❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

malá rychlost k routeru

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
Leeonek

malá rychlost k routeru

Příspěvekod Leeonek » 14 years ago

Celé dopoledne čučím do routerů na síti a vůbec nechápu proč mi nastává tento problém. Situace je následující, routery označím pro lepší přehlednost písmeny, technologie uvedené mezi routery:

D-- ubnt/rocket --C-- 10Ghz/100Mbit --B-- Siklu 70Ghz/150Mbit --A(gateway)

Testy rychlostí mezi body vypadají následovně:

z D na C - 60Mbit up, 60Mbit down
z D na B - 60Mbit up, 60Mbit down
z D na A - 60Mbit up, 30Mbit down
z D na internet - 60Mbit up, 30Mbit down

z C na B (nebo A, internet) - 100Mbit up, 100Mbit down
z B na A (nebo internet) - 150Mbit up, 150Mbit down

Podle první části testů by bylo zjevné, že je problém v bodu A což je gw, tam jsem ale vypnul všechny mangly, queue, pravidla ve fw, prostě je to čisté. router D je ve stejné adresaci jako další routery, tzn. není na něj nikde po cestě aplikováno nic, co by jeho, nebo ostatní routery omezovalo (pro jistotu jsem zakázal opět všechno). Z bodu C a B je vždy přes gw maximální rychlost.
Testoval jsem ještě z routeru který by se dal označit jako "E", je spojen ethernetem s routerem D, výskedky stejné jako ze zmiňovaného routeru D, prostě se z něj nelze dostat u down rychlosti nad 30-32Mbit.

Tak, a teď su z toho uplně celý jeleň, říkám si že to bude nějaká blbost, ale fakt nevím kde ji hledat :)

hvězdný deník dodatek: problém je zřejmě ve spoji na rocketech, pri testovacím přepnutí do 40Mhz kanálu byla rychlost pro down 45Mbit a pro up 90Mbit.
Naposledy upravil(a) Leeonek dne 22 Mar 2011 08:00, celkem upraveno 3 x.
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 14 years ago

Más mezi spoji routery, nebo tam mas switche?
0 x

Leeonek

všechno routuju, D je Alix, C je RB800, B atom na supermicru a gw je c2d taktéž supermicro
0 x

pfadmin
antispam: Ano

Příspěvekod pfadmin » 14 years ago

Nemáš tam OSPF? Ty rockety nějakým způsobem krafají do ospf (se mrkni do neighbors - uvidíš tam rocket), ale ten bug s propustností v 40 MHz, ten potvrzuji, dělá to v ideální kombinaci "nařvanej rocketdish, rocket, mikrotik" prakticky všude. Chyba je imho ale i v Mikrotiku. Třeba buglý switchovací výkon MK se dohání tak, že se mezi rocket a mikrotik dává switch, aby to jelo na plný knedlík a ne co bugotik dovolí, ale spolehlivé řešení to není, že, cpát někam další switch...
0 x

Leeonek

ospf tam mám ale mám je i na dalších místech a tam problémy nedělají, takže problém jsem nepředpokládal. S největší pravdepodobností ale fakt bude nějaká krpa právě v tom rocket spoji. Ještě zkusím přehrát tam airos 5.3. V noci jsem s nima zkoušel laborovat, přepínat módy a strany, dokonce jsem resetoval všechny routery po cestě včetně brány, abych se ujistil že to není nějaká "haluz" co po restartu zmizí, ale problém je pořád stejný. Zatím tam nechám asi ten 40Mhz kanál a nebudu to řešit. Propustnost kolem 45Mbit mi tam momentálně stačí a příští měsíc stejně počítám s upgradem na desítku nebo další siklu. Rockety jsou jen dočasné řešení.
0 x