❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

O2 zrychluje ?

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
dubrma

Re: O2 zrychluje ?

Příspěvekod dubrma » 9 years ago

Jo a to zrychlení na 4Mb/s Upload je jen marketingový tah. Dříve byl upload pomalý, aby jim neodcházeli zákazníci z garantovaných symetrických linek za tisíce Kč. Technologie si to luskne jak nic.

PS: u vektoringu sliboval až 100/10 Mb/s :D
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 9 years ago

trošku OT ale včera 22.10 byl výpadek všech adsl linek u nás ve středních čechách, nezanamenali jste něco?
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Pintero

Příspěvekod Pintero » 9 years ago

Zrychlování DSL linek pozoruji tam, kde jsem ve vzdálených lokalitách vyzobal zákazníky. Když bylo 20 zákazníků na kabelu, jelo to každému 1,5 Mega. Při každém převodu zákazníka ke mě u něj měřím rychlost a ta je stále vyšší :roll: Těm 4 posledním to jede 6,5 - 7 Mbps.
Přisuzuji to snížením přeslechů v dlouhém kabelu od ústředny....
0 x

basty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 9 years ago

A u vysazeneho dslamu bude ta rychlost jaka? Bude to jak ted 40/4 20/2 nebo jeste neco jinyho?
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 9 years ago

basty píše:U nas urcite. Tam kde koncilo 8M je ted 20M. Jsou to vesnice, kdy nikdy nebyl, neni a nebude nikdo kdo by mel LLU. Ale dle overovani rychlosti to vypada, ze jen pro ty vzdalenejsi mista od dslamu. Takze dslam je v jedne dedine, tam to je odstupnovane 40M 20M atd... dle vzdalenosti a pak ze stejneho dslamu vesnice vedle, kde bylo zminovanych 8M je 20M. Vzdalenejsi linky v te vesnici kde je dslam nejedou z misto 20 tech plnych 40. Coz moc nechapu, ale tim lip

Tohle nebude vectoring, ale předsunutý DSLAM, který tam někde přistrčili blíže lidem.

dubrma píše:Jo a to zrychlení na 4Mb/s Upload je jen marketingový tah. Dříve byl upload pomalý, aby jim neodcházeli zákazníci z garantovaných symetrických linek za tisíce Kč. Technologie si to luskne jak nic.
PS: u vektoringu sliboval až 100/10 Mb/s :D

VDSL2 s vectoringem umí na slušných kabelech dát symetrických 200/200 Mbps do 500 metrů od DSLAMu, na horších těch 100/100 asi js jistotou, pokud je použit high speed profil. Při long range má jet na 50/50 Mbps do 1,5 km od DSLAMu. Takže pokud přistrčí ty DSLAmy blízko lidem, tak se z toho drátu dá něco rozumného vymačkat.

honzam píše:
Majklik píše:kde je nasazen vectoring, tam už nelze dělat unbundling drátů pro datové služby dalších opů

To je to co si O2 vždy přálo ne? V podstatě se zbaví konkurence na svých kabelech...

Ano, nasazení vectoringu znamená konec unbundled drátů. Proto jim to ČTU nechtělo povolit. Respektive mělo dát podmínku, že musí začít nabízet místo toho sdílený bitstream za podmínek obdobných, jak v okolních zemích. Což by pak nakonec mohlo být i zajimavé, pokud by to bylo pravda, jak řešit připojení některých klientů, zkrátka bych je nechal připojit přes CETIN a na DSLAMu by jen udělali L2TP tunel, co by ten PPPoE stream od klientova modemu poslal skrz L2TP na moji hlavní bránu a já si s ním už udělám co chci. V řadě států mají takhle i malí ISPíci připojeno třeba jen pár desítek klientů. Takže pokud by ČTU vydupalo rozumné podmínky, tak možná lepší takto, jak budovoat wifi linku pro jednoho někam, kde budou k dispozici dráty za rozumných podmínek...
0 x

basty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 9 years ago

tyjo, ale na te trase, ktera vim kudy vede, urcite nikde neni predsunuty dslam... ze tam nemaji volnou trubku vim taky.
0 x

bezdratsmrdi

Příspěvekod bezdratsmrdi » 9 years ago

Trochu OT postřeh ale vcelku související:

Jakkoli bude nějaký firma zrychlovat, pořád je to jen stránka technologická a technokratická. Druhou stránkou jsou lidi. Ti prostě v molochu v takovém množství kvality nejsou, někdy se podívejte na ten "materiál", co tam mají. Neplatí to jen u O2 a jejich epigonech, i menší sítě to tak mají, tu je (ne)jedna síť A, co má peníze, vše 10x lépe financované než síť B, ale díky lidské stránce o zájemce v rajonu sítě A pro síť B není nouze a když je fakt slabej měsíc, tak stačí zalovit v jejich kalných vodách.
Osobně si myslím, že Číšník to moc dobře ví a reakcí je defacto rozdělení na CRETIN a CETIN, po počáteční obavě a přirozené xenofobii si myslím, že CETIN bude pro schopné lidi z oboru partner a kšeft (z principu, CRETIN bude pro CETINa příliš blbější brácha a nebude mu stačit) a jako ten, jehož budou ISPíc přes plot nenápadně s obavami pozorovat, zůstane jen ten CRETIN.
0 x

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 9 years ago

http://www.mobilmania.cz/bleskovky/cetin-investuje-do-siti-celkem-22-miliard-korun-lte-bude-rychlejsi/sc-4-a-1332420/default.aspx

ze by naka dotace nebo ciste z vlastni kapsy ? :) zajimalo by me jak tim zrychli LTE... ze by jim az tak moc nestihali patere ?
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

rouchi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rouchi » 9 years ago

Dneska mi odešel první klient, který utekl k O2 - prý tedy především kvůli O2TV a fotbalové lize a zároveň, že prů jeho syn v O2 pracuje, tak dostali nějakou supr cenovku ale vzhledem k tomu, že to je klient letitý to zamrzí.. :-/
zároveň jsem se s ním bavil o tom, že staví ty předsunuté DSlamy, a že ačkoli teď mu to jde při sledování televize cca 8Mbit, tak by jim to mělo v dohledné době docela valit...
jako na rovinu mi přijde jít proti internetu od O2 s rychlostí 40Mb za 300 (kterou předpokládám, že zaměstnanci třeba i dostanou) docela těžký oříšek...
Vývoj trhu bude asi zajímavý.
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček

pcwifi

me by spise zajimalo jak je na tom kyslik se zrizovanim novych pripojek... v novych baracich se linky nezavadej v podstate... a utecencu kvuli fotbalu bych moc necekal.
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

neverhappy

Příspěvekod neverhappy » 9 years ago

Zdar. U nas postavili DSLam pred tydnem, takze cekam co se bude dit. Volal jsem na CETIN, ze mam zajem o velkoobchodni sluzbu 1Gb a pry slysi poprve , ze by neco takoveho delali. Nicmene mam napsat poptavkovy formular. Na ten mi nikdo za tyden ani neodpovedel. Mate nekdo kontak na obchodnika CETIN pro JM kraj?
Naposledy upravil(a) neverhappy dne 30 Oct 2015 08:23, celkem upraveno 1 x.
0 x

pcwifi

Gbit chcu uz vic jak rok a stale cekam na odezvu. Asi 3 mesice chcu pres MW spoj 100mego a taky cekam na odezvu :lol: je to stado jelit...
0 x

aliney

Příspěvekod aliney » 9 years ago

Tyjo, nekeca! :shock:

temp.jpg
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná

honzam

Příspěvekod honzam » 9 years ago

aliney píše:Tyjo, nekeca! :shock:

Na ty tři řádky jsi čekal 9měsíců než to dopinglo? :)
0 x

aliney

Příspěvekod aliney » 9 years ago

Samozrejme, jinak bych to prece nezjistil ;-)
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná