❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

quagga ospf pre ipsec GRE tunely a propagace routeru

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
skyrat

quagga ospf pre ipsec GRE tunely a propagace routeru

Příspěvekod skyrat » 9 years ago

Mam nekolik routeru propojenych pres p2p GRE IPSec tunely do temer uplneho grafu.
Vse je area 0, sit 172.16.0.0/16, kazdy router pripojuje svoji subsit 172.16.N.0/24.
p2p spoje maji vzdy 172.16.224.N/30 a vsechny patri do site 172.16.224.0/19.
Potreboval bych navest jak spravne distribuovat routy.
Puzival jsem

Kód: Vybrat vše

redistribute connected
a snazil se filtrovat pomoci acl, ale stejne se vsude propagovaly i p2p spoje. - soucasny stav.
Mou snahou je aby se z konkretniho routeru propagovaly pouze routy do jeho podsite, tedy 172.16.N.0/24 a ne p2p a jine, ktere patri do connected.

Routery jsou vsechno linux debian/ubuntu s quagga a jsou to VM.

Diky za kazdy tip.
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 9 years ago

Tak toho asi v OSPFv2 vrstvě přímo nedosáhneš. Pokud si pamatuji, tak tam je jen filtrování na straně přenosu rout do ospfd démonka přes ditribute-list FILTR out...? Pokud nepustíš do OSPF spojovací segmenty, tak nedokáže spočítat trasu a nenaroutuje ti to. Pokud to chceš, tak se musí na těch rotuerech fitrovat na straně, kde se to z ospfd pak přenáší do lokální routovací tabulky vlastní zebrad. Takže tam se podívat na kombinaci ip prefix-list FILTR ... / route-map FILTR ... / ip protocol ospf route-map FILTR a pomocí toho vyházet nepotřebné spojovací segmenty, pokud chceš mít v routovací tabulce čisto.
Nicméně bych to spíše nedělal, rozbije ti to možnost komunikace těch linuxů mezi seobu (vyjma dvou nejbližších na P2P lince).
0 x

skyrat

Příspěvekod skyrat » 9 years ago

Diky za odpoved. Zkusim jeste filtrovat. Ale videl jsem na stackexchange reakci na podobny problem, ze nema smysl `redistribute connected` - tedy distribuovat vsechno a pak filtrovat, ale ze lze pomoci `neighbor` distribuovat jen to, co me zajima primo.

Dany router byl puvodne pripojen jednim GRE tunnelem jako list toho grafu k jednomu z routeru. Quagga v nem vybec nebyla. Aby tam nebyl SPoF, vytvoril jsem dalsi 2 redundantni propojky, opet pomoci GRE a nasadil quaggu. Jako router-id jsem pouzil lokalni IP toho puvodniho propoje (je unikatni, vsechny externi sluzby na ni pristupuji). Vse se zdalo v poradku, ale:

1. distribuovala se privatni adresa (eth0 interface) toho serveru - to je spatne a to i kdyz byl eth0 na blacklistu
    2. server byl pod puvodni adresou (adresa jednoho z GRE ifacu) dostupnu i pres jine routy pres ostatni tunely, ale ping mel takto 50% packet loss, protoze se mu odpovedi vracely pres jiny tunel nez prisly a tak se ztratily

Zkousel jsem nastavit ip na loopback a pouzit tuto jako router-id, aby mel unikatni adresu nezavislou na GRE ifacech, dostupnu po vsech routach a zda se to byt spravny smer - odtud prameni puvodni dotaz, ze bych chtel, aby se distribuoval router jen pod touhle novou adresou.
0 x