Ladik píše:Pokud tam nebylo co k vyporadavani a musel jsi vse modernizovat "za sve" tak nechapu proc jsi si nazalozil svou firmu s novymi klienty, ale bral klienty ze sdruzeni.
Sdruzeni prece mohlo fungovat bez tebe dale ne?
Dost pohodlne fakt dost.
Dle mne je vyporadani x krat pocet prispevku clenu a to jim vyplatit a pak si je muzes nabrat, vse ostatni je tunel.
Sdružení stagnovalo, členové přestali mít o aktivity zájem, bylo nás na práci čím dál míň. Ta síť mě stála hodně času a zanedbávání rodiny, na to abych se jen díval, jak to jde do kopru.
A nikomu jsem klienty nebral, prostě šli za mnou sami. Členství sami vypovídali a uzavírali se mnou nový smluvní vztah.
Jaký by byl rozdíl, kdybych postavil duplicitní infrastrukturu a začal nabízet lepší služby? Jenom ten, že svoje aktivity ve sdružení bych musel minimalizovat, své síti bych se věnoval naplno
a ti klienti by ke mě odešli tak jak tak. Jenom bych do toho v začátku musel nasypat víc peněz.
Takhle jsem využil to dobré, co se podařilo do té doby vybudovat a na tom dál stavěl. Sdružení tím jenom získalo, když jsme si vzájemně sdíleli technologie,
díky mě získalo i výrazně levnější konektivitu. Možná to vypadá "dost pohodlně", ale nebylo. Přímo tunelem bych to nenazýval, byl to takový pozvolný přechod, který jsem podpořil nemalým kapitálem a je za tím spousta práce.
Ikdyž, někteří členové se ozývali, že je to tunel a jestli dostanou nějaký podíl z majetku sdružení. Samozřejmě to byli většnou ti, kteří vstoupili do sdružení a už jsme o nich neslyšeli, ani na brigády nechtěli chodit. Ty jsem zdvořile poslal do prdele s tím, že tam předsedovi sdružení zůstala hromada vyřazeného hardwaru, o který nikdo nemá zájem, ať si přijdou vybrat a vydraží si to na aukru.
Ale abych se vrátil k tématu. Z mého pohledu na obou způsobech poskytování jsou věci, které stojí za to. Každopádně, činnost ve sdružení byla alespoň pro nás v některých směrech omezující.
V sro se nám sice otevřely další možnosti, ale zase to přineslo řadu kompromisů a problémů, které jsme ve sdružení nepoznali. Pojítka se teď nekupují za hotové, ale na leasing,
na pronájmech bodů se někteří lidé snažili zarýžovat (os platilo pronájem pro jeden AP 4-5tis. a od sro se snažili někteří vytáhnout dvojnásobek), hned po dvou měsících jsme spadli do DPH, atd.
Když to shrnu, na komerční bázi je to všechno tak nějak těžší a složitější, když je zas spousta příležitostí jak tu korunu vydělat.