❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Router(aj starsi, ) ktory uroutuje 100mbit

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
Hatatitla

Re: Router(aj starsi, ) ktory uroutuje 100mbit

Příspěvekod Hatatitla » 12 years ago

C3550-24-SM​I so všetkými zapojenými portami + 2x gbic traffic niečo cez 100M žerie 60-70W. Pokiaľ sa ti to zdá moc tak tam hod niečo s atomom pár watov zražíš dole .
Ale do 20W nenájdeš nič čo by spoľahlivo odroutovalo 100 Mbit.
0 x

melvi

Příspěvekod melvi » 12 years ago

Pokud tam teď máš mikrotika, dej tam verzi 6 a zapni fastpath

http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Fast_Path

Pak budeš mít latenci vpohodě a cpučko půjde dolů, ale nesmíš na tom dělat nic než routovat, tedy žádná firewall,qos a spol.

Zatím to vidím tak že chceš něco s výkonem/kvalitou cisca/jiného high-end routeru a cenou/spotřebou domácího routeru od mikrotiku. Je třeba si ujasnit priority :-)
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 12 years ago

Počkej na UBNT EdgeMax.
melvi píše:Pokud tam teď máš mikrotika, dej tam verzi 6 a zapni fastpath

Pak budeš mít latenci vpohodě a cpučko půjde dolů, ale nesmíš na tom dělat nic než routovat, tedy žádná firewall,qos a spol.

Zatím to vidím tak že chceš něco s výkonem/kvalitou cisca/jiného high-end routeru a cenou/spotřebou domácího routeru od mikrotiku. Je třeba si ujasnit priority :-)
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

melvi

Příspěvekod melvi » 12 years ago

BTW fastpath v mikrotiku je velmi pravděpodobně to samý co používá UBNT EdgeMax...
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 12 years ago

To je zatím spekulace (jako spousta věcí okolo EdgeMaxu). Ale na základě diskuse okolo IPv6 to vypadá, že tam spíš je opravdu funkční hw akcelerace. Fastpath je něco jiného - např. nemůžeš na takovém rozhraní firewallovat.
melvi píše:BTW fastpath v mikrotiku je velmi pravděpodobně to samý co používá UBNT EdgeMax...
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

mpcz

Příspěvekod mpcz » 12 years ago

ludvik píše:Počkej na UBNT EdgeMax.
melvi píše:Pokud tam teď máš mikrotika, dej tam verzi 6 a zapni fastpath

Zdravím,

Obrázek

já používám úplně obyčejný router do racku 2U, 100Mbit a 1000 SQ uroutuje v pohodě okolo 8 procent CPU. Klasické komponenty. Uptime klidně 2 roky, pokud neupgraduješ.
S Celeronem 2 GHz to bralo něco přes 25 W. Pokud nebudou SQ a jen routování, zátěž CPU by mohla zůstat stejná, to ale nedovedu odhadnout. Každopádně SQ dávají CPU nejvíce zabrat, to je jisté. Naprostá spolehlivost.
Vedle jsem měl CISCO switch, taky spolehlivý, ale ten jsem vyhodil, jen switch bral 2x tolik co router, správa mi moc nepasovala a restart nekonečné minuty jako každé CISCO. Kromě zvučného jména pro mě žádný přínos.
Ta spotřeba mi vadila hlavně při chodu na baterky, jestli něco vydrží 4 nebo 8 hodin je docela rozdíl.

Možnost bootování RouterOS / Mikrotik z USB flash v. 5.x, CF i HDD.
Kompatibilita: XP / Vista / Windows 7.
CPU 3GHZ Intel, max. počet rozhrani 10/100/1000 ETH Intel - 8, (max. 4x PCI-Express)
Spotřeba 40Watt, kvalitní zdroj ATX dimenzován pro provozní zátěž 350W.
Možnost osadit 1 - 2 ks ventilátory 80 mm s regulací.
Standardní RACK rozměry, hloubka 30 cm, výška standard 2U.
Standardní konfigurace: CPU 3GHz / RAM 1 GB / 4x ETH 1Gb / RouterOS - Mikrotik L4 na flash paměti / zdroj 350W proffessional / 1x ventilátor 80 mm řady professional.
Dodávána je verze MikroTik v. 5.x.
mpcz, 17/10/2012
Přílohy
2uRouter.jpg
2uRouter.jpg (3 KiB) Zobrazeno 2313 x
0 x

Walkeer
antispam: Ano

Příspěvekod Walkeer » 12 years ago

nechci ti do toho moc kecat, ale pokud tam je 3GHz celer, tedy architektura pentium-4, tak to se 4ma sitovakama rozhodne nemuze zrat jenom 25W, ale spis tak 50-60W. Na 25W se pravdepodobne nedostanes s zadnym beznym desktop CPU krome atomu/AMD E-XXX, natozpak s P-IV.
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 12 years ago

Walkeer píše:nechci ti do toho moc kecat, ale pokud tam je 3GHz celer, tedy architektura pentium-4, tak to se 4ma sitovakama rozhodne nemuze zrat jenom 25W, ale spis tak 50-60W. Na 25W se pravdepodobne nedostanes s zadnym beznym desktop CPU krome atomu/AMD E-XXX, natozpak s P-IV.

Zdravím,
kde čteš 3G CELERON? Já jsem psal a myslím 2 GHz Celeron. Ostatně rychlejší jsem tehdy ani nikde nenašel. Ty síťovky neberou skoro nic. Jestli tu desku s celeronem ještě někde najdu, zkusím to znovu změřit. Napájení bylo SS z 12V.
mpcz, 17.10.2012
0 x

Walkeer
antispam: Ano

Příspěvekod Walkeer » 12 years ago

mpcz píše:
Walkeer píše:nechci ti do toho moc kecat, ale pokud tam je 3GHz celer, tedy architektura pentium-4, tak to se 4ma sitovakama rozhodne nemuze zrat jenom 25W, ale spis tak 50-60W. Na 25W se pravdepodobne nedostanes s zadnym beznym desktop CPU krome atomu/AMD E-XXX, natozpak s P-IV.

Zdravím,
kde čteš 3G CELERON? Já jsem psal a myslím 2 GHz Celeron. Ostatně rychlejší jsem tehdy ani nikde nenašel. Ty síťovky neberou skoro nic. Jestli tu desku s celeronem ještě někde najdu, zkusím to znovu změřit. Napájení bylo SS z 12V.
mpcz, 17.10.2012

Aha, sorry, ten celer jsem vzal z toho prvniho stroje. Kazdodpadne se mi nezda ze by komp s jakymkoli 3GHz procakem zral mene nez 40, spise vsak 50W
0 x

rado3105

Příspěvekod rado3105 » 12 years ago

Takze kedze sa pozeram na spotrebu - koli vydrzi zalozneho systemu....tak cisco a podobne ficurky idu bokom....
Mal som tam 15 SQ, budem to musiet nejako poprehadzovat, a asi tam risknem tu v6 s tym fastpath...
Samozrejme v buducnosti to mozno bude nahradene EdgeMaxom....no len bohvie kedy pride 8-portovy....
Ma niekto v6 odskusanu na rb2011?
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

nemůžeš použít SQ pokud chceš fast path. Stejně si myslim, že budeš muset jít do minimálně RB1200.

máš na tom toureu vypnutý conn. tracking?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

rado3105

idem to prerobit aby tam nebolo nic a aby siel fastpath(conntracking, firewall, sq...)...
vie mi niekto hodit odkaz na 6.0rc2?
vdaka
0 x

iTomB

Příspěvekod iTomB » 12 years ago

No ja mam server supermicro s ATOMem a spotreba kolem 25W. Nemam tam ROS a pri 100M se flaka na 93-97% idle a to toho dela daleko vic, nez chces ty :D Typuju, ze pokud by jsi tam narval ROS, tak by sla spotreba docela nahoru.
0 x

rado3105

iTomB píše:No ja mam server supermicro s ATOMem a spotreba kolem 25W. Nemam tam ROS a pri 100M se flaka na 93-97% idle a to toho dela daleko vic, nez chces ty :D Typuju, ze pokud by jsi tam narval ROS, tak by sla spotreba docela nahoru.

a co tam mas?
Teraz mi to zerie max 5% cpu....ked som vsetko povypinal a dosiahol fastpath...takze zatial staci....
0 x