Poradte mi nekdo jaký router mi dokáže obsloužit asi 200 klientů pouze na ethernetech s pravidly a FUPem... mam zkušenost jen s RB433 ale nikdy jsem tolik klientu připojenych nemel. bojim se ze na to nebude stacit. Uvažoval jsem tak RB493AH. Můžete mi to někdo potvrdit prosím, či poradit jaky typ by byl vhodnější. Potřebuji to určitě na platformě RouterOS, max.300 pravidel SQ a par pravidel ve Filter rule. O penize az tak nejde, hlavne mi jde o zaruku stability při plném provozu 150 klientů.
Předem děkuji za radu ...
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Jaký typ MK zvolit pro 200 klientu s pravidly ??
všude se tu lidi ptaji co na hlavní router ale nikdo nenapíše co přez to poteče.
200 lidí může bejt připojeno jak na 50Mbit tak i na 10Mbit a to bude velkej rozdíl.
Jinak bych použil raději nějakej x86 procesor možná alix ale nejsem si jistej že by to dokázal utahnout s nějakou rezervou. Jinak by třeba šlo použít nějakou VIA platformu nebo celerona na těch mini-ITX deskách ale zakázat integrovanej ethernet a použít normální dva ethernety do PCI stromečku.
Routerboadrů bych se trochu bál na tohle. Jsou to dobrý zařízení ale nesmíš od nich moc chtít.
A nebo prostě kvalitní cestou použitím kvalitní desky s plnohodnotnym CPU a kvalitními síťovkami. Nic zvláštního, athlon LE-1650, deska od gigabyte MA78GM-S2H a dva Gbit ethernety od intelu v PCIe. To vše v 2U racku se zdrojem.
200 lidí může bejt připojeno jak na 50Mbit tak i na 10Mbit a to bude velkej rozdíl.
Jinak bych použil raději nějakej x86 procesor možná alix ale nejsem si jistej že by to dokázal utahnout s nějakou rezervou. Jinak by třeba šlo použít nějakou VIA platformu nebo celerona na těch mini-ITX deskách ale zakázat integrovanej ethernet a použít normální dva ethernety do PCI stromečku.
Routerboadrů bych se trochu bál na tohle. Jsou to dobrý zařízení ale nesmíš od nich moc chtít.
A nebo prostě kvalitní cestou použitím kvalitní desky s plnohodnotnym CPU a kvalitními síťovkami. Nic zvláštního, athlon LE-1650, deska od gigabyte MA78GM-S2H a dva Gbit ethernety od intelu v PCIe. To vše v 2U racku se zdrojem.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
Omlouvam se ze jsem to neuvedl, vstupni konektivita je max. 8Mbit od bezdratoveho ISP a jiste to bude agregovane urcite to nepojede ani naplno. Jedna se mi hlavne o zpozdeni a predpokladane zatizeni CPU. Také tam bude urcite par stahovacu přes torrent tak nevim jak hodne ro muze zatizit procesor. Je to panelak, intr, sami mladaci. Pripojeni hlavne bezdrat na 2,4b v kazdem patre 2 AP. Přes switch propejene patra a svedene do hlavniho routeru ktery bude Natovat a bude fungovat jako shaper.
Naposledy upravil(a) travel21 dne 15 Jan 2009 10:55, celkem upraveno 1 x.
0 x
Pouzij Alix 2c2 jako mam ja, velmi vykonne, malicke, minimalni spotreba do 20Mbit bez problemu.
0 x
No Ja by som siel do RB600 mohla zmaknut 10 - 15 Mbit.
Ale istejsia by bola RB 1000 to uz je silny stroj.
My ich mame a chodia super zmakne to 100/100 Mbit.
RB 1000 je urceny ako kostrovy shaper a je to urcite spolahlivejsie ako PC
a neriesis problemy s kompatibilitou a ma to 4 Gbitove porty
Ale istejsia by bola RB 1000 to uz je silny stroj.
My ich mame a chodia super zmakne to 100/100 Mbit.
RB 1000 je urceny ako kostrovy shaper a je to urcite spolahlivejsie ako PC
a neriesis problemy s kompatibilitou a ma to 4 Gbitove porty
0 x
RB1000 se mi zdá drahé a zbytečné řešení na takového rychlosti, s přehledem to bude zvládat i RB433AH (Alix 500Mhz CPU) které jsou rychlejší a levnější jak RB600
0 x
Leeonek píše:RB1000 se mi zdá drahé a zbytečné řešení na takového rychlosti, s přehledem to bude zvládat i RB433AH (Alix 500Mhz CPU) které jsou rychlejší a levnější jak RB600
Na RB433AH mam 500 mangle a 250 queue (125 down + 125 up), v preroutingu, nic vic, zadne zachytavani p2p a pri toku 14/2 mbps je vytizen na 70%

Je to nouzovka....
0 x
jak uz jsem tady nekde psal RB nejsou masiny na praci s pakety, jen na preroutovani, AP, cliemt, NStreme a tak, trideni paketu minimalne Alix popr. u vyssich rychlosti nebo l7 nejake vykonne PC.
0 x
loser píše:Na RB433AH mam 500 mangle a 250 queue (125 down + 125 up), v preroutingu, nic vic, zadne zachytavani p2p a pri toku 14/2 mbps je vytizen na 70%
Je to nouzovka....
Nepředpokládám že na agregovanou linku 8Mbit z bezdrátu bude v našem případě mít 500 mangle :))
0 x
Nepředpokládám že na agregovanou linku 8Mbit z bezdrátu bude v našem případě mít 500 mangle)
Tazatel se v nadpisu pta na 200 klientu s pravidly, proto predpokladam, ze tam nejake mangle budou

0 x
špatně sem si přečetl nadpis, četl jsem jen že konektivita bude agregovaný 8mbit tak mě ani ve snu nenapadlo že by to mohlo být pro 200 klientů :)
0 x
no pánové já teda nevim co tady řešíte...
já mam na RB 150 piřpojeno cca 25 počítačů konektivita je 8Mb je to s pravidly (mangle a queue tree)a při plné záteži je vytížení CPU na 90% aping vzroste asi o 10ms.
Tudíž si myslím, že na vaše řešení nebude problém RB433AH nebo RB600 (já osobně bych vzal spíš 433AH)
případně RB450 jde o to, že tyhle miniroutery nemaj žárnou wifikartu, která je schopná si spolknout také určitou část výkonu..
ale i mi připadá zřejmé, žezatížení CPU do 75% zvyšuje ping minimálně..
takže bych tady nespekuloval nad švestkama a hruškama a už tuplovaný nesmysl mi připadá sem psát o nějakém routeru na 2,4Ghz a 2x Gbit LAN, když to je pro 8Mbit a 200 lidí
já mam na RB 150 piřpojeno cca 25 počítačů konektivita je 8Mb je to s pravidly (mangle a queue tree)a při plné záteži je vytížení CPU na 90% aping vzroste asi o 10ms.
Tudíž si myslím, že na vaše řešení nebude problém RB433AH nebo RB600 (já osobně bych vzal spíš 433AH)
případně RB450 jde o to, že tyhle miniroutery nemaj žárnou wifikartu, která je schopná si spolknout také určitou část výkonu..
ale i mi připadá zřejmé, žezatížení CPU do 75% zvyšuje ping minimálně..
takže bych tady nespekuloval nad švestkama a hruškama a už tuplovaný nesmysl mi připadá sem psát o nějakém routeru na 2,4Ghz a 2x Gbit LAN, když to je pro 8Mbit a 200 lidí
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček
Jakub Havlíček