❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Hybridní fotovoltaická elektrárna

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
net.work
Kontaktovat uživatele:

Re: Hybridní fotovoltaická elektrárna

Příspěvekod net.work » 10 years ago

já si rozhodně stojím za tím, že primární účel je šetření.
Jak jsem psal - dle toho jaký systém zvolíte se investice vrátí za 6-10let.
Co se týče životnosti - myslíte, že kdyby se to kazilo, tak by investoři stavěli obří fve elektrárny za X milionů? Je to úplně stejná technologie, akorát v menším. Jediné co nepřežije více jak 6-10 let jsou aku, ale (doufám) za těch 10let, co je budu měnit, už bude technologie baterií o kus dále...
A výpočet návratnosti je naprosto jednoduchý... Systém ušetří min. 60% spotřeby el. energie.
0 x
Jan Ptáček

jarda.jezek

Příspěvekod jarda.jezek » 10 years ago

Obří fve byly a jsou tunel. Tohle se vyplatí hracickovi. Ať si to dělá, kdo tomu věří, nikomu brát iluze nebudu, ale mně se to nevyplatí.
0 x

Standa99
antispam: Ano

Příspěvekod Standa99 » 10 years ago

Přesně, obří FVE mají garantovanou cenu výkupu na desítky let, kvůli tomu se taky zdražovalo a my blbci jim to dotujeme, upravovaly zákony, které vyvolaly arbitráže, objevovaly se přílepky k jiným zákonům, aby likvidaci nenesli ma bedrech zmínění tuneláři, jinak by tady po 20 letech zbyly v krajině FVE monstra, po nocích jim tam běží dieselagregáty, protože i tak se jim vyplatí garantovaná výkupní cena atd.
O šetření se už nemá cenu bavit, i selským rozumem se příjde na to, že to tak není. To je opravdu podobné tomu, že si koupím auto (elektromobil) a budu tvrdit, jak budu šetřit za MHD (benzín) a do 10 let se mi to vrátí.
0 x

patrik_
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod patrik_ » 10 years ago

Docela jsem to taky počítal. Znova a znova, protože sen FVE, nezávislosti, případně i ostrovního systému byl pro mě taky přitažlivý.
Při mojí aktuální sazbě s TČ a 2.5Kč/kWh je to prostě ekonomická sebevražda kterou nehodlám spáchat. Navíc mám barák na blbém místě, uprostřed severozápadního svahu. Nahřívat vodu fotovoltaikou je jako drbat se levou rukou za pravým uchem. Souhlasím s tvrzením, že poměrně velkou část spotřeby el. energie spolyká ohřev vody (ten se dá ale řešit alternativně i jiným palivem od plynu přes LTO až po dřevo a uhlí v kombinovaném kotli). Mimochodem LTO řadím též k "OZE" díky možné pyrolýze plastů, zejména PET a pneumatik. Podnikl jsem dvouletý experiment s trubkovým teplovodným kolektorem. Můj závěr a ideální řešení pro mojí situaci: Teplovodní trubkové kolektory pro ohřev vody (použitelné cca duben-říjen) s elektrickým dohřevem, cca 1kW FV panelů, tj 3-4 kousky, malá LiFePo baterka s MPPT, případně malá turbínka kdybych se chystal na "rozpad", ale tam bude elektrika to poslední co by bylo třeba, první budou voda a potraviny,teplo, útočiště a obranné zbraně a systémy, do extrému to ženou na http://www.rozpad.cz. Navíc při rozpadu by pravděpodobně nebylo jak získat náhradní díly, takže by se všechno muselo minimálně dublovat, nehledě na to, že střecha domu pokrytá panely bude fungovat jako maják-tam asi budou něco mít :-).

Podle mě nejrozsáhlejší knowledge báze reálných zkušeností pro HFVE je mypower forum http://forum.mypower.cz/index.php?sid=3f939c360ef604f5dc2c4cb302f11bc3.

A "nejsoběstačnější" baráky zemělodě které vyvíjel Reynolds tak, že se v nich dá fungovat bez dalších vstupů a je tam dořešeno všechno od pěstování potravin až po vytápění a filtraci a sběr pitné vody vše samozásobitelskou formou. http://earthship.com/.
Pro informaci jak to celé funguje (resp. před šesti lety fungovalo, teď už zase budou dál, ale z nás to asi moc nejde postavit, zatím nejspíš jediná je Zeměnka http://www.zemelod.cz/cz/zemelod.html)
díl1 https://www.youtube.com/watch?v=BHR5hyTBnSM
díl 2 https://www.youtube.com/watch?v=LUUob15LOf8

Ale to jsem zase ujel OT, omlouvám se za zabíhavé myšlení, ale snad i vysvětlil proč, z mého pohledu, jelikož se tady vyskytla představa, že FVE nějak pomůže při rozpadu. Domnívám se, že u nás, v normálním českém baráku, natož novostavbě, se to nedá rozumně/komfortně přežít, pokud nemá u sebe hektar dva a více pozemku, na kterém se dají vypěstovat základní potraviny a není připraven hodně moc na všechno . A potom ho zase musíte bránit se zbraněmi před nájezdníky, kteří mají hlad a města by jich byla plná... myslím že lepší než uvažovat o rozpadu a připravovat se na něj je dělat všechno pro to, aby nenastal.

Poměrně smysluplnou analýzu současného stavu a predikci prezentuje George Friedman v "Emerging crysis in Europe", ale nepouštějte si to, nebude se vám to líbit.https://www.youtube.com/watch?v=r-8KV_GurLY
0 x
Nejsem úplný idiot. Některé moje kousky dodnes hledají...

net.work
Kontaktovat uživatele:

díky za odpovědi.
ono možná já se na to dívám trošku z jiného úhlu pohledu - asi máte pravdu v tom, že když už někdo má barák a má nějak vyřešeno topení a TUV, tak to smysl nedává.
Já jsem ve fázi návrhu projektu stavby RD a můžu v podstatě vše navrhnout a přizpůsobit tak, aby se max. ta fotovoltaika využila.

Prostě z mého pohledu - buď dám 300k za tepelné čerpadlo, které bude energii akorát žrát (a neřeší mi to spotřebu domácnosti) a nebo dám 300k za fotovoltaiku a budu částečně soběstačný a budu platit za el. méně než v případě TČ...
0 x
Jan Ptáček

hapi

Příspěvekod hapi » 10 years ago

Podle mě pokud někdo chce ušetřit na elektrice tak ať investuje do efektivnějších spotřebičů. Pokud máš doma jako typická domácnost 10-15 let starou ledničku nedejbože pultovej mrazák tak si kup nový A+++ a uvidíš ten brutální rozdíl v ročním zúčtování. Opakuju brutální rozdíl. Vyhoď starý trubicově podsvícený televize/monitory a kup si podsvícený ledkama. Na monitoru/televizi seš schopnej ušetřit 75% energie a to vůbec nemluvim o tom když vyhodíš plazmu a to i tu novou obzvlášť když má 150cm úhlopříčku. Typickej monitor trubicově podsvícenej papá 40-50W, ledkově podsvícenej 10-20W. Televize trubicová 150-200W, ledková 20-100W podle úrovně podsvícení. Pokud ti běží monitory 16 hodin denně jako mě, tak je to taky dost znát. Nebo třeba typicky repráky od geniusu, ve standby papají klidně 50W... super investice.... to jsou ty věci na který platíš.

Lidi tipicky vidí jenom adaptery v zásuvkách který dělaji hovno. Nevidí to velký nonstop zapnutý.

K čemu ti je fotovoltaika která ti má ušetřiř za elektřinu když tu elektřinu stejně spotřebuješ v neefektivních spotřebičích. Takže zase nula nula prd. Jenom sraní s fotovoltaikou kterou pokreješ účinnost spotřebičů. Za cenu fotovoltaiky sis mohl pořídit efektivnější spotřebiče a byl si si na tom stejně.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

patrik_
Kontaktovat uživatele:

Pokud jde to TČ tak to je na zváženou. Mě stálo čínský TČ vzduch-voda i s montáží necelých 80.000,-, z toho samotné TČ 48.000,- s DPH, zbytek předělání TUV na dvojí zdroj a akumulaci svépomocí. S výpočtem TZ a projektem se to vešlo do 100.000,- Po první sezoně jsem přestal TČ topit, jen občas přitopím jaro/podzim, jinak dřevoplyn, ale sazba pro TČ tam zůstává :-). Kdybych dneska dělal barák znova tak hodně koukám po izolacích a akumulaci tepla, a hodně hodně přemýšlel o rozvodných trasách TUV, vody, a celkové infrastruktury.Tedy jsem jednorázově investoval 100.000 na trvalé nižší náklady na el.energii.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 10 years ago

takže si investoval 100k aby si "Po první sezoně jsem přestal TČ topit, jen občas přitopím jaro/podzim" ... super ekonomika. 100k mi zaplatí elektriku na 4-5let a to ani nemám noční proud. To sis mohl koupit přímotopy za pár tisíc a dostal by si levnej proud taky.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

hocimin1

Příspěvekod hocimin1 » 10 years ago

tak hlavne jestli je schopny to cinsky cerpadlo dat COP minimalne 3,5 pri A2/W35.

Protoze objednat si lednicku s ciny, predelenou na "tepelne cerpadlo" taky umim.
0 x

hocimin1

Příspěvekod hocimin1 » 10 years ago

hapi píše:takže si investoval 100k aby si "Po první sezoně jsem přestal TČ topit, jen občas přitopím jaro/podzim" ... super ekonomika. 100k mi zaplatí elektriku na 4-5let a to ani nemám noční proud. To sis mohl koupit přímotopy za pár tisíc a dostal by si levnej proud taky.

Tak stacili so koupit 9kW topnou patronu do AKU nadoby za 800,- a mel by D45 bez problemu.

Nicmene a HAPI cim ohrivas vodu a cim topis ?
0 x

helapc

Příspěvekod helapc » 10 years ago

Co se týče náročnosti a návratnosti je asi nejlepší spočítat panely na 1,3kW a pustit to přímo do el. bojleru tím pak zásobovat koupelnu, nebo to pouštět do dalšího bojleru který je ohřívaný plynem. Jak kdo to má. Dá se i kombinovat s klimatizací.
Není to ostrovní systém, ale je to zpátky za tři roky
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 10 years ago

Šetření ve spotřebičích sice cenu má (kapka ke kapce ...), ale také platí jak kdy a nutno přemýšlet.

Moje plasma LG (už postarší 42PQ6000) má průměrnou spotřebu 170W. Bílý obraz 180W, červený také, ostatní barvy o 10W méně. Filmy se pohybují okolo této hodnoty (Návrat do budoucnosti žere cca o 20W méně, než Terminátor 4). Nejhorší je hokej, tam se dostanu chvilkami i přes 200.

No a pak, kolik žere LCD? Co jsem tak hledal, vychází to okolo 80W. Ať nežeru ... 50W. Rozdíl je tedy 120W. Pokud to budu mít puštěné 8 hodin denně, ušetřím tím LCDčkem 350kWh. Při ceně co počítám 5,50 jsou to přibližně 2 tisíce Kč ročně. Tedy - vyplatí se mi měnit tento spotřebič v ceně přibližně 11 až 12 tisíc jen tak kvůli spotřebě? Na to si už musí umět odpovědět každý sám ... Třeba pro mě to smysl nemá, neboť nejenom cena vyjádřená v prostředcích směny je pro mě cenou konečnou.

Obdobné výpočty platí i pro ty elektrárničky. Pokud bych to měl kam namontovat a pracoval tak jak teď (tedy "furt jsem doma"), tak by to možná vyšlo. Pokud se ovšem někdo chodí domů jen vyspat a na víkendy, tak mi to ať přemýšlím jak přemýšlím přijde jako vyloženě vyhozené peníze (tedy pokud jsou cílem jen peníze, což nutně nemusí).

Si myslím, kdyby politika netlačila OZ silou, tak je cena elektřiny sakra menší a tohle nás nemusí vůbec zajímat.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

patrik_
Kontaktovat uživatele:

takže si investoval 100k aby si "Po první sezoně jsem přestal TČ topit, jen občas přitopím jaro/podzim" ... super ekonomika. 100k mi zaplatí elektriku na 4-5let a to ani nemám noční proud. To sis mohl koupit přímotopy za pár tisíc a dostal by si levnej proud taky.

No hochu, nevím jak Tvoje, ale moje roční spotřeba vyčíslená v penězích, v domě + sousední dílně, je cca 68.000 ročně. Tak začni počítat tu ekonomiku znova.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

no, k tomu porid jeste HFVE a budes na pulce ;) tobe by se to zaplatilo za 5 let... ;)

Jinak poptával jsem ten střídač od Froniusu a od začátku příštího roku bude kompatibilní s Tesla Powerwallem :)
0 x
Jan Ptáček