soooc píše:Nevim, kde jsi prisel na to omezeni poctu spojeni, 65k je pouze portu. Jenze spojeni se vytvari na kazdou ip atd. takze pamet je potreba. A za tim strojem je hodne IP, pred nim taky atd. 65000 spojeni je limit pouze pro jednu IP / jeden stroj muze udelat nejvyse 65000 spojeni.
Ok. Berme příklad, že máme jeden stroj jakožto jeden centrální router s NAT. A představme si situaci kdy na rozhraní WAN jsou všechny src-porty třeba na TCP obsazeny(Pro každé spojení o různých src-portech už existuje jedna položka v connection trackingu). A vezněme si příklad kdy klient chce přistupovat k serveru, který už jednou v tabulce je. Jak potom bude router vědět který z paketů patří tomu či tomu klientovi? Samozřejmě nejsem neomylný, a je možné že se mýlím a, tak jsem provedl test(i když to bude nejspíše nějaká blbost a vím, že bych se toho asi neměl dopouštět):
Kód: Vybrat vše
:put ("Plna:" . [/system resource get free-memory ] . "kB\n\rPocet spojeni:" . [/ip firewall connection tracking get total-entries ] . "\n\r");
/ip firewall connection tracking set enabled=no ;
:delay 1s;
:put ("Prazdna:" . [/system resource get free-memory . "kB"])
Plna:12832kB
Pocet spojeni:142
Prazdna:12816kB
Tedy potom prostým kupeckým počtem:
12832kB - 12816kB = 16384B
16384B / 142spojení = 115B na jedno spojení
Což se mi zdá i tak moc pokud to vezmu takto:
src-address=4B
src-port=2B
dst-address=4B
dst-address=2B
protocol=1B-2B(nechce se mi to tady počítat)
time = něco
.
.
.
Je mi jasné, že se to také takto lehce nedá brát, protože to platí jen u spojení které nepoužívají con-mark,atd., ale i kdybych hodně přeháněl a řekl že na jedno spojení je potřeba 10kB, tak při 20000spojení dělá vytížení nějakých 195MB. Prostě jen chci říct, že se mi zdá 2GB zbytečně moc.