❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Aktuální výsledky testu propustnosti routerboardů

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
zdenek.svarc
Administrator
antispam: Ano

Aktuální výsledky testu propustnosti routerboardů

Příspěvekod zdenek.svarc » 17 years ago

Pro informaci, Routerboard.com nedávno zveřejnil aktuální testy propustnosti, mrkněte na

http://routerboard.com/pdf/tests_july_2008.pdf

RB1000 nepřestává příjemně překvapovat, nasadili jsme už třetí a bootování za šest (!) vteřin mě dostává :-)
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 17 years ago

Mě tyhle testy taky nepřestávají překvapovat, na RB133 jsem proroutoval navzájem mezi porty 37Mbit, výkon na 100%, ftp traffic dvou komplů.
RB600 standartně (není to jen náhodně a chvilkově) skomírá kolem 70% a 20Mbitech normálního provozu, jen čekám kdy se vyhoupne na 100 a umře. Počet conection hlídám na 200/uživatele, je tam 120 pravidel.
Nevím jaký je rozdíl mezi RB600 startujícím za 6s a komplem startujícím za 10s ;)

Tady ty testy nikdy neodpovídají realitě, velmi mi to připomíná všechny "ostatní" testy, jako třeba když vyšli testy pamětí v duálním módu a takové ty kecy o 100% navýšení rychlosti v takových těch aplikacích které nikdo nikdy neviděl a realita? Nikdo krom toho testu nepozná jestli ty paměti jedou v dual nebo single channelu :)

Další příklad? Není zas tak daleko doba kdy se vyhrnuli 3D grafické karty, všichni začli jak blázni testovat v 3D marku a camrali se číslama jak mají výkonné karty, realita byla opět někde jinde a lidi co si nakupovali karty podle srovnání v 3Dmarku byli při hraní her zklamaní
0 x

Petr Vlašic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Vlašic » 17 years ago

Leeonek píše:ftp traffic dvou komplů.
.
.
.
Počet conection hlídám na 200/uživatele

A to jako fakt?

Leeonek píše:Tady ty testy nikdy neodpovídají realitě

Proč? Já se k podobným hodnotám většinou dostal a věřím, že kdybych se hodně snažil, tak bych je snad i překonal.(Pro př. viz. nebo viz.)

Leeonek píše:Další příklad? Není zas tak daleko doba kdy se vyhrnuli 3D grafické karty, všichni začli jak blázni testovat v 3D marku a camrali se číslama jak mají výkonné karty, realita byla opět někde jinde a lidi co si nakupovali karty podle srovnání v 3Dmarku byli při hraní her zklamaní

Jednoduchá pomoc...nehrát hry.
0 x
Vždyť je to tak jednoduché…stačilo se zamyslet, špetku toho RTFM et voilà!

Leeonek

Petr Vlašic píše:
Leeonek píše:ftp traffic dvou komplů.
.
.
.
Počet conection hlídám na 200/uživatele

A to jako fakt?

třeba teďka mám doma RB192 bez jakéhokoli pravidla a kopíruju ze svého dellu D400 přes 2 eth porty klasickým windowsím sdílením na stolní kompl 2,7MB/s film, předpokládám že to brzdí RB192 když z něho při přímém propojení stahuju kolem 7-8MB/s ;) RB192 má stejné cpu jak 133, nemýlím li se, pravda že na tom RB133 sem z toho dostal trochu víc....

Petr Vlašic píše:
Leeonek píše:Další příklad? Není zas tak daleko doba kdy se vyhrnuli 3D grafické karty, všichni začli jak blázni testovat v 3D marku a camrali se číslama jak mají výkonné karty, realita byla opět někde jinde a lidi co si nakupovali karty podle srovnání v 3Dmarku byli při hraní her zklamaní

Jednoduchá pomoc...nehrát hry.

to byl příklad ;)
0 x

Petr Vlašic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Vlašic » 17 years ago

Leeonek píše:třeba teďka mám doma RB192 bez jakéhokoli pravidla a kopíruju ze svého dellu D400 přes 2 eth porty klasickým windowsím sdílením na stolní kompl 2,7MB/s film, předpokládám že to brzdí RB192 když z něho při přímém propojení stahuju kolem 7-8MB/s ;) RB192 má stejné cpu jak 133, nemýlím li se, pravda že na tom RB133 sem z toho dostal trochu víc....

Aha, tak už jsme na ty problémy narazili. Windows - nevím jak Vista(u ní to asi bude ještě horší, protože jsem četl o té aférce, kdy Microsoft schválně zbržďuje rychlost na síti...co je na tom pravdy netuším), ale XP má blbě okopírovaný BSD TCP/IP Stack(i přesto se z toho někomu podařilo vytáhnout až 60Mbps). Navíc u Realtek karet je blbě napsán ovladač a v defaultním nastavení je vypnut procesor NICu, takže to musí počítat CPU(teď byl v nedávné době v CHIPu návod jak to v registrech zapnout). Testovače - FTP nikdy nebylo zamýšleno jako síťový benchmark a z něj se mi podařilo max. dostat taky tak kolem 3MB/s. O Sambě je se už netřeba bavit úplně, protože to že je to strašný brak uznal i sám Microsoft. Max. které se mi kdy podařilo z něj vytáhnout mezi dvěma počítači se Samba démonem bylo 40Mbps. Jinak mezi dvěma Windowsi bylo 18Mbps úplná klasika. Pro testování doporučuji používat cokoliv jiného než Windows a programy k tomu určené(iperf,n/ttcp,pktgen - u něj doporučuji zvláště přečíst si papír z kongresu). Samozřejmě, že hodnoty budou trošičku nadsazené (hlavně u RB100. Nevím, nic o tom, že by ADM5120 obsahovala dvě Gigabitové MII. A už vůbec nevím o RB, které by je mělo vůbec vyvedené a podle standardu IEEE802.3 je MII sběrnice mezi MAC-blokem a PHY taktována na 25Mhz a používá paralení 4-bitový přenos a že by někdo nedodžoval standard a obzvláště směrem nahoru se mi moc nechce věřit), ale téměř hraničních hodnot rozhraní na tom daném RB se mi vždy podařilo dosáhnout.
0 x
Vždyť je to tak jednoduché…stačilo se zamyslet, špetku toho RTFM et voilà!

reset

Příspěvekod reset » 17 years ago

Petr Vlašic píše:O Sambě je se už netřeba bavit úplně, protože to že je to strašný brak uznal i sám Microsoft.

heh, ja bych to rekl spise obracene,
ze SAMBY by se mohli v m$ ucit, m$ network je totalni shit, ktery IBM pred X desitkami let zavrhnulo (dali to jako open soft) pro nepouzitelnost (maximalne male podnikove site). Jenze m$ v te dobe umeli pouze krast a docela se jim to hodilo do kramu. Ale blbe to implementovali a v podstate je to provazi doted.
Pokud chcete preci jenom resit m$ network na siti, idealni je nasazeni SAMBY na linuxu (jako wins server a dalsi) a widle mit pouze jako workstation .
atd atd ,
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

Leeonek

Petr Vlašic píše:
Leeonek píše:třeba teďka mám doma RB192 bez jakéhokoli pravidla a kopíruju ze svého dellu D400 přes 2 eth porty klasickým windowsím sdílením na stolní kompl 2,7MB/s film, předpokládám že to brzdí RB192 když z něho při přímém propojení stahuju kolem 7-8MB/s ;) RB192 má stejné cpu jak 133, nemýlím li se, pravda že na tom RB133 sem z toho dostal trochu víc....

Aha, tak už jsme na ty problémy narazili. Windows - nevím jak Vista(u ní to asi bude ještě horší, protože jsem četl o té aférce, kdy Microsoft schválně zbržďuje rychlost na síti...co je na tom pravdy netuším), ale XP má blbě okopírovaný BSD TCP/IP Stack(i přesto se z toho někomu podařilo vytáhnout až 60Mbps). Navíc u Realtek karet je blbě napsán ovladač a v defaultním nastavení je vypnut procesor NICu, takže to musí počítat CPU(teď byl v nedávné době v CHIPu návod jak to v registrech zapnout). Testovače - FTP nikdy nebylo zamýšleno jako síťový benchmark a z něj se mi podařilo max. dostat taky tak kolem 3MB/s. O Sambě je se už netřeba bavit úplně, protože to že je to strašný brak uznal i sám Microsoft. Max. které se mi kdy podařilo z něj vytáhnout mezi dvěma počítači se Samba démonem bylo 40Mbps. Jinak mezi dvěma Windowsi bylo 18Mbps úplná klasika. Pro testování doporučuji používat cokoliv jiného než Windows a programy k tomu určené(iperf,n/ttcp,pktgen - u něj doporučuji zvláště přečíst si papír z kongresu). Samozřejmě, že hodnoty budou trošičku nadsazené (hlavně u RB100. Nevím, nic o tom, že by ADM5120 obsahovala dvě Gigabitové MII. A už vůbec nevím o RB, které by je mělo vůbec vyvedené a podle standardu IEEE802.3 je MII sběrnice mezi MAC-blokem a PHY taktována na 25Mhz a používá paralení 4-bitový přenos a že by někdo nedodžoval standard a obzvláště směrem nahoru se mi moc nechce věřit), ale téměř hraničních hodnot rozhraní na tom daném RB se mi vždy podařilo dosáhnout.

Dobře ikdyž mi připadá co se Vámi uváděných rychlostí týče někde spíše do věku kdy začínali W98, tak teda jinak. Na switchi za routerem jsem schopen dostat z internetu přes web rozhraní 30MB/s, když zapojím do cesty RB133 není to ani desetina.
Ve firmě kde jsem pracoval asi před 3 lety se jelo dost na windows platformě, jako jedna z prvních měli kabeláž až k počítačům uživatelů certifikovanou na gigabit. Bohužel v té době ještě nefrčeli gigabitové síťovky takže standart byli pořád ještě 100Mbitové. Nebyl problém z firemního ftp dostat něco kolem 10MB/s. Než jsem odcházel, po gigabitu jsem byl z téhož ftp po gigabitu schopen dostat něco kolem 38MB/s takže o omezení ftp protokolu a nebo windows nemůže být řeč.

Možná uděláte nějakým testem rychlost udávanou výrobcem ale já se tady celou dobu odvolávám na to že v praxi je rychlost nějakého testu uplně k ničemu a o ničem vypovídající. Pro příklad nemusíme chodit daleko, btest :) co je mě platné když mě btest ukazuje 10Mbit FD u spoje který jede v reálu stěží 10Mbit jedním při 2megabitovém uploadu.

Co je mě platné že RB1000 má při testu mezi rozhraníma přenosovou rychlost tilok a tolik gigabitů když to v reálu nikdy nespočítá? Jsou to jen pěkné čísla udávané výrobcem, nic jiného. Nevím na kolik jste spokojen s RB1000 ale co jsem tady četl případně se bavil s lidma, každý je z výkonu spíše sklamaný
0 x