Radek Úlehla píše:krajan: co se týče sil, tak předpokládám, že zatížení už je počítáno včetně osazení, pokud bude nahoře několik m2 antén, věřím tomu, že se při tak obrovské páce lze na 60 tun dostat
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Samonosný stožár
Re: Samonosný stožár
pro 2m2 antén.
0 x
To že je nějaká stavba povolena jako dočasná neznamená, že nemůže být zakotvena pevně do země. Jestli stojí nebo nestojí na panelech bych se teda při vyfocené konstrukci klidně i vsadil, že nestojí, ale je pevně zakotvený do země.
Záleží na důvodu proč se sháníte po takovéto konstrukci. Je několik možností: stožár není spojený se zemí, pak by se nejednalo o stavbu a zřejmě by se nemuselo řešit úřední povolení (a k této variantě jsem měl námitky), druhou možností je to, že by Vám povolil někdo stožár jen jako stavbu dočasnou a nechcete mít v budoucnu problém odtěžit 30kubíků betonu z hloubky cca 2,5m, což naprosto chápu a i tohle je řešitelné docela elegantně (tohle jsem nedávno chystal a v dohledné době budeme stavět stejný stožár jako je na fotce a rovněž jako dočasnou stavbu)
Další možností je ušetřit, což se dá proti variantě s 30kubíky betonu rovněž elegantní variantou z předchozího bodu.
Záleží na důvodu proč se sháníte po takovéto konstrukci. Je několik možností: stožár není spojený se zemí, pak by se nejednalo o stavbu a zřejmě by se nemuselo řešit úřední povolení (a k této variantě jsem měl námitky), druhou možností je to, že by Vám povolil někdo stožár jen jako stavbu dočasnou a nechcete mít v budoucnu problém odtěžit 30kubíků betonu z hloubky cca 2,5m, což naprosto chápu a i tohle je řešitelné docela elegantně (tohle jsem nedávno chystal a v dohledné době budeme stavět stejný stožár jako je na fotce a rovněž jako dočasnou stavbu)
Další možností je ušetřit, což se dá proti variantě s 30kubíky betonu rovněž elegantní variantou z předchozího bodu.
Radek Úlehla píše:Díky všem za reakce.
Vyfocený stožár stojí jen na panelech a je vysoký 25 metrů. Hmotnost stožáru ani panelů neznám, odhadem by šla hmotnost betonu vypočítat.
Stožár je povolen lesy ČR jako dočasná stavba, jak se řešilo ostatní povolení v době stavby nevím, ale vzhledem k lokalitě pochybuji o jeho existenci.
0 x
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
Vsadit se můžeme, stožár používáme dva roky a stojí jen na panelech.
Samonosný stožár řešíme, protože je to požadavek lesáků a ekoteroristů na místě, kam chceme stožár postavit. Je tak i zpracovaná projektová dokumentace včetně vyjmutí lesa a veškerých potřebných povolení.
Samonosný stožár řešíme, protože je to požadavek lesáků a ekoteroristů na místě, kam chceme stožár postavit. Je tak i zpracovaná projektová dokumentace včetně vyjmutí lesa a veškerých potřebných povolení.
0 x
Jestliže používáte, tak není co řešit a udělejte to samé ještě jednou.
Radek Úlehla píše:Vsadit se můžeme, stožár používáme dva roky a stojí jen na panelech.
0 x
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
Když už nějaký stožár máte a víte jak je kotvený, tak udělejte to samé stejným postupem. Obávám se však, že ať to bude jak bude, tak budete potřebovat nějaké povolení stavebního úřadu, ten k tomu bude potřebovat standartní projekt, jeho součástí bude statický výpočet (buď na nějaký stožár který splašíte už hotový nebo na nějaký návrh nového), součástí toho výpočtu bude i jak jej ukotvit k panelům atd. Myslím, že původní otázka by měla začít u toho statika.
Nově prý platí jakési eurkody, podle kterých se to teď počítá a tam vycházejí výpočty jak jsem zmínil. Ale to už je na zodpovědnost projektanta a statika.
Pak poreferujte jak jste dopadli, osobně si myslím, že tzv. elegantní cesta by mohla bez problému stačit i lesákům a ekologistům. Jde totiž o tzv. mikropiloty, které jsou o průměru 160mm a to se dá zlikvidovat docela snadno odbouráním pár desítek cm pod povrchem a znovu zapravením. Navíc nebude trpět terén pod panely.
Nově prý platí jakési eurkody, podle kterých se to teď počítá a tam vycházejí výpočty jak jsem zmínil. Ale to už je na zodpovědnost projektanta a statika.
Pak poreferujte jak jste dopadli, osobně si myslím, že tzv. elegantní cesta by mohla bez problému stačit i lesákům a ekologistům. Jde totiž o tzv. mikropiloty, které jsou o průměru 160mm a to se dá zlikvidovat docela snadno odbouráním pár desítek cm pod povrchem a znovu zapravením. Navíc nebude trpět terén pod panely.
0 x
a cena? ten technologickej kontejner bude stát nejspíš to co ten stožár bez kontejneru, že? 25m jsem poptával před několika lety a s dopravou to vycházelo někam ke 200k s DPH.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
Radek Úlehla píše:Vsadit se můžeme, stožár používáme dva roky a stojí jen na panelech.
v tom případě by ale neměl vadit kotvený stožár, nebo je to pro ekoteroristy problém, spousta problémů by kotvený stožár vyřešil, hlavně finanční otázku.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
kraljan: Díky za označení stožáru, hodně mě to posunulo kupředu, našel jsem na netu smlouvu, kde jste stejný stožár umisťovali. Od koho jste ho koupili? Pár by se jich hodilo, ale min. jeden potřebuji sehnat.
0 x
Tenhle typ stožáru používají ČRa. Koupili jsme vyřazovaný stožár za šrotovou cenu. Z toho vychází dostupnost takové koupě - je to náhodná věc, kterou bych zřejmě neuměl na vyžádání zopakovat. Tzn. že asi zklamu. Aspoň tedy doufám, že je to označení jak jsme psal, mám to pouze ústně od jednoho člověka z ČRa. Měl jsem i nabídku na nový stožár, který se měl stavět pro nějakého mobilního operátora, ale cena odpovídala tomu, že byl nový, asi by byl pořád k mání. Má to být H30, tzn, že příhradová konstrukce bez prodlužovací trubky má výšku 30m. Cenu chtěl 240 tis. Kdyby byl zájem, tak si pošli mail, mám fotky.
Radek Úlehla píše:kraljan: Díky za označení stožáru, hodně mě to posunulo kupředu, našel jsem na netu smlouvu, kde jste stejný stožár umisťovali. Od koho jste ho koupili? Pár by se jich hodilo, ale min. jeden potřebuji sehnat.
0 x
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
Jestli Tě můžu poprosit, tak mi pošli nějaké bližší info do mailu ulehla@grapesc.cz, díky.
0 x