❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

ČTÚ existuje a měří

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
soooc

Re: ČTÚ existuje a měří

Příspěvekod soooc » 16 years ago

hapi píše:o tom neni vůbec pochyb, ovšem podle nařízení máme mít všichny kanály laděný automaticky čimž se rozprostře zátěž celího pásma takže to že jsi na nějakym kanále a že jsi tam byl první funguje jenom u 2.4GHz ale u 5.4GHz má bejt automatika právě z tohohle důvodu. Nemluvim o nějakym skákání jako to dělaji drahý mašinky či breezenety ale o tom, že se před zapnutím karty proskenuje pásmo a nastaví se nejvhodnější kanál. Takže ohánět se tim že jsem tam byl první je nepřípustný. Ostatně, všude na 5Ghz mám kanály volený automatikou a neni problém.

Zkousel jsem tu automatiku na nasem nejhustsim saitu a nebylo to vubec pouzitelne. Proste to vybralo plny kanal a nehodlalo se to preladit. Ono taky na bode, kde na smerovou antenu chytnu 65 5GHz ssid, se neda spolehat na automatiku, ktera si to nejak prebere ....
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

hapi

Příspěvekod hapi » 16 years ago

nevim no, celá síť nám jede na automatice a bez problému. Je teda fakt že čim starší verze MKčka, tim hůř vybírá se mi zdá ale na 3.10 s tim nemám problémy.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

asdewq

Příspěvekod asdewq » 16 years ago

automatika funguje tak 50/50... cim je okolie plnsie tym to vybera horsie... btw leeonku ked spominas nstreme dual, aku verziu 3jkoveho ros na toto odporucis? skusal som 3.10-3.13 a vzdy to po nejakej dobe akoby vytuhlo... proste ten nstreme prestal prenasat data a pomohol az restart pc mam jeden spoj ktory mam momentalne v jednosti ale obcas tam nejaky ten ping uleti a nepaci sa mi to :)
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 16 years ago

já jedu ve verzích 3.10-3.13 a zatím všechno šlape bez sekání. Jednou se mi stávalo že dual nstreme při přelaďování a v podstatě jakémkoli zásahu na kartách přestal fungovat a pomohlo až vypnutí/zapnutí rozhraní jedné strany. Bylo to na jedné RB600 kde byla nějaká verze 3.16 (nevím už přesně) po downgrade na 3.13 sem se s tím už nesetkal.
Každopádně debata na toto téma by měla být jinde ;)
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 16 years ago

neviem co by ste robili v takom pripade ako mam napriklad ja... v noci a doobeda mam signal na spoji okolo -55, poobede a na vecer mam zrazu -67 az -75.
je to spoj cez cele mesto a nemam sajnu co to sposobuje. ja tipujem ze extremne rusenie. proste som bol nuteny dat kartu do defaultu s vykonom a ako tak to chodi. spoj je prehuleny, ale neviem si pomoct inak.

este pripomeniem to, ze su tam jirous anteny - mozno to sposobuju tie... mam uz kupene prowax, takze ked bude casu, tak to prehodim a ked nezabudnem, tak zreferujem ci to pomohlo
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 16 years ago

nas spoje pres cele mesto se hlavne asi nepouziva 5ghz pasmo, alespon profi sit to neudela, od toho jsou jina pasma i kdyz je mi jasne ze cena je jinde ale funkcnost a stabilita take to uz si musis zvazit sam :)
0 x

mato1

Maxik píše:nas spoje pres cele mesto se hlavne asi nepouziva 5ghz pasmo, alespon profi sit to neudela, od toho jsou jina pasma i kdyz je mi jasne ze cena je jinde ale funkcnost a stabilita take to uz si musis zvazit sam :)

no v meste, kde to mam mi bezia asi 4 spoje. vsetky idu na kratke spoje, zhruba 200-500m - tam to je ok. ale tento ide cez centrum a je podstatne dlhsi. je na to pripojeny jeden barak, nic viac. je tam 12 ludi a koli nim nebudem davat hadam licencovany spoj, nie?
0 x

Leeonek

mato1 píše:neviem co by ste robili v takom pripade ako mam napriklad ja... v noci a doobeda mam signal na spoji okolo -55, poobede a na vecer mam zrazu -67 az -75.
je to spoj cez cele mesto a nemam sajnu co to sposobuje. ja tipujem ze extremne rusenie. proste som bol nuteny dat kartu do defaultu s vykonom a ako tak to chodi. spoj je prehuleny, ale neviem si pomoct inak.

este pripomeniem to, ze su tam jirous anteny - mozno to sposobuju tie... mam uz kupene prowax, takze ked bude casu, tak to prehodim a ked nezabudnem, tak zreferujem ci to pomohlo

No hlavně rušení nezpůsobuje pokles signálu :) Možná se tam večer něco děje, na střeše protějšího domu je parkoviště kde stává autobus, starý holub který se v noci chodí ohřát před parabolu, možná nějaký náměsíční, chodící před parabolou v noci, ale určitě ne rušení ;)
0 x

Makik

Příspěvekod Makik » 16 years ago

hapi píše:o tom neni vůbec pochyb, ovšem podle nařízení máme mít všichny kanály laděný automaticky čimž se rozprostře zátěž celího pásma takže to že jsi na nějakym kanále a že jsi tam byl první funguje jenom u 2.4GHz ale u 5.4GHz má bejt automatika právě z tohohle důvodu. Nemluvim o nějakym skákání jako to dělaji drahý mašinky či breezenety ale o tom, že se před zapnutím karty proskenuje pásmo a nastaví se nejvhodnější kanál. Takže ohánět se tim že jsem tam byl první je nepřípustný. Ostatně, všude na 5Ghz mám kanály volený automatikou a neni problém.

Tak to bych fakt chtel videt, kdyz jsem se bavil s technikama CTU, kteri provadeji mereni, na nejakem skoleni, sami priznali, ze pevne nastaveni kanalu toleruji, protoze se to prakticky neda realne provozovat. Zvlaste na spoji PtP je to temer nepouzitelne, spoj se porad rozpada... A pokud tam jeste nastavite radar detect, tak vam to realne pojede tak par hodin denne...
0 x

Makik

Příspěvekod Makik » 16 years ago

Leeonek píše:
mato1 píše:neviem co by ste robili v takom pripade ako mam napriklad ja... v noci a doobeda mam signal na spoji okolo -55, poobede a na vecer mam zrazu -67 az -75.

No hlavně rušení nezpůsobuje pokles signálu :) Možná se tam večer něco děje, na střeše protějšího domu je parkoviště kde stává autobus, starý holub který se v noci chodí ohřát před parabolu, možná nějaký náměsíční, chodící před parabolou v noci, ale určitě ne rušení ;)

Tak to by jste se divil, jak ruseni zpusobuje pokles signalu... Je to stejne jako u Fresnelovy zony, naruseni signalu zpusobuje, ze do prijimaci anteny dojde mene energie, nez je vyslano vysilaci antenou. Jelikoz elektromagneticke pole je pole vektorove, neni nic jednoduche a nemuzete jen tak scitata a odcitat, funguji zde mnohem slozitejsi fyzikalni zakonitosti. Sam je chapu jen velmi povrchne a pokud ma nekdo zajem proniknout do techto taju, necht nahledne do odborne literatuty nebo se zepta odbornika. Kdyby byla podminkou provozu vsech techto siti nejaka minimalni znalost fyziky, vsem by to nejspis fungovalo a vsechny tyto diskuze by neexistovali, jen tech "taky provideru" by bylo min. Uz ted jsme svetovy unikat.
Pokud si to chtece overit, udelejte jednoduchy test. Zkuste na nejakem spoji preladit na ruzne kanaly a sledujte uroven RX pripadne i TX signalu (jeho kvalita nas v tuto chvili nezajima), nejspis zjistite, ze na kazdem kanalu je uroven jina.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 16 years ago

jo, protože anténa má na jinym kanálu jiný přuzpůsobení (PSV) a tedy i rozdíl mezi vysílaným a přijímaným signálem bude kopísat podle přizpůsobení antény. Neni se čemu divit, anténa která má rozsah přez celí venkovní pásmo tedy defakto skoro 0.5Ghz musí mít rozkolísaný přizpůsobení. Taky někteří výrobci třeba jako DCOM má na venek většinou dva druhy směrovek, jedna třeba na 5.5-5.6GHz a druhá na 5.6-5.7GHz a tomu taky odpovídá brutálně nízky PSV.

Jinak automatika kanálů chodí tady u nás teda uplně v pohodě. Už přez rok nemám stres z toho jakej debil si zase kam vlez.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Leeonek

Makik píše:Pokud si to chtece overit, udelejte jednoduchy test. Zkuste na nejakem spoji preladit na ruzne kanaly a sledujte uroven RX pripadne i TX signalu (jeho kvalita nas v tuto chvili nezajima), nejspis zjistite, ze na kazdem kanalu je uroven jina.

Ano, už jsem si udělal dokonalý závěr toho co jsi napsal předtím :) Řekl bych že mám dost zkušeností s rušením spojů ale zatím jsem se neshledal s tím že by rušení způsobovalo útlum spoje. Signál od protistrany zůstává pořád stejný (když pominu vlivy naladění antény které ty vysvětluješ jako rušení) ikdyž ti bude do antény valit něco se signálem -50, jen to v rychlosti bude stát za prd a bude ti kolísat bittrate.
0 x

mato1

viem ze to tu je uz off topic, ale predsa sem napisem...
vyssie som popisoval moj problem s jednym spojom. teraz som napriklad mal signal -82db. prehodil som to z kanala 5500 na 5700 a zrazu mam signal -70. co je aj tak malo nato, ze nemam zregulovane karty. bezne tam byvalo bez regulacie -55db. Mate nejake napady, koli comu to takto kolise? Moze to sposobovat rusenie? Zateceny konektor alebo co???
0 x

Leeonek

mato1 píše:

viem ze to tu je uz off topic, ale predsa sem napisem...
vyssie som popisoval moj problem s jednym spojom. teraz som napriklad mal signal -82db. prehodil som to z kanala 5500 na 5700 a zrazu mam signal -70. co je aj tak malo nato, ze nemam zregulovane karty. bezne tam byvalo bez regulacie -55db. Mate nejake napady, koli comu to takto kolise? Moze to sposobovat rusenie? Zateceny konektor alebo co???

5500 a 5700 je dost velký frekvenční skok, rozdíl signálu tam být může ale 12db je hodně. jaká je vzdálenost a ty antény od jirouse jsou co zač, 24db? Co to může způsobovat? chce to laborovat, může to začínat vadnou kartou, pigtailem, kabelem, a nebo na vině může být klidně i špatný kus antény (nic divného). Spoustu problémů může taky způsobit pootočení jedné antény. To pak můžeš řešit měsíc tady na fóru co je za problém ale když nevylezeš nahoru, nezjistíš nic. Psals žes koupil ty prowaxy, zkoušels to už vymněnit nebo tu opravdu celou dobu polemizuješ o tom čím to může být a antény leží doma protože se Ti nechce nahoru?
0 x

mato1

Leeonek píše: Psals žes koupil ty prowaxy, zkoušels to už vymněnit nebo tu opravdu celou dobu polemizuješ o tom čím to může být a antény leží doma protože se Ti nechce nahoru?

no pravdy hovoris... mam doma 12 kusov prowax anten, uz to tu obchadzam isty cas, ale nie je proste casu to nahodit. mozno to bude tym, ze je moja priatelka v nemocnici uz tyzden a som doma sam s malym 7 tyzdnovym synom. nikdy som si nemyslel ze prebalovanie, kupanie, uspravanie a podobne veci zaberu tolko casu. a keby aj bolo troska casu, ze by technici vybehli to dat hore, tak to nedovoli pocasie.
ale zajtra je naplanovana prerabka kompletneho bodu, mam tu aj dalsi kus jirousu (je to klasicka 29db jirouska, nie extrem verzia). Kupil som k tomu aj jirous box priamo na antenu, teda odpada nutnost pouzitia kabla.
Ja osobne tipujem, ze to bude antena, alebo zateceny konektor, v najlepsom pripade pootocena antena (boli dobre vetri nedavno)...
0 x