❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Dial nebo T-mobile, NIX a zahranici ?
-
- Kontaktovat uživatele:
Dial nebo T-mobile, NIX a zahranici ?
Skoncil nam kontrakt, tak se rozhodujeme zda zustaneme u Dialu nebo prejdeme k T-mobilu. Muzete nekdo se podelit se zkusenostmi , pokud je ma ? Vime ze Dial ma vyrazne lepsi nacitani youtubu nez UPC a to tak, ze technik ktery ma doma UPC a od nas wifi, tak si prehazuje linku na pomalejsi wifi aby se mu nesekalo UPC. Ono je to i videt v traceroute. Ale nevime jak je na tom T-mobile, nejake postrehy, zkusenosti , rady ? Nic si s nima nezacinat a radeji zustat u Dialu ?
0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
doporučuji vzít L2 okruh od operátora, který vychází nejlépe s latencí a cenou někam do DC a tam potom už není problém za slušné kačky nakupovat tranzit a stát se členem nějakého exchange například NIXu.
1 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
máme dlouhodobě s dialem výborný zkušenosti. Výpadky vždy hlášený a nepamatuju si kdy byl nehlášený výpadek. Máme tu na výběr i jiný dodavatele a i blíž od středu sítě ale nemáme důvod odcházet. Máš s nimi nějaký problém?
Na vlastní okruh bych se vykašlal protože samotnej okruh aktuálně stojí to, co nás u dialu stojí konekt i s datama. Okruh cenově fakt nevyjde levnějc. Konekt v praze sice stojí pár kaček ale okruhy levný teda vůbec nejsou. Součet těch dvou položek vyjde víc než hotovej konekt a je to bez práce.
Jak si přišel na to že okruh vychází latenčně líp? Většina tras v čr jde tou samou cestou takže i stejnou dobu.
Ale jak zubordavec říká, dial je na tom s youtube fakt dobře.
Na vlastní okruh bych se vykašlal protože samotnej okruh aktuálně stojí to, co nás u dialu stojí konekt i s datama. Okruh cenově fakt nevyjde levnějc. Konekt v praze sice stojí pár kaček ale okruhy levný teda vůbec nejsou. Součet těch dvou položek vyjde víc než hotovej konekt a je to bez práce.
Jak si přišel na to že okruh vychází latenčně líp? Většina tras v čr jde tou samou cestou takže i stejnou dobu.
Ale jak zubordavec říká, dial je na tom s youtube fakt dobře.
1 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
toto jsem si myslel také že to vyjde víc ale po dlouhém vyjednávání to vyšlo úplně stejně, tedy samozřejmě jsou tam + účka v DC což ale není hrozná položka na to jaké tam jsou potom možnosti
každopádně s tou latencí to bude +- stejné ale ta výhoda tam je toho že ušetříš pár dialovskejch skoků.
každopádně každej operátor nemá výhodnější trasu pro vše takže je dobré to zvážit a případně práve to DC problém vyřeší
každopádně s tou latencí to bude +- stejné ale ta výhoda tam je toho že ušetříš pár dialovskejch skoků.
každopádně každej operátor nemá výhodnější trasu pro vše takže je dobré to zvážit a případně práve to DC problém vyřeší
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
Měli jsme Dial, nebyl s nimi problém jen těžká domluva. T-Mobile nebude mít nic vlastního. Jak psal Okoun nejlíp výjde DO, klidně od Cetinu a konektuvitu řešit až v Praze. V našem případě přes ISPA. Konektivita je po všech stránkách supr i s automatickou blokací per-IP při útoku.
0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
Jo Cetin,
telehousu nejsme. ale na sidlisti se krizuje UPC, TM, DIAL a CETIN. Dalsi hrac uz si neexistuje.
CETIN nabidnul propojeni dvou slidist CEP na L2 200mbps za 1100 Kc nebo 500 mbps za 14 000 Kc./24 mesicu.
Tedy nicjineho nez TM a DIAL ted nejde. Zajima mne esli nema TM treba pomalejsi, delsi trasy v zahranici.
telehousu nejsme. ale na sidlisti se krizuje UPC, TM, DIAL a CETIN. Dalsi hrac uz si neexistuje.
CETIN nabidnul propojeni dvou slidist CEP na L2 200mbps za 1100 Kc nebo 500 mbps za 14 000 Kc./24 mesicu.
Tedy nicjineho nez TM a DIAL ted nejde. Zajima mne esli nema TM treba pomalejsi, delsi trasy v zahranici.
helapc píše:Měli jsme Dial, nebyl s nimi problém jen těžká domluva. T-Mobile nebude mít nic vlastního. Jak psal Okoun nejlíp výjde DO, klidně od Cetinu a konektuvitu řešit až v Praze. V našem případě přes ISPA. Konektivita je po všech stránkách supr i s automatickou blokací per-IP při útoku.
0 x
jak kde, nejde to takto paušalizovat, jedině doporučuji si s t-mobilem dohonout nějaký test konektu, každopádně pokud nemáš vlastní ipv4 tak bych zůstal tam kde jsem 
od vás toho tolik teče do zahraničí? zajímalo by mě tedy co například? u nás tedy jsou hlavní tahouni, seznam.cz (stream), youtube.cz, google.cz, facebook.cz, sledovanitv.cz
od vás toho tolik teče do zahraničí? zajímalo by mě tedy co například? u nás tedy jsou hlavní tahouni, seznam.cz (stream), youtube.cz, google.cz, facebook.cz, sledovanitv.cz
0 x
- sub_zero
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Máme asi 8 let TCMZ (začínali jsme s exGTS).
+ zahraničí. Máme spoustu poboček po světe /nejdál v Singapuru/ a určitě jsem rád, když třeba do Kazaschtánu mám latenci 25ms s TMCZ, do Singapuru 180ms. Zahraničí fakt funguje
+ backbone - jsme připojení ze dvou různých směrů na páteří Ov-Brno (primár směr Brno-Jihlava -Praha, backup směr Ostrava-Hradec-Praha.) Funguje to. Zažil jsem spoustu výpadků u konkurence (naposled UPS), kde se posralo něco na trase (ne na DB) a i když se vždy propagovalo "připojení ze dvou nezávislých směrů", zákazník nefungoval třeba 8 hodin.
+ support - poslední rok, rok a půl funguje NOC k mýmu překvapení velice pružně.
+ velice příjemná DDoS (Arbor) - funguje
- cena - počítej třeba i s dvojnásobnou cenou v první nabídce než jsi zvyklej u konkurence. Vše je o lidech a šikovnej obchoďák zvládne skoro "cokoli"
- rychlost - to strašný slovo se jmenuje "proces". Ten může za to, že zřízení např. L2 okruhu mezi dvěma DB trvá průměrně 4 - 8 týdnů
- nedostaneš IPv4
- pokud jsi zvyklej při problémech volat přímo technikovi, tady si musíš vystát to kolečko FrontEnd - TTsystem - NOC. Technik Ti pak obvykle volá zpět
za mě TMCZ po technické stránce super - ovšem stará GTS byla ještě nej
+ zahraničí. Máme spoustu poboček po světe /nejdál v Singapuru/ a určitě jsem rád, když třeba do Kazaschtánu mám latenci 25ms s TMCZ, do Singapuru 180ms. Zahraničí fakt funguje
+ backbone - jsme připojení ze dvou různých směrů na páteří Ov-Brno (primár směr Brno-Jihlava -Praha, backup směr Ostrava-Hradec-Praha.) Funguje to. Zažil jsem spoustu výpadků u konkurence (naposled UPS), kde se posralo něco na trase (ne na DB) a i když se vždy propagovalo "připojení ze dvou nezávislých směrů", zákazník nefungoval třeba 8 hodin.
+ support - poslední rok, rok a půl funguje NOC k mýmu překvapení velice pružně.
+ velice příjemná DDoS (Arbor) - funguje
- cena - počítej třeba i s dvojnásobnou cenou v první nabídce než jsi zvyklej u konkurence. Vše je o lidech a šikovnej obchoďák zvládne skoro "cokoli"
- rychlost - to strašný slovo se jmenuje "proces". Ten může za to, že zřízení např. L2 okruhu mezi dvěma DB trvá průměrně 4 - 8 týdnů
- nedostaneš IPv4
- pokud jsi zvyklej při problémech volat přímo technikovi, tady si musíš vystát to kolečko FrontEnd - TTsystem - NOC. Technik Ti pak obvykle volá zpět
za mě TMCZ po technické stránce super - ovšem stará GTS byla ještě nej
1 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.
Jirka Lazorčák
PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..
Jirka Lazorčák
Nemám zkušenost ani s jednou výše uvedenou firmou.
Ale doporučuji si ohlídat propojení do českého internetu a peearingovou politiku dané firmy.
Máme zkušenost s O2 a to co se nám stalo ze dne na den bych nikomu nepřál.
Jednoho dne se prostě odpojil kabel mezi O2 a DC supernetworku kde je hostováno docela dost českého internetu a všechno šlo přes zahraničí s kapacitou 3Mbit/s na 1 spojení.
V tomto ohledu bych se trošku bál T-mobile.
Honza
Ale doporučuji si ohlídat propojení do českého internetu a peearingovou politiku dané firmy.
Jednoho dne se prostě odpojil kabel mezi O2 a DC supernetworku kde je hostováno docela dost českého internetu a všechno šlo přes zahraničí s kapacitou 3Mbit/s na 1 spojení.
Honza
0 x
Jsme malý ISP, ale snažíme se svou práci dělat co nejlépe to jde ;-)
http://www.lajsiNET.cz/ - Horní Slavkov
Jan Leisner e-mail: leisner@LajsiNET.cz
http://www.lajsiNET.cz/ - Horní Slavkov
Jan Leisner e-mail: leisner@LajsiNET.cz
- sub_zero
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
frito píše:Nemám zkušenost ani s jednou výše uvedenou firmou.
Honza
pravda je, že k Cendrovi jde vše z TMCZ transitem
Kód: Vybrat vše
# ADDRESS LOSS SENT LAST AVG BEST WORST STD-DEV STATUS
1 xxx.xxx.xxx.xxxx 0% 4 0.1ms 0.1 0.1 0.1 0
2 193.86.175.229 0% 4 3.3ms 3.8 2.3 5.6 1.2
3 ae-2.fra2027-ex1.gtsce.net 0% 4 15.6ms 15.5 15.4 15.6 0.1
4 ae3-1.fra20.core-backbone.com 0% 3 16.4ms 16.2 16 16.4 0.2
5 ae1-2053.prg10.core-backbone.com 0% 3 20.4ms 20.2 19.9 20.4 0.2
6 core-backbone.superhosting.cz 0% 3 20ms 33.9 19.8 61.8 19.8
7 vl6.sit-ar-core2.superhosting.cz 0% 3 19.9ms 19.8 19.6 19.9 0.1
8 vl3.ttc-ar-klc2.superhosting.cz 0% 3 19.8ms 19.9 19.8 20 0.1
9 unn-88-86-114-100.superhostin... 0% 3 19.8ms 19.8 19.7 20 0.1
ale za celou dobu nepozorujeme žádnej problém s propustností
mimochodem, UPC je na tom stejně - ne-li hůř
Kód: Vybrat vše
1 xx.xxx.xxx.xxx.static.b2b.upc... 0% 7 1.8ms 1.9 1.8 2.1
2 cz-hk-pop1-rb1-vla101.net.upc.cz 0% 7 19ms 18.7 18.7 19
3 cz-pra-pop62-rb1-vla119.net.u... 0% 7 19.1ms 21.5 18.8 35.9
4 cz-pra-pop115-rb1-vla2123.net... 0% 7 18.8ms 18.9 18.8 19.1
5 cz-prg01a-ra4-vla2119.net.upc.cz 0% 6 18.9ms 18.8 18.7 18.9
6 de-fra04a-rc1-ae33-0.aorta.net 0% 6 18.8ms 18.7 18.6 18.8
7 de-fra01b-ri2-ae32-0.aorta.net 0% 6 18.7ms 18.7 18.5 18.8
8 213.46.177.134 0% 6 18.9ms 18.8 18.6 19
9 be2797.ccr41.ham01.atlas.coge... 0% 6 40.8ms 40.9 40.7 41.1
10 be3027.ccr21.prg01.atlas.coge... 0% 6 29.4ms 29.4 29.3 29.6
11 datacamp.demarc.cogentco.com 0% 6 23.3ms 23.4 23.3 23.6
12 vl5.sit-ar-core2.superhosting.cz 0% 6 23.1ms 23.1 23 23.2
13 vl3.ttc-ar-klc2.superhosting.cz 0% 6 23.5ms 23.5 23.4 23.5
14 unn-88-86-114-100.superhostin... 0% 6 23.2ms 23.2 23.2 23.2
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.
Jirka Lazorčák
Jirka Lazorčák
Hezký den,
jsme u T-Mobile asi 5 let a za celou dobu spokojenost. Přecházeli jsme právě od Dialu, který v té době nedokázal nabídnout konkurenceschopnou cenu. Zdůraznil bych několik věcí.
- Tčka nedávají IP adresy, musíš mít vlastní zdroje. Toto neplatí úplně, nějaké IP se dají vyhádat, ale rozhodně nepočítej, že bys dostal třeba /23 nebo /22.
- Zřizování služeb dost dlouho trvá, protože je firma slepená z několika kusů. 2 měsíce zprovoznění okruhu není nic mimořádného.
- Ceny jsou vyšší, alespoň ze začátku. My už máme těch okruhů několik a konekt odebíráme v DC, takže už je to lepší. Za sebe tuhle variantu doporučuji, v DC jsou daleko lepší podmínky k vyjednávání a propojování.
- Technicky mi síť přijde na úrovni. Když něco potřebuji, tak volám přímo technikům - za mě OK.
- Kolik bys chtěl a kam? Můžu se ti pozeptat...
Jarda
jsme u T-Mobile asi 5 let a za celou dobu spokojenost. Přecházeli jsme právě od Dialu, který v té době nedokázal nabídnout konkurenceschopnou cenu. Zdůraznil bych několik věcí.
- Tčka nedávají IP adresy, musíš mít vlastní zdroje. Toto neplatí úplně, nějaké IP se dají vyhádat, ale rozhodně nepočítej, že bys dostal třeba /23 nebo /22.
- Zřizování služeb dost dlouho trvá, protože je firma slepená z několika kusů. 2 měsíce zprovoznění okruhu není nic mimořádného.
- Ceny jsou vyšší, alespoň ze začátku. My už máme těch okruhů několik a konekt odebíráme v DC, takže už je to lepší. Za sebe tuhle variantu doporučuji, v DC jsou daleko lepší podmínky k vyjednávání a propojování.
- Technicky mi síť přijde na úrovni. Když něco potřebuji, tak volám přímo technikům - za mě OK.
- Kolik bys chtěl a kam? Můžu se ti pozeptat...
Jarda
1 x
-
- Kontaktovat uživatele:
Protože UPC mělo vždy úplně debilní peeringovou politiku. Stejně tak se začíná chovat i O2. ČR hrnou přes NIX, zahraničí každou chvíli jinak. Hlavně telefonica wholesale či jak tomu říkaj
a TELIA.
Dial neznám, ale konekt budou mít vyřešený dobře. Problém je pouze v tom, že jsi díky tomu vázaný na to co si usmyslí. To platí pro všechny. Nejlepší je nebýt vázaný na rozmary jednoho poskytovatele konektivity. A hlavně s některými než něco vyřešíš, může to být hodně dlouhé lokte. Na to je fakt nejlepší okruh směr sitel, TTC... Negativum je, že to obnáší vyjednávání a není to "bez práce"
Dial neznám, ale konekt budou mít vyřešený dobře. Problém je pouze v tom, že jsi díky tomu vázaný na to co si usmyslí. To platí pro všechny. Nejlepší je nebýt vázaný na rozmary jednoho poskytovatele konektivity. A hlavně s některými než něco vyřešíš, může to být hodně dlouhé lokte. Na to je fakt nejlepší okruh směr sitel, TTC... Negativum je, že to obnáší vyjednávání a není to "bez práce"
1 x
-
- Kontaktovat uživatele:
JJ, diky, pro nas telehouse nekde na druhem konci prahy (Nagano, Sitel) nema ekonomicky smysl, vsechny hlavni hrace mame v nasem lokalnim BizCentru Praha13, ve stejne mistnosti jako nas rack.
Petr Bačina píše:Protože UPC mělo vždy úplně debilní peeringovou politiku. Stejně tak se začíná chovat i O2. ČR hrnou přes NIX, zahraničí každou chvíli jinak. Hlavně telefonica wholesale či jak tomu říkaja TELIA.
0 x