❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Jake zelezo na hl. router
Re: Jake zelezo na hl. router
Snažil jsem se dopátrat na tom DELLu, jak to to je s tím HT, popřípadě ho vypnout a sledovat rozdíl, ale v BIOSu, jsem k tomu nenašel ani čárku 

0 x
ludvik píše:Nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že žádný OS neřeší rozhazování procesů a threadů na jádra podle toho, kde se to jádro fyzicky vyskytuje
V tom si s tebou dovolim nesouhlasit, NUMA-aware OS (moderni linux kernely, solaris a MS Win 2008 R2) by presne toto meli umet, casto je k tomu ovsem take potreba NUMA-aware aplikace (napr. DBMS a pod).
Toto by zase melo resit HT-aware jadroludvik píše:Proto jsou také případy, kdy HT přinese pokles výkonu - prostě se to snaží používat jako skutečné jádro, ale už neví o tom, že to není celé jádro a spoustu věcí (především výpočetních) sdílí s ostatními - a ty pak musí vlastně čekat. Zářný příklad byl pokus ve windows, kde se pustil jeden proces třeba SETI. Myslely si, že mají 50% volného výkonu, byl to jenom jeden proces ... jenže s kompem se nedalo pracovat, to jádro prostě přestalo být použitelné (mluvím o jednojádru s HT).

Zbytek samozrejme souhlas
0 x
Staci zjistit, jaky CPU tam mas a vynasobit pocet jeho jader poctem osazenych socketuZuhan píše:Snažil jsem se dopátrat na tom DELLu, jak to to je s tím HT, popřípadě ho vypnout a sledovat rozdíl, ale v BIOSu, jsem k tomu nenašel ani čárku

0 x
Tak nám to tu nějak upadá, pochlubte se komu už běhá XEON E3 v provozu a jak si na tom stojí v reálném trafiku třeba s mikrotikem. Určitě je na to dost lidí zvědavo. Mně osobně by mi tahle informace hodně pomohla, jelikož je to adept na brzký upgrade shaperu.
0 x
dagus píše:Tak nám to tu nějak upadá, pochlubte se komu už běhá XEON E3 v provozu a jak si na tom stojí v reálném trafiku třeba s mikrotikem. Určitě je na to dost lidí zvědavo. Mně osobně by mi tahle informace hodně pomohla, jelikož je to adept na brzký upgrade shaperu.
o tyzden mi konecne dorazi masina s E3 xeon, takze zachvilu mozem poreferovat
0 x
rouchi píše:Objednal jsem SuperMicro X9SCA-F do toho Xenona E3-1230 dvě giga ecc ramek a ssd 512
měl bych do cca do 14 dnů mít doma, tak to pak složím nahraju tam ROS 5.6 a pak to vyměnim za dosavadní P4ku která mi dle Smokepingu laguje prakticky vždy když síťovkama teče nad 50Mbit...
nejdřív to zkusím na integrovaných intelech, pokud to nepomůže tak zkusím koupit do prvního a druhého PCI-E slotu síťovky samostatný a uvidíme, ale doufám, že integrovaný budou fakat dobře (Hapi mi řikal, že první tři PCI-E sloty v tý desce jsou přímo do procesoru, tudíž by to mohlo odstranit dost nedostatků v podobě severního můstku, kterej dělá většinu problémů co máme se serverama na X86....
tak mam cca 3 týdny nasazený tohle nový dělo.
Zlepšení bylo okamžitě vidět ale rozhodně ne podle mých představ, protože v případě že tam teklo 80Mb a víc tak to stále docela dost lagovalo.
Tak jsem dál vymýšlel kde bude problém. Kupuju 100Mbit a zjistil sem, že můj ISP mi dává tu lajnu na 100Mbit ethernetu. Tak jsem si vyhádal aby mě přepojily na na 1Gbit ethernet no a lagy prakticky vymizeli viz hapiho statistika... takže doporučuju aby jste si při odběru takový kapacity automaticky domlouvali, že chcete být připojeni na co nejrychlejší fyzické vrstvě. myslím, že brát 100Mbit jenom 100Mbitovym rádiem se taky podepíše nekladně. toď moje poznatky. jo a jinak vytížení procesoru je do 10% ve špičce (na staré P4 bylo přes 50)
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček
Jakub Havlíček
Pri akom vytazeni upgradovat hlavny router?
Ja mam CPU v case vecernej spicky (co je casovy usek cca 4hod) na 60% pri 150 - 160Mbps. Prepisuju sa sem QoS a mangle pravidla z ISPADMINa - 2600 queus a 3700 mangles, plus staticky routing 370routes (NAT robi iny stroj ktory ide v spicke na 30%). CPU je Core2Duo 2800MHz.
Medzi routrami aj von do netu nie je ziaden packet loss.
Ja mam CPU v case vecernej spicky (co je casovy usek cca 4hod) na 60% pri 150 - 160Mbps. Prepisuju sa sem QoS a mangle pravidla z ISPADMINa - 2600 queus a 3700 mangles, plus staticky routing 370routes (NAT robi iny stroj ktory ide v spicke na 30%). CPU je Core2Duo 2800MHz.
Medzi routrami aj von do netu nie je ziaden packet loss.
0 x
co tam máš za verzi MKčka?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
tak to máš smůlu. Multicpu umí pořádně až v5 a pak ti spadne vytížení. Takhle to vypadá že ti jedno jádro jede hodně na doraz.
0 x
hapi píše:tak to máš smůlu. Multicpu umí pořádně až v5 a pak ti spadne vytížení. Takhle to vypadá že ti jedno jádro jede hodně na doraz.
No, dobre. Nasral som par zakaznikov a upgradol na ISPAdminom odporucanu 5.6. "Dostanes"

0 x
keksik píše:hapi píše:tak to máš smůlu. Multicpu umí pořádně až v5 a pak ti spadne vytížení. Takhle to vypadá že ti jedno jádro jede hodně na doraz.
No, dobre. Nasral som par zakaznikov a upgradol na ISPAdminom odporucanu 5.6. "Dostanes"ak to nebude mat ziaden efekt, resp. ak to zacne vytuhavat
.
Tak nemas pravdu, je to na prd. Akurat v5 przni grafy, pekne vidno odkedy bola nahrata, odtial je graf taky strapaty a vykazuje aj vyssi max load ako povodna 4.16.
- Přílohy
-
- cpu-loadV4-vs-v5.jpg (27.67 KiB) Zobrazeno 2722 x
0 x
protoze koukas na prumer zateze vsech jader. V mkcku je videt vytizeni obou coz u v4 neni. to ze je vytizeni vetsi muze znamenat taky to, ze predtim si stropoval jednim jadrem na max. No a roztrepeni grafu je snad uplne fuk.
0 x
No teraz pozeram, ze multicpu je podporovane od verzie 3.4. Takze v 5.xx akurat vylepsili to ze MK ukazuje vytazenie oboch jadier. Takze z hladiska vyuzivania/nevyuzivania viacjadroveho procesora je zbytocne tlacit 5.xx ked to chodi ok na nizsich verziach (samozrejme ako komu, ked kde komu to "hraje" na inej verzii) .
0 x