Už jsem to párkrát viděl, stává se to až po letech, co se kabel zaplní vodou.
Gel je sice hnus, ale sichr tam kde je problém. Existuje na to sprej, nebo benzín.
Jo a mokrý konektor, zvláště s Poe je fakt lahůdka
pepulis píše:Kleste jsem si ted taky zakoupil, dekuju za radu. Presto se jeste zeptam. Obcas se mi u nekterych zarizeni vyskytne, ze se ethernet port prepina z 1Gbit na 100Mbit. Jak to vyresit je mi jasne = precvaknout konektory na obou stranach, vymenit pripadne poe apod. Ted mi dje spis o to, jak k takovemu stavu muze dojit, co delam spatne? Hledal nekdo z Vas pricinu takoveho problemu? Je to nekvalitnim kabelem (pouzivam stineny solarix kabel https://www.penta.cz/solarix_d9150.html) nebo konektory, popr. se tam za ty roky nejak dostala vlhkost? Jake mate zkusenosti vy, stava se vam to taky? V podstate mi jde o to se temto situacim vyvarovat a najit to, co delam spatne ...
Kdyz prepnu port jen na 100Mbit, tak drzi a neprepina se, ale to samozrejme neni reseni.
Diky.
milan.zelina píše:Kabel nemusí být přímo poškozen, co takhle efekt teplotní pumpy.
Už jsem to párkrát viděl, stává se to až po letech, co se kabel zaplní vodou.
Gel je sice hnus, ale sichr tam kde je problém. Existuje na to sprej, nebo benzín.
Jo a mokrý konektor, zvláště s Poe je fakt lahůdkato musí moc dobře fungovat, hlavně dlouho.
frito píše:pepulis píše:Kleste jsem si ted taky zakoupil, dekuju za radu. Presto se jeste zeptam. Obcas se mi u nekterych zarizeni vyskytne, ze se ethernet port prepina z 1Gbit na 100Mbit. Jak to vyresit je mi jasne = precvaknout konektory na obou stranach, vymenit pripadne poe apod. Ted mi dje spis o to, jak k takovemu stavu muze dojit, co delam spatne? Hledal nekdo z Vas pricinu takoveho problemu? Je to nekvalitnim kabelem (pouzivam stineny solarix kabel https://www.penta.cz/solarix_d9150.html) nebo konektory, popr. se tam za ty roky nejak dostala vlhkost? Jake mate zkusenosti vy, stava se vam to taky? V podstate mi jde o to se temto situacim vyvarovat a najit to, co delam spatne ...
Kdyz prepnu port jen na 100Mbit, tak drzi a neprepina se, ale to samozrejme neni reseni.
Diky.
Jaká zařízení máš na koncích kabelu ?
V rozvaděči máš POE panel nebo injektor ?
Propojka z injektoru do switche jaký kabel případně jaký patch kabel tam máš ?
U nás tento problém dělal nekvalitní patch kabel.
Honza
Jenya píše:co takhle efekt teplotní pumpy. WTF?
pepulis píše:hapi píše:a to je až po letech nebo hned po nacvaknutí?
schválně pošli fotku tvojí práce. Možná se budeme divitnení vyjímkou rozholený a narovnaný kabely i 5cm od konektoru.
Je to až po letech, tj. nekolik let to bylo ok. Zatim jsem precvakl konektor na strane, kde se pripojuje k POE, vymenil POE a patch kabel a cekal jsem zda to udela a po nekolika dnech se to objevilo znovu. Zbyva mi tedy precvaknout konektor na strane anteny, fotku ted nemam, zas si vse nefotim, ale jak tam budu, vyfotim.
Kabel s izolaci mam urcite strceny do konektoru, tj. neni rozholeny, tim jsem si jisty, ale nemuzu vyloucit nejakou svoji jinou chybu.
milan.zelina píše:Ano skoro tak:
uvnitř objektu je teplota většinou stálá +/- pár °C.
Venku se počasí mění a tím i objem plynu v kabelu.
Při nízkých teplotách to nasaje teplý vzduch zevnitř a vlhkost unvitř zkondenzuje.
Při vyšších teplcotách se něco odpaří, ale kondenzace probíhá stále dokola ve dne v noci celý rok.
1000 x nic postupně nabyde na objemu a není vyjímkou, že po několika letech, když kabel naříznu, tak vyteče
i deci vody. Viděl jsem to opravdu mnohokrát, zvláště když se ještě dávaly PVC indoor šediváky.
svestka píše:To vypadá solidně. Jak dobře (pohodlně) se s nima dá stripovat?
Často odholujeme i stíněnou kabeláž, kde je naříznutí stínícího hliníku nežádoucí, teď na to máme odladěný extra stripovač, ale vše v jednom by se mi líbilo ...
a neděje se ti, že když je sajt vysokej 50m, tak dole ten gel má chuť vytejkat? Hrozně nám to oblejvalo konektory a v patchpanelu si to nedokážu představit.rsaf píše:To by mě zajímalo, jak s tím souvisí ISO
Ale již jsme taky měli pár poruch (trhlin) na "outdoor" kabelech a od té doby na sitech používáme ty gelové. Když je na to technik připravený (rukavice, hadr, benzín...) tak to zase taková komplikace není.