sunglasses:

Já se jim nedivím. Když mám silný linky ven, proč bych jednal s Cendrou, kterej se zachoval tak jak se zachoval. Jak sem psal, nás to u TMCZ nijak neomezuje loadovat Voyo přes FRA.
Traffic vytváří "sám" Cendra se svojí CDNkou (např. Nova) + Plus má v sítí Google Cache. Takže věřím tomu, že 70% toho trafficu je CDNka + Youtube apod.
0 x

Jirka Lazorčák

ludvik

Příspěvekod ludvik » 7 years ago

Jenže lambda je jen kus vlákna odsuď podsuď ... jeho nevýhoda se projeví s argumentem Bagr. Kdežto L2/L3 linka je od dodavatele většinou zálohovaná jeho vlastními okruhy.
Nelze takhle jednoduše rozhodovat, co je lepší.
douby píše:Pokud mohu poradit, pak L2 okruh bych koupil jen jako backup. Jestli to s konektem myslíte vážně, tak uvažujte o lambdě(v našem případě DWDM). Spolehlivostí a latencí s L2 nesrovnatelné.
Naposledy upravil(a) ludvik dne 01 Mar 2018 21:51, celkem upraveno 1 x.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Julian
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Julian » 7 years ago

Dalibor Toman píše:

to ti tedy blahopřeji
0 x

Julian
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Julian » 7 years ago

Petr Bačina píše:Asi bych úplně nemluvil o nějaké ISP oběti a podobně. Zrovna zrušení peeringu O2-Supernetwork byla lumpárna ze strany O2. Na dotazy proč tomu tak je dávali různé odpovědi, ale nikomu se nechtělo říct, že je to jejich vina. Nehledě na to, že i CETIN byl krokem O2 zaskočený a nechápali co se děje, když jim najednou šel provoz přes zahraničí.

Ahoj,
no aby taky ne, kdyz si Peering ty grafy kreslí zrovna jak se mu hodí....

R
0 x

Petr Bačina
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Bačina » 7 years ago

Ti nějak leží v žaludku... :sunglasses: Pročpak?
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 7 years ago

nevím, ale zdá se mi a to ať mě někdo případně opraví že peering.cz má 90% připojený ISP takže nevím jeslti to je přímo obsahový exchange, každopádně jakou mají linku do Frankfurtu a od koho? :)
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...