Letos jsem přednášel na Mikroexpu v Hradišti na téma výstavby optických sítí. Mimo jiné jsem tam řekl: Stavte optické sítě! Když je nepostavíte Vy, postaví je někdo jiný a Vám postupně odejdou VŠICHNI zákazníci, všichni.
No a nyní nějaké argumenty ke svému tvrzení: Už nějakou dobu toto prožíváme, bohudík jsme na té straně, kde zákazníci přibývají, tedy máme optiku.
- v době zahájení výstavby jsme v daných lokalitách byli majoritní co do postavení v tržním podílu (téměř 50% trhu, o zbytek se dělilo několik dalších ISP). I přesto jsme nyní již téměř na dvojnásobku zákazníků než před zahájením výstavby. Ještě jsme zdaleka neskončili s neustálými objednávkami a už je naprosto jasné, že se dostaneme k 95% penetraci trhu.
- v podstatě jsme zatím nepodnikli žádnou reklamní kampaň. Objednávky se valily proudem, že jsme je nestačili odbavovat. Jedním okamžikem jsme měli 17ti-týdenní čekací dobu na připojení (tedy téměř 400 objednávek ve frontě) a lidi si ochotně počali až se dostanou na řadu. A objednávky se stále valí.
- dneska je jiná doba než před patnácti lety, kdy jsme zákazníky připojili na bedrát. dnes neurčují trendy ti co jsme jich tenkrát připojili, ale jejich tehdy malé děti. Tento segment dorostl, ví co přesně chce a ví co je trendy...
- Spousta nových zákazníků, kteří k nám došli od konkurence nemělo vůbec špatnou přípojku. Někdy jsme se až divili co jsme u nich naměřili za hodnoty. Ale zaklínadlo je "optika" - Bezdrát už neletí! Ale ani DSL už neletí!
- Zákazníci optiku naprosto hltají, za každou cenu. VŠICHNI bez zaváhání zaplatili zřizovací poplatek 2000 Kč (už 4000 zákazníků), někteří si vzali dražší tarify než doposud. Stovky z nich si zřídili IPTV.
Jaká je moje prognóza do budoucna?
Myslím si, že za deset let bude mít 80% populace optiku, V lokalitách, kde se toto stane skutečností bude ostatní konkurence umírat. V lokalitách kde optika nebude, budou zákazníci připraveni okamžitě optiku objednat jakmile bude k dispozici (takzvaný exodus v jedné vteřině). Trh se zřetelně rozdělí na pevnou a mobilní službu. Na trhu zbude jen 10% z původního počtu poskytovatelů, řada z nich se konsoliduje, řada zkrachuje.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Navýšení cen zákazníkům
- Nevím jestli nás optické sítě spasí, co se tedy týče menších ISP, podle mne se jich i v případě optiky moc neudrží. Bude čím dál větší problém konkurovat nabídkám kompletních služeb, což se zatím daří jen operátorům. Možná že menší ISP budou za drahé peníze budovat optiku a ti velcí na tom tom provozovat obsah a tam ta návratnost je opravdu velká, bez poskytování všech služeb. Jinak to chce dobrý marketing a na optice prodat co nejvíce služeb, tedy asi aj jinde.
Jinak vím o dost lidech co mají optiku před pozemkem a nechtějí si nechat rozkopat trávník i když časem to třeba udělají. Ano jinak v netu na doma půjde o rychlost, jinak spíše půjde o mobilitu. Myslím, že se používání netu s mladší generací mění víc na mobilní.
0 x
Včera jsem si pustil 4K + Atmos z netu, jelo to skoro 2 hodiny konstantne 100M, nevěřím, že si nějaký mladý boreček bude pouštět na svojí 85" placce "Ulici" v 576i
Stejně jako nevěřím na lineární IPTV, připomíná mi to dokument naťukanej na psacím stroji nascanovanej v emailu... SMS je už snad definitivně mrtvá věc, a taková to pecka pro operátory byla... Kolegy synovec paří už jen CloudGaming pecky. A to nemluvím o VR ...
3 x
2 mena -
líbí se mi, jak jste to zmákli i jak o tom píšeš. Ovšem pro náš všechny ostatní je třeba si uvědomit, že když 2 dělají totéž, není to totéž. Minimálně se liší doba. Třeba v době, kdys ty začínal byla práce byla o dost levnější. Tvoje wifi u stávajících zákazníků také vydělávala o něco víc a nikdo z ní moc neutíkal. Co vím, tak v tvejch lokalitách nemají baráčky dvorky, co je třeba rozkopat a jsou vedle sebe. Neomezený LTE nebylo nebo nestálo za to a hlavně to nabízíš a prodáváš teď, kdy ještě nejsou proti optice alternativy. Prostě jsi to trefil se vším všudy a lidi co teď máš a získáš ti na tvý optice zřejmě vydrží hodně dlouho, možná nafurt.
Ti co se do toho opřou teď čekají výrazně vyšší náklady, objektivně klesající zisky z wifi (minimálně o inflaci co teď je a bude), větší tlak od levnější nejen wifi konkurence a mnoho alternativ služeb od velkých za dumpované ceny. Tohle co tobě se už nikomu nejspíš nepovede. Potenciál to má, ale ne prokaždýho a ne všude.
Jak jsem tu kdysi psal i prodej nebo "nechat to dožít" na wifi je naprosto legitimní strategie. O dost lepší, než se zadlužit a rozjet něco, co nemá potenciál dopadnout. Dělat optiku je dlouhodobá věc, prostě není jako pověsit 2 antény proti sobě
Ani ti dobří v tom nemusí (úplně) uspět.
líbí se mi, jak jste to zmákli i jak o tom píšeš. Ovšem pro náš všechny ostatní je třeba si uvědomit, že když 2 dělají totéž, není to totéž. Minimálně se liší doba. Třeba v době, kdys ty začínal byla práce byla o dost levnější. Tvoje wifi u stávajících zákazníků také vydělávala o něco víc a nikdo z ní moc neutíkal. Co vím, tak v tvejch lokalitách nemají baráčky dvorky, co je třeba rozkopat a jsou vedle sebe. Neomezený LTE nebylo nebo nestálo za to a hlavně to nabízíš a prodáváš teď, kdy ještě nejsou proti optice alternativy. Prostě jsi to trefil se vším všudy a lidi co teď máš a získáš ti na tvý optice zřejmě vydrží hodně dlouho, možná nafurt.
Ti co se do toho opřou teď čekají výrazně vyšší náklady, objektivně klesající zisky z wifi (minimálně o inflaci co teď je a bude), větší tlak od levnější nejen wifi konkurence a mnoho alternativ služeb od velkých za dumpované ceny. Tohle co tobě se už nikomu nejspíš nepovede. Potenciál to má, ale ne prokaždýho a ne všude.
Jak jsem tu kdysi psal i prodej nebo "nechat to dožít" na wifi je naprosto legitimní strategie. O dost lepší, než se zadlužit a rozjet něco, co nemá potenciál dopadnout. Dělat optiku je dlouhodobá věc, prostě není jako pověsit 2 antény proti sobě
0 x
Keby je to s tou optikou take jednoduche tak by u vas nevyrastali operatori ako nordic, poda, o2 a pod. Ti totiz stavaju aktualne na LTE 3.7GHz. Keby je to take jednoduche tak by skorej isli do optiky...prispevok nadomnou to pekne zhrnul. Radsej zarobit teraz, nez sa zadlzit hoc z dlhodobeho hladiska by bola optika mozno istejsia. Ten trh u vas a u nas je hodne rozdielny. U vas sa formuje vela vacsich ISP. U nas zostavaju stale len maly a mobilkari. U mobilkarov to u nas taha cele telekom ktory optiku masivne buduje uz vsade....
0 x
mena píše:Letos jsem přednášel na Mikroexpu v Hradišti na téma výstavby optických sítí. Mimo jiné jsem tam řekl: Stavte optické sítě! Když je nepostavíte Vy, postaví je někdo jiný a Vám postupně odejdou VŠICHNI zákazníci, všichni.
No a nyní nějaké argumenty ke svému tvrzení: Už nějakou dobu toto prožíváme, bohudík jsme na té straně, kde zákazníci přibývají, tedy máme optiku.
- v době zahájení výstavby jsme v daných lokalitách byli majoritní co do postavení v tržním podílu (téměř 50% trhu, o zbytek se dělilo několik dalších ISP). I přesto jsme nyní již téměř na dvojnásobku zákazníků než před zahájením výstavby. Ještě jsme zdaleka neskončili s neustálými objednávkami a už je naprosto jasné, že se dostaneme k 95% penetraci trhu.
- v podstatě jsme zatím nepodnikli žádnou reklamní kampaň. Objednávky se valily proudem, že jsme je nestačili odbavovat. Jedním okamžikem jsme měli 17ti-týdenní čekací dobu na připojení (tedy téměř 400 objednávek ve frontě) a lidi si ochotně počali až se dostanou na řadu. A objednávky se stále valí.
- dneska je jiná doba než před patnácti lety, kdy jsme zákazníky připojili na bedrát. dnes neurčují trendy ti co jsme jich tenkrát připojili, ale jejich tehdy malé děti. Tento segment dorostl, ví co přesně chce a ví co je trendy...
- Spousta nových zákazníků, kteří k nám došli od konkurence nemělo vůbec špatnou přípojku. Někdy jsme se až divili co jsme u nich naměřili za hodnoty. Ale zaklínadlo je "optika" - Bezdrát už neletí! Ale ani DSL už neletí!
- Zákazníci optiku naprosto hltají, za každou cenu. VŠICHNI bez zaváhání zaplatili zřizovací poplatek 2000 Kč (už 4000 zákazníků), někteří si vzali dražší tarify než doposud. Stovky z nich si zřídili IPTV.
Myslím si, že za deset let bude mít 80% populace optiku, V lokalitách, kde se toto stane skutečností bude ostatní konkurence umírat. V lokalitách kde optika nebude, budou zákazníci připraveni okamžitě optiku objednat jakmile bude k dispozici (takzvaný exodus v jedné vteřině). Trh se zřetelně rozdělí na pevnou a mobilní službu. Na trhu zbude jen 10% z původního počtu poskytovatelů, řada z nich se konsoliduje, řada zkrachuje.
Zajímalo by mě financování, pokryto podle webu máte 13 vesnic ( měst ) nechce se mě věřit, že vám to někdo ze začátku nezafinacoval když jen ty bílovice stáli 9 koulí což?
0 x
U nás zatím nikdo velký nějak masově nebuduje, což je šance pro ty malé. Ještě stále není pozdě, moc času už ale nezbývá.
Bytovka s víc jak 10ti byty ve městě s alespoň 10tis obyvateli - tam už je optika snad celkem dnes standard a do pár let to bude samozřejmost. Tam se již dnes hraje cenová válka mezi velkým (UPC), pár středními (PODA a spol.) a malými. A malí stále celkem dokáží bodovat, pravda je že především cenou.
Další kolo se bude hrát o venkov. Když tam někdo malý optiku vybuduje, má vyhráno, protože:
- kdyby to tam postavil velký (CETIN/TM/UPC...), stále se bude dát konkurovat cenou, blízkostí servisu a flexibilitou (stejně jako ve městech již dnes)
- střední operátor s rozumným regionálním řízením (tzn. do mapy se nečmárá v Praze ale nejdále v blízkém okresním městě) se zde do paralelní výstavby nejspíše nepustí
- rozumně postavenou FTTH síť na venkově půjde vždy zpeněžit. A troufnu si říct, že nebude klíčem násobek ročního obratu jako se to dělalo doposud, ale významnou roli bude hrát počet hotových, papírově legálních přípojek.
Bytovka s víc jak 10ti byty ve městě s alespoň 10tis obyvateli - tam už je optika snad celkem dnes standard a do pár let to bude samozřejmost. Tam se již dnes hraje cenová válka mezi velkým (UPC), pár středními (PODA a spol.) a malými. A malí stále celkem dokáží bodovat, pravda je že především cenou.
Další kolo se bude hrát o venkov. Když tam někdo malý optiku vybuduje, má vyhráno, protože:
- kdyby to tam postavil velký (CETIN/TM/UPC...), stále se bude dát konkurovat cenou, blízkostí servisu a flexibilitou (stejně jako ve městech již dnes)
- střední operátor s rozumným regionálním řízením (tzn. do mapy se nečmárá v Praze ale nejdále v blízkém okresním městě) se zde do paralelní výstavby nejspíše nepustí
- rozumně postavenou FTTH síť na venkově půjde vždy zpeněžit. A troufnu si říct, že nebude klíčem násobek ročního obratu jako se to dělalo doposud, ale významnou roli bude hrát počet hotových, papírově legálních přípojek.
1 x
- stepan.benes
- Kontaktovat uživatele:
joker píše:stepan.benes píše:Pak asi něco děláme špatně, když jsme ve většině lokalit nejdražší a přesto poskytovatel s největší penetrací. Budeme se muset nad sebou zamyslet a něco změnit ...
Coo? tak na co si stezujes? Co chces menit? Kdyz mas nejvyssi cenu a poryti soucasne?
Já si nestěžuju. Nebo lépe, kde jsem si stěžoval a na co ?
joker píše:Cena na trhu davno neni vysledkem souctu nakladu, ale uvahy, co trh snese. To plati pro vyrobky i sluzby uz par desetileti. Ja jsem se jen pousmal nad dementni uvahou, ze si clovek levnou vec nekoupi (levny mliko). Kazdy schopny ispik prece proda za nejdraz co to jde. Aby mel co nejvetsi rocni trzbu co to jde.
Aha, dementní úvaha. Pricing služeb je o segmentech trhu. Samozřejmě, že existuje segment trhu, kterej je extrémně citlivej na cenu a koupí cokoli, hlavně ať je to levný. To co přeneseně a velmi zjednodušeně říkám je skutečnost, že ten segment není tak velikej jak si tady mnozí myslí.
joker píše:A druhy usmev byl nad tim, ze nekdo potrebuje takovou hitech kvalitu. Za me bych si radsi koupil 1 Mbit za cenu 1/50 ceny za co prodavas 100 Mbit. Proste by me to stacilo. Ale tobe ne. Protoze dobre vis, ze by na tento tarif preslo 50% lidi...
Kupte si co chcete, respektive prodávejte si co chcete, já vám nebráním. Vůbec nechápu proč tohle řešit a proč bych prodával tarif 1Mbps za 1/50 ceny nějakýho standardního tarifu. Cena tarifu se nesestává z rychlosti, respektive rychlost ovlivňuje cenu z relativně malé části. A úplně stejně je to tak i v nákladech. Pokud se do toho někomu chce, hurá do toho. Já si radši nechám svoje dementní úvahy, včetně té, že 1Mbps rychlost je dnes pro běžnou domácnost s dvěmi dětmi naprosto pasé. Statistických dat k tomu mám celkem dost.
Mimochodem několik konkurentů už v lokalitě zkoušelo tarif za 99 Kč měsíčně. Odešli nám 3 zákazníci po poměrně velkých kampaních - a to je na úrovni 0.1 promile zákaznický báze. Žadný z nich už dnes na trhu není.
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!
- stepan.benes
- Kontaktovat uživatele:
TTcko píše:Včera jsem si pustil 4K + Atmos z netu, jelo to skoro 2 hodiny konstantne 100M, nevěřím, že si nějaký mladý boreček bude pouštět na svojí 85" placce "Ulici" v 576iStejně jako nevěřím na lineární IPTV, připomíná mi to dokument naťukanej na psacím stroji nascanovanej v emailu... SMS je už snad definitivně mrtvá věc, a taková to pecka pro operátory byla... Kolegy synovec paří už jen CloudGaming pecky. A to nemluvím o VR ...
Tohle bych sem nakopíroval alespoň 3x. Kdo se ukájí tím, že někteří klienti vlastně konektivitu nepotřebují, měl by zajet podívat kde je nejbližší pracák. Moc dlouho na trhu nebude.
Respektive, dnes je ještě dost lidí si ten kanál klidně v SD a ještě na 2Mbps pustí. Je to jen otázka času, než si zvyknou na jiný standard. A on už jim ho někdo poskytne.
0 x
- stepan.benes
- Kontaktovat uživatele:
Obecně je třeba počítat, že připojení k Internetu bude v brzký budoucnosti naprosto běžná komoditní služba poskytovaná v nějaký standardizovaný kvalitě. Ve městech nad 10K+ jsou dneska běžnou záležitostí alespoň 2 přístupový fixní sítě na bázi HFC nebo čistýho skla. Do toho se spojuje UPC+VDF, TM hodlá stavět o sto šest (případně akvizovat nebo pronajímat, peníze na všechno mají), ČEZ poměrně potichu začíná rozšiřovat svojí síť a významně ji zahušťuje, další energetici akvírujou a připravujou, o slovo se začínaj hlásit 5G sítě a velká trojka s jejich konvergovanou nabídkou ...
A na každým komoditním trhu je extrémní tlak na cenu, v budoucnu na 30-50 procentní marže můžeme zapomenout. Na tomhle trhu mohl do nedávna fungovat v podstatě každej, kdo měl s odpuštěním do prdele díru. Do budoucna začne skutečně záležet na efektivitě a to nejen vydaných investic, ale i firemní procesů a celé režie okolo. Když se člověk podívá do oborů, kde konsolidace proběhla, může si udělat představu na jakejch maržích se bežně žije. A jestli je schopen se jim přizpůsobit. A jestli se vzhledem k running capexu vůbec může vyplatit provozovat nějaký bezdrátový sítě samo o sobě, alespoň bez opory optickejch backhaulů.
A na každým komoditním trhu je extrémní tlak na cenu, v budoucnu na 30-50 procentní marže můžeme zapomenout. Na tomhle trhu mohl do nedávna fungovat v podstatě každej, kdo měl s odpuštěním do prdele díru. Do budoucna začne skutečně záležet na efektivitě a to nejen vydaných investic, ale i firemní procesů a celé režie okolo. Když se člověk podívá do oborů, kde konsolidace proběhla, může si udělat představu na jakejch maržích se bežně žije. A jestli je schopen se jim přizpůsobit. A jestli se vzhledem k running capexu vůbec může vyplatit provozovat nějaký bezdrátový sítě samo o sobě, alespoň bez opory optickejch backhaulů.
0 x
hapi píše:fakt? asi nevíš že posledních 10 let máme jednotnou cenu 250,- a takovýhle vybavení používáme. Navíc ten sektor je levná věc oproti pojítku co ten sektor napájí a co všechno na tom bodě musí bejt aby ten sektor vůbec mohl fungovat.
Pokud se nepletu tak 3/4 čr pustoší starnet cenou 250,- a zdá se že nemá problém takže o čem se to tu bavíme? o neschopnosti?
Jenom o kvalitním sektoru to fakt neni. To je hodně krátkozraký.
Přesně, baví mě ty keci a hlavně ty ceny když mrknu na lokality kde Strachnet není. Nebude to trvat ani pár let a mají Strachnet všude. My co je tu máme od začátku víme o čem je řeč.
0 x
Optiku stavíme, ale že by nám lidi rvali ruce, se říct nedá. Navrtat panelák - to je na 14 dní domlouvání, překopat zahrádku - neuvěřitelný problém.
Ale chápem a bojujeme
Ale chápem a bojujeme
0 x
Robotvor píše:mena píše:Letos jsem přednášel na Mikroexpu v Hradišti na téma výstavby optických sítí. Mimo jiné jsem tam řekl: Stavte optické sítě! Když je nepostavíte Vy, postaví je někdo jiný a Vám postupně odejdou VŠICHNI zákazníci, všichni.
Zajímalo by mě financování, pokryto podle webu máte 13 vesnic ( měst ) nechce se mě věřit, že vám to někdo ze začátku nezafinacoval když jen ty bílovice stáli 9 koulí což?
Samozřejmě, že to někdo financoval - já - podnikáme již téměř 20 let a celou dobu jsme věděli kam směřujeme, a že je potřeba se na optiku dobře připravit.
S těmi Bílovicemi je to dobrý příklad: 9 koulí náklady, přes 600 nových zákazníků s tržbami přes 2 koule ročně. Pokud dobře počítám tak náklady jsou pokryty nově získanými zákazníky za 4,5 roku.... Nevím jak Vy,ale za mně: co více si přát?
0 x
wwire píše:Optiku stavíme, ale že by nám lidi rvali ruce, se říct nedá. Navrtat panelák - to je na 14 dní domlouvání, překopat zahrádku - neuvěřitelný problém.
Ale chápem a bojujeme
lidi jsou obecně pozadu.. to že nerozumí IT a internetu, to že nechápou kam směřuje budoucnost, to je obecně známá věc. Ale to v žádném případě neznamená, že za pár let nebudou chtít "optiku"
jak se kdo připraví....
0 x
Ono to trhání rukou za optiku taky není všude.
U nás je spousta "optiky" navěšená na rádiích (PMB10/AF24/někdy i profi rádio), občas dokonce i na 5Ghz spojích ... Případně tu je poskytovatel, co má do města licenci, nabízí optiku a dělá mu to kraviny neskutečný (a sám ještě jiný poskytovatele obviňuje, že někde inzerují optiku a mají to na rádiu
) To se tý optice pak dělá jméno.
U nás je spousta "optiky" navěšená na rádiích (PMB10/AF24/někdy i profi rádio), občas dokonce i na 5Ghz spojích ... Případně tu je poskytovatel, co má do města licenci, nabízí optiku a dělá mu to kraviny neskutečný (a sám ještě jiný poskytovatele obviňuje, že někde inzerují optiku a mají to na rádiu
0 x