Potřeboval bych na jednom místě monitorovat stav jisticů. Hodlám použit uživatelský opto vstup v řidiči jednotce zdroje a jističe dovybavit pomocnými kontakty, které všechny spojím do série. Potud je to obvyklé řešení.
Problém ale je, ze nechci použit bežně dostupné pomocné kontakty jisticu, protože se mi tam nevlezou (ma to šířku 1/2 jistice) a pro každy model je jiný kontakt (mám tam různé výrobce). Chtěl jsem proto použit samostatný pomocný kontakt, který bych převlékl přes vodič na výstupu. Mělo by se jednat o jednoduchou civecku, která vlivem magnetického pole procházejícího napětí sepne. Vim, ze to existuje, je to v některých typech zdrojů přímo z továrny, ale nemůžu to za prase už dva dny nikde najít.
Poradí nekdo prosím?
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Pomocný kontakt jističe
Bez šance. Na přitažení kontaktu potřebuješ sílu. A na vytvoření síly potřebuješ cívku a jí procházející proud. Tedy šlo by tam dát relé, ale cena ani spotřeba se ti líbit nebude.
Jako existuje třeba indikátor napětí (taková bezkontaktní zkoušečka), ale to má vlastní napájení a neviděl jsem to s výstupním kontaktem.
Jedině nějaký bastl s optočleny, ale to by musel dělat někdo s patřičným vzděláním.
Jako existuje třeba indikátor napětí (taková bezkontaktní zkoušečka), ale to má vlastní napájení a neviděl jsem to s výstupním kontaktem.
Jedině nějaký bastl s optočleny, ale to by musel dělat někdo s patřičným vzděláním.
0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
Napadlo mne ptakovina, pokud sem spraven pochopil zadani. Hci vedet jetli je jistic nahore nebo dole ?
Podminkou je ze monitorovany jistic se naleza na nemerene casti z pohledu distributora.
Pred a za jistc dej digi elektromer treba Edin111L, sbirej impulzy a porovnej , zjistis ze je Jistic dole kdyz jeden elektromer prestane dodavat impulz.
Podminkou je ze monitorovany jistic se naleza na nemerene casti z pohledu distributora.
Pred a za jistc dej digi elektromer treba Edin111L, sbirej impulzy a porovnej , zjistis ze je Jistic dole kdyz jeden elektromer prestane dodavat impulz.
lukas píše:Potřeboval bych na jednom místě monitorovat stav jisticů. Hodlám použit uživatelský opto vstup v řidiči jednotce zdroje a jističe dovybavit pomocnými kontakty, které všechny spojím do série. Potud je to obvyklé řešení.
Problém ale je, ze nechci použit bežně dostupné pomocné kontakty jisticu, protože se mi tam nevlezou (ma to šířku 1/2 jistice) a pro každy model je jiný kontakt (mám tam různé výrobce). Chtěl jsem proto použit samostatný pomocný kontakt, který bych převlékl přes vodič na výstupu. Mělo by se jednat o jednoduchou civecku, která vlivem magnetického pole procházejícího napětí sepne. Vim, ze to existuje, je to v některých typech zdrojů přímo z továrny, ale nemůžu to za prase už dva dny nikde najít.
Poradí nekdo prosím?
0 x
Jasne, nema prostor pro 1/2 modulu pro kontakty a tak tam vrazí 2x1modul elektroměr a tím ušetří místo 
Jak to vypadá? Nešlo by ten rozvaděč prostě vyměnit za větší? Co to napájí? Kolik obvodů tam je?

Jak to vypadá? Nešlo by ten rozvaděč prostě vyměnit za větší? Co to napájí? Kolik obvodů tam je?
0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
To neresim to si snad poradi , do krabicky, do KT250 do cehokoliv. Do samostatne krabice do racku, ke spotrebici.
_luky_ píše:Jasne, nema prostor pro 1/2 modulu pro kontakty a tak tam vrazí 2x1modul elektroměr a tím ušetří místo
0 x
Kluci, diky za informace. Nejedna se o jistic u mereni (elektromeru), ale o normalni 3U plech v rozvadeci, ve kterem je hromada jisticu s distribuci -48V ze zdroje. Nemam to zrovna nikde vyfoceny, ale tak 3U plech http://www.opticord.cz/eshop/instalacni ... d3514.html a v nem hromadu DC jisticu a sbernu si asi dovedete predstavit vsichni.
Nasel jsem jeste na webu tohle - http://new.abb.com/products/de/2CDS2009 ... maten-mcbs, ale pujde to asi jenom k jisticum ABB. Zkousim jeste ten "indikator napeti", jak psal _luky_. Co jsem si vzpomnel, tak prave u Elteku to vypadlo nejak tak, ze byl plosnak (ten byl nejspis napajeny, nepamatuju si) a z nej byly napojeny do serie takovy "krouzky", ktery byly prevleceny pres dutinku kabelu na vystupu každyho jistice. Zkusim se mrknout do nejakyho staryho zdroje, jestli to tam nahodou neni, ze bych to z nej vybral.
Nasel jsem jeste na webu tohle - http://new.abb.com/products/de/2CDS2009 ... maten-mcbs, ale pujde to asi jenom k jisticum ABB. Zkousim jeste ten "indikator napeti", jak psal _luky_. Co jsem si vzpomnel, tak prave u Elteku to vypadlo nejak tak, ze byl plosnak (ten byl nejspis napajeny, nepamatuju si) a z nej byly napojeny do serie takovy "krouzky", ktery byly prevleceny pres dutinku kabelu na vystupu každyho jistice. Zkusim se mrknout do nejakyho staryho zdroje, jestli to tam nahodou neni, ze bych to z nej vybral.
0 x
Lukas Kristek
DC? Tak to úplně mění situaci!
Ty "kroužky" umí měřit PROUD, nikoli napětí !!! Buď jde o cívku nebo o Hallův sensor. Obojí pracuje s proudem.
Jestli je místo, sežeň si přídavné kontakty. Jestli místo není, pak nějaké 48V PLC s dostatkem DI vstupů.
Možná by existovalo i nějaké jednoduché zařízení se vstupy a ethernetem.
Ty "kroužky" umí měřit PROUD, nikoli napětí !!! Buď jde o cívku nebo o Hallův sensor. Obojí pracuje s proudem.
Jestli je místo, sežeň si přídavné kontakty. Jestli místo není, pak nějaké 48V PLC s dostatkem DI vstupů.
Možná by existovalo i nějaké jednoduché zařízení se vstupy a ethernetem.
0 x
Ono záleží na tom čím a jak bys to chtěl vyhodnocovat. Pokud bys to chtěl spojit do serie, jak psals v prvním postu, tak zjistíš, že vypadl nějaký jistič, ale nevíš jaký. Pokud budeš chtít zjistit, který jistič vypadl budeš potřebovat cosi s odpovídajícím počtem vstupů.
Mno a pokud bys chtěl použít PLC, nebo možná arduino, pravděpodobně by šlo měřit přímo napětí za každým jističem. Jenom bys musel použít dělič napětí.
Ale opravdu záleží co a jak chceš vyhodnocovat.
Mno a pokud bys chtěl použít PLC, nebo možná arduino, pravděpodobně by šlo měřit přímo napětí za každým jističem. Jenom bys musel použít dělič napětí.
Ale opravdu záleží co a jak chceš vyhodnocovat.
0 x
Petr Krist