❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Domácí síť - výběr HW

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
Tulamor

Re: Domácí síť - výběr HW

Příspěvekod Tulamor » 7 years ago

hapi píše:56°C cpu nebo disky? kolik ukazovaly disky?

Cpu. Disky se vypínají při nečinosti, ale ještě mi nikdy nepřišlo upozornění které mám u nich na 50 stupňů.
0 x

frito
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod frito » 7 years ago

Jen informace ohledně elektroniky.
Každých 10°C navíc snižuje životnost elektroniky na polovinu.
0 x
Jsme malý ISP, ale snažíme se svou práci dělat co nejlépe to jde ;-)
http://www.lajsiNET.cz/ - Horní Slavkov
Jan Leisner e-mail: leisner@LajsiNET.cz

Sidi

Příspěvekod Sidi » 7 years ago

Tulamor píše:
hapi píše:56°C cpu nebo disky? kolik ukazovaly disky?

Cpu. Disky se vypínají při nečinosti, ale ještě mi nikdy nepřišlo upozornění které mám u nich na 50 stupňů.

Lezu po půdách a 50+°C vzduch není problém. Takže běžící disk pod 60°C moc nepůjde a to je víceméně jeho smrt (a že na novostavbách jsou půdy hodně zadělaný, takže tam neproudí vzduch, který by to ochladil).
0 x

Tulamor

Ta maximální teplota byla když nebělo odvětrávání z racku. Byl výpadek proudu, jelo to na baterky a ventilátory jsou mimo baterii. Jinak je to v létě kolem 50 stupňů což je v pohodě. A disk v notebooku taky většinou hřeje kolem 50 v zátěži.
rrd.png
rrd.png (20.79 KiB) Zobrazeno 3499 x
0 x

kure05

Příspěvekod kure05 » 7 years ago

No když myslíš . . . já bych to teda nepokoušel a snažil se těm diskům vytvořit co nejlepší prostředí aby vydržely co nejdýl . . .
0 x

hol
antispam: Ano

Příspěvekod hol » 7 years ago

pro disky by okolni vzduch nemel byt vic nez 30st. Kratkodobe to vydrzi, ale snizuje se zivotnost. Jak tu nekdo pise, ze ntb disk ma 50. To je mozna vnitrni teplota. Kdybys mel 50 teplotu okoli, tak je uvnitr o 20 vic a to uz je maso. A taky disky v ntb odchazi nejcastejc, takze je to nevhodmej priklad. Proc by se jinak chladili serverovny, kdyby na teplote nezaletelo. RB jsou na vyssi teplotu delany, i pres to se zivotnost snizi, jako u kazdy elektroniky.

Pores to tak, ze odpadove teplo vyuzijes na topeni. Je to par Wattu, ale mensi mistost ti to bude v zime slusne temperovat. Jen to chce pomale ventilatory, aby to nehlucelo. Je to resitelny a usetris jeste na topeni.
0 x

Tulamor

hol píše:pro disky by okolni vzduch nemel byt vic nez 30st. Kratkodobe to vydrzi, ale snizuje se zivotnost. Jak tu nekdo pise, ze ntb disk ma 50. To je mozna vnitrni teplota. Kdybys mel 50 teplotu okoli, tak je uvnitr o 20 vic a to uz je maso. A taky disky v ntb odchazi nejcastejc, takze je to nevhodmej priklad. Proc by se jinak chladili serverovny, kdyby na teplote nezaletelo. RB jsou na vyssi teplotu delany, i pres to se zivotnost snizi, jako u kazdy elektroniky.

Pores to tak, ze odpadove teplo vyuzijes na topeni. Je to par Wattu, ale mensi mistost ti to bude v zime slusne temperovat. Jen to chce pomale ventilatory, aby to nehlucelo. Je to resitelny a usetris jeste na topeni.

Mám v ntb disk už asi 7 let, teplota je u něj věčně kolem 50 a funguje pořád. Každopádně já mám disky v hliníkovém case s ventilátorem. At si to každý uděla dle svého :)
0 x

hixo

Příspěvekod hixo » 7 years ago

Mikrotik má na webu testy propustnosti, nicméně nevím, jak moc se jim dá věřit. Nikdy jsem se podle toho neorientoval...
Přílohy
Snímek obrazovky 2018-01-20 v 18.15.43.png
Snímek obrazovky 2018-01-20 v 18.15.43.png (147.92 KiB) Zobrazeno 3429 x
0 x

hol

Tulamor píše:
hol píše:pro disky by okolni vzduch nemel byt vic nez 30st. Kratkodobe to vydrzi, ale snizuje se zivotnost. Jak tu nekdo pise, ze ntb disk ma 50. To je mozna vnitrni teplota. Kdybys mel 50 teplotu okoli, tak je uvnitr o 20 vic a to uz je maso. A taky disky v ntb odchazi nejcastejc, takze je to nevhodmej priklad. Proc by se jinak chladili serverovny, kdyby na teplote nezaletelo. RB jsou na vyssi teplotu delany, i pres to se zivotnost snizi, jako u kazdy elektroniky.

Mám v ntb disk už asi 7 let, teplota je u něj věčně kolem 50 a funguje pořád. Každopádně já mám disky v hliníkovém case s ventilátorem. At si to každý uděla dle svého :)

jeden notas je dost mizernej statistickej vzorek :), To je jako ten co kouril, zil do 90 a jeho bracha nekouril a umrel v roce. Tim je dokazano ze koureni neskodi. Ja mluvim o zkusenosti z korporatu, kde se bavime o stovkach stroju.

K tomu hlinikovymu chasis, to je good, ale nesmi kixnout ventilator. Pak je to akumulator tepla a disku to spis ublizi. Videl jsem uz nekolikrat upeceny disky timhle zpusobem. Jednou na tom byla ms exchange a zaloha na paskach nesla obnovit. Bylo to vesele...

Obecna doporuceni pro serverove provozy je sucho, chladno a bezprasnost. Puda nejplnuje ani jeden parametr, tak fakt nechapu, proc to tam davat.
1 x

Tulamor

hol píše:
Tulamor píše:

jeden notas je dost mizernej statistickej vzorek :), To je jako ten co kouril, zil do 90 a jeho bracha nekouril a umrel v roce. Tim je dokazano ze koureni neskodi. Ja mluvim o zkusenosti z korporatu, kde se bavime o stovkach stroju.

K tomu hlinikovymu chasis, to je good, ale nesmi kixnout ventilator. Pak je to akumulator tepla a disku to spis ublizi. Videl jsem uz nekolikrat upeceny disky timhle zpusobem. Jednou na tom byla ms exchange a zaloha na paskach nesla obnovit. Bylo to vesele...

Obecna doporuceni pro serverove provozy je sucho, chladno a bezprasnost. Puda nejplnuje ani jeden parametr, tak fakt nechapu, proc to tam davat.

Tazatel zadával příspěvek pro domácí síť. Samozřejmě může si dát rack z veškerou technikou někam do pokoje, toho já se chtěl vyvarovat a naopak jsem to přesunul z pokoje na půdu.
Myslím že pokud se udělá dobré odvětrání je to bez problému.
Co si budeme povídat, kolik isp má někde na půdách racky kde hrčí třeba i klasický stolní pc.
1 x

hol

enterprise technika se od te retailove lisi jen nizsi kvalitou v neprospech te domaci. Jinak pro to plati stejny doporuceni.

To ze to tak nekdo dela z prominutim blbe mi neprijde dostatecny duvod, abych to doporucoval i dalsim. Dopadne to jako dycky a to ztratou dat. Ventilatory se prachem a vlhkem zadrou a v parnem lete klekne nejdriv jeden a pak i druhy disk v mirroru. A pak mi tihle lidi placou ze prisli o fotky deti a obcas i nejaky bitcoin. Kdyz jde o data, tak zadna opatrnost neni dost. Takze dat to do nevhodnych podminek s tim, ze to treba vydrzi... prosim fakt ne.

Vic k tomu nemam, uz jsem se vycerpal.
1 x

Myghael

Příspěvekod Myghael » 7 years ago

Mám podobnou síť. Racky mám dva. Jeden je na půdě, v něm je switch a bižuterie typu patchpanel a vyvazovák. Druhý rack je, a teď se podrž, v obýváku. V něm jsou oba domácí servery (běžně je v provozu jen jeden, druhý se zapíná tak jednou za měsíc), router, switch a samozřejmě zálohovaný zdroj s baterkami, který to celé napájí (včetně PoE pro wifiny).

Disky a baterky jsou v obýváku, kde je jim lépe, než na půdě, kde je na ně půl roku příliš zima a půl roku příliš vedro. Díky tichým větrákům není slyšet, že tam něco takového je. Díky dřevěnému obalu ani není poznat, že to není obyčejná skříňka. Kdo neví, že tam něco takového je, tak ten rack ani nenajde. :D
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

Sidi

Příspěvekod Sidi » 7 years ago

Tulamor píše:
Tazatel zadával příspěvek pro domácí síť. Samozřejmě může si dát rack z veškerou technikou někam do pokoje, toho já se chtěl vyvarovat a naopak jsem to přesunul z pokoje na půdu.
Myslím že pokud se udělá dobré odvětrání je to bez problému.
Co si budeme povídat, kolik isp má někde na půdách racky kde hrčí třeba i klasický stolní pc.

Můžeš větrat jak chceš, ale pokud je teplota okolí přes 50°C, tak teplota chlazených věcí neklesne pod 60°C.

Taky jsem zažil jirouse na střeše, 2m koax na půdu a tam RB433. Akorát díky teplu každý 2 roky umřela. Stálo to strašný prachy, ale hlavně, že to bylo "uklizený", aby to nikdo neviděl ...
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 7 years ago

to je zajímavý, my vždycky cpeme rozvaděče nebo racky na chodby. Každej byt má přece chodu a nikoho tam decentní větráky nasů neruší.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Myghael

Příspěvekod Myghael » 7 years ago

Tulamor píše:... Samozřejměmůže si dát rack z veškerou technikou někam do pokoje, toho já se chtěl vyvarovat a naopak jsem to přesunul z pokoje na půdu.

Sidi píše:... hlavně, že to bylo "uklizený", aby to nikdo neviděl ...

Lidi prostě nechtějí mít tu techniku na očích a nechtějí se jí zabývat, nejsou-li tedy zrovna nadšenci.

Novostavby zasíťované jednou wifinou pohozenou na půdě (nebo v lepším případě v obýváku za televizí) jsou toho krásným a (bohužel) častým příkladem.

hapi píše:to je zajímavý, my vždycky cpeme rozvaděče nebo racky na chodby. Každej byt má přece chodu a nikoho tam decentní větráky nasů neruší.

Pokud na té chodbě je místo. Nebo pokud nebude nikoho štvát už jen ten fakt, že tam mají nějakou divnou plechovou bednu.

Nejlepší rack je takový, který se musí hledat. Cokoliv viditelného je pro lidi špatně, jen mnozí si na to prostě zvyknou.
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.