máte někdo zkušenost, u linuxu který dělá shaping na GW, s rozložením zátěže mezi více jader?
máme na to 4 xeony (teď nevím zda 2x dvoujádro nebo 1x 4 jádro, musím kouknout, dle mého by to mělo být ale jedno), ale shaper sviňa tvrdošíjně žere jen z prvního, zbytek nic. takže jak má shaperem lézt víc jak 70-90Mbit, tak je první jádro na 100%, a zbytek se fláká někde v řádu jednotek procent
dík za nakopnutí nebo radu
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
lepší využití více jader shaperem
Hmm nj nekdo si poridil hracku a nevi co sni...
Zkus nastudovat neco kolem affinity a pokud brzdis pres imq tak zkompilovat podporu vice front pro jadro a event ovladace..neni jednoducha odpoved..
Zkus nastudovat neco kolem affinity a pokud brzdis pres imq tak zkompilovat podporu vice front pro jadro a event ovladace..neni jednoducha odpoved..
0 x
Tak to mas nekde bychu, ja shapuju az 350Mbit, stroj dela i nat, web, dns, smtp, statistiky... a temer se mi jadra nehnou(mam jich 2x8(4+4)).
Drive jsem mel server s jednim xeonem(dve jadra) a dokud jsem nezacal pouzivat hashovani, tak jsem byl ve spicce temer na stropu, pak jsem koupil novej server, ale nez jsem ho nasadil, tak jsem zacal pouzivat hashovani a zatez sla brutalne dolu i na tom starem serveru.
Drive jsem mel server s jednim xeonem(dve jadra) a dokud jsem nezacal pouzivat hashovani, tak jsem byl ve spicce temer na stropu, pak jsem koupil novej server, ale nez jsem ho nasadil, tak jsem zacal pouzivat hashovani a zatez sla brutalne dolu i na tom starem serveru.
0 x
zajímavé počty miract
2x8 = 4+4 
70Mbit utahne jedno xeonový jádro na mikrotiku. Mluvim o sandy bridge xeonu E3. Takže jakýho xeona tam vůbec máš?

70Mbit utahne jedno xeonový jádro na mikrotiku. Mluvim o sandy bridge xeonu E3. Takže jakýho xeona tam vůbec máš?
0 x
ne, ja tim myslel, ze 1 CPU ma fyzicke 4 jadra a dalsi 4 jsou virtualni = 8 jader a mam ty CPU dva, tak vidim v htopu 16 jader. 

0 x
hmm, to mi připomíná že za monitorem mi stojí hromada chlastu. Neber úplatky, neber úplatky... nebo se z toho vožereš...
... existuje lednička na vesa držák?

0 x
-
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
svestka píše:máte někdo zkušenost, u linuxu který dělá shaping na GW, s rozložením zátěže mezi více jader?
máme na to 4 xeony (teď nevím zda 2x dvoujádro nebo 1x 4 jádro, musím kouknout, dle mého by to mělo být ale jedno), ale shaper sviňa tvrdošíjně žere jen z prvního, zbytek nic. takže jak má shaperem lézt víc jak 70-90Mbit, tak je první jádro na 100%, a zbytek se fláká někde v řádu jednotek procent
dík za nakopnutí nebo radu
Áno, máme skúsenosť a funguje to skvele. Mašina s bežným Core i5-2400S, na každé z jadier pripadá rovnaký load. Spoľahlivo to funguje ale až od kernelu 2.6.37.6, u nižších verzíí sme sa stretli so samovoľným zátuhom po náhodnej dobe behu (4hodiny, 2 dni, 2 týdžne) alebo po spustení tcpdump. Zapnutie RPS (tak sa tá fíčura volá) sa deje nasledovne:
Kód: Vybrat vše
echo ff > /sys/class/net/eth0/queues/rx-0/rps_cpus
a podobne pre ostatné queues a sieťovky. V dobe písania má mašina load 0.00 0.01 0.05, každé jadro záťaž 2-10%, kumulovaný traffic 400Mbits, cca 5000+ pravidiel vo filter, 1500+ v nat, 500+ v mangle, 4 IMQ interfaces spolu s 2200 classes. Proste paráda. Základom je mať kvalitný HW.
0 x
hapi píše:hmm, to mi připomíná že za monitorem mi stojí hromada chlastu. Neber úplatky, neber úplatky... nebo se z toho vožereš...
S tim chlastem jsem na tom podobne..

0 x
dle cpuinfo jsou to 4 samostatne xeony na 2,4G. jadro 2.6.26-2-686 (Debian), takze zkusime povysit, co to udela
0 x
backslash píše:a podobne pre ostatné queues a sieťovky. V dobe písania má mašina load 0.00 0.01 0.05, každé jadro záťaž 2-10%, kumulovaný traffic 400Mbits, cca 5000+ pravidiel vo filter, 1500+ v nat, 500+ v mangle, 4 IMQ interfaces spolu s 2200 classes. Proste paráda. Základom je mať kvalitný HW.
to ako na mikrotiku??? nejak sa mi nechce verit... nehovorim ze neverim, skor nedovera v mikrotiku

0 x
svestka píše:dle cpuinfo jsou to 4 samostatne xeony na 2,4G. jadro 2.6.26-2-686 (Debian), takze zkusime povysit, co to udela
To uz je moooc stary...co to mas za hw ze to jeste sbira tendle starej kernel?Imho tam se zmenilo hodne moc veci.
Jeste bych mozna doporucil preinstalit na amd64(x64)arch...mozna ze to nicemu nepomuze ale kdovi...primo testy jsem nedelal ale nasazoval jsem si pro sebe uz jen amd64(x64).
Navic mam tuseni ze v tedle verzi jadra jeste neni ani poradne poresen multicpu?ze to byli mozna zacatky...
0 x
Pokud jsou to ty xeony stary, tak ty jsou 686arch, nove jsou amd64(x64)arch. Jas mam pul roku starej server a tam jsem to kompiloval jaki amd64 a je tam posledni jadro 2.6.39(pak uz jsou trojkova jadra). Mam tam pres 1500+1500 trid pro shaping a k 2000 pravidlum iptables a jen si to chrochta. 

0 x
Myslel jsem to tak, ze bude lepsi nez bastlit nove jadro, ktere stejne potrebuje plno knihoven okolo nainstalit orvnou celej system novej, mam tu takovej pomocnej router kde je stara P4 prescott na 3.1.6 jadru s amd64 a bezi to bezvadne, a musel jsem ho dat zpet kvuli tomu ze odesla jedna deska tak sem tu nouzove na takovydle kusu hw
ale stiha to v poho taky plno pravidel a cca 80Mbit konexe. Stim ze ten hlavni je daleko lepsi hw
ale i tam se mi jevilo jadro 3.1.6 lepsi oproti 2.6.36 co jsem mel puvodne - nevim...hlavne teda to tam obcas na te nove desce vypsalo nejakej nesmysl ze neco crashovalo a vypisoval stav kernelu takovou tu bludnou hlasku. Po upgradu na 3.x to bylo oke..

0 x