Zdravím,
chci se zeptat, jak řešíte vedení kabelů po vodorovné střeše. Řekněme, že se jedná o mix kabelů (elektrika 230 V, TV koax, optika). Nechci to mít jen tak pohozené na střeše. Moc se mi nezdá ani řešení, že by byl volně položen husí krk, ve kterém by kabely šly...domnívám se, že by se pak v něm držela voda a kabely by hnily. Co tedy používáte vy? Jak to řešíte. Klidně přihoďte i nějaké ukázkové fotky, pokud máte. Díky.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Vedení kabelů po vodorovné střeše
Elektromontážní kovová trubka. K dostání u každého překupníka s instalačním materiálem v nepřeberném množství (dural, nerez, normální kov případně i lakováno - dle peněženky a estetického cítění), včetně úchytného materiálu.
Pokud jdou do toho kabely snášející venkovní podmínky, normálně skládat za sebe trubky bez šroubení, pár cm mezeru mezi jednotlivými kusy a lehce je proti sobě naklánět, ať to vytéká. Pokud to je nějaká citlivka, tak varianta se šroubením a celé uzavřené. Volit aspoň pevnost, ať to přežije šlápnutí chlapa.
Pokud do toho se strká 230V, tak by měl mít daný kabel izolační pevnost na 4 kV nebo trubka musí mít vnitřní izolační vrstvu. Nicméně pokud se mixuje slaboproud/sdělovací kabel se silovým, tak stejně tam je požadavek na 4 kV pevnost toho kabelu a souběh max v celkové délce 35 metrů a stíněné provedení kabelů.
Pokud jdou do toho kabely snášející venkovní podmínky, normálně skládat za sebe trubky bez šroubení, pár cm mezeru mezi jednotlivými kusy a lehce je proti sobě naklánět, ať to vytéká. Pokud to je nějaká citlivka, tak varianta se šroubením a celé uzavřené. Volit aspoň pevnost, ať to přežije šlápnutí chlapa.

Pokud do toho se strká 230V, tak by měl mít daný kabel izolační pevnost na 4 kV nebo trubka musí mít vnitřní izolační vrstvu. Nicméně pokud se mixuje slaboproud/sdělovací kabel se silovým, tak stejně tam je požadavek na 4 kV pevnost toho kabelu a souběh max v celkové délce 35 metrů a stíněné provedení kabelů.
0 x
používám drátěné rošty cablofil, dělaj se od 35x35mm světlosti, je to lehoučký, uděláš z toho jakýkoliv tvar, prostě krásný práce, dělaj k tomu i plechový poklopy
na jedný střeše byl požadavek vést to 70cm nad krytinou, tak jsem pod to dal nohy na ta gumová závaží k dopravním značkám
na jedný střeše byl požadavek vést to 70cm nad krytinou, tak jsem pod to dal nohy na ta gumová závaží k dopravním značkám

0 x
Díval jsem se na stránky výrobce a vypadá to zajímavě. Z jakého obchodu to bereš?
0 x
elektrotechnický velkoobchody, ale vyrábí to spousta výrobců, pod různýma názvama a různýma cenama, ty co používám já jsou asi nejvymakanější, ale taky nejsou z nejlevnějších, něco vyrábí i Sitel, Kopos, Legrand, OBO, .... já to beru v elektramu, jeden den objednám, druhý den mi to doveze jejich rozvoz, když to nemaj tak třeba Elkov, Vacek elektro, na netu jsem to ani nehledal
0 x