❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Poskytovanie internetu, sietovych sietovych sluzieb

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
tomasborovskySK

Poskytovanie internetu, sietovych sietovych sluzieb

Příspěvekod tomasborovskySK » 16 years ago

Dobry Den, v dedinke mame siet postavenu na 2.4 Ghz(pripojenie internetu garant 1:3, 5/5Mbit, 5500Sk mesacne), pripojeny su len znamy, je nas tu 20, skladame sa po 400Sk, zvysok ide na udrzbu a zariadenia. Chcel som sa spytat, ze ked sa neplanujem rozsirovat a pripajam len znamych(vsetko funguje na dohode), ci je potrebne sa registrovat na TUSR a danovom(som student na vysokej skole a to by sa mi neoplatilo a na druhej strane nechcem stratit studentske vyhody).
Momentalne sa tu dostal prvy ISP, pasmo 2.4GHz krasne zarusil(pred nim to tu islo super) a chcel by som pridat sektorovu antenu na 5GHz.
Keby som sa registroval na TUSR, popripade firmu registroval na brata, ktory ma zivnost oplatilo by sa mi to?
Vedeli by ste mi poradit ako to riesit?
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 16 years ago

co založit sdružení a kontaktovat toho co přišel do oblasti a zarušil to. Jestli to zarušil, je jeho povinností to na své náklady odstranit.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

tomasborovskySK

ide o to ze som 4000Sk zarobkovy, takze da sa povedat ze zarabam a to by sa asi dalo pouzit proti mne.
0 x

asdewq

Příspěvekod asdewq » 16 years ago

kazdy kto ma antenu niekde vonku a pusta tade net automaticky podlieha ohlasovacej povinnosti... brat prachy nacierno to je tak na navstevu danovakov t.j. zdruzenie, zivnost a pod ina cesta nevedie, zakon nic ako skladanie sa nepozna... obzvlast ked ti to produkuje aj zisk a s tym providerom si si isty ze prisiel az po tebe? a ze to zarusil? byt to tak moze, ale moze byt aj to, ze to nieje skor tak ze tvoje riesenie nieje schopne vysporiadat sa so sumom ktory vznika pri komunikacii na inych kanaloch? 2,4ghz ani 5ghz nepozna nieco ako ochranu pred rusenim, t.j. ak rusenie nevznika umyselne mas taktrochu smolu... to je jedna vec a druha vec ak skocis do kanalu s 5tkou tomu isp co u vas je tak este sa to moze obratit proti tebe.. dfs je samozrejmostou, vyberie kanal ktory je najlepsi ale to nezaruci ze neskocis do kanalu niekomu inemu... takze konat s rozvahou a tiez ked si presvedceny ze ti robi ten isp problem tak v prvom rade volaj jemu a skuste sa dohodnut...
0 x

tomasborovskySK

To rusenie vzniklo jeho prichodom kedze tu ma asi 10 vysielacich bodov, v dedine kde zije 1500 ludi.
asi bude najlepsie to urobit oficialne. Vedeli by ste poradit co treba urobit, keby som chcel danu siet nahlasit na TUSR(bude tam treba asi aj nejaku zhodu o antenach na vysielaci, co asi nemam). Kolko trva take schvalenie, a ako to riesit ked uz vysielam, mam prestat vysielat kym mi to neschvalia?
Ako to je so zivnostou, aku potrebujem na poskytovanie takychto sluzieb? Kolko sa plati dan, 19% zo zisku?
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 16 years ago

nezisková organizace. Máte to tam?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

tomasborovskySK

Treba nahlasit vsetky zariadenia ktore sa pouzivaju na sieti(aj klientske?) Co ak su tieto zariadenia aj s antenami u klientoch rovnake, treba nahlasit kazde zariadenie samostatne? 5GHz zariadenia netreba nahlasovat?(co sa vysielacieho a prijimacieho zariadenia tyka?).
0 x

asdewq

10 vysielacov na 1500 obyvatelov? to je nejako vela... si si isty ze to niesu len nejake virtual ap-cka?.. dan platis danovemu uradu a to jedine v pripade ak si platca dph inak nie, tusr platis percenta z trzieb ak presiahnu urcitu ciastku inak fixnu sumu ale kolko to je uz si nepamatam popozeraj na tusr... ohlasovacka plati pre chrbticove zariadenia a ap-cka, klientske zariadenia sa nenahlasuju, ohlasovacke podliehaju len zariadenia na 2,4ghz... na 2,4 potrebujes vyhlasenie o zhode na zariadenia, a presne meracie protokoly od anten... na 5ghz potrebujes meraci protokol na kombinaciu antena+zariadenie (alebo pouzit antenu udavanu vyrobcom co urcite nepouzijes) precitaj si stranky czfree a skfree tam to bolo dost rozoberane, jedno meranie takejto jednej zostavy pocitaj 10-15tis. Vo vsetkych pripadoch musis nastavenie vykonu podlozit vypoctami alebo meranim o ziskoch a utlmoch. Na ohlasovacku nepotrebujes nic, z tychto dokladov to budes potrebovat az na kontrolu ked ta navstivia pani z tusr a tiez nesmies vysielat skor ako to nemas ohlasene. A tiez nezi v mylnej predstave ze 5ghz sa neda zarusit ak skocis do kanalu na ktorom je privelky traffic tak si ani neskrtnes podobne ako na 2,4. - pisem pre to, aby si si popredu zistil ci dany provider nevyuziva aj 5ghz mozno este masovejsie aby si nakoniec neinvestoval a nedostal sa do toho isteho problemu. A plati tu podobne pravidlo ako na 2,4 t.j. kto prv pride ten prv melie... Zarazajuce je len to ze prevadzkujes siet a nevies to...
ps: kedysi ked som zacinal s wifinami tiez som si myslel ten ma rusi, hetnen ma rusi a nakoniec som prisiel na to, ze za vsetko si mozem len sam... pisem to pre to ze uz par krat sa mi stalo ze ma kontaktovala konkurencia s tvrdenim ze niekoho rusime a nakoniec sme prisli k tomu, ze nikoho nerusime len konkurencia si mysli ze vzdy su vsade len idealne podmienky...

hapi ako moze neziskova organizacia vyprodukovat zisk ako bolo uvedene? myslim ze spravne by malo byt obcianske zdruzenie...
0 x

tomasborovskySK

hej 10 vysielacov. Len akosi mi nejde do hlavy tych 15000 za potvrdenie zariadenia v 5GHz, to kebyze chcem 2 anteny tak platim 30000? Ako sukromna osoba mozem pouzit 5Ghz zariadeni na vysielaci kolko chcem, ked to chcem oficialne tak musim zaplatit 30000, to je tolko kolko zarobim za 2 roky na tej sieti co sa mi vobec neoplati. Pluse este by som musil vypnut tu siet? Akosi sa tu stracam a pripada mi to vsetko az moc prehnane.
0 x

asdewq

to som ale nepovedal... ja som povedal ze potrebujes mat zmerane zariadenia a kedze take akosi nekupis tak si ich musis dat zmerat ;) .. precitaj si pls generalne povolenie.... ako akakolvek osoba MUSIS mat meraci protokol to ze na to vacsina ludi kasle je vec druha... dokazle ked pride tu... nie vypnut... ty si ju nemal ani zapinat... teraz uz je to fuk....
0 x