❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Ubiquiti XR1: 54Mbit NLOS 180-280 MHz mini-PCI radio

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
kozuch82
Kontaktovat uživatele:

Ubiquiti XR1: 54Mbit NLOS 180-280 MHz mini-PCI radio

Příspěvekod kozuch82 » 16 years ago

Tohle rádio mělo být v OLPC XO-1 ($1OO laptop): http://www.ubnt.com/products/xr1.php
0 x

zdenek.svarc
Administrator
antispam: Ano

Příspěvekod zdenek.svarc » 16 years ago

Zajímavá karta se zajímavými parametry (nlos), zajímavou modulací (ofdm) a na zajímavé frekvenci :-)
0 x

bryketa

Příspěvekod bryketa » 16 years ago

ale bohuzel v praxi nepouzitelne
0 x

Stanislav Hrncir

Příspěvekod Stanislav Hrncir » 16 years ago

nevidim duvod proc by to melo byt nepouziltelne, treba do kabeloych rozvodu catv pripadne po jakemkoli koaxu, kdyz to nebude svitit ven... vite nekdo jak se k tomu u nas stavi ctu? predpokladam ze to neprojde..
0 x

bryketa

jako nechci se hadat ja normy ani zakony nesleduju..... ale provoz u nas nei dovolen .... (nevim jiste) a k cemu by ti to bylo dobre pro pouziti v CATV by se ti sakra zvedli naklady na infrastrukturu....
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 16 years ago

podle ČTU se nějaký frekvence uvolní v tomhle pásmu díky ústupu analogovýho vysílání. Digitál jede v hornim pásmu a dolní zůstane hluchý.

Jestli ti to zvýší náklady je relativní protože nemusíš tahat po paneláku rozvody. Ale ta karta bude zase drahá jako prase.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 16 years ago

Hlavně jaké rychlosti se dají takovou frekvencí přenášet
0 x

hapi

odkdy záleží na nosný frekvenci? Píše se 54Mbit a je to určitě komunikace jako na wifině takže uplně stejně.
0 x

kozuch82
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod kozuch82 » 16 years ago

No já jsem to poslal spíše pro pobavení, popř. pro filozofování jak by se z toho daly dělat spoje třeba v Africe... :mrgreen: Asi se k tomu budou připojovat taky docela zajímavý antény (viz tady).

Jako skoro-laika v oboru by mne ale opravdu zajímalo, jestli se standardní 802.11a čipset může takhle jednoduše jednoduše vzít a provozovat na 20x nižší frekvenci, než pro kterou byl navržen...
0 x

Stanislav Hrncir

Příspěvekod Stanislav Hrncir » 16 years ago

kozuch82 píše:No já jsem to poslal spíše pro pobavení, popř. pro filozofování jak by se z toho daly dělat spoje třeba v Africe... :mrgreen: Asi se k tomu budou připojovat taky docela zajímavý antény (viz tady).

Jako skoro-laika v oboru by mne ale opravdu zajímalo, jestli se standardní 802.11a čipset může takhle jednoduše jednoduše vzít a provozovat na 20x nižší frekvenci, než pro kterou byl navržen...

je to o mezifrekvenci, 10ghz spoje nebo obyč satelit má taky MEFu i 10x menší, jinak co do rychlostí tak standardních 54mbit/108 turbo + všechny fičurovinky jako komprese a spol..
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod raven-il » 16 years ago

hapi píše:odkdy záleží na nosný frekvenci? Píše se 54Mbit a je to určitě komunikace jako na wifině takže uplně stejně.

Vzdycky zalezi na frekvenci.

Udelej si spoj 54 mbit na 2,4 GHz a 54 mbit na 5,5 GHz, otestuj a pochopis.
0 x
Josef Smola
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....

hapi

raven-il píše:
hapi píše:odkdy záleží na nosný frekvenci? Píše se 54Mbit a je to určitě komunikace jako na wifině takže uplně stejně.

no, pochopil, obojí jede stejně když v okolí 10km nikdo nevisílá. Tam je spíš zase problém v tom, že na 5GHz se ve standartních roztečích kanálech kanály nepřekrývaji, na 2.4Ghz zabírá 802.11g hned 5 kanálů takže problém.
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod raven-il » 16 years ago

hapi píše:
raven-il píše:

no, pochopil, obojí jede stejně když v okolí 10km nikdo nevisílá. Tam je spíš zase problém v tom, že na 5GHz se ve standartních roztečích kanálech kanály nepřekrývaji, na 2.4Ghz zabírá 802.11g hned 5 kanálů takže problém.

to mas vyzkousene, nebo to tahas z rukavu ?
0 x
Josef Smola
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....

hapi

si to pust doma. Uvidiš že mezi 802.11g a 802.11a neni rozdíl. Pokud je volný pásmo.
0 x

bryketa

no uplne stejne to neni :D ale rad se necham poucit... ja osobne bych rekl ze mezi 2,4 a 5kou je docela poznatelny rozdil, ale to uz bude asi na jine tema ... ale co chtel basnik rict je nejspis to ze v techto frekvencich se da pokryt okruh cca 25KM na jednu antenu (nemluvim kolik kliosu na antenu )
0 x