Dobrý deň,
skúšame na našej sieti použiť web proxy (squid 2.7) a mám ohľadom toho niekoľko otázok:
1. pri pokuse o stiahnutie súboru z uloz.to sa zobrazí chyobá stránka "neplatný odkaz". Stretol sa už niekto s týmto problémom a vie ako ho vyriešiť.
2. je možné cachovať aj veľké súbory, napr. filmy, ktoré užívatelia sťahujú zo serverov ako rapidshare a podobne?
3. je možna cachovať videá z youtube?
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Web proxy - otázky
Úložiště ti předhazují "personalizovaný" odkaz. Tedy je pokaždé jiný a jakákoliv cache to cachovat nebude. Nemluvě o pravděpodobném nastavení hlaviček na zákaz cachování. Cache by musela být specializovaná, přímo pro tento způsob použití. A ani tak bych si netroufnul tvrdit, že by to fungovalo (může to být vázáno na cookie, na ip, a na bůhví co ještě). Řekl bych, že to i bude tvůj problém č. 1.
Jednou jsem viděl proxy pro bittorent. Sledovala komunikaci s trackerem a postupně se stávala seedem pro jí prošlé torrenty. Ale když jsem ji chtěl nedávno vyzkoušet, tak už ji prostě nemůžu najít ...
Víc nevím. Když jsem používal proxy, tak bylo 64kbit úžasná rychlost
V dnešní době už nevím. Většina webů je dynamických a dost často tak tvrdě nastavených, že nelze ani obrázky cachovat. Úspora tedy dle mě nebude odpovídat vynaloženému úsilí. Snad leda reklamy by to mohlo pěkně ořezávat.
Tím samozřejmě netvrdím, že to nelze použít bezpečnostní řešení ve firmě .... tam to smysl mít bude. Ale asi těžko ve stavu, v jakém to bude samo po instalaci.
Jednou jsem viděl proxy pro bittorent. Sledovala komunikaci s trackerem a postupně se stávala seedem pro jí prošlé torrenty. Ale když jsem ji chtěl nedávno vyzkoušet, tak už ji prostě nemůžu najít ...
Víc nevím. Když jsem používal proxy, tak bylo 64kbit úžasná rychlost

Tím samozřejmě netvrdím, že to nelze použít bezpečnostní řešení ve firmě .... tam to smysl mít bude. Ale asi těžko ve stavu, v jakém to bude samo po instalaci.
Xauder píše:Dobrý deň,
skúšame na našej sieti použiť web proxy (squid 2.7) a mám ohľadom toho niekoľko otázok:
1. pri pokuse o stiahnutie súboru z uloz.to sa zobrazí chyobá stránka "neplatný odkaz". Stretol sa už niekto s týmto problémom a vie ako ho vyriešiť.
2. je možné cachovať aj veľké súbory, napr. filmy, ktoré užívatelia sťahujú zo serverov ako rapidshare a podobne?
3. je možna cachovať videá z youtube?
0 x
web proxy má smysl na statickej obsah. Na dynamickej typu uloz.to to fungovat nemůže. Stejně hádám že to nebude fungovat ani třeba na youtube. Jinak jo, cachovat obrázky atd.. no ale vem si, že ten server ti to v dnešní době pošle rychleji než nějaká proxy. Představ si že máš 50Mbit provozu na web. Myslíš že to nějak bude kloudně stíhat zpracovávat v takový rychlosti v jaký ti to ty servery budou posílat? No tak jistě, stíhat to bude ale nebude to stíhat disk když tam budeš mít cache o velikosti několik giga.
0 x
Řekl bych, že v dnešní době transparentní proxy opravdu přidá spíše problémy než nějaké výhody. Weby jsou více dynamické, konektivita levnější... My jsme Squida zavrhli už před mnoha lety a určitě bych se k tomu nechtěl vracet.
0 x
Používám Squida, když chci na konkrétních přípojkách vnutit nějaké důležité sdělení (plánovaný výpadek, atp.) a teď se chystám stejným způsobem zobrazovat upozornění neplatičům. Prostě je přesměruju na transparentní proxy a do záhlaví každé stránky vkládám proužek s vlastním obsahem.
0 x
dobrá poznámka... ale předtím mi taky někdo tvrdil, že data procházející squidem nejdou měnit a šlo to.
Tohle na ipv6 půjde nějak protunelit taky. Budu to ale řešit nejdřív koncem léta.
Tohle na ipv6 půjde nějak protunelit taky. Budu to ale řešit nejdřív koncem léta.
0 x