❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Dual Nstreme - HW ?

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
kratas

Dual Nstreme - HW ?

Příspěvekod kratas » 16 years ago

Zdravim,

vim, ze se tu uz asi podobna temata nekolikrat resili, ale chtel bych znat vase nazory, primo k veci.
V brzke dobe me ceka vystavba dvou lepsich spoju do mesta z jednoho komina a nejspis na dual nstreme.
Anteny budou bezkompromisne tyhany s limcem, viz http://wifi.aspa.cz/profi-antena-parabo ... -tm-z75398
Vzdalenost cca 3.5 km .... Fresnelka by nemela byt zadna, komin je na kopci nad mestem.
No, ted resim, jaky HW pouzit. Samo, ze nejradeji bych zvolil x86, nejakou platformu pc ale vzhledem k umisteni na komine ne-e. Takze, premyslim nad

RB 433 AH
RB 600 A
WRAP ALIX s mikrotik CF

vim, ze na 433AH je jak uz se tu nekdo zminil, "hloupy" MIPS ... A aby se vykonove podobal alixovi, musel by mit alespon 1200 Mhz ci tak nejak podobne...
No, moje domenka je takova, ze x86, cili ALIX, by si s pakety pohral lepe - kvalitnejsi spoj, na odezvu a tak. Ale na druhou stranu, je to jen 500Mhz tak aby takoveto male zarizeni dokazalo vubec za chodu pocitat nstreme.
Samozrejme, karty, overenou kvalitu CM9. Ze zacatku mi postaci nejakych 20-30 Mbit, ale jak rikam, ze zacatku. Nechci na to totiz nejakou dobu sahnout :)

No nevim, vas nazor ?

Predem diky :wink:
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 16 years ago

kratas píše:vim, ze se tu uz asi podobna temata nekolikrat resili,

Ano, každý týden tu přibude jedno takové zbytečné téma, kdyby každý nováček raději napsal svůj dotaz do již otevřeného tématu, určitě by nepodlehlo časem smazání, tak, jak se to stane i s tímto. Možná by to chtělo být trošku ohleduplnější k ostatním (i podobným tobě) a používat hlavu.

kratas píše:Anteny budou bezkompromisne tyhany s limcem, viz http://wifi.aspa.cz/profi-antena-parabo ... -tm-z75398
Vzdalenost cca 3.5 km ....

Tohle snad raději nekomentovat, použij raději 120-160cm paraboly, jistota je jistota........

kratas píše:Fresnelka by nemela byt zadna,

Žádná fresnelka = žádný spoj :)))

kratas píše:No, ted resim, jaky HW pouzit. Samo, ze nejradeji bych zvolil x86, nejakou platformu pc ale vzhledem k umisteni na komine ne-e.

x86 na komíně ne-e?
ATX desku
http://www.emkopraha.cz/AD155.htm
http://www.emkopraha.cz/m2.htm
jako záloha jakákoli baterka 26+AH
to všechno v kovové uzamykatelné bedně Sarel rozměrů dle libosti

kratas píše:RB 433 AH
RB 600 A
WRAP ALIX s mikrotik CF

všechny zvládají dual nstreme, když po nich nebudeš požadovat i stovky pravidel a manglů
0 x

kratas

Ach, tak to se omlouvam.. Nechtel jsem jen nikomu zneprehlednovat topic svymi problemy, ale to je ted fuk, pro priste.
S tou fresnelkou :oops: zrovna mi to hlavou probehlo presne naopak, text mel byt ve zneni, ze fresnelka vzhledem k vzdalenosti by nemela byt nijak narusena, nijak na tesno, free zone :)
S temi antenami - asi jsem to moc nepochopil. Ale tyhana s limcem chci, protoze jako jedna z mala anten funguje tak jak ma. U kazdy z techto anten je meren ozarovak, este nez jde do prodeje. Ten limec proste dela svy, vzhledem k tomu, ze na komine to bude nahnacany jedna na druhy a este dalsich petkovych antenek tam par bude. U me na baraku jich taky par je a to samej JRC, antena, ze IMHO co kus, to sviti jinak. A jinak, u nas v Koline, rusak paradni jako, fakt. Vzpominam si, este tak, pul roku, rok zpatky, v praci jsme resili dual nstreme na 30dBi D-COMech na spoji cca na 1.5Km a na 2x SuperMicro PDSMA+, CM9, RF400, telegartnery konektory a stejne, prez ten luxusne zarusenej Kolin se to nepodarilo poradne vyladit, ne, i po rozhovoru s panem Klímou stale to habrovalo, i po vymene karet, pigtailu, koaxu, konektoru, anten.
Ted chci mit u sebe v siti jistotu, opravdu. Coz vykon, v zhledem k zisku anteny, to se stahne, ale ted si nemohu dovolit ruzne experimenty.

Ale, ta verze s miniITX se mi libi.... Zapremyslim nad tim.
0 x

kratas

hm hm ... ted jak nad tim premyslim .. ITX = 1 PCI, tzn. na dual nstreme redukci z jednoho PCI alespon na dve miniPCI. Nebude se sdilet preruseni ?
0 x

pthv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pthv » 16 years ago

A nebo je tu take reseni na bazi PC i s napajenim do 25V, i kdyz je trosku drazsi. Misto anten tyanu bych sel asi do prowaxu :)

http://www.ispshop.cz/index.php?main_pa ... ucts_id=14
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 16 years ago

doporučuju ALIX 3D2 LX800/500MHz. Přivedeš UTP s napájením, dáš to do boxu vedle antén nebo do boxu co bejvá u některých antén a jedeš. Utahne to v pohodě. Je to bezchybový a pohodový. Chlazení a spotřeba je oproti PC zanedbatelná. Nakládám s tim jako s 10GHz spojema. Prostě taky přivedeš napájení po UTP a všechno je u antén a pohoda. Navíc to je i x86 ale stejně ti na tom pojede mikrotik takže to je fuk.

Jo a jako antény bych možná zvolil offsetky ale na 3.5km už možná ty límcovky.

A to ještě nemluvim o ceně a velikosti PC.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

kratas

2pthv: mas nejake zkusenosti s temi prowaxy ? Taky uz jsem po nich mockrat koukal, ale zatim mi nikdo k tomu nic nerekl. Strasne mi to pripomina JRC :D ale co pisou, tak parametry by meli byt hodne dobre. Prave ten tyhan ma hodne masivni limec a jak rikam, na komine bude jedna na druhyp, proste tyhan s limcem je u me numero uno, zrovna jeden mam na baraku (na kraji mesta) a strilim s tim cca na 8km do jedny vesnice, kde viditelnost je, no ehm, je prima ale tesne nad kopcem, takze narusena fresnelova zona. A na to ze to miri prez celej brutalne zarusenej Kolin, pingy bez zatizeni stale pod jednu ms.
viz uz s nejakym mensim trafficem, na 8km

Kód: Vybrat vše

[root@energy root]# ping lumix
PING lumix.brezinova.net (10.105.0.14) 56(84) bytes of data.
64 bytes from lumix.brezinova.net (10.105.0.14): icmp_seq=0 ttl=63 time=0.887 ms
64 bytes from lumix.brezinova.net (10.105.0.14): icmp_seq=1 ttl=63 time=0.987 ms
64 bytes from lumix.brezinova.net (10.105.0.14): icmp_seq=2 ttl=63 time=1.11 ms
64 bytes from lumix.brezinova.net (10.105.0.14): icmp_seq=3 ttl=63 time=0.995 ms
64 bytes from lumix.brezinova.net (10.105.0.14): icmp_seq=4 ttl=63 time=0.987 ms
64 bytes from lumix.brezinova.net (10.105.0.14): icmp_seq=5 ttl=63 time=0.988 ms

Tohle se mi s jinymi antenami po meste proste nepodarilo ani na tretinovou vzdalenost, takze asi tak. Kdyz chci kvalitni spoj a ocekavat od nej nejake vysledky, volim tyhan.

2hapi: No, to je presne to co jsem chtel slyset ... A nejaky opodstatneni, proc zrovna alix ? :) Este jsem teda nemel tu moznost ho zkusit, ale taktez mu fandim.. Chci proste na ty spoje vybrat spravne :)

Este se zeptam, kdyz na tom pobezi mikrotik, tak je uplne jedno na cem to pobezi ? Jak rikas, x86. Tohle me prave docela zajima, jestli v provozu poznam nejaky rozdil mezi Alixem a napr. RB 433 AH
Diky
0 x

RAket

Příspěvekod RAket » 16 years ago

Na dual nstreme stačí i RB433 bez AH tzn. ten s 333MHz cpu. RB433AH je jistota. Do Sarel bedny, antény 24dbi límcovky od Prowaxu a je to. A ty bedny doporučuju koupit v elektro velkoobchodě (např. v Elvo, v Kolíně jsou taky) a kabel a konektory zvlášť na probox.cz. Klíma je dražší.
0 x

kratas

je fakt, ze to bude pouze routovat a skrz ty spoje pojede uz shapovany provoz... Takze, kdyz rikas ze postaci i RB 433, tak v provozu asi rozdil mezi 433 (AH) vs ALIX asi nepoznam, co ?
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 16 years ago

Zalezi Zalezi na toku jestli to poznas nebo ne, v kazdym pripade 433Ah je 2x vykonejsi nez 433 a Alix jeste min. 2x proti AH takze tak. Moje volba by byla jednoznacne Alix.
0 x

RAket

máme alixe 1.C, tj. vereze s pci, jsou na tom 2 dual nstreme a výkonově to v klidu zvládá, oba ty spoje to obslouží na maximum co umí karty a prostředí dovolí. Alix s 500MHz geode cpu je podobně výkonný jako RB433AH, jestli ne i víc.

(Pokud tě zajímá jaká se dá dosáhnout max. propustnost v pseudo full duplexu jako je dual nstreme, tak v dobrém prostředí 25Mb/s s odezvama 1-2ms, 29Mb/s 3-4ms, a max to dá i 35 ale to už jsou odezvy kolem 100ms, všechno je to z real testů bandwidth testem v ROSu, TCP protokol. Je možné že to někomu jede i lépe, ale tyhle spoje nejsou v ideálních podmínkách..prostě praxe, použité karty cm9, r52, telegartnery konektory, offsetky antény)
0 x

kratas

tak to jsou celkem pekny vysledky.
No a jak resite CF do alixe ? Nejaka licence, nebo crack ?
0 x

RAket

kratas píše:tak to jsou celkem pekny vysledky.
No a jak resite CF do alixe ? Nejaka licence, nebo crack ?

ofic. licence, ale
použij klidně RB433AH a neřešíš licence
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 16 years ago

alix v dual nstreme v extrému na stole v turbu téměř 90Mbit full duplex. CPU si to už dávalo na 95-100% ale komu to vadí. Je jasný že to je už absolutní limit karty takže pingy si říkaly o 100ms. Při 60Mbit FD cpu tak na polovině a pingy znatelně níž než na vedle použitym 10GHz spoji. Při normálním používání na hlavnim spoji do netu to v pohodě dá 25Mbit FD kde je tak cca 300 lidí. Pochybuju že nějakej šmejdskej RB433AH by tohle utahnul.

Máme to klasicky bridge mezi nstremem a ethernetem na obou stranách.

Zrovna teď v tuhle chvíly tam teče 26Mbit/10Mbit cca 3000/2500 paketů za sekundu a CPU na 36% MK 3.17

Já bych jednoznačně volil alixe, šoupnu tam CF kartu s licencí a ještě pro jistotu do těch jejich hliníkových krabiček a mám to komplet. Pak dokonce tam ani nemusíš dávat IP adresy a máš to jako sadu spoje co dávaji na 10Ghz.

Navíc musim říct, že to už běží půl roku bez problémů. Ještě jsem do toho nešahnul.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 16 years ago

Na 13Km bude samozrejme nizsi rychlost a to o dost budes muset fixnout na wlan nizsi rychlosti tech 30M by to mozna pojede
0 x