❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
FWA LTE od T-Mobile
Re: FWA LTE od T-Mobile
v mym okoli do 15km je s 1800 primo na optice 2 BTS, dalsi 2 klasika MW spoj... TM nema jeste updatlou mapu pokryti, ale verim ze tam fleku s 1800 pribude pozehnane a tempo nepolevuje. Klidne at si zdecimuji 1800 na tenhle pevny net, az spusti nove 3,7Ghz, bude kapacity 2 prdele a kdo vidi primo na BTS, coz bude snad vetsina, tomu dovoli parametry pripojeni daleko solidneji speedy do budoucna.
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))
tvůj telefon umí 3,7GHz? že je ti jedno že budeš mít chabé LTE na 1800?
ona ta 3,7GHz bude jako něco stát takže se to i promítne do koncové ceny, neboj se...
ona ta 3,7GHz bude jako něco stát takže se to i promítne do koncové ceny, neboj se...
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
1800 ma smysl do urcite dalky od BTS, pak uz bezny foun nema nadeji. Neboj, ten Huawei modem umi i 3,7Ghz takze po upgrade v lokalite si ho sit prenda a kapacity v 1800 bude dost. Vidim to i tak, ze prijde snad brzy doba, kdy se masove nasadi i 2600 a opet se 1800 lehce ulevi. Hudry hudry ceny hore jsme slyseli uz mockrat, nejak nepocituji, ze by balicky dat staly nejak extra moc... teda na ceske pomery. Navic zvedat cenu domacich pripojek to je sebevrazda a tyto sklony nevidim nikde... 
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))
3,7Ghz přeci není LTE, nikde to nepíšou co já čtu. Takže víš opravdu jistě že ten Hua to umí?
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
3,7GHz je pre pevne LTE. Na telefone to nenajdes a z principu frekvencie by tie telefony moc dobre nefungovali oproti 1800Mhz. Ved uz 2600Mhz ma velky problem s prekazkami nie este 3700.
0 x
Huawei modem by TM to umi, co by neumel, je to hodne frekvencni krabicka.
LTE TDD: Band 38/40/41/42/43
LTE FDD: Band 1/3/7/20
a kdo vi co se da v ramci FW jeste pozmenit na prani zakaznika...
2600 je udajne celkem prubojna... tedy s rezervami, žel aby clovek byl jen v tomto pasmu aby to zkusil, tak to by nekde musel byt LTE2600 only sajt a to nejak v okoli nemam
LTE TDD: Band 38/40/41/42/43
LTE FDD: Band 1/3/7/20
a kdo vi co se da v ramci FW jeste pozmenit na prani zakaznika...
2600 je udajne celkem prubojna... tedy s rezervami, žel aby clovek byl jen v tomto pasmu aby to zkusil, tak to by nekde musel byt LTE2600 only sajt a to nejak v okoli nemam
0 x
Zalezi ako si tu penetraciu prekazkami vysvetlime, cez baraky to nepreleze. Cez nejake koruny stromov za urcitych podmienok aj ano. Ved si urcite par ludi spomenie na tazke doby 2,4GHz.....este je otazny aky vykon tam realne sypu. Taka 2.4Ghz na 20dBm + antena tiez daleko preleze.
0 x
Podle mně bude 13.6. T Mobile tlačit aby za každou cenu urval část pásma 3,7Ghz. Protože pak velkou část zákazníků na ni bude moct převést. Těm, co zůstane připojení na 800Mhz, tak po splacení zařízení za dva roky, už budou k dispozici další kanály na ještě nižšším kmitočtu, kvůli přechodu na DVBT2. Současný krok k prodeji pevných bezdrátových přípojek je tu pro to, aby se využila kapacita současné sítě a zajistil nový příliv zákazníků, kteří budou splácet zařízení, než je bude moct převést do dalších pásem, která pak budou k dispozici.
Co se týče kapacit na jednotlivé BTS, nevím proč řešíte zda je tam optika nebo ne. Je to úplně jedno, jestli mají optiku nebo několik MW spojů. Současný problém není v kapacitě na BTS, ale v kapacitě kanálu k uživateli. Navýšení kapacity mezi BTS navýšením počtu spojů je jednoduché a hlavně velice rychlé, tak proč kopat optiku na každou BTSku.
Co se týče kapacit na jednotlivé BTS, nevím proč řešíte zda je tam optika nebo ne. Je to úplně jedno, jestli mají optiku nebo několik MW spojů. Současný problém není v kapacitě na BTS, ale v kapacitě kanálu k uživateli. Navýšení kapacity mezi BTS navýšením počtu spojů je jednoduché a hlavně velice rychlé, tak proč kopat optiku na každou BTSku.
0 x
no já jsem jen zvědav na to jak rychle budou navyšovat když jejich smlouva má jisté rezervy pro nabízené parametry a do až dost děsné 16kb/s 
0 x
Nevim, ja mohu prispet akorat troskou z chalupy u Svijan (ano, tam jak je pivovar). BTS nejdriv u Mnichova Hradiste (cca. 8 km), signal na externi antenu slusny, rychlost kolem 20 Mbit UL i DL. Pak pustili BTS primo na pivovaru (cca. 1,5 km), signal vylezl i s rychlosti na 25-30 Mbit UL i DL.
Postupne se to ale zpomaluje.
Vcera jsem meril a relativne mimo spicku max. 15/15 Mbit. Ve spicce i hur.
Latence kolem 30-35 ms na seznam.cz.
Mam modem Huawei 3276 s externi MIMO antenou, ktera primo kouka na BTS.
Takze na chalupu dobre, ale zadna hitparada to teda neni.
Postupne se to ale zpomaluje.
Vcera jsem meril a relativne mimo spicku max. 15/15 Mbit. Ve spicce i hur.
Latence kolem 30-35 ms na seznam.cz.
Mam modem Huawei 3276 s externi MIMO antenou, ktera primo kouka na BTS.
Takze na chalupu dobre, ale zadna hitparada to teda neni.
0 x
Navrhuji testnout vetsi prenos, co to da, par hodin, nebo dni? Udelam klidne ucty na bandwidth test, k dispozici 500 Mbit uploudu v Brne 
0 x
-
Muj nazor je ten, ze se nemame ceho zasadne bat. Nejakou dobu jsem stavel pro T-Mobile a O2 zakladnovky. Mobilni operator neumi v soucasne dobe postavit low cost site.
Opravdu problem neni pater, tady jsou operatori navysovat na nesmyslné kapacity, ale maji obecne problem to dostat k lidem. Mam pocit, ze krome Vodafonu dneska nema zadny operator moznost pouzit 20MHz kanal na LTE. Nejsou schopni dlouhodobe konkurovat a pasmo 3,7GHz to taky nejak vyrazne nepodpori.
Opravdu problem neni pater, tady jsou operatori navysovat na nesmyslné kapacity, ale maji obecne problem to dostat k lidem. Mam pocit, ze krome Vodafonu dneska nema zadny operator moznost pouzit 20MHz kanal na LTE. Nejsou schopni dlouhodobe konkurovat a pasmo 3,7GHz to taky nejak vyrazne nepodpori.
0 x
-
pcwifi píše:znamymu taky nabizeli, nevim jak se dostalo na debatu, esi jim zazvonil a jen dal letak a on se toho chytl, protoze mu hned podskakovali, ze mu pujde i ten top tarif 100/25 za 6 stovek ( a skutecne pujde, uz tam nejaky patek jede nove LTE 1800 ). Pro nenarocny lidi co cumi na web, sem tam youtube apod. je to zlata nabidka.
Na 1800MHz mají operátoři max. 5MHz kanál, pokud pouzívají více nosných(u 3G to O2 používá) tak tu kapacitu znásobí. Ale 64QAM x 5MHz není moc ....
0 x
milankovar píše:Muj nazor je ten, ze se nemame ceho zasadne bat. Nejakou dobu jsem stavel pro T-Mobile a O2 zakladnovky. Mobilni operator neumi v soucasne dobe postavit low cost site.
Souhlasim, toto co je ted tady BOOM, je v Polsku kde pusobime uz v provozu nejaky 2-3 roky. Zadny boom to neni, prakticky to fungovalo prvni pul rok, pak se zaclo skrtit, protoze si lidi stezovali na zhorsenou kvalitu telefonovani - nevim jakou to presne melo / nemelo souvyslost s rychlosti pripojeni a LTE, ale spojitost to melo. Aktualne tento super rychli internet funguje prakticky jen ve mestech a v okolnich vesnicich to prakticky nikdo nema, protoze to je zalostny. Zalostny znamena drahy proti radiovemu internetu v porovnani s rychlosti. Podotykam, ze v Polsku jsou niziny, takze odpada takovy problem jako zde v hornatem prostredi = rychlost k zakaznikovy by meli byt schopni dodat snadneji. T-Mobile take pusobi v Polsku, je mnohem levneji operator nez v CR a ten internet tam nejak nabizeji jen pro mobil, proc asi ? Na mobilu namerim 100 Mbitu, ale tezko tuto rychlost budu pravidelne vyuzivat na streamovani, stahovani jako doma na svem PC.
0 x
https://www.ORELSOFT.cz - ISP CZ / https://www.ORELSOFT.pl - ISP PL / https://www.levneVPS.cz - Hosting / https://www.GAMEHOSTING.cz - Herni hosting
Proc se schovavat v anonymite ? Kdyz neco delas, delej to na 100%, nebo se na to vyser.
Proc se schovavat v anonymite ? Kdyz neco delas, delej to na 100%, nebo se na to vyser.
roviny v Polsku mohou byt jednim z problemu, proc to u nich tolik nejede. Přece jen hornatá krajina poskytuje určitou segmentaci zákazníků na jednotlivé BTSky, kterých je u nás poměrně dost. Nedochází pak k tak velkému rušení a ovlivňování i na nízkých frekvencích.
0 x