❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

PPPoE koncentrator pre 300+ zakaznikov

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
petrlukes

Re: PPPoE koncentrator pre 300+ zakaznikov

Příspěvekod petrlukes » 13 years ago

Před rokem jsem předělával celou síť na Radius a dnes po roce bych neměnil. Jednoznačně je to cesta vpřed :)
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

to je asi takový reakce jako když někomu předělám síť z bridgovaný na routovanou. Najedou je vše úžasné a je to cesta v před :-)
0 x

zdenek.svarc
Administrator
antispam: Ano

Příspěvekod zdenek.svarc » 13 years ago

hapi píše:to je asi takový reakce jako když někomu předělám síť z bridgovaný na routovanou. Najedou je vše úžasné a je to cesta v před :-)

Dovolím si parafrázovat.

To je asi taková erekce, jako když někomu poradíš vytírat si zadek lopuchem místo kopřivou. Najednou je vše úžasné a je to cesta vpřed.

Jenže pointa je v tom, že my už si vytíráme zadek dvouvrstvým hajzlpapírem, Stando.
0 x

hapi

hmm to my vysvětli. Proč si teda každej chce vytírat zadek kopřivou a jasně pozná že ta kopřiva prostě maká lépe? ale víš jak, každýho věc. Lepší než tu kopřivu nemít.
0 x

zdenek.svarc
Administrator

Vysvětlím.

Kopřivou si vytíráš zadek, dokud nepoznáš lopuch. Změna je to okamžitá a nic moc námahy tě nestojí, protože lopuch roste stejně vysoko jako kopřiva. Ale hajzlpapír kamaráde, pro ten už musíš opustit prales a vyhledat nejbližší supermarket. A to se odváží málokdo.
0 x

hapi

a proč bych měnil kopřivu za hajzlpapír když zadek(wifi) se nehodí pro bridge? protokol zadku nikdy nebyl navržen pro transparentní průchod hajzlpapíru :-D

Navíc si musim vybírat extra mísu (hardware) která podporuje hajzlpapír.
0 x

zdenek.svarc
Administrator

Z téhle konverzace se už musím omluvit Stando. Zas takové laškování s konečníkem není moje libůstka.
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 13 years ago

z této diskuse jsem tedy pochopil, že RADIUS má smysl pro 2000+ userů

+ je výborná kontrola userama
+ jednodušší řízení

- dvě sítě na sobě
- horší MTU
- další věc na víc, která může představit potencionální SW problém, jak na straně serveru (Linux) tak na straně klienta (RoS) aneb čím čistší postavená síť tím lépe
0 x

zdenek.svarc
Administrator

>z této diskuse jsem tedy pochopil, že RADIUS má smysl pro 2000+ userů
Buď stavíme operátorskou síť nebo stavíme podnikovou síť nebo stavíme bastl. Jedno pro kolik uživatelů.

>je výborná kontrola userama
V první řadě je komplexní AAA.

>jednodušší řízení
To rozhodně

>dvě sítě na sobě
Radius není protokol přístupové sítě, proto může může být nasazen i pro genericky orientované ethernet služby (DHCP, cisco dynamic ethernet), vadí-li někomu zapouzdřený ethernet.

>horší MTU
Pokud bychom slovem horší označovali menší MTU, pak všechny pakety menší než jumbo pakety jsou horší? Jistě ne. V tomto vlákně několikrát zaznělo, že toto problém není.

>další věc na víc, která může představit potencionální SW problém, jak na straně serveru (Linux) tak na straně klienta (RoS) aneb čím čistší postavená síť tím lépe.
A není žádoucí mít čistě postavenou síť?
0 x

okoun

no mě tak připadá že radius je pro tebe jediné možné řešení a že žádné jiné není je to tak?
mě právě strašně vadí, že se tím zničí shaping na centrální GW a vše se rozloží po celé síti.
0 x

andreas4all

Příspěvekod andreas4all » 13 years ago

ked velmi chces, tak MTU vies v PPPoE spravit aj 1500 - presne na toto sa u nas chystame, takze s tymto nebude vobec problem. Ked si pozries tak DSLka maju prave MTU1492. U nas sa chystame migrovat celu siet prave na PPPoE, pride k zjednoduseniu nastaveni routrov a ked to cele bude dokoncene nebudeme mat zapnute connection tracking - kolko potom myslis, ze vydrzia routre? viacej? spravne!
1 x

hapi

hmm, conntracking mám vypnutý i bez pppoe. Okoun ví jak a proč.
0 x

okoun

pro mě by možná měl radius plusové věci, ale bez použití pppoe a bez hotspotů, tyto dvě věci beru jako obrovské mínus na síti...
0 x

zdenek.svarc
Administrator

okoun píše:no mě tak připadá že radius je pro tebe jediné možné řešení a že žádné jiné není je to tak?

Chceme-li zachovat RouterOS na krajích sítě, pak skutečně žádné jiné řešení pro operátorskou síť není. Tady se nebavíme o lepším nebo horším, prostě pro operátorské sítě postavené na RouterOS nemáme na výběr. Diameter není podporovaný. A když se zamyslím, tak je pouze jedna věc, kterou bych od Radiusu očekával vyřešenou líp. A to jsou dynamické autorizace. Zkrátka ať se na mě nikdo nezlobí, anebo klidně může, ale všechny ostatní argumenty proti Radiusu vychází buď z nedostatečné znalosti problematiky nebo neochoty si připustit, že provozuju síť na bastlu. Případně kombinací obou.

okoun píše:mě právě strašně vadí, že se tím zničí shaping na centrální GW a vše se rozloží po celé síti.

Kdepak. Jsou operátoři, kteří jedou Radius s centrálním shapingem, protože mají přístupovou síť protaženou na logické vrstvě (VLAN, MPLS) napříč backhaulem až centrálnímu agregátoru.
0 x

zdenek.svarc
Administrator

okoun píše:pro mě by možná měl radius plusové věci, ale bez použití pppoe a bez hotspotů, tyto dvě věci beru jako obrovské mínus na síti...

Pokud si dáš tu práci a čas si pozorně přečíst celé toto vlákno, pak k tomuto názoru nemůžeš dojít. Jak jsem napsal v předchozím příspěvku, jediné mínus jsou dynamické autorizace přes RFC3576.
0 x