❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

iface a VLANy

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
sub_zero
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

iface a VLANy

Příspěvekod sub_zero » 14 years ago

Ahoj,

kolik kdo máte v reálu naházenejch na jednom iface VLANů? Nám se třeba stává, že pokud dáme víc než 6 na jeden iface, rapidně klesá propustnost. Řešíme to potom tak, že vytváříme další VLANy na jiných fyzických portech a tím se to snažíme rozdělit.
Je to vlastnost? Železo je x86 Supermicro X7SBI-LN4
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

v jakym řádu rychlostí mluvíš? Mohl bych to testnul jelikož mám na jednom ethernetu 16 vlanů a nic nepozoruji. Vlastně jsem to testoval i na RB450G kde aktuálně je připravených emm něco přes 50 vlanů a mám to tady na stole takže to můžu testovat.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:v jakym řádu rychlostí mluvíš? Mohl bych to testnul jelikož mám na jednom ethernetu 16 vlanů a nic nepozoruji. Vlastně jsem to testoval i na RB450G kde aktuálně je připravených emm něco přes 50 vlanů a mám to tady na stole takže to můžu testovat.

počítám do 800Mbit součtem všech VLAN
0 x

Jirka Lazorčák

4gd1

Příspěvekod 4gd1 » 14 years ago

60 na interface prutok kolem 200M, bezproblemu.
0 x

pfadmin

Příspěvekod pfadmin » 14 years ago

Nemáš to lehce nabořený sdílením IRQ? Je možné, že omezenou propustnost to má i bez vlanů, jen se to projeví při daleko vyšším toku než s nimi. Ale je to výstřel do tmy :) Každopádně ani Skopčákmikro není záruka, že problémy s propustností díky sdílení linek a IRQ nenastanou (osobní zkušenost, hádalo se to občas taky).
0 x

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

pfadmin píše:Nemáš to lehce nabořený sdílením IRQ? Je možné, že omezenou propustnost to má i bez vlanů, jen se to projeví při daleko vyšším toku než s nimi. Ale je to výstřel do tmy :) Každopádně ani Skopčákmikro není záruka, že problémy s propustností díky sdílení linek a IRQ nenastanou (osobní zkušenost, hádalo se to občas taky).

IRQ je ok, kazdej fyzickej iface ma svoje IRQ, vyhodil sem i USBcka na samostatny IRQ.. bez VLANu s propustnosti problem neni, jeste tedy vyzkousim jinou sitovku do PCIe
0 x

Jirka Lazorčák

Majklik

Příspěvekod Majklik » 14 years ago

Jo, pozoroval takový problém a byla to otázka low cost debilního switche, který uměl v HW řešit jen max 8 VLAN na port a jak jich bylo víc, tak to už obsluhoval interní CPU míto hradlového pole a celková propustnost switchme přes ten port klesla do výšin vytáčeného internetu...
co to bylo za šmejd si už nepamatuji, letělo to hnedka oknem.
0 x

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

switchem to urco neni. za routerem je ProCurva 2610G-48, zkousel sem i na EdgeCore 4528FLV, na C2960.
Dal sem na test do PCI-X Dual server adapter od Intelu a dostanu o cca 60Mbit vic, ale CPU jede na 80% :shock: coz nechapu proc. Pri stejnym toku pres integrovany karty jede na max 20%. Zitra v noci zkusim jeste update na nejakou 5kovou verzi (s naivnim doufanim, ze bude treba vyladenejsi driver nebo neco podobnyho)
0 x

Jirka Lazorčák

4gd1

Příspěvekod 4gd1 » 14 years ago

ta petka by mohla pomoci, nebot v ni je zasadni pokrok v podpore intelovych karet
0 x