❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Aktivní POE

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
knedlik
antispam: Ano

Aktivní POE

Příspěvekod knedlik » 16 years ago

Prosím o radu zkušenější.
Potřebuji dostat 9V po ethernetu do vzdálenosti cca 50-80m, kde by byl umístněn switch. Tento případ nelze řešit natažením dvojlinky, takže uvažujeme nad aktivním POE.
Měli jsme zakoupeny 2 kusy tohoto krámu, akorát, že my jsme to kupovali jako komplet včetně switche. Funguje perfektně do doby, než poprvé blikne elektřina. Pak nastává problém s tím, že to jaksi začne blbnout.. rozblikají se diody a nejde nic. Většinou pomohlo to celé rozpojit a zase spojit a jelo to. U posledního případu ani to nepomohlo, takže nastoupilo jiné řešení.

Nicméně teď potřebujeme dát krabici na sloup a tam napájet switch (příp. optický převodník) a byl by docela problém tam lozit v letním bouřkovém období a rozpojovat to.

Nemáte někdo tip na kvalitní aktivní poe ???
0 x

bryketa

Příspěvekod bryketa » 16 years ago

a co treba POE zapojit treba na UPSku aby si se vyvaroval vykyvum elektriky (jinak 80m je docela dost i na aktiv...)
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 16 years ago

switch ma malou spotrebu a ma v sobe stabilizator takze vetsinou neni problem pustim do injektoru trochu vic treba 15V, pokud je ten switch kousavej zahod ho nebo mu dej UPS.
0 x

michal.siman

Příspěvekod michal.siman » 16 years ago

:-) pokud se podivas na moje starsi prispevky, urcite narazis na podobne tema. hledali jsme switche ktere timto neduhem netrpi. podle nasich zkusenosti proste takove neexistuji. zlobilo nas to na bytovkach a hezky vyskolilo, kdyz si CEZ usmyslil tak jsme litali na nektere pudy i nekolikrat do tydne. jedine co tomu pomohlo bylo proste zalohovani. ne UPSkou, to by bylo drahy a upska by to stejne moc dlouho neudrzela, protoze z baterky to hnat na 220 a pak pres zdroj zpatky na nepeti baterky opravdu neni moc ucinne :-(. vetsina switchu snese stejnosmernych 12v a vice, i kdyz je ten switch napajenej trafem 9v stridavych, stejne je uvnitr stabilizator na 5v a 12v ss tomu nedela problem. vyzkouseno. takze jsem ke kazdemu switchi nakonec dali proste malou 12v baterku ktere se pouzivaji v zabezpecovaci technice, k tomu malinkou elektronickou cast (nabijecka a "prepinac") a od te doby o tom neni slyset. jako nejlepsi switche (z tech levnejsich) jsme sami ze sve vlastni zkusenosti zacali pouzivat LEVEL ONE, ale ani oni nejsou uplne "nezasekavajici se" takze vsude mame tyto a vsude k nim davame zalohovani. vyhodu to ma v tom, ze se na to zalohovani da pripojit i napr. 411tka, takze pak je komplet vse na te bytovce vsechno super.
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

jpg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod jpg » 16 years ago

michal.siman píše:jako nejlepsi switche (z tech levnejsich) jsme sami ze sve vlastni zkusenosti zacali pouzivat LEVEL ONE.

tak to si me fakt pobavil :lol:
0 x

michal.siman

jpg píše:tak to si me fakt pobavil :-)

procpak?
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

jpg
Kontaktovat uživatele:

michal.siman píše:

procpak?

to musis mit fakt stesti, ze ti funguji spolehlive. z okoli spise slysim opacne skusenosti. za stejne (ne-li nizsi) prachy si radeji koupim ZyXEL, za ktery bych dal ruku do ohne...
0 x

michal.siman

jpg píše:
michal.siman píše:

procpak?

to musis mit fakt stesti, ze ti funguji spolehlive. z okoli spise slysim opacne skusenosti. za stejne (ne-li nizsi) prachy si radeji koupim ZyXEL, za ktery bych dal ruku do ohne...

z toho co jsme meli moznost vyzkouset, se nam tohle proste osvedcilo nejlepe. vyzkousel jsem je na doporuceni lidi tady z fora, zkouseli jsme take Edimaxi, Alfy, TPLINK, na ZyXEL switch jsem nikde ve velkoobchode kde normalne nakupujem nenarazil. LEVEL ONE se sekaji daleko mene nez ty ktere jsme zkouseli ostatni (ve smyslu ze se seknou po kratkodobem vypadku) presto je zalohujeme. Mame jich asi 15 na bytovych domech a vsude zatim (max 6 mesicu) ok.
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 16 years ago

mame v provozu asi 200 levelone switchu a sekavost je minimalni, jinak by uz davno leteli :) Stari od 6 mesicu do 3 let.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

jpg
Kontaktovat uživatele:

michal.siman píše: na ZyXEL switch jsem nikde ve velkoobchode kde normalne nakupujem nenarazil.

asi chodis nakupovat do spatnych obchodu :-)
my po vsech zkusenostech pouzivame uz jenom tuto znacku, spise ale management switche, ale je tu i par tech "obyc" (http://www.zyxel.cz/web/product_family_ ... DC86261850). velkou vyhodou je zaruka 5 let. nepamatuju jakykoliv vypadek/zatuhnuti a to tady v okolnich vesnicich umi e.on delat veci :-)
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 16 years ago

jpg píše:
michal.siman píše: na ZyXEL switch jsem nikde ve velkoobchode kde normalne nakupujem nenarazil.

my po vsech zkusenostech pouzivame uz jenom tuto znacku, spise ale management switche, ale je tu i par tech "obyc" (http://www.zyxel.cz/web/product_family_ ... DC86261850). velkou vyhodou je zaruka 5 let. nepamatuju jakykoliv vypadek/zatuhnuti a to tady v okolnich vesnicich umi e.on delat veci :-)

S managmentem pouzivame edgecore, umi, to co slibuje, tzn. spravne igmp snooping. Zyxel pouze slibuje ale nefunguje :( To same linksys.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

michal.siman

jpg píše:

diky za tip, zkusim. cena je opravdu dobra. pokud jim CEZ neda na frak, tak proc ne :-)
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 16 years ago

co takhle RB493? když jí popřepínáš do hw switche, tak je to defakto switch. Jinak napájet switch se dá různě, můžeš si udělat vlastní měnič. Například bylo potřeba napájet 16 portovýho gbit rackovýho tp-linka tak jsem to rozebral, změřil napájení a postavil měnič (asi 6 součástek). Teď ho můžu napájet od nějakých 6V do 68V.

Nedavno bylo potřeba napájet RB411 i se switchem tak se použil 18V zdroj a jeden 5 portovej stolní netgear se rozebral, vyměnil vstupní kondenzátor za větší voltáž a propojil se s dvěmi porty na napájení a napájí se jednim POEčkem po jednom UPTčku jak switch tak RBčko který je zapíchnutý v druhym portu a proklemovaný drátama na plošňáku.

Všechno jde když se chce.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

michal.siman

hapi píše:co takhle RB493? když jí popřepínáš do hw switche, tak je to defakto switch. Jinak napájet switch se dá různě, můžeš si udělat vlastní měnič. Například bylo potřeba napájet 16 portovýho gbit rackovýho tp-linka tak jsem to rozebral, změřil napájení a postavil měnič (asi 6 součástek). Teď ho můžu napájet od nějakých 6V do 68V.

Nedavno bylo potřeba napájet RB411 i se switchem tak se použil 18V zdroj a jeden 5 portovej stolní netgear se rozebral, vyměnil vstupní kondenzátor za větší voltáž a propojil se s dvěmi porty na napájení a napájí se jednim POEčkem po jednom UPTčku jak switch tak RBčko který je zapíchnutý v druhym portu a proklemovaný drátama na plošňáku.

Všechno jde když se chce.

nase bezna praxe hapi :-) ale ne vsichni admini vi co dela kondenzator nebo co dela soucastka s napisem 7805 :-) navic ne kazdej chce prijit o zaruku.

tu 493 pouzit jako switch je perfektni napad, sam jsem nad tim uvazoval, ale 411tku dame vetsinou do jirouse a switch pak nekam do prostredka panelaku, tahat vsechny kabely ke 493ce by se mi moc nechtelo :-(.

mimochodem nevim proc nikdo nenabizi switch kterej jednoduse propousti POE na dalsi porty. neco sem sice videl na i4, neco taky u straightcore, ale nic z toho neni to prave orechove.

me by se na takove veci libil switch, kterej by mel propojeny POE piny na vsech rj45 a zaroven i na napajecim jacku. snesl by napeti od 12v - 24v, to by bylo uplne labuzo. bud bys vse napajel adapterem z toho switche a nebo by se i ten switch napajel poeckem po kabelu.
0 x

knedlik
antispam: Ano

Příspěvekod knedlik » 16 years ago

Maxik píše:switch ma malou spotrebu a ma v sobe stabilizator takze vetsinou neni problem pustim do injektoru trochu vic treba 15V, pokud je ten switch kousavej zahod ho nebo mu dej UPS.

Ono tak ani nejde o ten switch.. ten je vporadku a nekouše se. Kupujeme obyč. switche od REPOTEC a nemuzu si je vynachválit. Z cca 80 kusu se seknul snad jenom jeden. Jde o to, že se sekne to POE... z nějakého důvodu se po kratkodobem vypadku elektriny rozbliká a po připojení switche je ta frekvence blikání akorát zvětší. Nepomáhá ani vypnutí na 15 minut.
Nevíte někdo, jaký úbytek napětí je na např. 10m kvalitního UTP ? Podle toho bych si mohl vypočíst úbytek na větší vzdálenost. Na netu jsou nějaké vzorečky, ale bohužel nevím jaký je procentuální úbytek napětí... takže se nedopočítám. Jde mi o přibližnou hodnotu.
Jinak doteď jsem na vzdálenosti od 15m do 30m dával 12V trafo z ovislinku 1120 na switch 9V, ale nebyl jsem si úplně jistý tím, zda ho tím nespálím, ale jak vidím, tak můžu být vklidu.

Tak 493 by byla takova trosku draha nahrada za hloupej switch. Ja bohuzel nejsem elektrotechnik a takoveto upravy jsou mi velmi vzdalene. Obdivuji ty, co se v tom tak vyznaji... ja bohuzel ne a ani nato nemam cas se to ucit, takze radeji sahnu po hotovem reseni.
0 x