❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Zkušenosti se switchem Huawei 10Gbit
Zkušenosti se switchem Huawei 10Gbit
Ahoj, budeme navyšovat konektivitu na 10 Gbit a proto hledám nový switch. Hledal jsem dlouho a narazil jsem na switche Huawei. Za ty peníze to umí hodně věcí, mně by se líbila řada S5720-SI, má to 2 hotswap zdroje, rozumnou spotřebu, je to L3+. Jen nevím, jestli je to na core dobrá volba. Teď tam teče lehce pod gigabit, do tří let počítáme tak kolem 3 Gbit. Teď je tam Cisco 2960S a všechno je OK. Nerad bych zvolil špatnou značku, protože je to jeden z nejdůležitějších prvků sítě. Cisco bych bral hned, ale ne za ty peníze 
0 x
My jsme to řešili nedávno nákupem HPE 5820x z ebay. Potřebovali jsme SFP+ switch, 2 zdroje. Cena za refurbished cca 20tis, tzn brali jsme preventivně 2 kusy, aby byl záložní.
0 x
přidávám se k otázce.
A doplním, že S1720 (L2, L3 Static routing (IPv4 a IPv6), RIP, RIPng, OSPF) 3MB buffer, kdežto S5720-SI 1,5MB.
Jinak tu dost lidí používá Edge-Core.
A doplním, že S1720 (L2, L3 Static routing (IPv4 a IPv6), RIP, RIPng, OSPF) 3MB buffer, kdežto S5720-SI 1,5MB.
0 x
asi na tom neco bude proc si za to Cisco muze rici takovou castku. Jako core bych ho asi nechel ale agregacni proc ne.
0 x
LadaP píše:přidávám se k otázce.
Kde jsi našel ty buffery? V datasheetu je jen 512MB SDRAM a dál nic. Prakticky mi stačí i L2 a S1720 je výrazně levnější.
Jinak Cisco 2960 je myšleny jako access switch, proč se toho bát? Ale objektivně. Cisco má dobrou podporu, ale s jejich switchi jsem měli nejvíc problémů, memory leaky a následně restarty nám nedělaly ani tp-linky za pár korun, jenom Cisco...
0 x
zdroj: alternetivo
- Přílohy
-
- buff.JPG (54.48 KiB) Zobrazeno 3871 x
0 x
Já to svym způsobem budu mít jako agregační switch. Podle čeho se to vůbec pozná jak ten vystupuje? 
2 Irik1111: kolik vám přes to teče a co z feature switche využíváte? Koukal jsem na ebay a je tam dost zajímavých refurbished kousků, jen na první pokus jsem za 20kKč našel jen HPE 5820, HPE 5820X byl za 2x tolik, ale neznám jejich logiku značení modelů. Třeba je to to samé A podle datasheetu má buffer 2 MB, takže oproti S5720-SI žádná dramatická změna.
2 Irik1111: kolik vám přes to teče a co z feature switche využíváte? Koukal jsem na ebay a je tam dost zajímavých refurbished kousků, jen na první pokus jsem za 20kKč našel jen HPE 5820, HPE 5820X byl za 2x tolik, ale neznám jejich logiku značení modelů. Třeba je to to samé A podle datasheetu má buffer 2 MB, takže oproti S5720-SI žádná dramatická změna.
0 x
u nas je v provozu 3x NETGEAR GS728TX ProSafe https://www.czc.cz/netgear-gs728tx-pros ... 46/produkt dozivotni zaruka potesi,sice nema moznost druheho zdroje....cena 16k prijemna, otazkou je kolik pak je taky potreba 10Gbit portu.
0 x
Docela by mne u te tabulky z Alternetiva zajimalo jestli uvadena velikost bufffeu je pro cely switch, nebo pro nejakou skupinu portu, nebo jestli je skutecne pro kazdy port switche.
K
K
0 x
-
Kaja píše:Docela by mne u te tabulky z Alternetiva zajimalo jestli uvadena velikost bufffeu je pro cely switch, nebo pro nejakou skupinu portu, nebo jestli je skutecne pro kazdy port switche.
K
diky za procviceni branice
Buffery jsou zcela urcite pro cely switch. Otazka zni jinak: Jak se ta pamet rozdeluje na porty? Spatna moznost je, ze se rozdeluje staticky bud HW navrhem (cili neco jako Pamet/pocet_portu na port) nebo konfiguracne (nastavim si pro nejaky port pevne mnozstvi - coz je o chlup lepsi ale pokud tech bufferu neni opravdu hodne, tak Te to take nespasi) a nebo zda je mozne pamet pridelovat dynamicky podle potreby, coz je spravne reseni. Bufferu neni vetsinou nikdy dost najednou pro vsechny porty. Na druhou stranu ne vsechny porty potrebuji ve stejnem case vytvaret fronty packetu.
A nastavuje se to ruznym zpusobem (U Cisca soucast QoS ci pomoci policy-map/service-policy, u HP povolenim zpracovani burstu atd)
0 x
snad ti clanek pomuze k pochopeni problematiky https://www.netsvet.cz/?p=305Kaja píše:Docela by mne u te tabulky z Alternetiva zajimalo jestli uvadena velikost bufffeu je pro cely switch, nebo pro nejakou skupinu portu, nebo jestli je skutecne pro kazdy port switche.
K
0 x
Pro 10G používáme aristy. Pro menší setupy se dají použít starší 7050S (tzn 52x 10G portů) za cca 30k/kus s poštovným. Je to plnohodnotný L3 switch s konfigurací hodně podobnou ciscu. V jednom setupu je máme jako core switche v active-active režimu s L3 routingem a bez problémů.
0 x
Cau, co myslíš tím active-active setupem? klidně PM, dík ..
0 x