❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

eth porty nebo vlany?

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
Leeonek

eth porty nebo vlany?

Příspěvekod Leeonek » 15 years ago

Mám router na desce Supermicro s 2x Gbit eth portama. Potřebu cca 6-7 portů, je lepší spíše klasické eth porty v kartách (např. supermicro, intel apod.) nebo je lepší když jsou na routeru opravdu jen 2 porty, z toho jeden je do switche a všechno se řeší pomocí vlan? Co třeba kombinace 4 portů a zbytek vlany?
Nemám problém ani s jednou variantou, klidně nacpu do routeru 2 další dvouportové karty + nějaké jednoportové intely, ale jde mi o to, co je lepší. Switch je přecijen další zařízení, další možnost problému, poruchy. eth karta se sice taky může nějak podělat, ale když odejde, zruší se 2 porty a jede se vesele dál, pokud klekne switch nejede se vůbec nikam :)
Pokud bych to chtěl řešit pomocí vlan, asi bych tam nacpal i 4 eth porty. Wan, jeden port do 100Mbit laserového pojítka, 1 port do desítky a poslední bych rozhodil na vlany do další desítky a případně na wifiny do rbček. Pokud by byl problém s tím switchem, po 2 portech mi pojede konektivita sice pomalejc, ale pojede.

Názory? Rady? Doporučení?
0 x

pejsek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pejsek » 15 years ago

Pokud Tě zajímá můj názor.. tak já na takovém místě mám router a switch Allied Teleysn AT-9424T a jde to po VLAN. Spojeno na Gbit Lan a ze switche přes SFP a optikou dál. U ATS sem (zaklepat) zatím vážnější poruchu neměl.
0 x
Pejsek

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

a co to teda bylo za poruchu když nebyla vážná.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

pejsek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pejsek » 15 years ago

hapi píše:a co to teda bylo za poruchu když nebyla vážná.

Jeden ze switchu na trase měl starší FW a nerozuměl si z VLANy, po upgrade OK Byl to tuším AT-9000/24
Ale to je v tomto vlaknu OT
0 x
Pejsek