❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Hardware na BGP router

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
loopie

Hardware na BGP router

Příspěvekod loopie » 13 years ago

Dobrý den,
rád bych se zeptal zkušenějších kolegů na radu ohledně specifikace BGP routeru. Zatím jsme neměli potřebu to řešit, ale teď jsme pořídili vlastní AS a druhou konektivitu, takže přišel čas. Vůbec netuším, jak odhadnout potřebný výkon stroje. Konekt je 200mbit, což odroutuji skoro na čemkoliv, ale nikde nemám tolik rout jako je v BGP, takže nemám představu jak bych ten stroj měl dimenzovat. Vzhledem k tomu, že s BGP u nás nikdo nemá zkušenosti, nebudu ten stroj konfigurovat já, ale kolega od spřáteleného ISP, takže jako OS bude Debian. Tenhle kolega už provozuje BGP na nějakém Quad Xeonu (má taky 200mbit, ale několikrát víc klientů), což mi přijde jako trošku overkill - stroj bude dělat jenom čistě BGP, nic jiného. Ale jak říkám, nemám s tím zkušenosti, takže uvítám jakýkoliv komentář.

Díky, loopie
0 x

sub_zero
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 13 years ago

Nevím, jak u Debianu, ale na MK je potřeba hodně RAM - pokud chceš tedy načítat celou BGP tabulku.
0 x

loopie

Příspěvekod loopie » 13 years ago

Co se týká RAM, tak počítáme, že se osadí 8GB. Nevím jestli je to v dnešní době málo nebo moc, to množství jsem si určil spíš pocitově:-) Spíš by mě zajímalo CPU. Teď jsme nakoupili několik supermicro Atomů jako páteřní routery a gigabit si v routingu dávají celkem v klidu (MK). Ale zase bych si nerad degradoval připojení tím, že předřadím takový "slabý" router. Zkusím se zeptat jinak. Co používáte jako BGP routery při jaké konektivitě a jak to chodí?? Nebo jsou na to nějaká obecná doporučení?
0 x

Walkeer

Příspěvekod Walkeer » 13 years ago

Myslim ze i s vyhledem do budoucna neudelas chybu s nejakym peknym E3 XEONEM, ten ti par Gb odroutuje.
0 x

dantasik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dantasik » 13 years ago

http://www.ispforum.cz/viewtopic.php?f=5&t=9309

Resilo se to tu urcite i vicekrat...
0 x

helapc

Příspěvekod helapc » 13 years ago

Konektivity 300Mb/s, 100Mb/s, 100Mb/s.
Stroje PC CPU Intel Corei5-661,3,33GHz, 4-8GB RAM, OS Gentoo
0 x

Walkeer

Příspěvekod Walkeer » 13 years ago

helapc píše:Konektivity 300Mb/s, 100Mb/s, 100Mb/s.
Stroje PC CPU Intel Corei5-661,3,33GHz, 4-8GB RAM, OS Gentoo

Jaky mas na tech strojich prumerne vytizeni? predpokladam ze bys tam mohl jeste pustit nejakej folding@home, protoze se vetsinu casu stouraji v nose, ze?
0 x

helapc

Příspěvekod helapc » 13 years ago

Stroje se opravdu flákaj, strašili mě dělat BGP na PC. Asi pokud by přišel útok tak by stím mohl být problém.
0 x