❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Zkušenosti s ISP Metronet
-
Zkušenosti s ISP Metronet
Jaké máte zkušenosti s metronetem? Nabízí VDSL100Mb/s veřejnou ip za 499Kč/měsíc Mají i VDSL 250Mb/s. Rád bych si přečetl nějaké reference, moc jsem jich nenašel. Zvažuji výměnu přípojky z wifi 30/15 ale nemám žádnou zkušenost s xDSL a hlavně, ještě koncem 2017 mi bylo nabízeno jen ADSL 6Mb/s a nikde jsem si tady nevšiml nového DSLAMu. Cetin mi ale 2x potvrdil že ta rychlost je tady možná a že těch 30m kabelu natáhnou zdarma...
0 x
Tak pokud přemýšlíš o VDSL, tak je to ve výsledku pořád stará dobrá O2 přes dráty Cetinu, akorát Metronet ti na to dá slevu a vlastní veřejnou IP - takže proč toho nevyužít.
0 x
-
zzam píše:Tak pokud přemýšlíš o VDSL, tak je to ve výsledku pořád stará dobrá O2 přes dráty Cetinu, akorát Metronet ti na to dá slevu a vlastní veřejnou IP - takže proč toho nevyužít.
No jasné, vím že je to steně vedení cetinu, tam jsem také ověřoval rychlost. O2 mě totiž řeklo že mi nabídou max 20Mb/s, tmobile 50Mb/s. Metronet nabízí nejvíc, nejlevněji a ještě s veřejnou ip tak mě zajímalo jestli s nimi má někdo zkušenost protože ta cena platí při úvazku 24 měsíců...
0 x
Pokud Ti samo O2 nabízí max 20Mbit, tak jiný Ti tam může nabízet co chce, ale stejně to víc jak 20 nepojede. Alespoň tohle je má zkušenost.
0 x
placek.milan píše:zzam píše:Tak pokud přemýšlíš o VDSL, tak je to ve výsledku pořád stará dobrá O2 přes dráty Cetinu, akorát Metronet ti na to dá slevu a vlastní veřejnou IP - takže proč toho nevyužít.
No jasné, vím že je to steně vedení cetinu, tam jsem také ověřoval rychlost. O2 mě totiž řeklo že mi nabídou max 20Mb/s, tmobile 50Mb/s. Metronet nabízí nejvíc, nejlevněji a ještě s veřejnou ip tak mě zajímalo jestli s nimi má někdo zkušenost protože ta cena platí při úvazku 24 měsíců...
Celkem spolehlivá je stránka zrychlujemecesko.cz Sami DSL nabízíme a celkem to sedí (ne vždy - ale na takovej první nástřel to bohatě stačí). Ale vždy objednáme cetin technika, který dorazí, změří skutečně dosažitelné rychlosti a pak se zákazník rozhodne.
Co se týče xDSL tak je jedno od jakýho operátora to je. Stejně to jsou jedny dráty, jedna technologie ... záleží vpodstatě jen na ceně/nabídce věcí navíc.
0 x
Sidi píše:Co se týče xDSL tak je jedno od jakýho operátora to je. Stejně to jsou jedny dráty, jedna technologie ... záleží vpodstatě jen na ceně/nabídce věcí navíc.
Tohle určitě neplatí/neplatilo u TMobile, ten má na vybraných traťácích zpřístupněný místní smyčky a vím o pár jejich zákaznících, co mají prosmyčkovanou linku ze vzdálenějšího rozvaděče a jede jim to třeba 12 mega ještě na ADSL a kdyby přešli k 02, tak je CETIN přepojí na bližší TR kde je DSLAM a pojede jim to 100M
0 x
Od těch zpřístupněných místních smyček se upouští kvůli VECTORINGu. Místo "LLU" se zavádí "VULA".
0 x
-
Hlavně mě zajímalo, jestli když si vezmu od metronetu stovku tak mi to tak pojede nebo jestli to pojede spíš kolem 20
Jde mi hlavně o upload a taky to že mi aktuální přípojka na wifi funguje špatně. Večer je na mě ping z venku přes 80ms, provider nic neřeší a půl roku se domáhám zvýšení rychlosti...
0 x
Pojede to +/- jako každé jiné VDSL v dané lokalitě. Věštecké koule nemáme, na "prodejci" to až tak moc nezáleží,
0 x
Vsechny rezidentni a malofiremni LLU ADSL zakazniky prevedl T-Mobile z LLU na preprodavanou nabidku od CERINu uz tusim loni. LLU si nechava pro symetricke linky u firemnich zakazniku.
Ad Metronet - kdyz medavno byly nejake sportovni udalosti, oba jejich porty v NIXu jely na 100 %. Jak se chovaly pripojky zakazniku netusim, ale nejaky dopad to nejspis melo. Tolik k tomu, ze na preprodejci nezalezi - zalezi, napr. na propoji s CETINem, na vlastni konektivite, na uvazku, na nabizenych tarifech...
Ad rychlosti: je urcite bezpecnejsi vzit si DSL od Metronetu a podle skutecnych vlastnosti linky po zapojeni si nechat upravit rychlostni profil a tarif, peipadne linku zrusit (sluzby jsou bez zavazku), nez se upsat k zavazku u O2, koupit od nich tu predrazenou cernou hruzu (cti: O2 SmartBox) a pak nucene vyuzivat a platit neco, co nebude vyhovovat. O absenci verejne IPv4 adresy nebo zprasene IPv6 u O2 nemluve.
Ad Metronet - kdyz medavno byly nejake sportovni udalosti, oba jejich porty v NIXu jely na 100 %. Jak se chovaly pripojky zakazniku netusim, ale nejaky dopad to nejspis melo. Tolik k tomu, ze na preprodejci nezalezi - zalezi, napr. na propoji s CETINem, na vlastni konektivite, na uvazku, na nabizenych tarifech...
Ad rychlosti: je urcite bezpecnejsi vzit si DSL od Metronetu a podle skutecnych vlastnosti linky po zapojeni si nechat upravit rychlostni profil a tarif, peipadne linku zrusit (sluzby jsou bez zavazku), nez se upsat k zavazku u O2, koupit od nich tu predrazenou cernou hruzu (cti: O2 SmartBox) a pak nucene vyuzivat a platit neco, co nebude vyhovovat. O absenci verejne IPv4 adresy nebo zprasene IPv6 u O2 nemluve.
1 x
Se tady dohadujete, s tim ze je jedno od koho bude mit VDSL... Muzu vam na to rict, ze to neni ani trochu pravda.
Ano draty, DSLam a vse je CETINu. Problem ale pak je, jestli se jedna jen o preprodej a nebo jestli CETIN dela jen "transport". V tom druhym pripade si ISP musi koupit od CETINu propoj (ktery je hodne hodne drahy) a ten propoj muze mit treba jen 1G a muze mu tam chtit vecer chodit treba 5G (to pak moc nepujde). Pripadne muze mit udelany policer a resit "FUP" apod. A ze o alespon jedne firme vim.
Ano draty, DSLam a vse je CETINu. Problem ale pak je, jestli se jedna jen o preprodej a nebo jestli CETIN dela jen "transport". V tom druhym pripade si ISP musi koupit od CETINu propoj (ktery je hodne hodne drahy) a ten propoj muze mit treba jen 1G a muze mu tam chtit vecer chodit treba 5G (to pak moc nepujde). Pripadne muze mit udelany policer a resit "FUP" apod. A ze o alespon jedne firme vim.
2 x
-
radik píše:Se tady dohadujete, s tim ze je jedno od koho bude mit VDSL... Muzu vam na to rict, ze to neni ani trochu pravda.
Je tedy nějaká šance jak zjistit jak to bude asi chodit a o jaké řešení se jedná? Těžko cetin bude všem za zavolání říkat jak to který jejich zákazník má
0 x
To nemuze vedet ani CETIN jaka je politika zakaznika. I kdyby ten propoj nebyl vytizeny, tak muzou mit router ktery to nezvlada, spatnou konektivitu do sveta, FUP apod. Musis to jedine vyzkouset, dneska to uz neni takovy problem, protoze vypoved je max 30 dni (nepocita se to az od nasledujiciho mesice ale hned). Pokud je zavazek, tak se musi doplatit nejaky procento ze zbytku a to taky neni uz takova hruza.
0 x
-
radik píše:To nemuze vedet ani CETIN jaka je politika zakaznika. I kdyby ten propoj nebyl vytizeny, tak muzou mit router ktery to nezvlada, spatnou konektivitu do sveta, FUP apod. Musis to jedine vyzkouset, dneska to uz neni takovy problem, protoze vypoved je max 30 dni (nepocita se to az od nasledujiciho mesice ale hned). Pokud je zavazek, tak se musi doplatit nejaky procento ze zbytku a to taky neni uz takova hruza.
A přesně proto jsem založil vlákno "Zkušenosti s ISP Metronet" Pokud se připojení zřídí bez úvazku, platí se instalační poplatek 1258Kč ale i to je částka kterou nikdo nechce jen tak vyhodit oknem. Proto chci zjistit co nejvíce informací. Pochybuji že tady v mém okolí metronet má, kdo má dsl tak ho má od O2 a právě proto mě zajímal rozdíl.
Asi mi nezbude nic jiného než to vyzkoušet, protože stávající připojení funguje den ode dne hůř a podpora je nulová...
0 x
Zeptám se trochu blbě, ale byl proveden první krok, tedy reklamace připojení u stávajícího poskytovatele? Moc se mi nechce věřit, že by někdo měl třeba měsíc nahlášen od klienta problém s připojením a neřešil to. Druhá věc (typická u "neziskových" sdružení - nemyslím ta slušná) je, jestli ta reklamace byla sdělena tam, kam má být. Jen tak, pro jistotu. Dost často vídám, že lidi mají doma nějaký internet a reklamují to tak leda ústně v hospodě, pokud v jejich vesnici / na jejich sídlišti náhodou bydlí nějaký zaměstnanec jejich poskytovatele.
A abych nebyl úplně off-topic, před nedávnem (<týden) jsem byl v jedné firmě kde DSL od Metronetu mají. Když měli DSL od O2, jelo jim to 49/1 (platili si 50/2) s tím, že rychlost kolísá jako na špatně udělané Wi-Fi přípojce. Teď mají na stejném místě stejné DSL (i stejný model modemu, prostě stále stejná identická přípojka) od Metronetu a mají 40/10. Kolik a jaký tarif si platí netuším, ale pochvalují si stabilitu. Vypovídající je to jen zčásti, vždy bude alfa a omega kvality DSL v síti CETINu.
A abych nebyl úplně off-topic, před nedávnem (<týden) jsem byl v jedné firmě kde DSL od Metronetu mají. Když měli DSL od O2, jelo jim to 49/1 (platili si 50/2) s tím, že rychlost kolísá jako na špatně udělané Wi-Fi přípojce. Teď mají na stejném místě stejné DSL (i stejný model modemu, prostě stále stejná identická přípojka) od Metronetu a mají 40/10. Kolik a jaký tarif si platí netuším, ale pochvalují si stabilitu. Vypovídající je to jen zčásti, vždy bude alfa a omega kvality DSL v síti CETINu.
0 x
Si vis pacem, para bellum.
MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.
MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.