❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Supermicro A1SAi-2750F - představení

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
lwq
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Re: Supermicro A1SAi-2750F - představení

Příspěvekod lwq » 11 years ago

Skvely ! Skvely a jeste jednou skvely ! Zahodit CCR, dat tohle + pripadny switch a bude to zlaty pri nizsich nakladech celkove. Docela me dostava ten RS232, vubec sem ho necekal :D ... Dost by me zajimalo co to zvladne za sitovej provoz, treba takovy 10gbps optiky v pci-e ... :P

hapi: jak to je s chlazenim ? TDP to ma kolik ? Bylo by mozne to uchladit pasivne ? Myslim udelat treba 2U krabici s velikym chladicem, treba propojenym s celou case 8) ... Budes to zkouset i s SSD diskem ? To by mela byt raketa dle vseho ...
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

hapi

Příspěvekod hapi » 11 years ago

seriaky to má dva :-) jeden je ještě na boardu včetně různých dalších sběrnic.

hmm jako pouze forwardování mezi dejme tomu 4xSFP+ na 10Gbit... to by mohlo být hoodně zajímavý ale to neotestuju. Jediný co otestuju je forward 4xGigo což bude doufám brzy.

pasivně no. TDP je 20W. Nic jinýho na desce chlazení nepotřebuje. Jednou jsem zkusil odpojit větrák a sledoval co to udělá s teplotou a v klidu se nechtěla vyškrábat nad 50°C. když sem to zatížil tak pomalu lezla k 70°C ale tam už možná zabralo throtlování CPU a softwarově chladil. Jako pokud odtud vytahneš jednou heatpipe na nějakou bočnici a použiješ jako já 1.35V ramky tak prostě nemám žádnej pochyb že se to pasivně neuchladí pokud okolní teplota nebude nad 30°C. Možná by stačilo něco jako je Coolermaster GeminII M4 nebo Scythe SCKZT-1000 Kozuti. Čoveče, samotnýho mě to zajímá :-D Má to docela podobný uchycení jako ty towerový chladiče na klasický boadry.

právě sem vyloupnul z jednoho serveru dvě 60GB SSDčka od kingstonu a připojil je k tomu tak se uvidí. Už tam mám nainstalovanej vmware tak tam nahodim nějaký OSka.
Naposledy upravil(a) hapi dne 16 Oct 2013 10:58, celkem upraveno 1 x.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

David2006

Příspěvekod David2006 » 11 years ago

okoun píše:no na bráně by se mi to líbilo :) pomalu na těch 150Mb má atom co dělat aby to propustil :)

Tak pokud to máš ve špičce na 150Mbs + shaping tak by to fakt něco výkonějšího jak ten starý Atom chtělo.
0 x

lwq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 11 years ago

hapi: umim si predstavit 2U krabici co bude mit v tom druhem Ucku zebrovani ku chlazeni a heatpipes ... Do chlazenych serveroven ci technickych mistnosti kde je stala teplota kolem 15st-20st - idealni ... :twisted:
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

hapi

sem stejnýho názoru ale chtěl bych raději 1U :-)
nicméně vim jak 20W dokáže pěkně vytopit krabici čehoš se trochu bojim ale uvidíme. Na conradu maji stavebnicovej system s heatpipe a chladící plechy který na to jdou nasunout včetně spojovacích bloků takže si člověk může postavit jakýkoliv chladič chce. Nicméně jsem spíš koukal po něčem co se koupí a použije pokud možno bez úprav a do 1U nic použít nepude. Do 2U už by možná šlo.
Naposledy upravil(a) hapi dne 17 Oct 2013 09:46, celkem upraveno 1 x.
0 x

hapi

tak jsem do toho strčil duální supermicro ethernet. Neni to optimální protože dokáže rozložit I/O zátěž hardwarově pouze mezi 4 jádra a zbytek musí oddřít software nicméně i tak jsem z toho získal velmi slušné hodnoty. Při použítí 1300 manglů a napárovaný k tomu stejný počet queue tree + 700 filtrů to atom dokázal forwardovat rychlostí přes 700Mbit a věřte že on brzda stále nebyl. Brzdou byly testovací stroje. To gigo by ještě určitě dal podle vytížení cpuček. S integrovanými sítovkami by to mělo být ještě lepší.

Dál jsem přišel na to že jedno tcp spojení skrz router zasere pouze jedno jádro. Až další spojení se usadí na dalších jádrech. Nevim čim to je že se to nerozkládá ale předpokládám že o tom rozhoduje procesor sítové karty. Třeba takový test UDP se forwardoval výhradně na jednom jádře.

Musim sehnat lepší soft na testování protože ani iperf neni to pravý ořechoví jelikož i více paralelních testovacích streamů jede ve stejným spojení :-(
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 11 years ago

Jedno spojení = jedno jádro. To je bych řekl normální a správné. By bylo kontraproduktivní to přehazovat mezi jádra, trpět režií přepínání kontextů procesoru.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

hapi

tak sem to nemyslel ale je to tak. Tady to rozhazuje v první řadě sítová karta až na 4 IRQ v případě přidaný karty do slotu (v případě integrovaných až 8 IRQ). Takže datovej provoz karta cyklicky rozesílá po IRQčkách a každý IRQčko zpracuje jiný jádro. Tim se výrazně sníží overhead I/O. Jenom sem netušil že to je na základně nějakých datových toků takže čim víc jich je, tim více se rozkládají mezi IRQ. Jde o hardwarovou činnost. Jasně, je tu RPS což je softwarový ale nezabrání to overheadu O/I na jedno jádro ale pouze to umožní přesun paketu mezi jádry pro zpracování jiným jádrem než tím který paket přijmulo což ostatně krásně ukáže když si na mikrotiku RPS vypnete a máte víc jader než jedno. Firewall začne okamžitě využívat pouze jedno jádro a v případě velký zátěže končíte :-D ale na druhou stranu pokud máte sítovou kartu s hodně queue frontami které to rozhazují více jádrům hardwarově tak je RPS spíše na škodu a sníží to výkon. To sem si nejenom dneska otestoval.

Nicméně i na jedno spojení to dokáže odroutovat 700Mbit. Je to ale dost overkill protože jedno jádro jede v turbu a ostatní se flákaji. Ale kdo by taky routoval jedno spojení že. Při takovejch 10-16 spojeních už se začínaji používat všechny jádra a pak je to teprve zajímavý.

Snad nemusim vysvětlovat proč CCRko nemám rád. Protože z tohoto poznatku CCRko nemůže na jedno spojení vytahnout takovou rychlost jakou by jsme si všichni přáli protože se usadí na jednom jádře a CCRko zase tak výkoný jádra nemá. Pokud počítám že taky s tim paketem je třeba něco udělat a ne jenom forwardnout. To atom taky zvládne na 0-1 procenta jednoho jádra routnout 1Gbit provoz když jenom forwarduje.
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 11 years ago

Vypadá pěkně. Hapi, prosím, jak je to celé mabo s tím fufrníkem a RAMkama vysoké?
Pokud by se to s 1 TB SSD diskem vešlo do klasické M350 miniITX bedny, byla by to krása. :-)
0 x

hapi

deska se v pohodě vejde do 1U rack case. Klasika. A ještě zbejvá místo na nasávání větráku když to do 1U zavřeš. Jestli chceš tak se tu zastav na čumendu. Vim že občas jezdíš do temelína tak já sem kousek odtud :-)
0 x

David2006

Sakra škoda že chtěj nakonec $2000 za link :evil: . Takhle místo 6-10 koupím jen 3-5 8) :| .

Will catch up on all the posts...thanks for coming to the event! Regarding the price of AF5, that is per side ($2k per link).
0 x

David2006

Leckde mě bude stačit 120Mbit takže 10MHz-20MHz :wink: .

I asked Robert about the minimum channel size and he responded 10, 20 etc. So this should be great in dense deployments.
0 x

Standa99

Příspěvekod Standa99 » 11 years ago

0 x

hapi

jo, o tý vim. Ale nevim k čemu by mi byla. Chápu že cena je nižší ale do evropy se snad ani dovážet nabude.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 11 years ago

No ... Hapi. Možná to bude boj.

Teď jsem se snažil vyměnit naši NAT/QOS. Také za X10 sérii ... ovšem X10SLM-F (s Xeonem X3-1230v3). V podstatě všechno v pohodě ... až na to, že když přes to začnou běhat nějaká data (tedy trochu víc přes PCIe), tak se to kousne. Těžko říct přesně co. S jádrem 3.11 ... Přitom nainstalovaný to můžu nechat na stole běžet X dnů a nic to neudělá. Za provozu dvě minuty až šest hodin. Konec.

Přitom když to zatížím stress testem a zároveň asi padesáti iperf konexemi (gigabit provozu), tak to neshodím. Závislost bude někde jinde.

Na stole i pingy chodily celý den ... půlgiga tam, půlgiga zpět, cca 40 tisíc pps. Bez problému.

Nejvíc mě vytočilo, že jsem zkusil upgrade jádra, o tisícinku, co kdyby tam byla nějaká oprava. Po dvou hodinách bezproblémového běhu se to seklo ihned po doinstalování upgrade. Takže jaksi disky nebyly syncnutý a chybí mi polovina modulů a nedokážu se z toho nějak vybabrat.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.